شایع‌ترین عوارض لاغری؟

کاهش وزن

همانطور که می‌دانید اینترنت یا رسانه‌های اجتماعی پر از تبلیغات رژیم غذایی هستند که حتی اگر تمام تلاش خود را بکنید نمی‌توانید از آن‌ها اجتناب نمایید. با این حال، آیا این رژیم‌ها واقعا ایمن هستند و بدن را سالم‌تر نگه می‌دارند؟ در حقیقت این موضوع برای همه افراد مهم است که بخواهند تناسب اندام داشته باشند و در کنار آن سالم بمانند. در این میان برخی از افراد برای رسیدن به اهداف خود از رویکردی سالم استفاده می‌کنند؛ ولی برخی دیگر به روش‌های ناسالم برای کاهش وزن متوسل می‌شوند. در صورتی که تعدادی از این روش‌ها خطرناک بوده و ارزش دردسر و آسیبی که به اندام‌های حیاتی بدن شما وارد می‌کنند را ندارند. لذا توجه داشته باشید با اینکه در این امور نتایج فوری مشاهده خواهید کرد، در بلند مدت بدن خود را در معرض آسیب جدی قرار خواهید داد.

پس همواره توصیه می‌شود به جای اینکه به دنبال کاهش وزن باشید، غذا خوردن صحیح و به اندازه را یاد بگیرید تا از عوارض آن در امان بمانید. حال این عوارض چیست؟ چه نکاتی را باید بدانیم که در کنار لاغری، بدن سالمی داشته باشیم؟ برای دریافت این پاسخ‌ها با سیناکر همراه شوید.

خوردن غذای سالم مهم‌تر از لاغری برای کاهش بیماری‌های قلبی

محققان گزارش کرده‌اند که یک رژیم غذایی سالم و به سبک مدیترانه‌ای برای سلامت قلب مهم‌تر از کاهش وزن است. آن‌ها می‌گویند لاغر بودن لزوما به معنی سالم‌تر بودن نیست، به خصوص اگر کاهش وزن در اثر رژیم‌های شدید یا روش‌های دیگری که باعث کاهش ارزش تغذیه‌ای می‌شوند، ایجاد شده باشد. آن‌ها متوجه شده‌اند که یک رژیم غذایی سالم می‌تواند خطرات مرتبط با چاقی را کاهش دهد، اما این خطرات را از بین نمی‌برد. پس اگر اضافه وزن دارید، باید بدانید که برای زندگی طولانی‌تر لزوماً نیازی به لاغر شدن ندارید؛ اما احتمالا باید رژیم خود را تغییر دهید. برای آشنایی با اصول تغذیه‌ای و دریافت یک رژیم سالم هم می‌توانید دوره‌های مراقبتی هوشمند سیناکر را تهیه کنید و از کارت اشتراک پزشک سه ماهه مدل آنلاین بهره‌مند شوید.

در این میان طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که دارای شاخص توده‌ی بدنی (BMI) بالا هستند، نسبت به افرادی که BMI کمتری دارند، بیشتر در معرض افزایش قابل توجه خطر همه‌ علت‌های مرگ و میر قرار می‌گیرند. در حقیقت شاخص توده بدنی بالا عامل بیش از 4 میلیون مرگ سالانه است که بیش از دو سوم از این مرگ و میرها ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی می‌باشد. همچنین بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، این داده‌ها از آنجایی که 42 درصد از افراد از نظر بالینی چاق هستند، بسیار مهم تلقی می‌شوند.

دیگر نتایج تحقیقات انجام شده

یک مطالعه جدید در سوئد نشان داده است که افرادی که به عنوان افراد چاق طبقه بندی می‌شوند، می‌توانند با تغییر رژیم غذایی خود به رژیم غذایی سالم و به سبک مدیترانه‌ای، خطر مرگ و میر را به همان اندازه‌ی افرادی که BMI پایین دارند، کاهش دهند. حال ممکن است بپرسید رژیم غذایی مدیترانه‌ای چیست؟ این رژیم دارای غذاهای مغذی مانند میوه‌ها و سبزیجات، حبوبات، آجیل، غلات سبوس‌دار یا با فیبر بالا، ماهی و روغن زیتون است. همچنین مصرف گوشت قرمز و غذاهای فراوری شده را کاهش می‌دهد.

در واقع این مطالعه 79003 بزرگسال سوئدی را با میانگین سنی پایه‌ی 61 سال را به مدت 21 سال بررسی کرده است. در طول دوره‌ مطالعه، 30389 نفر درگذشتند. محققان دریافتند که افراد دارای اضافه وزن که به بهترین وجه رژیم غذایی مدیترانه‌ای را رعایت کردند، کمترین احتمال مرگ را داشتند. به عبارتی دیگر، افراد چاق با سالم‌ترین رژیم‌های غذایی احتمال مرگ بیشتری نسبت به افرادی که دارای وزن متوسط و رژیم‌های غذایی سالم هستند، نداشتند. همچنین افراد دارای BMI طبیعی اما با رژیم‌های غذایی ناسالم نیز نسبت به افراد دارای وزن متوسط با رژیم‌های سالم و سبک مدیترانه‌ای، میزان مرگ و میر بالاتری داشتند. شما می‌توانید برای اندازه گیری وزن خود، ترازوی دیجیتالی هوشمند را به صورت آنلاین از فروشگاه سیناکر خریداری کنید.

همچنین در این مطالعه، رژیم غذایی به عنوان یک پیش‌بینی‌کننده‌ٔ قدرتمند برای خطر مرگ و میر کشف شد. به صورتی که افراد مسنی که در این مطالعه دارای وزن متوسط اما رژیم غذایی ناسالم بودند، توسط محققان به عنوان افراد دارای بیشترین احتمال مرگ در طول دوره‌ مطالعه گزارش شده‌اند. (حتی بیشتر از افرادی که چاق بودند و تغذیه‌ی خوبی نداشتند.) در واقع، سالم غذا خوردن مستقل از وزن نسبی بدن، حداقل در سال‌های آینده‌ زندگی مفید است.

پیشنهاد مطالعه: 5 توصیه طلایی برای دست‌یافتنی کردن رژیم غذایی بر پایه گیاهان!

کاهش وزن بدن

چاقی و افزایش خطر مرگ و میر در جوامع

البته باید توجه داشت که با وجود این که مرگ و میر قلبی عروقی مرتبط با BMI بالا با رعایت رژیم غذایی مدیترانه‌ای کاهش می‌یابد، اما از بین نمی‌رود. علاوه بر این، شاخص توده بدنی پایین با افزایش مرگ و میر قلبی عروقی مرتبط با رژیم غذایی ناسالم مقابله نمی‌کند. لذا رعایت رژیم‌های غذایی سالم مانند رژیم مدیترانه‌ای ممکن است زمینه‌ی مناسب‌تری برای تمرکز نسبت به جلوگیری از چاقی برای جلوگیری از مرگ و میر کل باشد.

با این وجود، یک رژیم غذایی سالم ممکن است به طور کامل نتواند با مرگ و میر (قلبی عروقی) بالاتر مرتبط با چاقی مقابله کند. همچنین یک نکته جالب توجه آن است که مطالعات نشان داده‌اند: « ديابت نوع 2 می‌توانند با استفاده از يک رژيم غذايی سالم حتی بدون از دست دادن وزن، وضعيت خود را بهتر كنند. همین امر در مورد افراد چاقی که تحت عمل جراحی چاقی قرار گرفته‌اند نیز صادق است.»

بیشتر بدانید: بهترین رژیم غذایی بعد از سکته قلبی (معرفی غذاهای مفید و مضر)

لاغرتر بودن لزوما به معنای سالم‌تر بودن نیست!

حتی اگر به اهداف کاهش وزن خود نرسیده‌اید، پیروی از یک رژیم غذایی سالم فواید بی نظیر دیگری نیز برای کل بدن شما به همراه دارد. در حقیقت یک رژیم غذایی سالم، رژیمی است که غنی از موارد زیر باشد. همچنین به خاطر داشته باشید که برای دریافت یک برنامه تغذیه‌ای سالم می‌توانید از متخصصان سیناکر کمک بگیرید. فقط کافی است اشتراک پزشک تهیه کرده و با پزشکان تغذیه و سلامت در ارتباط باشید. در ادامه با رژیم غذایی سالم برای بدن آَشنا می‌شوید:

  • سرشار از میوه و سبزیجات
  • دانه‌های آجیلی
  • مصرف آب کافی
  • حبوبات به ویژه عدس
  • اسیدهای چرب امگا 3
  • پروتئین بدون چربی و دارای چربی اشباع پایین
  • چربی‌های ترانس کم
  • غذاهای فراوری شده‌ی کم

بیشتر بخوانید: برای کاهش وزن چند کالری در روز باید مصرف کنید؟

توجه داشته باشید به ویژه برای سلامت قلب و عروق، باید میوه‌ها و سبزیجات و از همه مهم‌تر فیبر و ویتامین‌های B بیشتری بخورید. این مواد غذایی با کاهش کلسترول در حفظ سلامتی عروق شما کمک می‌کنند. علاوه بر این، دریافت مقدار کافی اسیدهای چرب امگا 3 که در گردو، دانه‌های کتان، دانه‌های چیا و ماهی‌های چرب وجود دارد، برای سلامت قلب و عروق بسیار مهم است. در واقع، افرادی که به رژیم غذایی به سبک مدیترانه روی می‌آورند، تقریبا به طور غیرقابل اجتناب لاغر می‌شوند.

شایع‌ترین عوارض لاغری

همچنین جالب است بدانید که با رعایت رژیم غذایی مدیترانه‌ای، حتی اگر غذاهای پركالری بیشتری بخورید (مثلا سیب زمینی كامل به جای چیپس) كاهش وزن تقریبا خودش ایجاد خواهد شد. شما در واقع می‌توانید بیشتر غذا بخورید و وزن کمتری داشته باشید. در این میان محققان می‌گویند: «شما می‌توانید از طریق روش‌های ناسالم مانند محدود كردن شدید كالری كه می‌تواند شما را از مواد مغذی ضروری خالی كند؛ وزن خود را كاهش دهید.

در این زمان حتی به هنگام كاهش وزن، به سلامت قلب و عروق خود آسیب زیادی خواهید رساند. با این حال، وقتی غذاهای سالم، مقوی و مفید را در رژیم غذایی خود بگنجانید، این مواد در سطح سلولی به شما کمک می‌کنند تا سلول‌های سالم بسازید. همچنین با آسیب دیدن سلول‌ها مقابله کنید یا از آسیب دیدن آن‌ها جلوگیری نمایید.»

حتما بخوانید: علت توقف کاهش وزن چیست؟ استپ وزنی را چگونه بشکنیم؟

شایع‌ترین عوارض لاغری چیست؟

همانطور که گفتیم لاغری بیش از حد یا کاهش وزن از راه‌های غیر اصولی، راه مناسبی برای سالم نگه داشتن بدن نیست. بلکه لاغری می‌تواند به خودی خود آسیب‌های مختلفی به بدن شما برساند و بروز مشکلات و بیماری‌های خطرناک را افزایش دهد. در ادامه با این عوارض بیشتر آشنا می‌شوید:

1- از دست دادن توده عضلانی: کلید متابولیسم سالم، خوردن غذای مناسب و منظم بودن آن است. بنابراین اگر قصد دارید غذا نخورید، توجه داشته باشید که گرسنگی باعث از دست دادن وزن مایعات و توده عضلانی می‌شود که هر دو برای بدن مفید هستند. در نتیجه، بدن شما برای مقابله با این وضعیت، شروع به ذخیره کالری به عنوان غذا می‌کند. در نهایت در دراز مدت بدن شما تمایل بیشتری به جذب چربی خواهد داشت.

2- کم آبی بدن: کاهش وزن ناسالم باعث کم آبی بدن می‌شود و در نتیجه ضعف، ریزش مو و نارسایی کلیه را به همراه می‌آورد. حتی می‌تواند باعث استفراغ مداوم شده و سبب ایجاد حفره و پوسیدگی در دندان شود. (در موارد شدید، منجر به نارسایی اندام خواهد شد.)

3- ایجاد استرس شدید در بدن: برخی از افراد فکر می‌کنند که ورزش بیش از حد می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا وزن اضافی خود را یک شبه از بین ببرند. در صورتی که باید بدانید اثرات فیزیکی کاهش وزن از طریق ورزش بیش از حد می‌تواند منجر به استرس شدید بر بدن و اندام‌ها شود. همچنین می‌تواند باعث بی‌خوابی، افزایش آسیب و ضعیف شدن سیستم ایمنی شده و زمینه را برای وقوع بیماری مهیا کند.

4- بروز بیماری‌های قلبی و کمبود غذایی: همانطور که چاقی می‌تواند باعث بروز بیماری قلبی شود، لاغری بیش از حد هم همین اثر را دارد؛ چرا که بدن ما باید از طیف وسیعی از مواد غذایی تغذیه کند. با این حال، برخی از افراد ترجیح می‌دهند مصرف برخی غذاها را افزایش دهند و برخی از غذاهای دیگر را کاهش دهند یا به طور کامل از آن‌ها اجتناب کنند. به عنوان مثال مصرف بیشتر پروتئین باعث یبوست، کاهش عملکرد کبد و حتی بیماری‌های مرتبط با قلب خواهد شد. همچنین کمبودهای تغذیه‌ای می‌تواند منجر به شکنندگی استخوان و خستگی مفرط شود.

5- تشکیل سنگ کیسه صفرا: سنگ کیسه صفرا زمانی تشکیل می‌شود که مواد موجود در اسید معده برای مدت طولانی جمع شود و به هم بپیوندند. این سنگ‌ها در نزدیکی دهانه کیسه صفرا گیر می‌کنند و باعث درد شدید و سوء هاضمه می‌شوند.

6- نوسانات در سطوح هورمونی: یکی از عوارض کاهش وزن و لاغری بدن این است که باعث کند شدن متابولیسم می‌شود و می‌تواند سطح هورمون‌ها را دچار اختلال کند. توجه داشته باشید حتی پس از اینکه رژیم غذایی خود را متوقف کردید، باز هم متابولیسم کندتری را تجربه خواهید کرد.

7- یبوست یا اسهال: رژیم غذایی غنی از پروتئین به دلیل کمبود فیبر کافی در غذا می‌تواند باعث یبوست یا اسهال شود.

8- سیستم ایمنی ضعیف: رژیم غذایی که حاوی مواد مغذی مورد نیاز بدن نباشد به طور خودکار سیستم ایمنی شما را تضعیف می‌کند. همچنین بدن شما در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار می‌گیرد.

بیشتر بدانید: در هر روز چند کالری می‌سوزانیم؟

نتیجه‌گیری و جمع بندی عوارض لاغری

در نهایت توصیه می‌کنیم عادات غذایی خود را به آرامی تغییر دهید و به طور منظم ورزش کنید. این کار به شما کمک می‌کند به روشی سالم وزن کم کنید و از بازگشت آن در طولانی مدت جلوگیری نمایید. همچنین به خاطر داشته باشید که همواره لاغری کلید سالم ماندن بدن نیست و باید نکاتی که در این مطلب گفته شده را رعایت کنید. برای اندازه گیری متابولیسم پایه، میزان چربی بدن، درصد شاخص توده بدنی، درصد عضلات و غیره هم می‌توانید بهترین مدل ترازوی هوشمند را از فروشگاه اینترنتی سیناکر بصورت آنلاین سفارش دهید.

ارسال سریع و مطمئن

تحویل فوری در شهر تهران

پشتیبانی مداوم

پاسخگویی پزشکان در اپلیکیشن سیناکر

خدمات پس از فروش

۷ روز ضمانت بازگشت کالا

در صورت خرید از فروشگاه آنلاین سیناکر