هیچکدام از ما نمیتوانیم منکر نقش عظیم قدرت شنوایی در زندگی شویم. همه ما خاطرات خوبی از صداهای دلنشین داریم؛ صداهایی که گوش دادن به آنها لذت بینظیری دارد. اما گاهی ممکن است افراد دچار مشکلات شنوایی مثل کاهش شنوایی شوند. بیماری کاهش شنوایی به دلایل مختلف به وجود میآید و گاهی برای افراد به مشکلی جدی تبدیل میشود. از آنجایی که کاهش شنوایی در افراد شاغل شایعتر است، در این مقاله قصد داریم دلایل بروز مشکل و افت شنوایی در بین شاغلین را بررسی کنیم. پس تا پایان با سیناکر همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
علائم کاهش شنوایی (افت شنوایی)
کاهش شنوایی در افراد، با بروز برخی علائم خودش را نشان میدهد. قبل از این که به بررسی دلایل کاهش شنوایی بپردازیم، باید علائم کاهش شنوایی را بررسی کنیم. یکی از مهمترین علائم کاهش شنوایی، دشواری در درک کلمات است. اگر معمولا از اطرافیانتان درخواست میکنید حرفشان را به خصوص در اماکن شلوغ و پر سر و صدا تکرار کنند، احتمالا در خطر بیماری کاهش شنوایی هستید. بهترین کار این است که به محض مشاهده علائم کاهش شنوایی، به پزشک مراجعه کنیم و جلوی این مشکل را در مراحل ابتدایی بگیریم. از دیگر علائم کاهش شنوایی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- مشکل در شنیدن حروف صامت
- خفه شدن صدای اطرافیان
- درخواست مکرر برای زیاد کردن صدای تلویزیون
- اجتناب از شرکت در مکالمات
انواع کم شنوایی
به طور کلی بیماری کم شنوایی را در سه دسته مختلف طبقهبندی میکنیم:
- کم شنوایی انتقالی
- کم شنوایی حسی عصبی
- کم شنوایی مختلط
هر یک از انواع کم شنوایی به دلایل مختلفی به وجود میآید که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
کم شنوایی انتقالی
هنگامی که امواج صوتی نتوانند به درستی به مراکز حسی گوش داخلی برسند، کم شنوایی انتقالی به وجود آمده است. کم شنوایی انتقالی باعث کاهش بلندی صدا میشود. وجود اختلال در گوش خارجی، گوش میانی و همچنین آسیب به پرده صماخ، میتواند منجر به ایجاد کم شنوایی انتقالی شود. کم شنوایی انتقالی معمولا بر اثر عوامل زیر به وجود میآید:
- مشکلات مادرزادی
- ضربه به گوش
- تومور
- عفونت و التهاب
- تجمع جرم در گوش
- پلیپ گوش
- بیماریهای سیستمی مانند دیابت
- پاره شدن پرده گوش
- استئوما (رشد بیرویه یک استخوان در گوش)
- اگزوتوسیس (رشد غیرمعمول استخوان با مسدود کردن کانال گوش خارجی)
کم شنوایی حسی عصبی
همانطور که از اسم کم شنوایی حسی عصبی مشخص است، در این نوع از کم شنوایی بخشهای حسی سیستم شنوایی و یا بخشهای عصبی آن آسیب میبینند. شیوع کم شنوایی حسی عصبی نسبتا زیاد است و در اثر عوامل زیر به وجود میآید:
- کهولت سن
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بلند
- ضربه به سر
- عوامل ژنتیکی
- برخی بیماریها و ویروسها
- تومورها
- اختلالات گوش داخلی
کم شنوایی مختلط
تا اینجا با دو نوع از کم شنوایی یعنی کم شنوایی انتقالی و کم شنوایی حسی عصبی آشناد شدیم. کم شنوایی مختلط در واقع ترکیبی از این دو نوع کم شنوایی است. در این نوع از کم شنوایی آسیب به مسیر عبور صدا و همچنین مراکز حسی و یا عصبی به طور همزمان رخ میدهد. کم شنوایی مختلط میتواند بر اثر عوامل زیر به وجود بیاید:
- ضربه به سر
- عوامل ژنتیکی
- عفونت گوش
- بیماریهایی مانند دیابت
افت شنوایی در افراد شاغل
تا اینجا انواع کاهش شنوایی و عوامل آن را بررسی کردیم. یکی از معضلهای مهم در بسیاری از صنایع، کاهش شنوایی شاغلین است. حضور طولانی مدت افراد در فضاهای پر سر و صدا، یکی از رایجترین دلایل ایجاد کاهش شنوایی است. قرار گیری طولانی در معرض نویز، باعث تضعیف سیستم شنوایی فرد و به مرور باعث ایجاد بیماری کم شنوایی در افراد میشود. بر اساس استانداردهای بین المللی، شاغلین در محیطهایی با صدای 85 دسیبل، تا حداکثر 8 ساعت میتوانند کار کنند.
در محیطهایی با 90 دسیبل حداکثر 4 ساعت و به همین ترتیب در محیطی که دارای صدایی با 100 دسیبل است، افراد نهایتا تا یک ساعت میتوانند مشغول به کار باشند. یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن کم شنوایی در بین شاغلین، ضربه فیزیکی است. ضربات فیزیکی با آسیب به سیستم شنوایی باعث بروز کم شنوایی میشود. افرادی که به علت محیط کاری در معرض ابتلا به کم شنوایی هستند، باید با به کارگیری روشهای پیشگیری، از بروز کم شنوایی جلوگیری کنند.
راهکارهای پیشگیری از کم شنوایی در محل کار
همانطور که گفتیم، برخی از محیطهای کاری نقش به سزایی در به وجود آمدن مشکلات کم شنوایی دارند. با این حال، با به کارگیری روشهای پیشگیری، تا حدود زیادی میتوان از بروز کم شنوایی در محل کار جلوگیری کرد. در ادامه چند نمونه از راهکارهای جلوگیری از ایجاد کاهش شنوایی در شاغلین را بیان میکنیم:
- استفاده از وسایل حفاظت شنوایی مانند گوشگیر و گوشبند (به این نکته توجه داشته باشید که وسایل حفاظت شنوایی تنها میتوانند تا مقدار 25 دسیبل از صدای محیط را کاهش دهند.)
- ارائه آموزش به افراد مشغول به کار در محیطهای شلوغ و پر سر و صدا
- انجام غربالگریهای منظم و توجه به بررسیهای دورهای طب کار
- رعایت ساعت کاری متناسب با میزان بلندی صدای محیط
شنواییسنجی
برای بررسی وضعیت شنوایی افراد، از تستی به نام شنواییسنجی یا ادیومتری استفاده میشود. در شنواییسنجی نوع و میزان کاهش شنوایی بررسی میشود. انجام این تست برای افراد شاغل و به طور ویژه برای افرادی که در محیطهای پر سر و صدا مشغول به کار هستند، بسیار حائز اهمیت است.
وظیفه کارفرمایان در پیشگیری از مشکلات کاهش شنوایی
بر اساس قوانین، کارفرما موظف است محیط کاری ایمن برای کارکنان فراهم کند. منظور از محیط کاری ایمن، محیطی است که کار کردن در آن خطری برای سلامتی جسمی و روحی فرد ایجاد نکند. در مورد مشکلات کاهش شنوایی، کارفرما موظف است برای کارکنان در محیطهای پر سر و صدا، وسایل محافظتی مانند گوشگیر و گوشبند را فراهم کند. نکته دیگر این است که ساعات کاری کارکنان در محیطهای پر سر و صدا باید بر اساس استاندارهای بین المللی باشد. کار کردن با بعضی از ابزارها مانند مته در روز نهایتا 15 دقیقه مجاز است تا فرد دچار آسیبهای شنوایی نشود. همچنین کارفرما نباید در ارائه آموزشهای پیشگیری از کم شنوایی به شاغلین کوتاهی کند. یکی دیگر از وظایف بسیار مهم کارفرما این است که باید بر انجام آزمایشات دورهای طب کار، توجه لازم را داشته باشد تا در صورت وجود مشکلات کاهش شنوایی، به زودی و در مراحل اولیه تشخیص داده شود.
کلام پایانی در مورد افت شنوایی شاغلین
همانطور که تا اینجا گفتیم، انواع کاهش شنوایی را به طور کلی در سه دسته طبقه بندی میکنیم که ممکن است در افراد به دلایل مختلفی اینجاد شود. یکی از مهمترین دلایل ایجاد کم شنوایی، کار کردن در محیطهای پر سر و صدا در طولانی مدت است. برای پیشگیری از ایجاد کاهش شنوایی راههای مختلفی مانند استفاده از وسایل حفاظت شنوایی وجود دارد. کارفرمایان نیز در برابر کارکنان در محیطهای پر سر و صدا مسئولیتهایی دارند تا از ایجاد کم شنوایی در آنان جلوگیری کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاهش شنوایی، میتوانید به سایت ما سر بزنید و با ما تماس بگیرید.