علائم سقط جنین، شکل و وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری

هفته چهارم بارداری | وضعیت جنین

اگر به هفته چهارم بارداری رسیده‌اید و سوالات زیادی در مورد جنین خود دارید پس این مقاله برای شماست. باید بگوییم که بعد از پایان هفته چهارم است که شما موفق شده‌اید تا اولین ماه از بارداری خود را پشت سر بگذارید. هنوز هشت ماه دیگر باقی مانده است تا نوزاد شما متولد شود. تا این­جا اسپرم پدر با تخمک مادر برخورد کرده است و تخم شکل گرفته است و به سوی رحم رفته است. سپس تقسیم‌بندی تخم انجام شده است و به یک توده متشکل از صد سلول بدل شده است. در واقع هفته چهارم بارداری را می‌توان شروع دوره رویانی برای جنین دانست.

از هفته چهارم است که تا انتهای ماه دوم از بارداری، جنین شما در مقابل عوامل آسیب زننده حساسیت زیادی دارد. بنابراین لازم است که حتما در این دوره از بارداری، از جنین خود مراقبت نمایید و استفاده از داروهای خودسرانه را متوقف نمایید. همچنین لازم است که تحت نظر پزشک متخصص زنان و زایمان و یا متخصص مامایی باشید. در این مقاله با ماه همراه باشید تا بیشتر در مورد وضعیت، شکل و علائم سقط جنین در هفته 4 بارداری با شما صحبت کنیم. به شما پیشنهاد می‌کنیم پیش از خواندن این مقاله، برای آگاهی بیشتر مقاله مربوط به وضعیت جنین در هفته سوم بارداری را مطالعه نمایید.

 نکاتی در خصوص هفته چهارم بارداری

در چهارمین هفته از بارداری، جنین شامل دو لایه سلولی است. این دو لایه با نام‌های اپی­بلاست و هایپو­پلاست معروف هستند و در آینده این دو لایه مسئول شکل‌گیری جوارح و اعضای نوزاد شما خواهند بود. در هفته چهارم از بارداری، جفت در مرحله تکامل خود است و به جداره رحم مادر وارد می‌شود و کم‌کم مسیر خود را برای فراهم کردن غذا و اکسیژن طی می‌کند.

در واقع همان‌طور که متوجه شده‌اید در این هفته از بارداری، تخمک به مرحله باروری رسیده است و به رحم مادر چسبیده است. در حقیقت در این هفته هنوز جنین به صورت کامل ایجاد نشده است. در حال حاضر، جنین از مجموعه‌ای از سلول‌های بلاستوسیست شکل گرفته است. در هفته چهارم بارداری است که سرعت رشد جنین افزایش می‌یابد و تا انتهای این هفته نصفی از سلول‌های بلاستوسیست­ها به رویان بدل می‌شوند.

شما به عنوان یک زن باردار باید بدانید که هفته چهارم بارداری بسیار اهمیت دارد. همان­طور که پیش از این ذکر کردیم رشد جنین در این هفته آغاز می‌شود. در این هفته است که شما برخی از علائم و نشانه‌ها را در خود مشاهده می‌نمایید. این نشانه می‌توانند در بیشتر اوقات نشان‌دهنده این باشند که شما باردار هستید. شما می‌توانید با انجام تست بارداری از این موضوع مطمئن شوید.

شرایط جنین در هفته 4 بارداری

جالب است بدانید که جنین شما در هفته چهارم بارداری تنها به اندازه یک دانه از خشخاش است. بنابراین می‌توان یک نقطه ریز که ابعاد آن تقریبا یک میلی‌متر است را برای آن متصور شد. هم‌اکنون شما تنها یک نقطه کوچک درون رحم خود دارید اما قرار است که اتفاقات بزرگی برای او در چند هفته یا چند ماه آینده رخ دهد. در هفته 4 بارداری نیمی از سلول‌های بلاستوسیت به رویان بدل می‌شوند. اما بقیه سلول­ها نقش محافظت کردن و تغذیه رسانی به جنین را بر عهده دارند.

رویان غذا و انرژی که لازم دارد از کیسه زرده دریافت می‌کند. در نظر داشته باشید که جنین شما به وسیله مایع آمنیوتیک در درون کیسه آمنیوتیک محاط شده است. این کیسه در زمان بارداری مانند یک بالش راحت برای جنین وارد عمل می‌شود. جنین شما در هفته چهارم بارداری تقریبا هیچ شکلی ندارد. ولی هر چیزی که لازم بود تا از طریق شما و همسرتان به وی برسد را از راه کروموزوم‌ها دریافت کرده است. در این هفته است که رنگ چشم‌ها، مو و جنسیت او مشخص می‌شود. ولی در سونوگرافی نمی‌توانید هیچ چیزی را مشاهده نمایید. در چهارمین هفته از بارداری تخمک بارور شده در پوشش درونی رحم لانه گزینی می‌نماید و این مرحله شروع شکل‌گیری جفت و کیسه آمنیوتیک است.

هفته 4 بارداری به چه صورت است؟

بر اساس تقویم بارداری در چهارمین هفته از حاملگی، جنین مشغول لانه گزینی در جداره داخلی رحم مادر می‌شود. تا پایان بارداری، جنین در همین منطقه باقی می‌ماند و تکامل خود را طی می‌کند. به علاوه باید بدانید که به غیر از لاله گزینی، هورمون بارداری به اسم HCG در مادر بیشتر ترشح می‌شود. برخی از زنان حامله حتی در هفته سوم از بارداری نیز می‌توانند آزمایش بارداری بدهند. زیرا به اندازه کافی هورمون بارداری در بدن آن‌ها ترشح شده است. ولی در نظر داشته باشید که به طور معمول در انتهای هفته چهارم بارداری است که می‌توان تشخیص داد که این هورمون در ادرار یا خون شما وجود دارد.

توجه داشته باشید که لانه گزینی 6 الی 10 روز پس از تخمک‌گذاری در بدن مادر باردار انجام می‌شود. به همین علت است که امکان دارد بعضی از زنان در آخرین روزهای هفته سوم بارداری لانه گزینی داشته باشند. این در حالی است که جنین برخی دیگر از زنان در هفته 4 لانه گزینی را آغاز می‌کنند.

علائم و نشانه‌های هفته چهارم بارداری

شما به عنوان یک زن باردار باید با تمامی علائم و نشانه‌هایی که ممکن است در این هفته از بارداری برای شما پیش بیاید آشنا باشید. باید بدانید که اغلب علائم برای زنان نرمال و طبیعی هستند و نباید شما را نگران سازند. هر چند که لازم است همه این نشانه‌ها را با پزشک خود در میان بگذارید تا اگر لازم باشد مراقبت‌های لازم برای شما صورت بگیرد. در نظر داشته باشید که علائمی که شما در هفته چهارم از حاملگی تجربه می­نمایید با بسیاری از نشانه‌های پیش از قاعدگی مشابه هستند. به همین علت است که امکان دارد که تشخیص این علامت‌ها برای شما کمی دشوار باشد. در زیر به اصلی‌ترین علائمی که امکان دارد در هفته چهارم بارداری برای شما پیش بیاید اشاره می‌کنیم:

  • خستگی
  • نفخ شکم
  • تغییرات در خلق و خو
  • حال تهوع
  • انقباضات و گرفتگی‌های رحمی
  • حساسیت سینه‌ها
  • انقباضات خفیف شکمی
  • خونریزی خیلی کم یا لکه بینی
  • تکرر ادرار
  • احساس کردن مزه فلز در دهان

در چهارمین هفته از بارداری ممکن است بخشی یا همه این علائم را در خود تجربه نمایید.

باید بدانید که به علت لانه گزینی جنین در جداره درونی رحم احتمال این‌که دچار خون‌ریزی‌های خفیف و یا انقباض کم در شکم شوید زیاد است. بعضی از زنان لکه بینی را با عادت ماهیانه کم و سبک اشتباه می‌گیرند. چنان چه در اوایل بارداری خود هستید و نشانه‌های لانه گزینی را ندارید نباید نگران شوید. بعضی از زنان هیچ‌گونه علامتی را از خود نشان نمی‌دهند. اما در 25 درصد از خانم‌ها خونریزی مربوط به لانه گزینی رخ می‌دهد.

این‌که در شما برخی از تغییرات در خلق و خود پدیدار شود در این هفته از بارداری می‌تواند بسیار طبیعی و نرمال باشد. این امر به دلیل نوسان‌های زیادی است که در برخی از هورمون‌های شما به وقوع می‌پیوندد. توجه داشته باشید که نوسان‌های خلقی در زنان باردار در دوازده هفته اول بسیار طبیعی و شدید است. بعد از هفته دوازدهم است که این تغییرات در خلق و خود به علت متعادل شدن هورمون‌ها کمتر می‌شوند.

پیشنهاد مطالعه: وضعیت مادر در هفته چهارم بارداری

علائم سقط جنین در هفته 4 بارداری

باید بدانید که در احتمال وقوع سقط جنین در هفته‌های اول بارداری خیلی زیاد است. این در حالی است که ممکن است زن باردار متوجه نشود که جنین را سقط کرده است و تصور نماید که عادت ماهیانه وی شدید و سنگین شده است. چنان چه در هفته چهارم بارداری دچار سقط جنین شوید به آن بارداری شیمیایی می‌گویند. چون جنین شما در سونوگرافی به خوبی مشخص نمی‌شود و تشخیص آن بسیار سخت است. بنابراین تنها از راه آزمایش ادرار یا آزمایش خون است که می‌توان به تشخیص درستی رسید.

در زیر به برخی از علائم سقط جنین در هفته چهارم بارداری اشاره می‌کنیم:

  • احساس ضعف
  • درد در کمر، شکم و لگن
  • خونریزی زیاد و لکه بینی
  • انقباضات و گرفتگی‌های رحمی

در صورتی که این نشانه‌ها را در خود تجربه می‌کنید و در هفته چهارم بارداری هستید لازم است که به پزشک مراجعه نمایید.

 شرحی از وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری

همان طور که پیش از این ذکر کردیم جنین شما در هفته چهارم بارداری، در پوشش درونی رحم لانه گزینی می‌کند و رشد خود را کامل می‌نماید. در نظر داشته باشید که سلول‌های خارجی به جفت بدل می‌شوند تا بتوانند با خون مادر به خوبی پیوند برقرار سازند. سلول‌های درونی به دو لایه و بعد از آن به سه لایه بدل می‌شوند.

لایه درونی به اندام‌های دستگاه تنفس و دستگاه گوارش بدل می‌شود. لایه میانی استخوان‌ها و ماهیچه‌ها، قلب و عروق خونی را تشکیل می‌دهد. باید بدانید که مغز، مینای دندان و سیستم عصبی، عدسی چشم، ناخن و پوست هم از لایه خارجی یا همان لایه بیرونی ساخته می‌شوند.

در اولین هفته از بارداری جنین برای تغذیه خود به کیسه کوچک زرده متصل می‌شود. کیسه زرده سپس در دستگاه گوارش نوازد ورود می‌یابد. به تدریج جفت شکل می‌گیرد و مواد غذایی را به جنین شما می‌رساند. کیسه آب که به اسم کیسه آمنیوتیک نیز معروف است در اطراف جنین شکل می‌گیرد. باید بدانید که جنین در چهارمین هفته از بارداری به اندازه 0.2 میلی‌متر است.

شکل جنین در هفته چهارم بارداری

در چهارمین هفته از بارداری جنین شما بسیار ریز است و حتی به 1 میلی‌متر هم نمی‌رسد. این سخن بدین معنا است که جنین از یک دانه خشخاش بزرگ‌تر نمی‌شود. به محض این‌که لانه گزینی جنین در رحم شروع می‌شود تقسیمات سلولی بزرگی انجام می‌گیرد. یک بخش جفت و بخش دیگر جنین را شکل می‌دهند.

سخن آخر

در این مقاله در مورد شکل، اندازه و وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری با شما صحبت کردیم. لازم است که همه نکات در این هفته از بارداری را به خوبی بدانید و در صورتی که علامت مشکوکی در خود مشاهده می‌نمایید هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید در ادامه مقاله مربوط به وضعیت جنین در هفته ۵ بارداری را نیز بررسی کنید.

اشتراک گذاری: [addtoany]