رشد، اندازه و وضعیت جنین در هفته پنجم بارداری

هفته پنجم بارداری | وضعیت جنین

در هفته پنجم بارداری متوجه بعضی از تغییرات در بدن خود می‌شوید. برای مثال خواهید دید که عادت ماهیانه در شما عقب افتاده است. در این هفته است که زنان متوجه بارداری خود می‌شوند. باید بدانید که جنین شما در این هفته تنها به اندازه یک هسته پرتقال است. جنین یک دم و یک سر دارد. اما تا پایان بارداری و تولد نوزادتان 8 ماه باقی مانده است.

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که جنین در هفته پنجم در کجای شکم قرار دارد؟ باید بگوییم جنین در هفته 5ام حاملگی در رحم قرار دارد و به طور خاص در بخش فوقانی حفره شکمی، نزدیک به قسمت پایینی رحم (مناطق تحتانی) است. این مرحله از بارداری شامل تغییرات مهمی در شکل و رشد جنین است، در این مقاله از سیناکر با ما همراه باشید تا بطور کامل در مورد وضعیت جنین در هفته پنجم بارداری با شما صحبت کنیم.

قبل از خواندن این مقاله به شما پیشنهاد می‌کنیم در صورتی که اطلاعی از علائم و نشانه‌های جنین در هفته چهارم ندارید ابتدا آن را مطالعه نمایید.

خصوصیات جنین در هفته پنجم بارداری

در هفته پنجم بارداری، جنین شما از سه لایه مختلف سلولی به نام‌های اندودرم، مزودرم و اکتودرم تشکیل شده است. هر یک از این لایه‌ها در هفته‌های بعد به اندام‌های مختلف بدن جنین تبدیل خواهند شد. نکته قابل توجه این است که اولین سیستم عملکردی در بدن جنین در هفته پنجم بارداری از مزودرم تشکیل می‌شود و آن سیستم قلب و عروق است. در پنجمین هفته بارداری، قلب جنین شروع به تپیدن می‌کند. اگرچه در سونوگرافی نمی‌توان خود جنین را مشاهده کرد، اما می‌توان کیسه حاملگی و تپش قلب را دید. همچنین در این هفته، لوله عصبی جنین تشکیل می‌شود که در آینده به طناب نخاعی و مغز تبدیل خواهد شد.

توجه داشته باشید که بلافاصله پس از اینکه متوجه بارداری خود شدید، از مصرف هرگونه دارو خودداری کنید و به پزشک مراجعه کنید. زیرا در هفته‌های اول بارداری، داروها می‌توانند اثرات زیادی بر سلامت جنین داشته باشند. بنابراین لازم است که زنان باردار در هر مراجعه به پزشک، او را از بارداری خود مطلع کنند تا از تجویز داروهای مضر جلوگیری شود. همچنین از مصرف خودسرانه داروهای گیاهی نیز پرهیز کنید، زیرا مصرف خودسرانه داروها و استفاده غیرعلمی از داروهای گیاهی می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به جنین وارد کند.

همان‌طور که گفته شد، جنین در هفته پنجم بارداری بسیار کوچک است و اندازه‌ی آن تقریبا 2 میلی‌متر است. سیستم عصبی جنین روز به روز بزرگ‌تر شده و رشد می‌کند. جنین شما داخل کیسه آب که با نام کیسه آمنیوتیک نیز شناخته می‌شود، قرار دارد. در این زمان، پایه اندام‌های اصلی او در حال شکل‌گیری است. برخی از رگ‌های خونی نیز در بدن جنین در این هفته تشکیل می‌شوند و گردش خون در بدن وی آغاز می‌شود. در پنجمین هفته بارداری، قلب جنین به یک ساختمان لوله‌ای ساده شباهت دارد.

پنجمین هفته از بارداری چگونه است؟

هر زن باردار به طور معمول زمانی که در اواخر هفته 4 بارداری قرار می‌گیرد و متوجه تاخیر در عادت ماهیانه خود می‌شود و برای انجام آزمایش حاملگی اقدام می‌نماید. در نظر داشته باشید بر اساس تقویم بارداری، لانه گزینی در هفته پنجم بارداری انجام می‌شود. در هفته پنجم بارداری، زنان متوجه برخی از تغییرات احساسی، عاطفی و فیزیکی می‌شوند. بعضی افراد تا پیش از پنجمین هفته از بارداری هیچ نشانه‌ای را تجربه نمی‌کنند.

چنان­چه در این هفته از بارداری آزمایش خون یا تست بارداری بدهید احتمالا جواب صحیح دریافت می‌کنید. چون مقدار هورمون بارداری در پنجمین هفته به مقدار کافی زیاد می‌شود. ولی اگر جواب منفی در تست بارداری شما مشاهده شد و علائم بارداری را دارید، لازم است که دوباره چند روز بعد آزمایش دهید.

نگاهی به تغییرات بدن زنان در هفته 5ام بارداری

در هفته پنجم بارداری، ممکن است زنان متوجه خونریزی‌های خفیف به شکل لکه‌بینی شوند که اغلب طبیعی است و جای نگرانی ندارد. با این حال، لازم است این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. شایع‌ترین علت لکه‌بینی در هفته پنجم بارداری، لانه‌گزینی جنین در دیواره رحم است که به آن خونریزی لانه‌گزینی می‌گویند.

در این هفته، زنان ممکن است دچار حساسیت‌های هیجانی و عاطفی شوند و گاهی گریان باشند. احساسات متناقضی مانند شادی، هیجان، احساس گناه و ترس به‌طور همزمان در این هفته تجربه می‌شوند که علت آن تغییرات هورمونی است. هفته پنجم بارداری، هفته‌ای پر از احساسات متفاوت است، به‌خصوص اگر برای بارداری برنامه‌ریزی کرده باشید و در این هفته از آن مطلع شوید. البته برخی از زنان از بارداری خود احساس شادی نمی‌کنند و ممکن است هفته‌ای پر از ناامیدی را تجربه کنند.

سه ماه اول بارداری می‌تواند کمی سخت باشد و متأسفانه همه بارداری‌ها به زایمان ختم نمی‌شوند و ممکن است سقط جنین رخ دهد. به همین دلیل، زنان در هفته پنجم بارداری که متوجه بارداری خود می‌شوند، در به اشتراک گذاشتن این خبر با دیگران تردید دارند. برخی از زوج‌ها تا پس از هفته دوازدهم بارداری صبر می‌کنند، زیرا بعد از این زمان احتمال سقط جنین به کمتر از یک درصد می‌رسد. دشواری هفته پنجم بارداری بیشتر به این دلیل است که بسیاری از تجربیات این دوران جدید و ناآشنا هستند.

اینکه چه زمانی دیگران را در جریان این خبر قرار دهید، تصمیمی کاملاً شخصی است. بسیاری از افراد تا بعد از هفته دوازدهم صبر می‌کنند؛ زمانی که خطر سقط جنین کاهش می‌یابد. در هر صورت، هفته پنجم بارداری هفته‌ای چالش‌برانگیز است، زیرا اتفاقات جدیدی را تجربه می‌کنید.

برخی از زنان در هفته پنجم بارداری نگران سلامت جنین خود هستند. تلاش کنید در این هفته آرامش خود را حفظ کنید و صبور باشید.

علائم و نشانه‌های هفته پنجم بارداری

در هفته پنجم بارداری مقدار ترشح هورمون‌های حاملگی بیشتر از قبل می‌شود. این هورمون سبب می‌شود تا نشانه‌های اولیه حاملگی در زن باردار پیدا شود. البته باید بدانید که برخی از زنان در هفته پنجم بارداری دارای هیچ علامتی نیستند. وجود یا عدم علامت در هفته پنجم بارداری هیچ ربطی به سالم یا ناسالم بودن حاملگی ندارد. از اصلی‌ترین نشانه‌ها در هفته پنجم بارداری موارد زیر است:

  • تاخیر در عادت ماهیانه: در واقع عقب افتادن عادت ماهیانه در زنان باردار در هفته پنجم بارداری را می‌توان از اصلی‌ترین علائم بارداری دانست. از زمانی که شما باردار می‌شوید هورمون پروژسترون در بدن شما زیاد می‌شود و از ریزش دیواره رحم پیشگیری می‌کند.
  • حساسیت در سینه‌ها: به علت این‌که در هفته پنجم بارداری شما با تغییرات هورمونی زیادی روبه‌رو می‌شوید، لذا ممکن است حساس شدن سینه‌ها، بزرگ شدن و گزگز آن‌ها را تجربه نمایید. چنان چه همیشه پیش از عادت ماهیانه شاهد برخی از تغییرات در سینه‌های خود بودید،ل احتمالا در وقت بارداری نیز این نشانه‌ها را احساس خواهید کرد.
  • خستگی: اگر در هفته پنجم بارداری احساس خستگی بی‌دلیل دارید باید بدانید که این موضوع می‌تواند طبیعی باشد و جای نگرانی نیست.
  • حال تهوع در صبح: به علت این‌که هورمون‌های بارداری به‌ سرعت رو به افزایش می‌گذارند، افراد زیادی در این هفته دچار حال تهوع در صبح می‌شوند. امکان دارد که این وضعیت را همراه با استفراغ نیز تجربه نمایید. البته این نشانه بیشتر در 3 ماه اول بارداری رواج دارد.
  • تغییرات خلق‌ و خو: ممکن است متوجه برخی از تغییرات در خلق و خوی خود در هفته پنجم بارداری بشوید. باید بدانید که این تغییرات در هر زن با زن دیگر متفاوت است.
  • تکرر ادرار: تغییرات در هورمون‌ها سبب زیاد شدن جریان خون و ادرار می‌شوند.

در بالا به چند مورد رایج که ممکن است برخی یا همه آن‌ها در بیشتر زنان باردار در هفته پنجم بارداری رخ دهد اشاره کردیم.

جنین در پنجمین هفته از بارداری

همان‌طور که پیش از این گفته شد، جنین در هفته پنجم بارداری بسیار کوچک است و در سونوگرافی به‌سختی قابل تشخیص است. در این زمان، هم‌زمان با شکل‌گیری کیسه زرده، قلب جنین نیز شروع به تپیدن می‌کند. در واقع از اوایل هفته چهارم بارداری، اندام‌های داخلی جنین در حال شکل‌گیری هستند. وزن جنین در هفته پنجم بارداری حدود یک گرم است.

در هفته پنجم بارداری، طحال و کبد، تولید سلول‌های خونی را بر عهده می‌گیرند تا نیاز جنین به کیسه زرده به‌تدریج از بین برود. در این زمان، حفره‌های قلب جنین شکل می‌گیرند و روده‌ها نیز تشکیل می‌شوند. رشد جنین از هفته‌های اول بارداری، از جمله هفته پنجم، آغاز می‌شود و تا دو ماهگی به‌سرعت ادامه می‌یابد. در هفته پنجم بارداری بخش‌های مختلف صورت جنین مانند گردن، بینی، چانه، گوش‌ها و چشم‌ها شروع به شکل‌گیری می‌کنند.

در این دوران، جنین که به آن رویان نیز گفته می‌شود، تنها به اندازه نوک خودکار است. ضربان قلب رویان در هفته پنجم بارداری آغاز می‌شود، اما صدای آن در سونوگرافی قابل شنیدن نیست. برای شنیدن صدای قلب جنین از طریق سونوگرافی باید حدود دو هفته دیگر صبر کنید.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد هفته پنجم بارداری و وضعیت جنین توضیحاتی را ارائه دادیم. لازم است که با کسب اطلاعات در مورد این هفته از بارداری، به حفظ سلامت خود و جنین خود کمک نمایید. لازم است که هرگونه تغییرات در بدن خود را با پزشک متخصص زنان و زایمان در میان بگذارید. حتما مقاله ما در مورد وضعیت جنین در هفته ششم بارداری را مطالعه کنید.

اشتراک گذاری: [addtoany]