وضعیت مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

هفته بیست و چهارم بارداری | وضعیت مادر

در این هفته، شما نصف راه این سفر معجزه آسا را پشت سر گذاشته‌اید و هر روز بیش از پیش به دیدار با فرزند دلبندتان نزدیک‌تر می‌شوید. در حالی که جنین کوچک شما در درون رحم شما به سرعت در حال رشد و تکامل است، بدن شما نیز با تغییرات شگفت انگیزی همراه می‌شود. در این مقاله از سیناکر به بررسی وضعیت مادر در هفته بیست و چهارم بارداری می‌پردازیم و شما را با تغییرات جسمانی و روحی، علائم شایع، و نکات مهم برای حفظ سلامت خود و جنین در این دوره آشنا می‌کنیم. همچنین به برخی از سوالات رایج مادران در این هفته پاسخ خواهیم داد.

با ما همراه باشید تا با هم این مرحله جدید و فوق‌العاده از سفر بارداری را تجربه کنیم. پیش از خواندن این مقاله از سیناکر به شما پیشنهاد می‌کنیم، مقاله مربوط به وضعیت مادر در هفته بیست و سوم بارداری را مطالعه نمایید.

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

در هفته بیست و چهارم بارداری، بدن شما آمادگی‌های بیشتری برای تولد نوزاد پیدا می‌کند. به عنوان مثال می‌توان ذکر کرد که در این هفته سینه‌های مادر مقدار کمی شیر اولیه تولید می‌کند که به نام آغوز شناخته می‌شود. شروع این فرایند در تمامی زنان به صورت یکسان نبوده و متفاوت است. حتی امکان دارد برخی از زنان قبل از زایمان هیچ‌گونه آغوزی تولید نکنند. اگر برای شما نیز به این صورت بود، اصلاً جای نگرانی نیست.

در هفته بیست و چهارم بارداری، ممکن است انقباض‌های براکستون هیکس را تجربه کنید. این انقباض‌ها معمولاً درد به همراه ندارند، اما امکان دارد در رحم فشردگی احساس کنید. اگر این انقباض‌ها درد داشته باشند و یا در دفعات زیادی تکرار شوند، حتماً به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که احتمال زایمان زودرس وجود دارد.

تغییرات بینایی مادر در هفته 24ام بارداری

ممکن است در دوران بارداری، تغییراتی در بینایی شما ایجاد شود. تغییرات چشمی مادر یا همان تغییرات بینایی مثل تهوع صبحگاهی نیست که در زنان باردار بیشتر رایج باشد. در حین بارداری، بینایی به خاطر تغییرات هورمونی و فیزیکی بدن تغییرات بسیاری دارد. احتباس آب در بدن از اتفاقات معمول بارداری محسوب می‌شود که می‌تواند بر ضخامت و انحنای قرنیه تأثیر بگذارد. این اتفاق، تغییر خطرناک و غیر قابل برگشتی نیست، پس جای نگرانی نیست. تنها امکان دارد عینک یا لنزهای قدیمی شما در حال حاضر کارآمد نباشند.

خشکی چشم نیز از عوارض شایع در دوران بارداری است. در هفته بیست و چهارم خشکی چشم همراه با علائم دیگری همچون التهاب و آبریزش چشم به همراه است. این تغییرات معمولا بعد از زایمان برطرف می‌شوند. به هیچ عنوان در زمان بارداری جراحی لیزیک انجام ندهید.

تغییرات روانشناختی و احساسی مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

در هفته بیست و چهارم بارداری یا همان اواخر ماه ششم بارداری، به زایمان نزدیک می‌شوید و استرس و نگرانی شما بیشتر شود. نگرانی‌ها و استرس‌های مادران معمولا به دلیل سوالاتی است که در ذهن آن‌ها شکل می‌گیرد. بعضی از مادران نگران از دست دادن وزن هستند که در دوران بارداری اضافه کرده‌اند. برخی نیز از درد زایمان ترس دارند و …. استرس بیش از حد بسیار بد بوده و باید سعی کنید در دوران بارداری از آن جلوگیری کنید. برای کاهش استرس در این دوران مراقبه و یوگا را فراموش نکنید. استفاده از تکنیک‌های مدیریت استرس نیز بسیار کمک کننده است.

علائم مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

در سه ماهه دوم بارداری علائم بارداری معمولا خفیف‌تر است، اما ممکن است هنوز هم برخی علائم ناخوشایند را تجربه کنید. مهم‌ترین علائمی که در وضعیت مادر در هفته بیست و چهارم بارداری تاثیر دارد، به شرح زیر هستند.

  • کمردرد در هفته 24ام بارداری

کمردرد از علائم رایج در هفته بیست و چهارم بارداری است. در صورتی که کمردرد شدیدی دارید، حتماً با پزشک مشورت کرده تا راه حل مناسبی را به شما ارائه دهد. ماساژ قبل از زایمان می‌تواند به کاهش کمردرد کمک کند. در برخی از مراکز آب درمانی ماساژ برای بانوان باردار توسط ماساژورهای حرفه‌ای انجام می‌شود. به هیچ عنوان اشیای خیلی سنگین را حمل نکنید. زمانی که می‌خواهید اجسامی را بلند کنید، ابتدا زانوها خم و کمرتان را به صورت صاف نگه دارید. یکی دیگر از راه حل‌هایی که به کمتر شدن کمردرد کمک می‌کند، این است که به صورت صاف بنشینید و از بالش استفاده کنید. برای انتخاب بالش مناسب بارداری می‌توانید مقاله مربوط به بهترین و مناسب‌ترین بالشت در دوران بارداری را مطالعه نمایید.

  • یبوست در هفته 24ام حاملگی

غذاهای سرشار از فیبر را در رژیم غذایی خود قرار دهید. سعی کنید مایعات زیادی بنوشید و اگر حاملگی پرخطر ندارید، در طی روز حتما ۳۰ دقیقه ورزش کنید. در صورتی که بتوانید این تغییرات بسیار ساده را در سبک زندگی خود ایجاد کنید، یبوست نخواهید داشت. در صورتی که یبوست شما شدید است، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. به هیچ عنوان سرخود از داروهای رفع یبوست استفاده نکنید.

  • تغییرات پوستی در هفته 24ام بارداری

در هفته بیست و چهارم بارداری، با بزرگ‌تر شدن رحم، ممکن است خطوطی روی سینه و شکم شما ظاهر شود. این خطوط با گذشت زمان کمرنگ‌تر می‌شود؛ همچنین امکان دارد پوست شما خارش داشته باشد که در این‌جا می‌توانید از یک مرطوب کننده ملایم استفاده نمایید. در صورتی که احساس خشکی و خارش چشم داشته باشید، اشک مصنوعی بهترین دارو برای برطرف کردن خشکی و خارش چشم است.

  • هموروئید یا بواسیر

بواسیر یا هموروئید یکی از عوارضی است که ممکن است در هفته بیست و چهارم بارداری رخ دهد. اگر قبل از بارداری شما این مشکل را داشته باشید، در طول بارداری برای شما دردسرساز خواهد بود. اما افرادی که سابقه این بیماری را ندارند، مشکل جدی تجربه نمی‌کنند. در برخی مواقع بواسیر زمانی اتفاق می‌افتد که شما در حال زایمان باشید؛ همچنین امکان دارد به خاطر شیردهی دچار کم آبی شده و یبوست داشته باشید.

اگر مصرف فیبر و آب بدن شما تا حدودی کم باشد، باعث می‌شود تا بیشتر در معرض یبوست قرار بگیرید. در برخی مواقع در اثر رشد جنین رگ‌های موجود در پایین رحم فشار می‌بینند که باعث ایجاد بواسیر خواهد شد. نگران این مشکل نباشید؛ چرا که پس از تولد نوزاد خود به خود از بین می‌رود، اما در برخی مواقع امکان دارد تا یک سال پس از تولد باقی بماند.

اندازه شکم مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

اندازه شکم مادر در هفته بیست و چهارم بارداری در هر فرد متفاوت است. در این هفته، ممکن است بین 5 تا 8 کیلوگرم به وزن شما اضافه شود. همچنین روز به روز اندازه برآمدگی شکم شما نیز افزایش پیدا می‌کند. در این هفته، فاصله استخوان شرمگاهی تا بالای رحم حدود 24 سانتی‌متر است. هرچه شکم شما بزرگ‌تر شود، نیاز به کمربند بارداری یا شکم بند دارید که توسط آن‌ها به خوبی می‌توانید در فعالیت بدنی شکم خود را نگه دارید.

سونوگرافی در هفته 24ام بارداری

در هفته بیست و چهارم بارداری، نصف دوره بارداری را گذرانده‌اید؛ به همین دلیل وضعیت مادر در هفته 24ام حاملگی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این دوره پوست جنین به تدریج از حالت شفاف به حالت مات تغییر پیدا می‌کند. در بدن جنین مویرگ‌های صورتی کوچکی وجود داشته که باعث می‌شود تا رنگ بدن آن صورتی دیده شود. در این هفته باید آزمایش غربالگری گلوکز را انجام دهید. توسط این آزمایش از خطر ابتلا به دیابت بارداری مطلع می‌شوید. برای این‌که پزشک بداند بدن شما چگونه قند را پردازش می‌کند، این آزمایش انجام می‌شود.

برای انجام این آزمایش از شما درخواست می‌شود که ابتدا مایع شیرینی به نام گلوکولا میل کنید و یک ساعت استراحت نمایید. پس از یک ساعت آزمایش خون گرفته شده و انجام می‌شود. در صورتی که نتیجه آزمایش شما غیر طبیعی باشد، آزمایش دیگری به نام تست تحمل گلوکز را باید انجام دهید. توسط این آزمایش می‌توان متوجه شد که چگونه قند توسط بدن شما در یک دوره ۳ ساعته پردازش می‌شود، به این صورت می‌توان به این که دیابت بارداری دارید یا خیر؟ پی برد. اگر دیابت بارداری داشته باشید، نیازی به نگرانی نیست. پزشک به شما کمک می‌کند تا وضعیت خود را کنترل کرده و تا پایان دوران بارداری سالم بمانید.

تغذیه مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

مانند همه هفته‌ها، تغذیه مادر در هفته بیست و چهارم بارداری بر سلامت وی بسیار تاثیرگذار است. در این هفته از خوردن قند و شیرینی زیاد به شدت دوری کنید. در این هفته سعی کنید بیشتر پروتئین و سبزیجات مصرف نمایید. وعده‌های غذایی مغذی و منظم برای این‌که گرسنه نشوید و همچنین جلوگیری از ویار بسیار مهم است. مغزهای بادام، گردو و پسته از میان وعده‌های بسیار عالی محسوب می‌شوند. در این هفته مصرف کلسیم را فراموش نکنید. کلسیم را می‌توانید از لبنیات، پرتقال، آجیل، بروکلی دریافت نمایید. برای جذب کلسیم، مصرف ویتامین D بسیار مهم است.

در زمان بارداری، مواد غذایی مختلفی را از گروه‌های غذایی مختلف، مانند حبوبات، سبزیجات، میوه‌ها، لبنیات و منابع پروتئینی، مصرف کنید. بدن مادر باردار باید بتواند مواد غذایی مختلفی برای تامین پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین و مواد معدنی دریافت کند. برای هضم بهتر غذا و همچنین تشکیل مایع آمنیوتیک جهت ساخت بافت‌های جدید نیاز به مایعات به ویژه آب دارید. در زمان بارداری باید در طی روز حداقل ۱۰ لیوان آب میل کنید. در صورتی که بیش از حد از نان و برنج و دیگر غلات استفاده کنید، باعث می‌شود تا جذب آهن، کلسیم و روی در بدن شما کاهش پیدا کند.

پیشنهاد مطالعه: هفته بیست و چهارم بارداری؛ وضعیت جنین

علائم زایمان زودرس در هفته ۲۴ام بارداری

زایمان زودرس به زایمانی گفته می‌شود که قبل از هفته ۳۷ بارداری رخ دهد. در هفته ۲۴ام بارداری، اگرچه زایمان زودرس نادر است، اما مهم است که علائم آن را بشناسید تا در صورت مشاهده آن‌ها، فوراً به پزشک مراجعه کنید. علائم زایمان زودرس در هفته ۲۴ام بارداری عبارتند از:

  • انقباضات منظم رحمی: انقباضاتی که به طور منظم و با فواصل زمانی کم (کمتر از ۱۰ دقیقه) رخ دهند و با استراحت یا تغییر وضعیت بدنی از بین نرود.
  • درد یا فشار در ناحیه لگن: احساس فشار به سمت پایین، مانند اینکه جنین در حال فشار آوردن به سمت پایین است.
  • کمردرد: کمردرد مداوم یا شدید، به خصوص اگر قبلاً کمردرد نداشته‌اید.
  • تغییر در ترشحات واژن: افزایش ترشحات واژن، تغییر رنگ ترشحات (صورتی، قهوه‌ای یا مخاطی)، یا خونریزی واژینال.
  • گرفتگی یا درد شکم: گرفتگی یا درد شکم شبیه درد قاعدگی.
  • پارگی کیسه آب: خروج ناگهانی مایع از واژن.
  • اسهال یا استفراغ: اسهال یا استفراغ که با وجود مصرف مایعات کافی از بین نرود.

اگر هر کدام از این علائم را در هفته ۲۴ام بارداری تجربه کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا به نزدیک‌ترین بیمارستان مراجعه کنید.

مراقبت‌های لازم برای مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

در این هفته پیاده‌روی و ورزش‌های بارداری را فراموش نکنید؛ چرا که در سلامت مادر در هفته بیست و چهارم بارداری بسیار تاثیر دارد. برای این‌که زایمانی راحت‌تر داشته باشید، تمرینات ورزشی لگن را انجام دهید. برای کاهش دمای بدن شما و همچنین برای این‌که ورم دست و پاها کمتر شود، به صورت روزانه دوش بگیرید. اگر در این هفته فراموش‌کاری یا حواس پرتی دارید، نگران نباشید چرا که مربوط به هورمون‌های بارداری است.

با علائم زایمان زودرس آشنا شوید تا در صورت مشاهده آن‌ها، به پزشک مراجعه کنید. اگر در طول یک ساعت، بیش از 4 بار انقباض رحمی داشتید، ممکن است زایمان زودرس داشته باشید. لکه بینی با خونریزی، کمردرد زیاد، افزایش ترشحات واژن، احساس پایین آمدن جنین به سمت لگن از دیگر علائم زایمان زودرس است. اگر استرس و نگرانی دارید، ساعات خود را با پیاده‌روی، مطالعه، یوگا و … پر کنید. با شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان به راحتی می‌توانید استرس را از خود دور کنید.

کلام پایانی

در این مطلب، وضعیت مادر در هفته بیست و چهارم بارداری را بررسی کردیم و به علائم زایمان زودرس اشاره کردیم. برای غلبه بر استرس در این هفته از بارداری، راهکارهای پیشنهادی را را فراموش نکنید. همچنین به تغییرات بدن خود آگاه باشید و علائم خطر را بشناسید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله مربوط به وضعیت مادر در هفته بیست و پنجم بارداری را مطالعه نمایید.

اشتراک گذاری: