علائم سقط، اندازه و وضعیت جنین در هفته دوم بارداری

هفته دوم بارداری | وضعیت جنین

هفته دوم بارداری، مرحله‌ای هیجان‌انگیز و در عین حال کمی گیج‌کننده است. شاید تصور کنید که جنین در حال حاضر شکل گرفته است، اما حقیقت این است که او هنوز در ابتدای مسیر شکل‌گیری خود قرار دارد. در واقع، در این هفته بدن شما همچنان در چرخه قاعدگی خود به سر می‌برد، اما تغییرات هورمونی مهمی در حال رخ دادن است. این تغییرات، بدن شما را برای پذیرش و پرورش جنین آماده می‌کنند.

در اواخر هفته دوم، با ترکیب ژن‌های پدر و مادر، نطفه جنین شکل می‌گیرد و بسیاری از ویژگی‌های ظاهری و رفتاری او تعیین می‌شود. در این زمان، تخمک گذاری اتفاق می‌افتد و اگر لقاح با موفقیت انجام شود، سفر شگفت‌انگیز بارداری آغاز خواهد شد. در این مقاله از سیناکر به بررسی دقیق‌تر وضعیت جنین در هفته دوم بارداری، از جمله علائم، نکات مهم و چالش‌های احتمالی می‌پردازیم. با ما همراه باشید تا با این مرحله حساس بیشتر آشنا شوید.

پیشنهاد می‌شود برای درک بهتر از وضعیت جنین در هفته دوم بارداری مطلب وضعیت جنین در هفته اول بارداری را مطالعه فرمایید.

رشد جنین در هفته دوم بارداری چگونه است؟

باروری یا لقاح در انتهای هفته دوم بارداری رخ می‌دهد. جنین از طریق لوله‌های فالوپی به سطح داخلی رحم پیشرفت می‌کند. البته در زنان بارداری که چرخه قاعدگی طبیعی آن‌ها بیشتر از ۲۸ روز است، ممکن است باروری یا لقاح هنوز رخ نداده باشد. هفته دوم بارداری با تغییرات هورمونی شدیدی همراه است که بدن زن را برای بارداری آماده می‌کند. تغییرات سطح هورمونی می‌تواند علائم مختلفی را در زنان ایجاد کند. مانند درد و یا حساسیت سینه، افزایش مقدار ترشحات واژنی و تغییرات عاطفی از آن جمله هستند.

در صورت وقوع باروری یا لقاح، فرایند رشد جنین از این مرحله در هفته دوم بارداری آغاز می‌شود. زیگوت، سلول تک یاخته‌ای که از ترکیب تخمک و اسپرم تشکیل می‌شود، به سرعت شروع به تقسیم و رشد می‌کند و در نهایت به جنین تبدیل خواهد شد. در واقع زیگوت که در لوله‌های فالوپ تقسیم می‌شود و به سمت رحم می‌رود، به رشد خود ادامه می‌دهد و به مرحله‌ای به نام بلاستوسیست می‌رسد. پس از لانه گزینی در رحم، جنین به رشد خود ادامه می‌دهد. همچنین، سطح هورمون بتا-hCG که وجود آن در خون نشان دهنده بارداری است، افزایش می‌یابد.

آیا وضعیت جنین در هفته دوم بارداری مشخص است؟

به دلیل اینکه لقاح ممکن است در هفته دوم بارداری اتفاق بیفتد یا هنوز رخ نداده باشد، نمی‌توان با قطعیت در مورد وضعیت جنین صحبت کرد. حتی اگر بارداری با آزمایش ادرار یا خون نتایج مثبتی بدهد، در هفته دوم بارداری نمی‌توان تصویر اولتراسوند از جنین دریافت کرد. کیسه حاملگی در سونوگرافی در هفته ۴ام، در سونوگرافی واژینال از هفته ۵ام و از هفته ششم در تصویربرداری سونوگرافی شکم قابل مشاهده است. 

جنین در هفته دوم بارداری چگونه است؟

در هفته دوم، تخمک‌های بارور شده و اسپرم به تکثیر ادامه می‌دهند. جنین از نظر اندازه بسیار کوچک است و به شکل یک توپ گرد از سلول است. در اواخر هفته دوم بارداری، جنین هنوز به قدری کوچک است که در سونوگرافی قابل مشاهده نیست. اگرچه جنسیت جنین در زمان لقاح تعیین می‌شود، اما معمولا بین هفته‌های ۲۰ام تا ۲۴ام بارداری از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است.

در هفته دوم حاملگی به چه نکاتی باید توجه کرد؟

اگر در حال تلاش برای باردار شدن هستید باید مصرف الکل، سیگار، یا مواد مخدر را ترک کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا بدن خود را برای بارداری و رشد جنین آماده کنید. همچنین برای کاهش خطر نقایص مادرزادی در نوزاد، می‌توانید با مشورت پزشک خود، مکمل‌های اسید فولیک و ویتامین را شروع کنید. رعایت یک رژیم غذایی متعادل و مصرف انواع میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین‌های بدون چربی و لبنیات کم چرب برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن ضروری است. مصرف مکمل اسید فولیک و ید کافی نیز پیشنهاد می‌شود.

بیشتر بدانید: علائم، مراقبت‌های لازم و وضعیت مادر در هفته دوم بارداری

چگونه بفهمیم جنین در هفته 2ام بارداری شکل گرفته است؟

شکل گرفتن جنین در هفته دوم بارداری به این معنی هست که باردار شده‌اید. لقاح در هفته دوم بارداری اتفاق می‌افتد. اگرچه آزمایشات انجام شده چند هفته بعد، زمانی که تاخیر قاعدگی شروع می‌شود، نتایج دقیق‌تری می‌دهد. اما با آزمایش ادرار و روش‌های آزمایش خون در هفته دوم بارداری، می‌توان از وضعیت جنین در هفته دوم اطلاع یافت و بارداری را تشخیص داد. لذا با مراجعه به پزشک متخصص و انجام آزمایش خون می‌توانید به یک نتیجه قطعی در مورد باردار بودن یا نبودن خود پی ببرید. در هفته دوم بارداری، ممکن است تست بارداری خانگی مثبت شود، اما هنوز خیلی زود است و احتمال منفی شدن تست بیشتر است. همچنین اگر جنین شکل بگیرد و بارداری اتفاق بیافتد، ممکن است علائم زیر در شما به زودی اتفاق بیافتد:

  • لکه بینی 

تقریبا ۵ تا ۱۰ روز پس از لقاح، ممکن است متوجه لکه بینی خفیف شوید. این به دلیل لانه ‌گزینی جنین در پوشش داخلی رحم است. 

  • تکرر ادرار

حتی در هفته دوم بارداری، ممکن است متوجه شوید که بیشتر از قبل به دستشویی می‌روید. این به دلیل افزایش سطح هورمون‌های بارداری است.

  • حساسیت پستان یا تیره‌تر شدن آرئول

این علائم نیز می‌تواند از دلایل شکل‌گیری نطفه جنین در هفته دوم بارداری باشد. افزایش سطح هورمون‌ها باعث می‌شود بدن زن شروع به آماده سازی سینه‌ها برای شیردهی کند.

  • خستگی 

این اولین سرنخ برای برخی از زنانی است که در انتظار بچه‌دار شدن هستند. خستگی به این دلیل است که بدن انرژی زیادی را صرف آمادگی برای بارداری می‌کند تا جنین رشد کند.

  • تهوع صبحگاهی 

حالت تهوع یکی از شایع‌ترین علائم بارداری است که معمولا از هفته چهارم تا نهم شروع می‌شود.

  • نفخ

در هفته دوم بارداری، ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، روند هضم کندتر شود. در این صورت جنین مواد مغذی بیشتری را دریافت می‌کند. این تغییرات می‌تواند منجر تولید به گاز و نفخ بیشتر شود. 

تغذیه و سقط جنین در هفته دوم بارداری

برای اینکه جنین بتواند از اواخر هفته دوم بارداری شکل بگیرد و به رشد خود به خوبی ادامه دهد، لازم است تا به تغذیه خود نیز توجه کنید. از این رو برای داشتن یک تغذیه مطلوب در هفته دوم بارداری، این موارد را حتما در نظر بگیرید که عبارت است از:

  • رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشید.
  • از فست فود و غذاهای خیابانی یا غذاهای حاوی نمک و شکر زیاد و همچنین خیلی تند پرهیز کنید.
  • مصرف کافی ید، اسید فولیک و پروتئین برای رشد سالم جنین ضروری است. در مورد مصرف مکمل‌های ویتامینی در دوران بارداری، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
  • مصرف زیاد کافئین می‌تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. سعی کنید مصرف کافئین را به کمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در روز محدود کنید.

سن جنین در هفته 2ام بارداری چگونه محاسبه می‌شود؟

محاسبه سن جنین بر اساس تاریخ اولین روز از آخرین قاعدگی انجام می‌شود. برای محاسبه سن جنین در هفته دوم بارداری، ۱۴ روز از تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی کم می‌شود. به عنوان مثال، اگر اولین روز آخرین قاعدگی شما ۱ شهریور ۱۴۰۲ باشد، سن جنین در هفته دوم بارداری ۱۴ روز (۱۷ مرداد ۱۴۰۲) خواهد بود.

چه معایناتی برای جنین در هفته دوم بارداری لازم است؟

در هفته دوم بارداری، آزمایش‌ها و سونوگرافی به طور خاص لزومی ندارند. اگر وضعیت جنین در هفته دوم بارداری به گونه‌ای باشد که پزشک تشخیص آمادگی آندومتر را ضروری بداند و یا احتمال حاملگی خارج از رحم وجود داشته باشد، عکس اولتراسوند ضروری است. در سونوگرافی هفته دوم بارداری، ممکن است یک نقطه کوچک که نشان دهنده جنین است، قابل مشاهده باشد.

چالش‌ها و سقط جنین در هفته دوم بارداری

متاسفانه، حدود ۴۰ درصد از بارداری‌ها در مراحل اولیه به سقط جنین منجر می‌شوند که در بسیاری از موارد، زن حتی متوجه بارداری خود نشده است. در صورت سقط جنین، ممکن است خونریزی قاعدگی با کمی تاخیر و شدت بیشتر از حد معمول اتفاق بیفتد. سقط جنین در هفته‌های اول بارداری، از جمله هفته دوم، بسیار شایع است. درد شدید یا آزاردهنده در قسمت تحتانی شکم همراه با خونریزی، می‌تواند از علائم سقط جنین باشد. این حالت می‌تواند با از دست دادن خون زیاد، ضعف عمومی و سرگیجه همراه باشد. 

پیشنهاد مطالعه: 4 راهکار برای اطلاع خبر سقط  جنین به دیگران!

کلام آخر درباره جنین در هفته 2ام حاملگی

نکات و اطلاعات لازم در مورد وضعیت جنین در هفته دوم بارداری را بررسی کردیم. بسیاری از مادران در این هفته از بارداری خود بی‌اطلاع هستند. برای اینکه هر چه زودتر متوجه این موضوع شوید، همیشه به سیکل قاعدگی خود و علائم بدنتان توجه کنید. برای اگاهی از وضعیت هفته به هفته جنین و مراقبت‌های لازم مطلب وضعیت جنین در هفته سوم بارداری را مطالعه فرمایید.

اشتراک گذاری: