چگونگی اطمینان از صحت دستگاه اندازه گیری قند خون (گلوکومتر)

اطمینان از صحت دستگاه اندازه گیری قندخون

از کجا متوجه شویم که دستگاه قند خون ما نتایج درستی نشان می‌دهد یا خیر؟ بررسی صحت عملکرد دستگاه اندازه‌گیری قند خون در منزل با استفاده از محلول کنترل قند خون کار بسیار راحتی است. شما می‌توانید به جای گرفتن نمونه خون و انجام مجدد آزمایش، از محلول‌های کنترل قند برای اطمینان از سالم بودن دستگاه و نوارهای تست استفاده کنید. انجام این کار نیز همانند گرفتن یک نمونه خون برای بررسی قند توسط دستگاه تست قند خون است. در این میان باید بدانید محلول‌های مختلفی در بازار وجود دارند و هر شرکت محلولی متناسب با دستگاه خود را ارائه می‌دهد.

محلول‌های کنترل قند حاوی مقدار مشخصی از گلوکز هستند که توسط شرکت سازنده تعیین می‌شوند. این در حالی است که غلظت گلوکز در قطرات متفاوتی از خون در یک بار نمونه‌گیری از انسان می‌تواند متفاوت باشد. بنابراین بررسی دستگاه اندازه‌گیری قند خون و نوار تست توسط محلول کنترل برای ارائه نتایج مورد انتظار و اطمینان از دقت دستگاه ضروری است.در ادامه برای آگاهی از نحوه این کنترل و نکات لازم استفاده از آن با این مقاله از سیناکر همراه شوید.

میزان قند خون در پیش دیابت

میزان قند خون ناشتا کمتر از ۹۹ نرمال است و اگر میزان قند خون شخص ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم باشد، یعنی شخص مبتلا به این بیماری می‌باشد و میزان گلوکز بالاتر از صد و بیست و شش میلی‌گرم نشان دهنده ابتلا به دیابت است. به طور کلی عدد کمتر از ۱۴۰ میلی‌گرم طبیعی بوده و بازه ۱۴۰ تا ۱۹۹ میلی‌گرم نشانه ابتلا به این بیماری می‌باشد.

پیش دیابت در نوجوانان

نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد که از هر پنج نوجوان یک نوجوان مبتلا به این بیماری است و از هر چهار نفر بزرگسال یک نفر با Prediabetes زندگی می‌کند. تقریباً از هر ۵ نوجوان بین ۱۲ تا ۱۸ سال و هر چهار جوان در بازه سنی ۱۹ تا ۳۴ سال یک نفر با این بیماری زندگی می‌کند.

علائم آزمایشگاهی پیش دیابت

از کجا متوجه شویم قند داریم؟ وقتی که شما تست قند خون یا آزمایش دیابت می‌دهید، اطلاعاتی را به دست می‌آورید که طبق آن می‌توانید متوجه شوید آیا به پیش دیابت یا یکی از انواع دیابت دچار هستید یا خیر. در چنین شرایطی در صورتی که علائم و اطلاعات حاکی از مستعد بودن بدن شما برای ابتلا به دیابت باشد، علائم آزمایشگاهی پیش دیابت رخ داده است.

در حقیقت علائم آزمایشگاهی پیش دیابت می‌توانند نشانه‌هایی از استعداد شخص برای ابتلا به بیماری دیابت نوع اول یا دوم را به اطلاع برسانند. اگرچه وجود این علائم نیازمند مصرف دارو یا داشتن شرایط کنترلی مثل بیماران دیابتی نیست، اما شخصی که علائم آزمایشگاهی پیش دیابت را مشاهده می‌کند، حتماً مواردی را برای عدم ابتلا به مرض قند باید رعایت کند.

آزمایش دیابت را هنگام ناشتا انجام می‌دهند. از این رو افراد دیابتی که قصد بررسی قند خون خود را دارند، در هر نوبت از آزمایش باید به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کرده و این تست را انجام دهند.

prediabetic در آزمایش خون چیست؟

پیش دیابت یا پره دیابت یعنی میزان قند خون از حالت طبیعی و نرمال بیشتر است، اما آنقدر زیاد نیست که آن را دیابت بدانیم. احتمال ابتلا به دیابت در افراد مبتلا به prediabetes طی ۵ تا ۱۰ سال بعد از ابتلا ۵۰ درصد است که اگر پیش دیابت به درستی کنترل و درمان نشود به دیابت نوع دو تبدیل خواهد شد.

پره دیابت معمولاً همیشه علائم و نشانه ندارد، بنابراین در مواردی که ریسک بیماری بالاست حتماً باید آزمایش قند خون بدهید. کاهش وزن و لاغری، ورزش منظم و سالم خواری از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند اثر Prediabetes دیابت را معکوس کرده و از ابتلا به دیابت نوع دو پیشگیری کنند.

محلول کنترل قند خون چیست؟

قبل از هر چیز باید بررسی کرد که اصلا محلول کنترل قند خون چیست. مواد تشکیل دهنده‌ی محلول کنترل قند شامل آب، گلوکز، بافرها و میکروب‌کش‌ها می‌شود. در نتیجه این مایع دارای غلظت مشخصی از گلوکز است و می‌تواند برای بررسی عملکرد دستگاه اندازه گیری قند خون و نوارهای تست مورد استفاده قرار گیرد. همچنین دارای سطح PH نزدیک به مقدار فیزیولوژیک خون انسان است و از رشد میکروب‌هایی که می‌توانند غلظت گلوکز را تغییر دهند جلوگیری می‌کند.

دستگاه اندازه گیری قند خون به همان روشی که میزان گلوکز در نمونه خون‌ را مورد سنجش قرار می‌دهد؛ میزان گلوکز موجود در محلول کنترل را نیز می‌تواند شناسایی کند. مقدار گلوکز در محلول که توسط دستگاه با نمایش یک عدد نشان داده می‌شود، باید در محدوده مشخصی که روی قوطی‌های نوار تست براساس غلظت گلوکز در محلول کنترل چاپ می‌شود قرار گیرد. خوب است بدانید سازندگان اغلب بیش از چند انتخاب محدود برای ساخت محلول‌های کنترل که با مارک‌های مختلف نوار تست سازگار باشند، ندارند. بنابراین محلول‌های کنترل قند بر اساس غلظت‌های گلوکز کم، متوسط و زیاد می‌توانند انواع مختلفی داشته باشند.

بر روی قوطی‌های نوار تست محدوده‌ٔ هدف گلوکز برای هرنوع از این محلول‌های کنترل چاپ شده است. بدین ترتیب می‌توانید بررسی‌های تکمیلی را جهت پی بردن به صحت کارکرد دستگاه اندازه گیری قند خون و نوارهای تست توسط محلول‌های کنترل انجام دهید. در ادامه مراحل دقیق آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

پیشنهاد مطالعه: چه عواملی بر دقت دستگاه‌های اندازه‌گیری قند خون تأثیر می‌گذارد؟

علل و مزایای کنترل دستگاه تست قند خون

هرچند وقت یک‌بار نیاز است که دستگاه‌های اندازه‌گیری قند خون توسط محلول‌های کنترل مورد بررسی قرار گیرند؟ در پاسخ باید بگوییم این تست باید به دفعات متعدد و با دلایل مختلف انجام گیرد تا از سلامت دستگاه و دقت آن اطمینان حاصل شود. در زیر شرایطی را که ایجاب می‌کند حتما دستگاه خود را کنترل کنید معرفی می‌کنیم:

  • زمانی که حدس می‌زنید دستگاه اندازه گیری قند خون یا نوار تست شما به درستی کار نمی‌کند.
  • زمانی که نتایج تست قند خون‌ خیلی بالاتر، خیلی پایین‌تر یا خیلی دور از انتظارتان نسبت به چیزی که احساس می‌کنید است.
  • قوطی نوار تست‌ خراب شده یا اینکه درب آن به‌درستی محکم نمی‌شود.
  • دستگاه تست قند خون از دستتان افتاده‌، آسیب دیده یا خیس شده است.
  • دستگاه اندازه‌‌گیری در معرض برخی شرایط آب و هوایی نامساعد مانند: رطوبت، درجه حرارت بالا یا نور مستقیم خورشید قرار گرفته است.
  • پزشک به شما توصیه کرده باشد.

به خاطر داشته باشید صرف نظر از علت انجام این تست، هدف همیشه یکی است: آیا نوار تست و دستگاه اندازه‌گیری قند خون به‌درستی کار می‌کند یا خیر؟ البته این تست این نکته را که اندازه‌گیری قند خون تا چه حد دقیق است مشخص نمی‌کند و فقط میزان دقت عملکرد آن را مورد بررسی قرار می‌دهد. شما می‌توانید دستگاه تست قند خون دیابان همراه با ۲۵ عدد نوار تست قند خون را از فروشگاه اینترنتی سیناکر بصورت آنلاین خرید کنید.

اندازه گیری قندخون

بررسی صحت کارکرد دستگاه اندازه گیری قند خون

با تست دستگاه می‌توان به این نکته پی برد که دستگاه اندازه‌گیری قند خون، سطح قند خون را تا چه حد بالاتر یا پایین‌تر از حد مورد انتظار نشان می‌دهد. نباید از این موضوع چشم‌پوشی کرد که نتیجه این تست صددرصد درست نیست. وجود خواص متفاوت در خون و محلول کنترل قند مانع از این می‌شود که این تست راهی کاملا اطمینان‌بخش برای بررسی میزان دقت دستگاه تلقی شود. اما در نهایت به ما نشان می‌دهد که در نتایج نشان داده شده در دستگاه قند خون ابهاماتی وجود دارد. بدین ترتیب باید به دنبال علل دیگری برای رفع مشکل دقت دستگاه بود.

دقت نتایج دستگاه اندازه گیری قند خون می‌تواند تحت تاثیر بسیاری از عوامل کاهش یابد. عواملی که شاید در ظاهر نامرتبط هستند. ازجمله مهم‌ترین این عوامل شامل: شرایط محیطی، ارتفاع از سطح دریا، روش‌های نمونه‌گیری و استفاده از نوارهای تست آسیب دیده یا منقضی شده می‌شوند. برای اطمینان از کیفیت می‌توانید از محصولات سیناکر استفاده کنید. نوار تست قند خون دیابان در بسته‌های ۲۵ عددی یا بیشتر ارائه می‌شوند. جالب است بدانید گاهی انجام آزمایش با دست‌های شسته نشده یا عدم وجود قطره خون به مقدار کافی می‌تواند نتایج آزمایش را به کلی تغییر دهد. بنابراین شناسایی و کنترل عوامل تداخلگر می‌تواند گامی ساده برای بهبود دقت نتایج این آزمایش تلقی شود.

پیشنهاد مطالعه: عوارض چشمی دیابت (رتینوپاتی دیابتی) چیست؟

مراحل دقیق استفاده از محلول کنترل قند خون

روش انجام این تست همانند تست بررسی قند خون است. توجه کنید از این تست برای کالیبراسیون دستگاه استفاده نمی‌شود؛ بلکه روشی برای بررسی عملکرد دستگاه اندازه گیری قند خون و نوار تست است. مراحل دقیق انجام این آزمایش را در زیر آورده‌ایم تا بتوانید به درستی آن را به انجام برسانید:

  • مرحله ۱: در ابتدا یک نوار تست جدید در دستگاه قرار دهید.
  • مرحله ۲: سپس ظرف محلول کنترل قند را به شدت تکان دهید.
  • مرحله ۳: قطره اول را دور بریزید و نوک بطری را پاک کنید تا تمیز شود.
  • مرحله ۴: قطره دوم را روی یک سطح سخت و تمیز پخش کنید.
  • مرحله ۵: سپس نوار آزمایش را تا زمانی که نمونه محلول کنترل کافی بر روی آن قرار گیرد با قطره تماس دهید.
  • مرحله ۶: بعد از اینکه دستگاه نتیجه آزمایش را نشان داد آن را با محدود‌ه‌ی چاپ شده روی قوطی نوار تست مقایسه کنید.
  • مرحله ۷: در نهایت نوار تست استفاده شده را دور بریزید و بطری محلول کنترل را به همراه سایر لوازم آزمایش در ظرف مخصوص نگه‌داری کنید.

چگونه از صحت انجام این تست مطمئن شویم؟

پس از اینکه مراحل آزمایش محلول کنترل قند گفته شده در بالا را انجام دادید؛ نوبت به مقایسه عدد نمایش داده شده روی دستگاه با محدوده‌ٔ مشخص شده توسط سازنده می‌رسد. این محدوده بر روی قوطی‌های نوار تست چاپ می‌شود. به خاطر داشته باشید که نتایج حاصل از آزمایشات محلول کنترل قند ارتباطی با سطح گلوکز خون ندارد و غلظت گلوکز خون شما را منعکس نمی‌کند. حال از آنجایی که نتایج هیچ دو آزمایشی باهم یکسان نیست، تولیدکنندگان به جای ارائه یک عدد واحد، محدوده مورد انتظار در این آزمایشات را ارائه می‌دهند. اگر نتیجه‌ٔ آزمایش محلول کنترل در محدوده چاپ شده روی قوطی نوار تست نباشد با سازنده شرکت دستگاه اندازه گیری قند خون خود تماس بگیرید و مشکل را با آن‌ها در میان بگذارید.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه اندازه‌گیری قند خون در خانه و تفسیر اعداد آن

تاریخ انقضای محلول کنترل قند خون چه مدت است؟

تاریخ انقضای اکثر محلول‌های کنترل ۹۰ روز پس از باز شدن درب بطری می‌باشد. البته برخی تولیدکنندگان محلول‌های کنترل با تاریخ انقضای طولانی‌تر نیز تولید می‌کنند. بهتر است این محلول‌ها پس از گذشت تاریخ انقضای درج شده روی بطری دور ریخته شوند. همچنین باید بعد از هربار استفاده درب قوطی را محکم ببندید.چرا که دما و رطوبت می‌تواند بر روی محلول کنترل تاثیر بگذارد و به‌ طور بالقوه نتیجه آزمایش را تغییر دهد. بنابراین شرایط نگهداری از آن که بر روی بطری نوشته شده است را مطالعه و بهترین مکان برای نگه‌داری از آن را مشخص کنید.

چگونه می‌توان محلول کنترل قند را تهیه کرد؟

به‌طور معمول می‌توانید محلول کنترل قند را از همان شرکت سازنده نوار تست و دستگاه اندازه گیری قند خون تهیه کنید. اکثر شرکت‌های بیمه نیز هزینه آن را پرداخت می‌کنند. این محصول در اکثر داروخانه‌ها نیز به فروش می‌رسد. با این حال برای خرید آنلاین و بدون مراجعه حضوری به داروخانه‌ها می‌توانید از سیناکر کمک بگیرید و بسته مدیریت هوشمند قند خون سیناکر به همراه پایش آنلاین پزشک را تهیه کنید. این بسته شامل دستگاه تست قند خون، دو بسته ۵۰ تایی نوار تست قند خون و کارت اشتراک ۱ ساله پایش سلامت سیناکِر مدل آنلاین می‌شود.

مراحل دقیق استفاده از محلول کنترل قند خون

آیا می‌توان از هر نوع محلول کنترل قند استفاده کرد؟

برای هرنوع دستگاه اندازه‌گیری قند خون و نوار تست محلول‌های کنترل قند مخصوص ساخته شده است و هیچ مارک جهانی عمومی وجود ندارد. پس اگر مطمئن نیستید که کدام محلول مناسب کار با دستگاه تست خون شما است؛ باید دستورالعمل‌های همراه آن را مطالعه کنید یا به وب سایت شرکت سازنده دستگاه بروید. هر زمانی که شما یا پزشکتان نیاز به بررسی دستگاه اندازه گیری قند خون‌ با محلول کنترل داشته باشید؛ می‌توانید این تست را انجام دهید.

برای کنترل و مدیریت بهتر قند خون خود، به شما پیشنهاد می‌کنیم دستگاه تست قند خون دیابان مدل SMM 1000 با ذخیره ۳۰۰ نتیجه تست و اتصال به اپلیکیشن موبایل را انتخاب نمایید، علاوه بر اینکه این دستگاه مدیریت قند خون را برای شما آسان می‌کند، با قابلیت تنظیم هشدار و محاسبه میانگین نتایج، به شما در کنترل بهتر دیابت نیز کمک می‌کند. همچنین لازم به ذکر است که بدانید، این دستگاه با گارانتی مادام العمر سیناکر و شامل ۲۵ عدد نوار تست، قلم سوزن زن و باتری به شما عزیزان ارائه می‌شود.

آیا پیش دیابت درمان قطعی دارد؟

درمان دیش دیابت را می‌توان به منزله راهی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دو دانست. در صورتی که مشاور دیابت با معاینه و بررسی آزمایش‌ها رأی به تشخیص ابتلا به Prediabetes بدهد، برای درمان حتماً تغییرات سبک زندگی را تجویز می‌کند. رایج‌ترین روش‌های مدیریت و درمان به شرح زیر می‌باشد:

  1. رژیم غذایی سرشار از فیبر
  2. ورزش منظم و تحرک
  3. لاغری و کاهش وزن برای اشخاصی که از چاقی رنج می‌برند
  4. مصرف داروهای تجویزی پزشک

برخی مبتلایان به پره دیابت از داروهای مکمل برای کنترل و درمان بیماری استفاده می‌کنند. همیشه پیش از استفاده از مکمل‌ها با پزشک متخصص غدد مشورت کنید، زیرا که ممکن است روی داروهای مصرفی تأثیر بگذارند.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که رژیم غذایی کم کربوهیدرات تأثیر فراوانی در مدیریت میزان قند خون، مقاومت به انسولین و وزن بدن در پیش دیابتی‌ها دارد. در رژیم‌هایی که هم کربوهیدرات معمولاً مصرف کربوهیدرات به کمتر از ۲۶ درصد کل کالری‌های روزانه محدود می‌شود. بهتر است قبل از هرگونه اقدامی برای تغییر در رژیم غذایی حتماً با متخصص تغذیه و متخصص غدد مشورت کنید.

ورزش برای درمان پیش دیابت

داشتن تحرک و فعالیت جسمی از موارد لازم برای کنترل و درمان Prediabetes به شمار می‌رود. اشخاص مبتلا به این بیماری باید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت ورزشی و جسمی سبک داشته باشند. در ادامه با برخی از ورزش و فعالیت‌های جسمی آشنا می‌شویم:

  • پیاده‌روی
  • حرکات ورزشی هوازی
  • دوچرخه سواری
  • شنا
  • رقص
  • وزنه برداری
  • حرکات کششی
  • ورزش با کش‌های استقامتی

درمان پیش دیابت در طب سنتی

طب سنتی راهکارهای زیادی برای درمان گیاهی Prediabetes ارائه می‌دهد. درست است که منشأ داروها در طب سنتی گیاهی هستند و عوارض داروهای شیمیایی را ندارند، ولی از آنجایی که واکنش بدن افراد با هم فرق می‌کند حتماً پیش از انتخاب هر روش داروی سنتی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

درمان گیاهی این بیماری در طب سنتی صرفاً محدود به گیاهان دارویی نمی‌شود، بلکه مصرف خوراکی‌هایی مانند سبزیجات، میوه، آجیل و مغزها هم در طب سنتی برای کنترل پره دیابت پیشنهاد شده است. از جمله داروهای گیاهی پیشنهادی درمان گیاهی در طب سنتی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • گیاه بابونه
  • بامیه
  • مریم گلی
  • دارچین
  • کاسنی
  • گزنه
  • بلوبری

داروی مناسب برای درمان پیش دیابت

هرچند که تغییر سبک زندگی معجزه می‌کند، اما در بعضی از افراد مبتلا به این بیماری، به تجویز دارو هم نیاز است. در حال حاضر تنها داروی این بیماری که برای درمان Prediabetes مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد، داروی متفورمین است. اگر پزشک ریسک فاکتورهایی مانند میزان کلسترول خوب پایین، تری گلیسیرید بالا، سابقه خانوادگی ابتلا، یا چاقی را در شخص مشاهده کند، می‌تواند قرص Prediabetes متفورمین را تجویز کند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل صحت عملکرد دستگاه‌های تست قند خون در بدن را بررسی کنیم. در نهایت بهترین راه استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزاتی تضمین شده و با کم‌ترین میزان خطا است. برای خرید دستگاه‌های اندازه‌گیری فشار، قند خون و حتی آنالیز بدن خود می‌توانید از بسته‌های هوشمند و اپلیکیشن سیناکر کمک بگیرید و از مشاوره‌های پزشکی و دوره‌های سلامتی هوشمند بهره‌مند شوید.

اشتراک گذاری: