خونی که در دستگاه گردش خون پمپاژ میشود اگر با فشار بالا از شریانها عبور کند میتواند به آنها آسیب بزند. در واقع زمانی که یک نیرویی بیش از حد معمول به دیوارهی شریان وارد شود، فشار خون افزایش مییابد و میتواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد. همچنین امکان دارد در طی این فرآیند بیرونزدگیهای کوچکی به نام آنوریسم در عروق خونی ایجاد شود و قلب کمیبزرگ و حجیم گردد که این خود میتواند باعث ایجاد نارسایی قلبی و کلیوی شود.
همینطور چون عروق خونی چشمها بسیار ظریف و آسیبپذیر هستند، فشار بالا میتواند حتی بینایی و سلامت چشم فرد را تهدید کند. عوامل زیادی باعث افزایش فشار خون میشوند که البته رژیم غذایی تا حد زیادی میتواند روی آن تاثیر بگذارد. خوردن نمک فراوان، الکل زیاد و پتاسیم اندک همگی میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. همچنین چاقی و اضافهوزن، داشتن استرس زیاد و فعالیت فیزیکی کم نیز از عوامل مهم هستند. البته مانند بسیاری از بیماریهای مزمن، ژنتیک نیز در ابتلا به این بیماری نقش پررنگی دارد.
گاهی ممکن است فشار خون شما به خاطر مشکلات سلامتی دیگر و یا مصرف داروی خاصی بالا رود که به این نوع از بیماری، فشار خون ثانویه گفته میشود. این بیماری معمولاً با استفاده از دستگاه اندازه گیری فشارخون و بستن کاف (بازوبند) آن بهدور بازو تشخیص داده میشود. زمانی که کاف باد میشود، حسگرها میتوانند فشار ناشی از عبور خون داخل شریانها را اندازه بگیرند.
فشار خون با دو عدد فشار سیستولیک و فشار دیاستولیک اندازه گیری میشود. عدد بزرگتریا همان فشار سیستولیک، میزان فشار در حین ضربان قلب و عدد کوچکتر یا فشار دیاستولیک، میزان فشار در فواصل بین ضربانها است.
معمولا اگر عدد فشارخون کمتر از ۸۰/۱۲۰ باشد یعنی فشار خون شما نرمال است. اما اگر فشار سیستولیک شما بین ۱۲۰ و ۱۲۹ و فشار دیاستولیک زیر ۸۰ باشد امکان دارد در مرحله پیشفشارخون (مرحلهی قبل از ابتلا به آن) باشید. زمانی که عدد فشار خون ۱۳۰/۸۰ و بالاتر باشد یعنی فشار خون بالایی دارید. برای اندازهگیری فشار خون میتوانید از بسته مدیریت هوشمند فشار خون سیناکر استفاده کنید.
فشار خون ایدهال چند است؟
فشار خون ایدهآل کمتر از ۱۲۰/۸۰ (دیاستولی/سیستولی) است. در افراد سالم، فشارخون پایین اگر بدون علامت باشد اغلب نگرانکننده نیست و نیازی به درمان ندارد. البته باید دقّت کنید فشار خون پایین میتواند نشانهای از وجود یک مشکل زمینهای به خصوص در افراد مسن باشد. در این صورت میتواند سبب عدم کفایت جریان خون ورودی به قلب، مغز و دیگر ارگانهای حیاتی شود. برای اندازهگیری فشار خود در منزل میتوانید از فشارسنج دیجیتال جامپر به همراه کارت اشتراک 6 ماهه پایش سلامت آنلاین سیناکر استفاده کنید. این کارتها به صورت 3 ماهه و 1 ساله نیز قابل دریافت هستند و شما را از وضعیت سلامتی خود باخبر میکنند.
فشار خون وضعیتی
فشار خون وضعیتی به عنوان نقصی در سیستم قلبی عروقی یا عصبی شناخته میشود؛ چرا که این وضعیت زمانی رخ میدهد که این سیستمها نتوانند به درستی در برابر تغییرات ناگهانی واکنش نشان دهند. به صورت طبیعی وقتی شما میایستید مقداری خون در اندام تحتانی و پاها تجمّع مییابد. اگر بدن به درستی با این وضعیت تطبیق نیابد، میتواند منجر به افت فشار خون شود؛ اما در وضعیت نرمال، بدن شما در این شرایط با ارسال پیامهایی به قلبتان میگوید تندتر بزند و به رگها میگوید منقبض و تنگتر شوند و با این مکانیسمهای جبرانی از افت فشارخون جلوگیری میکند.
اگر این مکانیسمها انجام نشود یا به کندی انجام شود میتواند منجر به غش کردن و افتادن شما شود. با افزایش سن و در نتیجهی دستهای از تغییرات که به صورت طبیعی با افزایش سن در بدن رخ میدهند، ریسک افزایش و کاهش فشارخون، هر دو، بیشتر میشود. به علاوه جریان خون ورودی به قلب و مغز با افزایش سن کاهش مییابد که این اتّفاق اغلب نتیجهی تشکیل پلاکهایی در رگها است. تخمین زده میشود ۲۰-۱۰ درصد افراد بالای ۶۵ سال دچار افت فشار وضعیتی هستند.