اگر قادر بودید که در هفته هفتم بارداری (حاملگی) داخل رحم خود را نگاهی بیاندازید،جنین خود را به اندازه یک حبه انگور که به بند ناف متصل است میدیدید. او هنوز بسیار کوچک است. اما بدانید که هماکنون فرزند شما نسبت به ماه قبل ده هزار برابر بزرگتر شده است. با همین سرعت، رشد جنین شما ادامه مییابد. در هفته هفتم بارداری است که جوانههای اندامهای تحتانی و فوقانی او که در هفته پیش شکل گرفته بود کاملتر میشوند. جای مچ، زانو و آرنج در دست و پای جنین مشخص میشود. همچنین کلیههای اولیه در جنین شکل میگیرند و به زودی او میتواند ادرار تولید کند.
در هفته هفتم حاملگی فضای درونی دهان، پلکها و گوشها در جنین در حال شکلگیری است و نوک بینی او کمکم خود را نمایش میدهد. پوست جنین نیز به اندازهای نازک است که میتوان رگهای آن را به صورت واضح مشاهده کرد. کبد او نیز در حال تولید گلبولهای قرمز است و یکی از حلقههای روده در حال رشد جنین در سمت بند ناف او شکل میگیرد. در واقع زمانی که به هفته هفتم حاملگی میرسید شما در دومین ماه از حاملگی خود قرار گرفتهاید. در این مقاله با سیناکر همراه باشید تا بیشتر در مورد هفته هفتم بارداری و وضعیت جنین با شما سخن بگوییم.
پیش از خواندن این مطلب به شما پیشنهاد میکنیم که مقاله مربوط به وضعیت جنین در هفته ششم بارداری را مطالعه نمایید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
وضعیت جنین در هفته هفتم حاملگی
اندازه جنین در هفته هفتم بارداری به یک سانتیمتر میرسد. در نظر داشته باشید که اندامهای مختلف بدن او در حال تشکیل شدن هستند و فیزیک جنین به تدریج گسترش پیدا میکند. تغییرات جنین در هفته هفتم بارداری شامل موارد زیر است:
- از هفته ششم تا هفتم حاملگی گوشها، دهان، چشمها و حفرههای بینی جنین در حال کامل شدن و رشد هستند. در این هفته سرعت رشد جنین بیشتر است و اندامها به صورت مشخصتری دیده میشوند.
- زبان و پلکهای جنین در این هفته از بارداری تشکیل میشوند.
- بند ناف جنین نیز در هفته هفتم بارداری شکل میگیرد. توجه داشته باشید که بند ناف جفت و جنین را به هم وصل میکند. خون همراه با مواد مغذی و اکسیژن از راه بند ناف به جنین میرسد و مواد اضافی از این راه دفع میشوند.
- تکامل کلیههای جنین در طی دوره بارداری دارای سه مرحله است. به احتمال زیاد در هفتمین هفته از حاملگی شاهد رشد کلیهها در مرحله دوم هستید.
در هفتمین هفته از بارداری، جنین یا همان رویان به طور تقریبی نیم گرم وزن دارد. اجزای صورت جنین در این هفته جزییات دقیقتری مییابند. جالب است بدانید که چشمها نخستین عضوی در جنین هستند که قابل تشخیص هستند. سر و مغز جنین با سرعت زیادتری در قیاس با دیگر عضوها در حال رشد است. لولهای که از راه آن جنین خوردن غذا را انجام خواهد داد یا همان مری همراه با ریهها در دو سمت او در حال تشکیل شدن هستند. با رشد بطنها و دریچهها قلب او نیز رشد بیشتری پیدا میکند.
جوانههای اندام پا و دست که در هفته ششم تشکیل شدهاند در این هفته بلندتر میشوند. با بزرگتر شدن جوانه بازوها انتهای آنها عریضتر میشود که سرآغاز شکلگیری دستها است. عصبها نیز در اندام بالایی شروع به تشکیل شدن میکنند. کیسه زرده همراه با تغذیه جنین در حال ریزتر شدن است. همانطور که گفتیم بند ناف شکل گرفته و کار آن آغاز میشود. بند ناف در دوره بارداری برای جنین مواد غذایی و اکسیژن را فراهم میآورد. همچنین دفع کردن مواد اضافی در جنین از راه همین بند ناف انجام میشود. جنین داخل کیسه آمنیوتیک به حالت شناور قرار دارد که در این دوران از او حفاظت میکند. رویان در این زمان است که هنوز یک جنین بسیار ابتدایی است. در نظر داشته باشید که هفته هفتم حاملگی مرحله بسیار مهم و حساس برای رشد جنین شما است. چون اندامها و ساختمانهای جنین در حال رشد و تکامل خود هستند. بنابراین لازم است که از قرار گرفتن در محیطهای شیمیایی و مسموم پرهیز کنید. مغز جنین در این هفته از بارداری در حال رشد و سر او از بدنش بسیار بزرگتر است. باید بدانید که در هفته هفتم بارداری، نخاع، مغز و اندامهای درونی او مانند معده، ریهها و کلیهها به صورت هم زمان در حال رشد هستند.
قلب جنین در هفته هفتم بارداری
تشخیص فعالیت قلب جنین در هفته هفتم بارداری میتواند کمی دشوار باشد، زیرا جنین هنوز بسیار کوچک است. با این حال، اگر پزشک برای شما سونوگرافی در این هفته تجویز کند، احتمالاً میتوانید صدای ضربان قلب او را بشنوید. ضربان قلب جنین در این هفته بین ۱۱۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه است. اگر مشتاق هستید صدای ضربان قلب جنین خود را به طور مداوم بشنوید، میتوانید از دستگاههای شنود صدای قلب جنین مانند سیناکر استفاده کنید.
شکل جنین در هفته هفتم بارداری
در هفتمین هفته بارداری، اندازه جنین حدود یک سانتیمتر است، تقریباً به اندازه یک دانه انگور. اندازه جنین در مقایسه با هفته قبل دو برابر شده است. در این مرحله، اعضای بدن جنین به صورت نامتناسب رشد میکنند. به عنوان مثال، چشمهای جنین بزرگ و پیشانی او عریض است.
وضعیت دوقلوها در هفتمین هفته بارداری
جالب است بدانید که دوقلوها در زمان تولد معمولاً از تک قلوها کوچکتر هستند. با این وجود، رشد هفتگی آنها تفاوت چندانی با تک قلوها ندارد. اگر باردار دوقلو هستید، جنینهای شما در این هفته کمی بزرگتر از یک لوبیا قرمز هستند. بسیاری از خانمها اولین سونوگرافی خود را بین هفتههای ششم تا هشتم بارداری انجام میدهند.
بیشتر بخوانید: انواع و علائم بارداری دوقلو
نکتههای مهم و برجسته در هفته هفتم حاملگی
در هفته هفتم بارداری، ویارها و هوسهای غذایی ممکن است شدت بیشتری پیدا کنند. ممکن است به برخی بوها حساسیت پیدا کنید یا هوس خوردن مواد غیر خوراکی داشته باشید (مانند خاک). همچنین، ممکن است اشتهای شما افزایش یابد. اگر رژیم غذایی سالم و متعادلی دارید، میتوانید کمی بیشتر غذا بخورید، اما به باورهای قدیمی توجه نکنید. در دوران بارداری نیازی نیست به اندازه دو نفر غذا بخورید، پس مراقب تناسب اندام خود باشید.
آزمایشهای هفته هفتم حاملگی
اگر اولین ویزیت شما در هفته هفتم بارداری است، پزشک احتمالاً معاینات و آزمایشهای زیر را برای شما تجویز میکند:
- معاینه لگن و ارزیابی وضعیت تخمدانها، لولههای فالوپ، رحم و دهانه رحم
- اندازهگیری فشار خون
- آزمایش ادرار و خون برای بررسی وضعیت کلی سلامت
برخی پزشکان سونوگرافی را در هفته هفتم بارداری انجام میدهند. در این هفته میتوانید فعالیت قلبی جنین را از طریق سونوگرافی مشاهده کنید.
پیشنهاد مطالعه: هفته هفتم بارداری؛ وضعیت مادر
خود مراقبتی در هفته هفتم حاملگی
در هفته هفتم بارداری، مراقبت کافی از خود و جنین برای سلامت هر دوی شما بسیار مهم است. نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- تغذیه سالم: از غذاهای سالم استفاده کنید و سعی کنید موادی را انتخاب کنید که حالت تهوع شما را کاهش دهند.
- مصرف مایعات: در طول شبانهروز مایعات سالم و طبیعی، به خصوص آب، را به مقدار زیاد مصرف کنید. اگر زیاد استفراغ میکنید، مصرف آب برای جلوگیری از کمآبی بدن بسیار ضروری است.
- ورزش: برای کاهش یبوست در این هفته، ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید. پیادهروی و ورزشهای سبک به حفظ سلامت شما کمک میکنند.
- فیبر: از فیبرهای نامحلول بیشتر استفاده کنید و آب زیادی بنوشید تا به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش یبوست کمک کند.
- ویتامینها: مصرف ویتامینهای ضروری دوران بارداری را فراموش نکنید.
- مراقبت از پوست: اگر به علت تغییرات هورمونی جوش زدهاید، هر روز از پاککنندههای ملایم و مرطوبکنندههای بدون روغن استفاده کنید. برای از بین بردن جوشها هرگز خودسرانه دارو مصرف نکنید، زیرا ممکن است برای شما و جنین خطرناک باشند.
تغذیه در هفته هفتم حاملگی
در هفته هفتم بارداری، تغذیه سالم اهمیت زیادی دارد. از سبزیها و میوههای تازه و سالم استفاده کنید و مصرف غذاهای تند و سرخشده را به حداقل برسانید، زیرا میتوانند باعث سوزش سر دل شوند. از هفته هفتم بارداری، نفخ و یبوست در زنان باردار افزایش مییابد. برای کاهش یبوست، مواد غذایی زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:
- عدس
- برنج قهوهای
- گندم
- کتان
- سبزیجات
- میوه با پوست
اگر نمیتوانید به اندازه کافی آب بنوشید، آب ولرم را با زنجبیل تازه، لیموترش، نعناع، خیار یا میوههای دیگر طعمدار کنید.
بایدها و نبایدهای در هفته هفتم حاملگی
از هفته هفتم بارداری، شاهد تغییراتی در بدن خود خواهید بود. از لباسهای گشاد و راحت با جنس مناسب استفاده کنید. لباسهای زیر را از جنس الیاف طبیعی مانند پنبه انتخاب کنید تا از احساس ناراحتی و عفونت جلوگیری شود. در این هفته احتمالاً حالت تهوع را تجربه میکنید، که معمولاً تا یک ماه آینده کاهش مییابد. در جلسه ملاقات با پزشک، سوالات خود را بپرسید. برخی از سوالات مهم عبارتند از:
- برای مدیریت افزایش وزن در دوران بارداری چه کارهایی باید انجام دهم؟
- آیا در طول دوران بارداری باید اقدامات خاصی را انجام دهم؟
- چه برنامهریزی را باید برای زایمان انجام دهم؟
- در مورد عوارض زایمان و بارداری توضیح دهید.
پرسیدن این سوالات در هفته هفتم بارداری به شما کمک میکند تا این دوران را با موفقیت پشت سر بگذارید.
سخن پایانی در بررسی وضعیت جنین در هفته هفتم حاملگی
در این مقاله در مورد هفته هفتم بارداری و وضعیت جنین با شما صحبت کردیم. لازم است که به همه موارد دقت کنید و در صورت بروز علامت مشکوک در خود به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. در ضمن برای آگاهی بیشتر از وضعیت جنین خود، پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به وضعیت جنین در هفته هشتم بارداری را بررسی و مطالعه کنید.