- محقّقان میگویند شما میتوانید با مصرف ۲ واحد میوه در روز خطر ابتلایتان را به دیابت نوع دو کاهش دهید.
- همچنین آنها میگویند افرادی که میوه میخورند میتوانند سطح قند یا همان گلوکز خونشان را کاهش دهند، بدون آن که نیاز باشد مقدار زیادی انسولین تولید کنند.
- باز هم طبق پژوهشها مصرف آبمیوهها نمیتواند به اندازهی مصرف خود میوه سودمند باشد.
مصرف حداقل دو واحد میوه در روز با خطر کمتر بروز دیابت نوع دو مرتبط است.
محققان در مطالعات اخیر خوپ بیان کردند آن دسته از افراد شرکتکننده در مطالعه که به صورت روزانه ۲ واحد میوه مصرف میکردند، ۳۶ درصد خطر کمتری برای ابتلا به دیابت نوع دو داشتند.
آنها همچنین بیان کردند: «ما متوّجه ارتباطاتی بین دریافتی میوه در بدن و نشانگرهای حسّاسیت انسولین شدیم که مطرحکنندهی این نکته بود که افرادی که بیشتر میوه مصرف میکردند نیازمند تولید مقدار کمتری انسولین برای کم کردن سطح قند خونشان بودند. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که سطوح بالای انسولین در گردش خون (هایپرانسولینمیا) میتواند به عروق خونی صدمه بزند و نه تنها با دیابت ارتباط دارد، بلکه با فشار خون بالا، چاقی و بیماریهای قلبی نیز در ارتباط است.»
در پژوهش ذکرشده، اطّلاعات حاصل از ۷۶۷۵ استرالیایی شرکتکننده در مطالعه را آنالیز کردند تا تأثیر مصرف میوه و آبمیوه را بر میزان ابتلا به دیابت پس از ۵ سال ارزیابی کنند. محقّقان گزارش کردند افرادی که به میزان بیشتری میوه مصرف میکردند نتایج بهتری را هم در تحمّل گلوکز و هم در حساسیت به انسولین به ثبت رساندند. شرکتکنندههایی که به میزان متوسّط میوه مصرف میکردند، در مقایسه با شرکتکنندههایی که کمترین میزان مصرف میوه را داشتند، در معرض خطر کمتری برای ابتلا به دیابت پس از ۵ سال قرار داشتند.
نظرات کارشناسان
کارشناسان تغذیه و سلامت عمومی معتقدند که این نتایج چندان شوکهکننده نیست. یافتههای بهدستآمده، قدرت تغذیه و غذا خوردن را در مدیریت پیشرفت بیماریهای مزمن همچون دیابت تقویت میکند. این نتایج بسیار مهم هستند؛ چرا که بسیاری از افراد به اشتباه فکر میکنند که افراد مبتلا به دیابت نباید میوه مصرف کنند. میوهها به خاطر محتوای فیبرشان و همچنین محتوای قند طبیعی، انتخاب بسیار خوبی برای کم کردن ریسک دیابت هستند. محتوای قند در میوههای خشکشده و آبمیوه متمرکزتر است؛ بنابراین محدود کردن سهم مصرف این مواد حائز اهمیت است.
محقّقان سودمندی مصرف آبمیوه را در پیشگیری از دیابت به اندازهی مصرف میوه ارزیابی نکردند. متخصّصین سلامت عمومی و تغذیه، بیان میکنند: «محتملترین توجیه برای این موضوع این است که آبمیوه حاوی مقداری شکر متمرکز فاقد فیبر است. این به هیچ عنوان موضوع شوکهکنندهای نیست، با توجّه به این که در پژوهشهای دیگری را نیز مطالعه شدهاست که نشان میدادند آبمیوه در بدن واکنشی مشابه با نوشابههای قندی ایجاد میکند.» آبمیوه کمی از نوشابه سالمتر است؛ چرا که به هر حال حاوی مقداری ویتامین، موادّ معدنی و ریزمغذی است. ولی باز هم در فقدان فیبر یا قسمت جویدنی میوه، مصرف آبمیوه بیشتر به خوردن نوشابه نزدیک است تا خوردن میوه با همهی محتوای فیبر مفیدش.
بیش از ۳۴ میلیون نفر در آمریکا مبتلا به دیابت هستند و از این تعداد، بیش از ۹۰ درصد دیابت نوع ۲ دارند. به علاوه، در آمریکا بیش از ۸۸ میلیون نفر از بالغین در مرحلهی پیشدیابتی هستند، هرچند بیش از ۸۴ درصد این افراد از این وضعیت خود بیخبرند. وضعیت پیشدیابتی را میتوان معکوس کرد و به سمت وضعیت عادی برگرداند؛ و از دیابت نوع ۲ با تغییرات سبک زندگی میشود جلوگیری کرد یا آن را به تعویق انداخت.
کم کردن وزن و افزایش فعّالیت فیزیکی را برای همهی افراد توصیه میشود. فعّالیت فیزیکی نه تنها به شما در کنترل وزنتان کمک میکند، بلکه فعّالیت انسولین را نیز ارتقا میبخشد. بر مصرف غلّات کامل، میوهها و سبزیجات تاکید داشته باشید. گوشتهای بدون چربی مثل ماهی و همچنین محصولات لبنی مصرف کنید. این الگوی غذایی شباهت زیادی با رژیم مدیترانهای دارد که مشخّص شده کنترل قند خون را در افراد دیابتی و پیشدیابتی بهبود میبخشد.