وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری

وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری کمی نسبت به هفته‌های قبل، متفاوت است. زیرا جنین در این هفته بزرگ‌تر می‌شود. به همین علت احتمالا در این هفته از بارداری همه تقریبا متوجه بارداری یک خانم خواهند شد. جنین در این هفته وزنی برابر با ۲۸ گرم و طولی معادل ۷ تا ۸ سانتی‌متر دارد. اما شکم مادر به قدر کافی بزرگ می‌شود که جلب توجه می‌کند.

جنین در این هفته اندازه‌ای برابر با لیمو شیرین دارد و آماده‌ی قدم گذاشتن در سه ماهه دوم بارداری است. وقتی جنین به این سن برسد، احتمال سقط جنین بسیار کاهش پیدا خواهد کرد. در این هفته روده جنین که از بند ناف خارج شده بود و رشد کرده بود، به قسمت داخلی شکم جنین برمیگردد و عملکردش بهبود پیدا خواهد کرد.

اثر انگشت جنین در این هفته منحصرا آغاز به شکل گیری می‌کند. پس می‌توان گفت که فرزند شما در این هفته شخصیت خاص خود را خواهد داشت. در صورتی که فرزند شما دختر باشد، از همین هفته حدود دو میلیون تخمک در تخمدان او شکل می‌گیرد. این تعداد از تخمک، تا آخر عمر هر دختر ثابت می‌ماند. که هر ماه بعد از بلوغ، یکی از تخمدان‌ها به رشد می‌رسد و وارد رحم می‌شود.

تغییرات وضعیتی جنین در هفته سیزدهم بارداری

وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری با تغییرات مختلف همراه می‌شود که در ادامه این تغییرات را به تفصیل بررسی خواهیم کرد.

حرکت و مکیدن انگشت

در هفته سیزدهم بارداری جنین به خوبی در فضای داخلی رحم حرکت می‌کند و این حرکت به مرور توسط مادر حس خواهد شد. علاوه بر این موضوع جنین به خوبی یاد می‌گیرد که چگونه انگشتان خود را بمکد و این کار را انجام می‌دهد. هرچند که شاید روند رشد انگشت‌های دست جنین به صورت کامل پیش نرفته باشد،  اما مکیدن انگشت از هفته سیزدهم آغاز می‌شود.

رشد فولیکول‌های مو جنین

فولیکول‌های مو روی بدن جنین آغاز به رشد می‌کنند که این موها کاملاً نرم و لطیف هستند و تحت عنوان لانوگو شناخته می‌شوند. لانوگوها تا هفته ۲۰ بارداری روی پوست جنین وجود دارند و باعث ایجاد ماده‌ای به نام ورنیکس روی پوست جنین می‌شوند. که در برابر مایع آمنیوتیک از جنین به خوبی محافظت می‌کند.

تمرین تنفس و بلعیدن

تمرین برای انجام تنفس صحیح و قورت دادن مایعات در هفته سیزدهم توسط جنین انجام می‌شود. در این هفته جنین کم کم توانایی بلعیدن پیدا خواهد کرد و می‌تواند مایع آمنیوتیک را به خوبی ببلعد.

فعالیت کلیه‌ها

از آنجایی که وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری با بلعیدن و قورت دادن مایعات همراه است، کلیه‌های جنین نیز فعالیت خود را در این هفته آغاز می‌کنند. به طوری که کلیه می‌تواند به خوبی ادرار تولید کند و بخشی از مایع آمنیوتیک که جنین قورت می‌دهد را به ادرار تبدیل کند.

ایجاد اثر انگشت

از هفته سیزدهم به بعد روی نوک انگشتان جنین برجستگی‌هایی ایجاد می‌شود که این برجستگی‌ها همان اثر انگشت هستند. اثر انگشت به مرور زمان به طور کامل شکل می‌گیرد و از هفته سیزدهم تا هفته‌های بعدی، تکمیل خواهد شد.

رشد جفت

در هفته سیزدهم بارداری اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز برای جنین توسط جفت فراهم می‌شود و از طرف دیگر مواد زائد هم به وسیله جفت دفع خواهند شد. در این هفته جفت کاملا رشد کرده و در طول بارداری دچار تغییرات مختلف نیز می‌شود.

فعالیت کبد و لوزالمعده جنین

کبد و لوزالمعده جنین که در هفته سیزدهم شکل گرفتند فعالیت خود را شروع می‌کنند و یکی از مهم‌ترین وظایف کبد دفع مواد زائد است.

رشد تارهای صوتی

شاید جالب باشد اما باید بدانید که در هفته سیزدهم بارداری رشد تارهای صوتی جنین هم شروع می‌شود و کم کم شکل‌گیری تارهای صوتی آغاز خواهد شد.

تشکیل تارهای صوتی می‌تواند نوید صدای گریه و خنده جنین شما را بدهد. اما این صداها قادر به عبور از رحم شما نیستند و شما به عنوان مادر باردار هیچ صدایی از جنین خود متوجه نمی‌شوید که باید این احساس خوب را به بعد از تولد موکول کنید.

رشد آلت تناسلی

اندام جنسی جنین در این هفته رشد دارد اما همچنان در سونوگرافی قابل رؤیت نیستند. پس نمی‌توان تعیین جنسیت جنین را در هفته سیزدهم بارداری به طور قطعی انجام داد.

ادغام پلک‌ها

پلک‌های جنین در هفته سیزدهم به هم ادغام شده‌اند تا بدین ترتیب فرایند بلوغ چشم بدون مشکل خاصی ادامه پیدا کند.

جنین در هفته سیزده بارداری، در کدام قسمت از شکم قرار گرفته است؟

یکی از سوالاتی در که در مورد وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری برای مادران باردار به وجود می‌آید این است که در این هفته جنین در کجای شکم مادر قرار گرفته است؟

برای اینکه در هفته سیزدهم حاملگی فضای مناسبی برای رشد سریع جنین فراهم شود،  اندازه رحم بزرگتر شده و به بالای لگن حرکت می‌کند. در نتیجه در این هفته رحم به آرامی از لگن خارج می‌شود و اندازه آن به قدری خواهد شد که بارداری یک خانم مشهود است‌.

این انبساط رحم باعث ایجاد ترک‌های پوستی و خارش نیز می‌شود‌. مادر از این هفته حرکات کودک خود را احساس می‌کند‌. البته برخی از مادران ممکن است که حرکت جنین را در هفته سیزدهم حس نکنند‌. اما نگران نباشند. زیرا وضعیت هر مادر نسبت مادر دیگر متفاوت است. اما به طور کلی با بزرگتر شدن فضای رحم جنین در قسمت تحتانی شکم قرار می‌گیرد و فضای کافی برای رشد بیشتر جنین فراهم خواهد شد.

سقط جنین در هفته سیزدهم بارداری رخ می‌دهد؟

یکی از نگرانی‌های مهم در امر وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری مسائل مربوط به سقط جنین است. سقط جنین در اواخر سه ماه اول و سه ماه دوم یعنی بین هفته‌های ۱۳ تا ۱۹ بارداری احتمال بسیار پایینی دارد. در واقع وقتی که یک مادر باردار سه ماهه اول بارداری را به اتمام می‌رساند تا حد زیادی باید خیالش از بابت احتمال سقط جنین آسوده باشد. زیرا اکثر سقط‌ها در سه ماه اول رخ می‌دهند

از آنجایی که جنین در هفته سیزدهم تا حد زیادی رشد کرده است و اکثر اندام‌های جنین و اعضای بدن جنین هم تشکیل شده‌اند، احتمال اینکه دچار مشکل خاصی شود بسیار پایین خواهد بود و پیش بینی هر مشکلی با انجام سونوگرافی‌ها و تصویرباری‌ها در سه ماهه اول بارداری انجام می‌شود.

علت سقط جنین در هفته سیزدهم چیست؟

معمولا علت سقط جنین در این هفته از بارداری به مشکلات مختلف برمی‌گردد. یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که باعث وخامت وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری و سقط آن می‌شود، مشکلات کروموزومی است.

مشکلات کروموزومی جنین یکی از رایج‌ترین دلایل برای سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری است. البته این مشکلات در سه ماه اول هم وجود دارند. اما ممکن است که در غربالگری‌های اولیه تشخیص داده نشوند و در موارد دیگر آن‌ها را تشخیص داد و بسیاری از جنین‌هایی که دارای مشکل کروموزومی هستند، خود به خود سقط می‌شوند.

عامل مهم دیگر که باعث سقط جنین در این هفته می‌شود نارسایی گردن رحم است. رحم در حاملگی نقش مهمی ایفا می‌کند. بعد از بارداری رحم نرم‌تر می‌شود و با بسته شدن مانع از این می‌شود که جنین تا روز تولد از دست برود. هرگونه نارسایی گردن رحم در هفته سیزدهم و سه ماهه دوم بارداری باعث انبساط رحم و خروج جنین از طریق دهانه رحم خواهد شد. در نتیجه سقط جنین رخ می‌دهد.

عوامل دیگری که سقط جنین در این هفته را به دنبال دارند شامل ضربه، آسیب به ناحیه شکم، عفونت ناحیه تناسلی، جدا شدن جفت، جفت سرراهی، ترومبوفیلیا و مشکلات قلبی جنین هستند.

رشد جنین در هفته سیزدهم بارداری چقدر است؟

جنین در هفته سیزدهم بارداری یک نسخه مینیاتوری از نوزادی است که در ۶ تا ۷ ماه آینده به دنیا می‌آید. سر جنین در این هفته نسبت به بدنش بزرگتر است اما نگران نباشید زیرا با گذشت هفته‌ها و رشد بیشتر جنین بدن او با سر تناسب پیدا می‌کند.

وضعیت رشد مغز جنین همچنان ادامه دارد و تکمیل نشده است. مغز جنین شما در هفته سیزدهم در حال رشد است اما در چند هفته آینده سطح خارجی آن صاف شده و تکمیل می‌شود. اما در هفته سیزدهم مغز دارای دو یا سه لایه مختلف است. نرمه استخوان، به استخوان سخت تبدیل می‌شود و مغز استخوان شروع به ساخت گلبول‌های سفید می‌کند.

دنده‌های جنین برای محافظت از اندام‌های او تشکیل می‌شوند و جنین که استفاده از عضلات مختلف را در این هفته تمرین می‌کند می‌تواند به خوبی عضلات تشکیل شده را حرکت دهد و در مایع آمنیوتیک فضای کافی برای حرکت خواهد داشت.

صورت جنین در این هفته از بارداری همه خصوصیات و ویژگی‌های یک چهره کامل را خواهد داشت. بینی و دهان جنین به طور کامل شکل می‌گیرند و لب‌های جنین هم برای لبخندهای مداوم بعد از تولد آماده می‌شوند. صورت نوزاد در این هفته حالت ضد آب می‌گیرد.

جالب است بدانید که ضربان قلب نوزاد در این هفته آرام‌تر می‌شود ولی آنقدر همچنان قوی است که در معاینات پزشکی می‌توانید به راحتی صدای قلب جنین خود را بشنوید.

ویتامین‌های مورد نیاز جنین در هفته 13 حاملگی

جنین در هفته سیزدهم (حاملگی) بارداری به غذاهای سالم و پر از ویتامین و مواد معدنی نیاز دارد. اما بیشترین میزان از ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز جنین در این هفته، کلسیم، منیزیم و ویتامین D  می‌باشند. که این موارد به رشد بهتر جفت و جنین کمک می‌کنند و باعث می‌شوند که استخوان بندی جنین شما سرعت بیشتری تشکیل شود. مصرف کافی کلسیم، به تقویت رشد مغز جنین هم منجر خواهد شد.

البته علاوه بر این موارد، مصرف پروتئین و آهن هم برای رشد و تقویت جنین الزامی است.  پروتئین مورد نیاز بدن جنین با گوشت بدون چربی، تخم مرغ و انواع فراورده‌های لبنی و حبوبات و سویا فراهم می‌شود. آهن مورد نیاز هم با مکمل‌های مخصوص یا غذاهایی که سرشار از آهن هستند مثل اسفناج، عدس،  گوشت قرمز، جگر و… تأمین خواهد شد.

مصرف این موارد موجب می‌شود که جنین ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را به راحتی جذب کند و بدن مادر هم دچار ضعف و کمبود ویتامین نمی‌شود.

آزمایش ژنتیک جنین در هفته سیزدهم بارداری

یکی از آزمایشات مهم برای آگاهی از وضعیت جنین هفته سیزدهم بارداری انجام آزمایش ژنتیک است. در صورتی که غربالگری آزمایش خاصی نیاز به انجام داشته باشد، پزشک در این هفته این آزمایش را انجام خواهد داد. که یک سونوگرافی برای ارزیابی جنین انجام می‌شود. تا مقدار مایع پشت گردن جنین مشخص شود. جنین‌هایی که دچار سندروم دان یا برخی دیگر از مشکلات هستند معمولاً مایع پشت گردن غیر متعادل دارند.  به طور کلی سه نوع آزمایش در این هفته برای آگاهی از وضعیت سلامت جنین قابل انجام است که عبارتند از:

  • غربالگری متوالی

این آزمایش دو بار در طول حاملگی انجام می‌شود، که یک بار در هفته ۱۰ تا ۱۳ و بار دیگر در هفته ۱۵ تا ۲۰ انجام می‌شود.  انجام این تست برای ۶ پروتئین جنین الزامی است و با این آزمایش می‌توان تا ۹۲ درصد احتمال ابتلای جنین به سندروم داون را هم مشخص کرد.

  • غربالگری سرم یکپارچه

طی انجام این آزمایش ۶ پروتئین مورد بررسی قرار می‌گیرند که می‌توان با انجام این تست غربالگری تا ۸۸ درصد سندروم دان را شناسایی کرد.

  • غربالگری چهارگانه

این آزمایش چهار پروتئین جنینی ارزیابی می‌شوند و تا ۷۹ درصد احتمال شناسایی سندروم داون وجود خواهد داشت. بانوانی که دو غربالگری اول را انجام ندادند، حتماً باید غربالگری چهارگانه را جدی بگیرند و انجام دهند.

عدم انجام این غربالگری‌ها باعث می‌شود که برخی از افراد که دارای مشکلات ژنتیکی هستند نوزاد با مشکل ژنتیکی از جمله سندروم داون به دنیا بیاورند. به همین منظور انجام این آزمایشات برای والدین الزامی است.

کلام پایانی وضعیت جنین هفته سیزدهم حاملگی

دقت به وضعیت سلامت جنین برای تجربه یک بارداری سالم امری مهم و قابل توجه است. درست است که سلامت جنین در گرو سلامت مادر است اما برخی از موارد هستند که فقط به جنین اختصاص دارند و باید جدی گرفته شوند. از طرف دیگر یک مادر باردار با آشنایی و آگاهی بیشتر می‌تواند بهتر از جنین خود مراقبت کند. زیرا اصلی‌ترین مراقب جنین در این دوران مادر است.

لذا آگاهی از وضعیت جنین هفته سیزدهم حاملگی نکته‌ای کمک کننده خواهد بود و به تجربه یک بارداری آسان‌تر و به دنیا آوردن نوزاد سالم‌تر کمک زیادی می‌کند. ما در این مقاله تمام تلاش خود را کردیم تا بتوانیم این آگاهی را به مادران باردار و آن دسته از بانوانی که قصد بارداری دارند، انتقال دهیم.