تشخیص افت قند خون
اگر از انسولین و یا سایر داروهای پایین آورنده قند خون استفاده میکنید و همزمان علائم و نشانههای مربوط به افت قند خون را نیز نشان میدهید سطح قند خونتان را با یک دستگاه قند سنج چک کنید. قند خون اگر زیر ۷۰ میلی گرم بر دسی لیتر باشد نیاز به درمان فوری دارد.
اما درصورتی که از داروهایی که منجر به افت قند خون میشوند استفاده نمیکنید و همزمان علائم مربوط به آن را نیز نشان میدهید احتمالا پزشکتان درباره نکات زیر از شما سوال خواهد کرد:
- علائم و نشانههایتان چگونه است؟ آن را توصیف کنید. اگر در هنگام مراجعه این علائم را نداشته باشید پزشک از شما میخواهد که در طول یک شب و یا برای ساعات طولانی تری ناشتا بمانید و به این ترتیب علائم مربوط به افت قند خون بروز پیدا میکند و پزشک بر این اساس میتواند به تشخیص درست برسد. ممکن است بنابر صلاحدید پزشک نیاز باشد برای انجام این تست در بیمارستان بستری و تحتنظر قرار بگیرید. در صورتی که علائم بعد از صرف غذا آشکار شود پزشک از شما میخواهد سطح قند خونتان را بعد از خوردن یک وعده غذایی اندازه بگیرید.
- در هنگام بروز علائم سطح قند خونتان چند است؟ پزشک جهت بررسیهای آزمایشگاهی یک نمونه خون از شما میگیرد.
- آیا زمانی که قند خونتان افزایش پیدا میکند، علائم مربوط به افت قند خون ناپدید میشود؟
در صورت نیاز پزشک یک معاینه کامل انجام میدهد و تاریخچه پزشکیتان را نیز مورد بررسی قرار میدهد.
درمان افت قند خون
درمانهای فوری:
در هنگام بروز علائم افت قند خون اقدامات زیر را به خاطر داشته باشید:
- ۱۵ تا ۲۰ گرم از یک ماده غذایی حاوی کربوهیدرات زود جذب مصرف کنید. این مواد غذایی بدون پروتئین و چربی هستند و به راحتی در بدن تبدیل به قند میشوند. مانند ژل و قرص های گلوکز، آب میوه، نوشیدنی غیر الکلی مانند لیموناد و پپسی کولا، عسل و آبنبات.
- ۱۵ دقیقه بعد، قند خونتان را مجدداً چک کنید. اگر هنوز عدد آن زیر ۷۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد، ۱۵ تا ۲۰ گرم دیگر از کربوهیدراتهای زود جذب را مصرف و مجدداً ۱۵ دقیقه بعد قند خون تان را چک کنید. این مراحل را تکرار کنید تا زمانی که قند خون به بالای ۷۰ میلی گرم بر دسی لیتر برسد.
- خوردن میان وعده در طول روز را فراموش نکنید. زمانی که سطح قند خون نرمال است خوردن یک میان وعده میتواند به تثبیت آن و پر شدن ذخایر گلیکوژن در بدن کمک کند.
درمان فوری در هنگام بروز افت قند خون شدید:
هنگامی که برای درمان افت قند خون به کمک فرد دیگری نیاز باشد، افت قند خون شدید تلقی میشود. برای مثال زمانی که نمیتوانید چیزی بخورید و نیاز به تزریق گلوکاگون و یا تزریق داخل وریدی گلوکز دارید. به طور معمول افراد دیابتی که تحت درمان با انسولین هستند همیشه باید کیتهای گلوکاگون را برای مواقع اورژانسی همراه داشته باشند. خانواده و اطرافیان باید با نحوه دسترسی و استفاده از این کیت ها در مواقع اورژانس آشنایی کامل داشته باشند.
درمان بیماری زمینه ای:
پزشک باید برای پیشگیری از بروز حملات مکرر افت قند خون، بیماریهای زمینه ای را شناسایی و آنها را درمان کند. بسته به علت بیماری درمان نیز متفاوت است:
داروها. اگر علت بروز هایپرگلایسمی (افزایش سطح قند خون) داروهای مصرفی فرد باشد، بنابر صلاحدید پزشک ممکن است دستور قطع مصرف دارو، تغییر دوز مصرفی و یا تغییر نوع دارو داده شود.
درمان سرطانها. سرطان پانکراس با خارج کردن تومور توسط جراحی درمان میشود. در بعضی موارد نیز برداشتن بخشی از پانکراس ممکن است علاج بخش باشد.
اقداماتی که باید قبل از ملاقات با پزشک انجام دهید:
در صورتی که مبتلا به دیابت نوع یک هستید و دورههای مکرر افت قند خون را تجربه میکنید از پزشک خود در مورد نحوه برخورد با آن پرس و جو کنید و اگر هنوز برای شما تشخیص دیابت گذاشته نشده است با پزشکتان یک قرار ملاقات ترتیب دهید.
قبل از ویزیت پزشک اقدامات زیر را انجام دهید:
- زمان شروع، تعداد دفعات و چگونگی بروز علائم را یادداشت کنید.
- یک لیست از نام تمام داروهای مصرفی، ویتامین ها و سایر مکمل ها به همراه دوز شان را یادداشت کنید.
- جزئیات اخیر مربوط به بیماری تان را به یادداشت هایتان اضافه کنید مثلا زمان و نتایج آزمایشات قند خون و نحوه مصرف داروهایتان را در آن قید کنید.
- عادتهای معمول روزانهتان را یادداشت کنید. مثل مصرف الکل ، برنامه وعده های غذایی و برنامه ورزشی. همچنین به تغییرات اخیر عادت ها مثل تغییر در برنامه ورزشی و یا یک شغل جدید که باعث تغییر در برنامه غذایی میشود نیز توجه داشته باشید.
- در صورت امکان یکی از اعضای خانواده و دوستانتان را که بتواند در یادآوری برخی اطلاعات به شما کمک کند با خود همراه کنید.
- سوالاتی که میخواهید بپرسید را یادداشت کنید و به این ترتیب میتوانید از وقت ملاقات خود با پزشک بیشترین استفاده را ببرید.
سوالاتی که از پزشک خود می توانید بپرسید:
- آیا این علائم در نتیجهی افت قند خون ایجاد میشود؟
- به نظر شما چه عواملی باعث ایجاد علائم افت قند خون در من میشود؟
- آیا لازم است برنامه درمانی خود را تغییر دهم؟
- آیا لازم است رژیم غذایی یا برنامه ورزشی خو را تغییر دهم؟
- من بیماری دیگری نیز به جز دیابت دارم. چطور می توانم این بیماریها را همزمان مدیریت کنم؟
اگر هنوز تشخیص دیابت برای شما داده نشده است سوالاتی که باید بپرسید:
- آیا افت قند خون محتمل ترین دلیل بروز این علائم است؟
- چه علت دیگری میتواند داشته باشد؟
- چه آزمایشاتی باید انجام دهم؟
- چه اقداماتی همچون تغییر سبک زندگی میتواند در بهبود علائم موثر باشد؟
- آیا لازم است به متخصص مراجعه کنم؟
سوالاتی که احتمالا پزشک از شما خواهد پرسید:
- معمولا چه زمانی علائم شما بروز پیدا میکند؟
- به نظر خودتان چه چیزی شروع علائم را تحریک میکند؟
- آیا بیماری دیگری نیز دارید؟