علائم، تغذیه و وضعیت مادر در هفته هشتم بارداری

وضعیت مادر در هفته هشتم بارداری

پس از به پایان رساندن هفته هفتم بارداری و بررسی علائم وضعیت مادر در هفته ۷ام حاملگی، حال هفته هشتم حاملگی آغاز شده است. این بدین معنی است که شما به ماه دوم بارداری خود وارد شده‌اید. در واقع این ماه برای دومین بار است که پریود نشده‌اید. بنابراین لازم است که حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان و یا ماما مراجعه کنید و نخستین ویزیت بارداری را انجام دهید. در نظر داشته باشید که این ملاقات با پزشک طولانی است و دارای 4 مرحله است. ماما یا پزشک در ابتدا از شما می‌خواهد که یک شرح کامل از وضعیت جسمی خودتان و همسرتان، بیماری‌های زمینه‌ای، سابقه خانوادگی بیماری‌های خاص و داروهایی که مصرف می‌کنید به او بدهید. سپس او همه اندام‌های شما را از سر تا نوک پا معاینه می‌کند. بعد از این معاینه است که پزشک برای شما یک سری آزمایش‌ها و تصویربرداری‌ها در نظر می‌گیرد. باید بدانید که در این جلسه، پزشک با شما در مورد اهمیت واکسیناسیون صحبت می‌کند.

در هشتمین هفته از بارداری امکان دارد که شکم شما اندکی برجسته شده باشد. اما اگر متوجه این موضوع نشده‌اید نباید نگران شوید. با توجه به وضعیت مادر و جنین این برآمدگی شکم در هفته‌های مختلفی به وجود می‌آید. ولی آن چیزی که از برآمدگی شکم شما از اهمیت بیشتری برخوردار است، اندازه‌گیری وزن است. باید بدانید که وزن گیری مادر در دوره بارداری بایستی تحت کنترل باشد. بر مبنای نمایه توده بدنی، مادر در ماه‌های حاملگی می‌تواند مقدار معینی وزن گیری داشته باشد. لذا ورزش‌های مناسب سن بارداری و بهره‌گیری از تغذیه درست و سالم بسیار اهمیت دارد. به طور میانگین در سه ماه نخست بارداری تقریبا نیم تا یک کیلوگرم بایستی افزایش وزن داشته باشید. در این مقاله با سیناکر همراه باشید تا بیشتر در مورد هفته هشتم بارداری و وضعیت مادر با شما صحبت کنیم.

تغییرات بدن مادر در هشتمین هفته از بارداری

در هفته هشتم بارداری، رحم شما به تدریج بزرگ می‌شود تا جنین در حال رشد را در خود جای دهد. ممکن است افزایش وزن شما هنوز چشمگیر نباشد، اما احتمالاً در سینه‌های خود احساس حساسیت یا گزگز می‌کنید. حجم خون شما در دوران بارداری حدود 45 درصد افزایش می‌یابد که می‌تواند باعث تغییراتی در بدن شما شود. در این هفته، ممکن است گاهی احساس تندمزاجی یا ضعف و سستی داشته باشید که به دلیل نوسانات هورمونی طبیعی است. همچنین ممکن است در مورد بارداری و آینده احساسات متناقضی داشته باشید. در این دوران، مراقبت از خود و داشتن استراحت کافی اهمیت زیادی دارد.

در هفته هشتم بارداری، رشد گوش‌ها، انگشتان دست و پا در جنین آغاز می‌شود. رحم شما تقریباً به اندازه یک لیمو است. علائم شایع در هفته هشتم بارداری شامل تهوع، تکرر ادرار، خستگی و لکه‌بینی یا خونریزی خفیف است. افزایش هورمون‌های بارداری می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های تیره روی پوست و تیره‌تر شدن خال‌ها و کک و مک شود. برای محافظت از پوست خود، از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. در این هفته، هنوز تغییر چشمگیری در اندازه شکم شما مشاهده نمی‌شود، حتی اگر بارداری چندقلویی داشته باشید. اما ممکن است به دلیل نفخ یا یبوست، شکم شما بزرگتر به نظر برسد.

علائم هفته هشتم حاملگی

بعضی از نشانه‌ها اغلب در هشتمین هفته از بارداری بروز می‌کنند. ولی لازم است توجه داشته باشید که این نشانه‌ها از فردی به فرد دیگر فرق دارد. حتی یک زن در دو حاملگی تجارب مختلفی را از سر می‌گذراند. معمول‌ترین علائم در هفته هشتم بارداری شامل موارد زیر است:

  • تهوع صبحگاهی
  • تورم و حساسیت سینه‌ها
  • یبوست
  • سرگیجه
  • خستگی
  • انقباضات خفیف شکمی
  • گرفتگی عضله‌ها
  • اسهال یا یبوست
  • نفخ
  • هوس غذایی و ویار
  • سردرد
  • زیاد شدن ترشحات واژن

موارد بالا برخی از علائمی هستند که زنان باردار در هفته هشتم حاملگی تجربه می‌کنند. محققان بر این باور هستند که عواملی وجود دارند که می‌توانند سبب بروز سرگیجه در زنان باردار شوند. هورمون‌های حاملگی سبب می‌شود تا رگ‌های خونی شل و گشاد شوند. به همین علت است که فشارخون کم می‌شود و تجربه سبکی سر و سرگیجه در زنان در هفته هشتم بارداری رخ می‌دهد. در ادامه به بررسی مفصل‌تر برخی از علائم می‌پردازیم.

سرگیجه در هفته هشتم بارداری

همانطور که اشاره شد، تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند بر فشار خون و گوش داخلی تأثیر بگذارد و باعث سرگیجه و حالت تهوع شود. اما گاهی سرگیجه در بارداری علل دیگری نیز دارد، از جمله:

  • کم‌خونی ناشی از فقر آهن
  • قند خون پایین به دلیل تغذیه نامناسب
  • کم‌آبی بدن
  • تغییر ناگهانی وضعیت بدن (مانند بلند شدن سریع از حالت نشسته)

اگر احساس سرگیجه کردید، دراز بکشید و استراحت کنید. خوردن غذا، نوشیدن مایعات و استراحت می‌تواند به کاهش سرگیجه کمک کند. اگر سرگیجه شما شدید است یا بهبود نمی‌یابد، با پزشک خود تماس بگیرید.

تغییرات سینه در هفته هشتم بارداری

در هفته هشتم بارداری، سینه‌های شما دچار تغییراتی می‌شوند که به دلیل تغییرات هورمونی و آماده شدن بدن برای شیردهی است. این تغییرات عبارتند از:

  • رشد بافت سینه و افزایش اندازه سینه‌ها
  • تورم و حساسیت سینه‌ها
  • مشاهده رگ‌های خونی روی پوست سینه‌ها
  • تیره‌تر شدن نوک سینه
  • احساس درد یا پری در سینه‌ها

آزمایش‌های لازم در هفته هشتم حاملگی

اگر تا هفته هشتم بارداری علائم مشخصی از بارداری را تجربه نکرده‌اید و از بارداری خود مطلع نیستید، با انجام آزمایش خون می‌توانید از بارداری خود مطمئن شوید. هورمون بارداری (hCG) در آزمایش خون قابل تشخیص است.

معمولاً تا قبل از دو ماه آخر بارداری، نیاز به مراجعه ماهانه به پزشک برای معاینات روتین دارید. اولین مراجعه معمولاً در هفته هشتم بارداری انجام می‌شود. پزشک ممکن است برای شما سونوگرافی و آزمایش خون تجویز کند. آزمایش خون برای تعیین گروه خونی و Rh شما و همچنین بررسی سایر موارد مانند سطح هورمون‌ها، تعداد گلبول‌های قرمز و سفید و بیماری‌های مقاربتی انجام می‌شود. اگر Rh شما منفی و Rh جنین مثبت باشد، ممکن است به دارو نیاز داشته باشید تا از عوارض ناشی از ناسازگاری Rh جلوگیری شود.

سونوگرافی در هفته هشتم بارداری می‌تواند اطلاعات ارزشمندی درباره سلامت جنین و روند بارداری به شما و پزشکتان ارائه دهد. در این مرحله از بارداری، سونوگرافی معمولاً به صورت ترانس واژینال انجام می‌شود، که در آن پروب سونوگرافی داخل واژن قرار می‌گیرد تا تصاویر واضح‌تری از رحم و جنین به دست آید. سونوگرافی می‌تواند وجود ساک حاملگی و جنین را در رحم تایید کند و بارداری خارج از رحم را رد کند. همچنین در هفته هشتم، ضربان قلب جنین قابل تشخیص است و سونوگرافی می‌تواند به بررسی سلامت قلب جنین کمک کند. به علاوه در هفته هشتم سونوگرافی می‌تواند تعداد جنین‌ها را در صورت بارداری چندقلویی مشخص کند.

خود مراقبتی در هفته هشتم حاملگی

لازم است برای سلامت خود و جنین به برخی از نکته‌های خود مراقبتی در هفته هشتم حاملگی توجه کنید. در زیر به موارد مهمی که بایستی در این هفته از حاملگی رعایت کنید اشاره می‌کنیم:

  • در طول روز سعی کنید که 8 تا 12 لیوان آب مصرف کنید.
  • از اسید فولیک و ویتامین‌های دوره بارداری به صورت منظم بهره ببرید.
  • لازم است که در نور مستقیم خورشید از کلاه لبه‌دار و کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • از میان وعده‌های سالم در طول روز استفاده کنید.
  • لباس‌های گشاد را در این هفته از بارداری برای خود تهیه کنید.
  • لازم است که وزن خود را در طی دوره بارداری اندازه بگیرید. اگر وزن شما بیشتر از حد معمول بالا رود احتمال فشارخون یا دیابت بارداری افزایش می‌یابد.
  • ورزش و پیاده‌روی را انجام دهید. در مورد نوع ورزشی که انجام می‌دهید با پزشک خود صحبت کنید. زیرا ورزش‌های سنگین سبب آسیب دیدن جنین می‌شوند.
  • از الکل و دخانیات دوری کنید.

رعایت موارد بالا در هفته هشتم بارداری ضروری است.

پیشنهاد مطالعه: هفته هشتم بارداری؛ وضعیت جنین

تغذیه مادر در هفته هشتم حاملگی

امکان دارد به علت ایجاد این علائم کمی بی‌اشتها شوید و غذا و آب کمتری استفاده کنید. در سه ماه اول بارداری بایستی که یک تا دو کیلو افزایش وزن داشته باشید. البته باید بدانید که این ازدیاد وزن در هر فردی می‌تواند متفاوت باشد. در برخی از خانم‌ها به دلیل حال تهوع و استفراغ ممکن است اندکی کاهش وزن رخ دهد.

چنان­چه نمی‌توانید به اندازه کافی از غذاهای مغذی بهره ببرید لازم است که حتما از ویتامین‌های دوره بارداری استفاده کنید و آب به اندازه لازم بنوشید. اگر ویار بارداری دارید بهتر است با مصرف غذاهای مناسب و مغذی این علامت را برطرف کنید. برای این‌که حالت تهوع خود را کم کنید می‌توانید از وعده‌های غذایی کوچک و بیشتر در طول روز استفاده کنید. همچنین مصرف میان وعده‌ها به دلیل این‌که می‌تواند سرگیجه به وجود آمده از قند خون پایین را رفع کنند مناسب هستند.

مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه را در رژیم غذایی خود قرار دهید. زیرا میوه‌ها می‌توانند ویتامین‌های لازم را در طول روز به بدن شما برسانند. چنان­چه سبزیجات دوست ندارید می‌توانید از میوه‌های بیشتری استفاده کنید. برای مثال اگر کلم بروکلی دوست ندارید می‌توانید سیب را جایگزین کنید.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد هفته هشتم حاملگی و وضعیت مادر با شما صحبت کردیم. لازم است که به همه موارد بالا دقت و آن‌ها را با نظر پزشک اجرا کنید. در صورت بروز هر گونه علائم غیرمنتظره به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله مربوط به وضعیت مادر در هفته نهم حاملگی را مطالعه نمایید.

اشتراک گذاری: