آزمایشهای طب کار با هدف ارتقاء بهرهوری، اطمینان از سلامت و بهداشت کارکنان و کاهش بیماریهای شغلی انجام میشوند. همچنین، این معاینات به کاهش شیوع بیماریها در مشاغل مختلف کمک میکنند. به طور کلی، نتایج آزمایشها طی دو تا سه روز کاری آماده میشود. پس از آماده شدن نتایج، پزشک آنها را بررسی کرده و در صورت نیاز، شما را از موارد مهم آگاه میکند.
در صورت تشخیص بیماری، پزشک ممکن است درمان دارویی را آغاز کند یا شما را به پزشک متخصص ارجاع دهد. برای مثال، افراد مبتلا به دیابت به پزشک متخصص غدد ارجاع داده میشوند. در این مقاله از سیناکر با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد این سوال که جواب آزمایش طب کار چند روز طول میکشد و دیگر موارد در زمینه آزمایشات طب کار با شما سخن بگوییم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
نکاتی در مورد معاینات طب کار
بر اساس ماده 90 قانون تامین اجتماعی، انجام معاینات و آزمایشهای طب کار قبل از استخدام الزامی است.همچنین، پس از استخدام، کارکنان باید به صورت دورهای تحت معاینات ادواری قرار بگیرند. این معاینات نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت کارکنان در محیط کار دارند. تشخیص زودهنگام بیماریها، امکان شروع به موقع درمان و کاهش هزینههای درمانی را فراهم میکند. همچنین هزینههای درمانی به مراتب بسیار کمتر خواهد بود. انجام معاینات دورهای به تشخیص زودهنگام بیماریها و پیشگیری از پیشرفت آنها کمک میکند. بسیاری از بیماریها در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، میتوانند عواقب جدی به دنبال داشته باشند. تشخیص بیماریهای واگیردار به پیشگیری از شیوع آنها در محیط کار کمک میکند. همانطور که قبلا ذکر شد، نتایج بیشتر آزمایشها و معاینات طب کار طی دو تا سه روز کاری آماده میشود. این در حالی است که برخی از آزمایشات گستردهتر و پیشرفتهتر ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای جوابگویی داشته باشند.
آزمایش طب کار چیست؟
در نظر داشته باشید که طب کار یکی از زیرمجموعههای رشته پزشکی است.این معاینات به حفظ و ارتقای سلامت جسمی و روانی کارکنان کمک میکنند. کارکنان در محیط کار ممکن است در معرض آسیبهای شغلی مختلفی قرار بگیرند. برای مثال اگر پرسنل در محیطی کار میکنند که دارای سر و صداهای بیش از اندازه باشد ممکن است شنوایی وی را تحت تاثیر قرار دهد. برای همین منظور، هم قبل از استخدام و هم در حین کار لازم است که تحت آزمایشهای شنوایی سنجی یا همان ادیومتری قرار بگیرد. در صورت تشخیص اختلالات شنوایی، پزشک ممکن است درمان یا ارجاع به متخصص گوش و حلق و بینی را توصیه کند. همچنین، تغییر محل کار به محیطی با آلودگی صوتی کمتر میتواند به کاهش آسیبهای شنوایی کمک کند. به عبارت دیگر، کارکنانی که در معرض آلودگی صوتی بالا قرار دارند، باید در محیطهای آرامتر مشغول به کار شوند.
طب کار با شناسایی عوامل خطرزا در محیط کار، به پیشگیری از آسیبها و بیماریهای شغلی کمک میکند. این امر نه تنها به نفع افراد شاغل در یک محیط کار است؛ بلکه سبب میشود تا با افزایش سلامتی افراد بازدهی و راندمان کاری در هر شرکت و سازمانی افزایش یابد. این موضوع به نفع کارفرما و جامعه است. همچنین طب کار نه تنها به سلامت جسمانی در افراد بسیار توجه دارد به سلامت روحی و روانی افراد نیز اهمیت ویژهای میدهد.
بسیاری از شغلها هستند که نیاز به افرادی با روان سالم دارند. برای مثال، کارکنانی که با مراجعین زیادی در ارتباط هستند، باید از سلامت روانی خوبی برخوردار باشند تا بتوانند به درستی با آنها ارتباط برقرار کنند. در غیر این صورت در مدتزمان کوتاهی با مشکلات متعدد رو به رو میشوند. معاینات ادواری که به صورت دورهای (هر شش ماه یا یک سال یکبار) انجام میشوند، به پیشگیری از بسیاری از بیماریها و شیوع آنها کمک میکنند
آزمایشات طب کار حاوی چه مواردی است؟
آزمایشات طب کار شامل موارد زیادی میشود. این تستها شامل شنوایی سنجی، بینایی سنجی، آزمایش خون، آزمایش ادرار، معاینات کلی از اندامها و ارزیابی سلامت روان افراد شاغل است. همه این موارد اهمیت بالایی دارند و به نوع شغل فرد نیز بستگی دارند. همانطور که پیش از این ذکر کردیم، شنوایی سنجی بیشتر برای افرادی انجام میشود که در محیطهای پر سر و صدا مانند کارخانهها کار میکنند. اما برای افرادی که بیشتر با مواد شیمیایی کار میکنند لازم است که تستهای ریه حتما به صورت مرتب و سالیانه صورت بگیرد. جواب هر یک از این معاینات ممکن است که همان موقع از طرف مسئول تست گیرنده به خود فرد گفته شود. اما برخی دیگر از تستها نیز هستند که نیاز به جواب چند روزه دارند. برای مثال آزمایش خون و ادرار در افراد نیاز به گذشت چند روز از تست دارد تا به صورت دقیق نتایج را مشخص کنند.
در ادامه به آزمایشات مهمی که در طب کار از افراد گرفته میشود اشاره میکنیم:
- تست ادرار: یکی از مهمترین کاربردهای آزمایش ادرار، تشخیص اعتیاد به مواد مخدر است. در صورت اعتیاد فرد به مواد مخدر، با انجام آزمایش ادرار میتوان آن را تشخیص داد. در این صورت، احتمال رد صلاحیت فرد در استخدام بسیار زیاد است، زیرا کارفرماها معمولا افراد معتاد را استخدام نمیکنند. فرد معتاد در محیط کار میتواند سبب بروز بسیاری از ناهنجاریهای رفتاری شود. علاوه بر تشخیص اعتیاد، آزمایش ادرار برای بررسی عملکرد کبد و کلیهها و همچنین تشخیص میزان قند خون نیز مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال، با آزمایش ادرار میتوان دیابت را تشخیص داد. در صورتی که فرد موردنظر دارای قند خون بالا باشد لازم است که با گرفتن رژیم غذایی مناسب و ورزش و فعالیتهای روزانه میزان قند خون خود را کاهش دهد. همچنین اگر لازم باشد باید تحت نظر پزشک متخصص غدد قرار بگیرد تا درمانهای دارویی با قرص را آغاز کند.
- آزمایش خون: آزمایش خون شامل بررسی فاکتورهای مختلفی است. برای مثال، میزان چربی خون، قند خون، گلبولهای سفید و قرمز، آنزیمهای کبدی، تعداد پلاکتها و هموگلوبین در آزمایش خون اندازهگیری میشوند.
- بینایی سنجی: در معاینات بینایی سنجی، دید رنگ، میدان دید، تیزبینی و دید عمق مورد ارزیابی قرار میگیرند. در این بخش همه بیماریهایی که مرتبط با چشم هستند سنجیده میشوند. برای مثال اگر فرد دچار نزدیکبینی باشد و نتواند به درستی ببیند لازم است که برای او عینک مناسب در نظر گرفته شود.
- شنوایی سنجی یا ادیومتری: برای مطمئن شدن از میزان شنوایی در افراد لازم است که تست شنوایی از آنها با دستگاههای مخصوص انجام شود.
- تست ریه: آزمایش ریه با عمل دم و بازدم به وسیله فرد متقاضی صورت میگیرد. بر مبنای استانداردهای لازم این تست انجام میگیرد. بیماریهای حاد تنفسی مانند آسم، برونشیت و آمفیز به وسیله تست ریه مشخص میشوند.
- سلامت روانی: برای هر فردی که در هر شغلی استخدام میشود لازم است که از سلامت کامل روان برخوردار باشد. به همین منظور طب کار انجام آزمایشات روانی را نیز برای افراد شاغل در نظر گرفته است.
- معاینه از اندامها: در این قسمت پزشک امکان دارد که سابقه ژنتیکی در افراد را مورد ارزیابی قرار میدهد. همچنین او در مورد شرایط جسمانی از افراد سوالات لازم را میپرسد. در این بخش همه معاینات لازم برای اندامها انجام میشود. در نظر داشته باشید که این قسمت برای افرادی که متقاضی استخدام در مشاغلی مانند خلبانی و یا نیروی انتظامی هستند لازم است.
- نوار قلب: نوار قلب برای افرادی که بیشتر از 35 سال سن دارند انجام میشود. در این تست با ارزیابی فعالیت قلب میتوان پی به وجود یا عدم گرفتگیهای عروق و دیگر اختلالات قلبی برد. همچنین با این تست میتوان متوجه سکته قلبی شد.
موارد بالا از جمله تستهایی بودند که در معاینات طب کار مورد توجه قرار میگیرند. جواب همه این تستها نهایتا تا چند روز بعد از انجام آزمایش اعلام خواهد شد.
سخن آخر
در این مقاله در مورد معاینات طب کار و این که جواب آزمایشات طب کار معمولا چند روز بعد از انجام تست داده میشود با شما صحبت کردیم. امیدواریم که به سوالاتتان پاسخ داده باشیم.