رابطه کرونا و دیابت؛ آنچه که مبتلایان به دیابت باید بدانند!

مبتلایان به دیابت و کرونا

کرونا‌ یک ویروس جدید و بالقوه خطرناک است. سازمان جهانی بهداشت (WHO) شیوع کرونا را یک وضعیت اورژانسی بهداشت عمومی‌اعلام کرده و آن را یک مشکل بین المللی می‌داند. سویه‌های زیادی از کرونا وجود دارند که شامل سرماخوردگی تا ویروس‌های بسیار جدی‌تر مانند سندرم تنفسی حاد شدید (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) می‌شوند. در موارد شدید، ویروس کرونا می‌تواند باعث عفونت در ریه‌ها (ذات الریه یا پنومونی)، نارسایی کلیه و حتی مرگ شود.

در این میان باید بدانید که افراد مبتلا به برخی بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید ناشی از COVID-19 هستند. همچنین به نظر می‌رسد که ممکن است بین عفونت شدید COVID-19 و موارد جدید دیابت نیز رابطه وجود داشته باشد. مطالعات اولیه نشان داد که بیش از 14 درصد از بیمارانی که به دلیل کووید-19 در بیمارستان بستری شده و بهبود یافته اند، به تازگی به دیابت نوع 1 یا نوع 2 مبتلا شده‌اند. این چیزی است که کارشناسان پزشکی به دقت آن را دنبال می‌کنند. برای آَشنایی بیشتر با رابطه کرونا و دیابت ما را در ادامه مطلب این سیناکر همراهی کنید.

رابطه کرونا و دیابت چیست؟

در ابتدا باید بدانید که علائم شایع بیماری کرونا در حقیقت علائم شبه آنفولانزا هستند. به عبارتی دیگر شامل تب، سرفه، مشکلات تنفسی، خستگی و دردهای عضلانی می‌شوند. علائم معمولا در طی 3 تا 7 روز از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع می‌شوند؛ اما در برخی موارد 14 روز طول کشیده است تا علائم ظاهر شوند. توجه داشته باشید که افراد در هر سنی می‌توانند آلوده شوند. برای بسیاری (بیش از 80٪ موارد)، بیماری خفیف بوده و دارای حداقل میزان از علائم شبه آنفولانزا است. برخی افراد علائمی نداشتند یا فقط علائم بسیار خفیف را نشان داده‌اند. (بیشتر شبیه به یک سرماخوردگی.) اکثر افرادی که به ویروس آلوده شده‌اند برای مراقبت‌های حمایتی نیازی به بستری شدن در بیمارستان نداشند. با این حال، تا 15٪ موارد کرونا شدید بوده و در حدود 5٪ موارد منجر به بیماری بحرانی شده است. اکثریت (حدود 98٪) افراد آلوده تاکنون زنده مانده‌اند.

حال به نظر می‌رسد افراد مسن و افرادی که مشکلات پزشکی قبلی (مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و آسم) داشته‌اند؛ در برابر بیماری شدید با ویروس کرونا آسیب‌پذیرتر هستند. هنگامی‌که افراد مبتلا به دیابت به عفونت ویروسی مبتلا می‌شوند، به دلیل نوسانات در سطح گلوکز خون و احتمالا وجود عوارض دیابت، درمان آن‌ دشوارتر است. به نظر می‌رسد برای این حالت دو دلیل وجود داشته باشد. در زیر با این دو علت و توصیه‌های کاربردی پزشکان آشنا می‌شوید:

  1. اولا این که سیستم ایمنی بدن تضعیف می‌شود و مبارزه با ویروس را دشوارتر می‌کند. همچنین احتمال داده می‌شود که منجر به دوره‌ی نقاهت طولانی‌تری شود. لذا متخصصان نتیجه گرفته‌اند که افراد مبتلا به دیابت شدیدتر به بیماری کووید-19 مبتلا می‌شوند. البته اینطور نیست که افراد دیابتی بیشتر در معرض ابتلا به کووید-19 باشند؛ اما اگر به کووید-19 مبتلا شوند، بیماری بسیار شدیدتری خواهد بود. (براساس گفته پزشکان و نتایج تحقیقات انجام شده این اتفاق هم در مورد دیابت نوع 2 و هم در دیابت نوع 1 رخ می‌دهد.)
  2. ثانیا ویروس کرونا ممکن است در محیطی با سطح گلوکز خون بالا رشد کند؛ بنابراین دیابت یک عامل خطر برای ابتلا به ویروس COVID-19 شناخته می‌شود. بر این اساس پزشکان توصیه می‌کنند که باید به پیشگیری و درمان بیماران دیابتی، به ویژه بیمارانی که نیاز به انسولین درمانی دارند، توجه بیشتری شود.

مبتلایان به دیابت و کرونا

واکسیناسیون کرونا برای مبتلایان به دیابت

با توجه به افزایش خطر ابتلا به پیامدهای بهداشتی ضعیف به عنوان یک پیامد از کرونا، مهم است که افراد مبتلا به دیابت در گروه‌های اولویت‌دار برای برنامه‌های واکسیناسیون قرار گیرند. سازمان بین‌المللی دیابت (IDF) شدیداً به دولت‌ها توصیه می‌کند دسترسی به واکسن برای افراد مبتلا به دیابت و سایر شرایط سلامتی را در اولویت قرار دهند. همچنین به افرادی که دیابت دارند نیز توصیه می‌کند در اولین فرصتی که به آن‌ها پیشنهاد می‌شود خود را واکسینه کنند.

به خاطر داشته باشید که مانند هر بیماری تنفسی دیگری، کرونا از طریق قطرات هوا که در هنگام مکالمه، عطسه یا سرفه فرد آلوده پخش شده، منتقل می‌شود. این ویروس بسته به شرایط محیطی می‌تواند از چند ساعت تا چند روز زنده بماند. این بیماری می‌تواند از طریق تماس نزدیک با فرد آلوده یا تماس با قطرات هوا در محیط (به عنوان مثال روی یک سطح) و سپس لمس دهان یا بینی منتشر شود. (از این رو توصیه‌های رایج در مورد بهداشت دست و فاصله‌ی اجتماعی توصیه می‌شود.)

آشنایی با نکات واجب درباره کرونا برای افراد مبتلا به دیابت

برای افراد مبتلا به دیابت مهم است که احتیاط لازم برای جلوگیری از ویروس در حد امکان انجام دهند. توصیه‌هایی که به طور گسترده برای عموم مردم صادر می‌شود برای افراد مبتلا به دیابت و هر کسی که از نزدیک با افراد مبتلا به دیابت در ارتباط است؛ از اهمیت دو چندانی برخوردار می‌باشد. در زیر نکات ضروری مبتلایان به دیابت برای جلوگیری از ابتلا به کرونا را معرفی می‌کنیم:

  • دست‌ها را به طور کامل و منظم بشویید.
  • قبل از شستن و خشک کردن دست‌ها، از دست زدن به صورتتان خودداری کنید.
  • هرگونه وسایل و سطوحی که مرتبا لمس می‌شوند را تمیز و ضد عفونی کنید.
  • غذا، لیوان، حوله، ابزار و غیره را به صورت مشتراک استفاده نکنید.
  • در صورت سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با یک دستمال بپوشانید یا بازو‌ی خم کرده‌ٔ خود را جلوی صورتتان بگیرید، اگر که دستمال در دسترس نیست. (دستمال را به طور مناسب بیرون بیندازید.)
  • سعی کنید از تماس با کسانی که علائم بیماری تنفسی مانند سرفه را نشان می‌دهد خودداری نمایید.
  • فکر کنید که آیا می‌توانید تغییراتی ایجاد کنید که به محافظت از خود یا عزیزانتان کمک کند؟ برای مثال، آیا می‌توانید از سفرهای غیرضروری کاری اجتناب کنید؟ آیا می‌توانید از اجتماعات بزرگ جلوگیری کنید؟ آیا می‌توانید از استفاده از حمل و نقل عمومی ‌خودداری کنید؟
  • اگر به علائم شبیه آنفولانزا مبتلا هستید، توصی می‌کنیم حتما در خانه بمانید.

بایدها و نبایدها درباره بیماری دیابت و کرونا

شما باید برای زمانی که بیمار شوید آماده باشید؛ لذا اطمینان حاصل کنید که در صورت نیاز، به تمام اطلاعات تماس بیمارستان یا آشنایان خود دسترسی دارید. همچنین باید به کنترل قند خود توجه بیشتری داشته باشید؛ چرا که نظارت منظم می‌تواند به جلوگیری از عوارض ناشی از بالا یا پایین بودن قند خون کمک کند. برای کنترل سطح گلوکز خون هم می‌توانید از بسته مدیریت هوشمند قند خون سیناکر به همراه پایش آنلاین پزشک کمک بگیرید. در ادامه با دیگر توصیه‌های مهم آشنا می‌شوید:

  • هرگونه عفونت سطح گلوکز شما را افزایش داده و نیاز شما به مایعات را بیشتر می‌کند، بنابراین مطمئن شوید که می‌توانید به مقدار کافی آب دسترسی پیدا کنید.
  • مطمئن شوید که به مقدار کافی از داروهای دیابتی مورد نیاز خود را تهیه کرده‌اید. فکر کنید اگر مجبور شوید چند هفته خود را قرنطینه کنید به چه مواردی احتیاج خواهید داشت.
  • اطمینان حاصل کنید که به غذای کافی دسترسی دارید.
  • اطمینان پیدا کنید که در صورت افت ناگهانی قند خون، قادر خواهید بود وضعیت را اصلاح کنید. برای اندازه گیری قند هم می‌توانید دستگاه تست قند خون دیابان را از سیناکر سفارش دهید.
  • اگر تنها زندگی می‌کنید، اطمینان حاصل کنید که فردی که می‌توانید به او اعتماد کنید، می‌داند که شما دیابت دارید؛ زیرا در صورت بیماری ممکن است به کمک نیاز داشته باشید.
  • اگر علائم شبیه آنفولانزا (افزایش دما، سرفه، دشواری در تنفس) داشتید، مهم است که با یک متخصص در زمینه‌ی پزشکی مشورت کنید. اگر سرفه‌ی خلط‌دار دارید، این ممکن است نشان دهنده‌ٔ عفونت باشد؛ بنابراین باید بلافاصله به دنبال مراقبت پزشکی و درمان باشید. برای این کار هم می‌توانید اشتراک پزشک از سیناکر تهیه کنید.
  • یک برنامه‌ی منظم داشته باشید و از کار کردن بیش از حد خودداری کنید. همچنین توصیه می‌کنیم به اندازه کافی در شب بخوابید. (حداقل 7 ساعت)

تغذیه‌ی سالم و ورزش در منزل

دو کلید سلامتی مهم: تغذیه‌ی سالم و ورزش در منزل

تغذیه‌ سالم از اجزای اساسی مدیریت دیابت است. بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مهم است که یک رژیم غذایی متنوع و متعادل بخورند تا سطح گلوکز خون آن‌ها ثابت بماند و سیستم ایمنی بدن آن‌ها تقویت شود. پس توصیه می‌شود به نکات زیر توجه زیادی داشته باشید:

  1. به غذاهای با شاخص گلایسمیک ‌پایین (به عنوان مثال سبزیجات، ماکارونی، نودل و غلات سبوس‌دار) اولویت بدهید.
  2. از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده خودداری کنید.
  3. مصرف غذاهای سرشار از قند، کربوهیدرات و چربی را محدود نمایید.
  4. پروتئین‌های بدون چربی (به عنوان مثال ماهی، گوشت، تخم مرغ، شیر، لوبیا پس از پخت کامل) را انتخاب کنید.
  5. سبزیجات سبز و برگ‌دار بخورید.
  6. در دو یا سه وعده میوه میل کنید.
  7. در واکنش به همه‌گیری کرونا، دولت‌ها در بسیاری از کشورها حرکت شهروندان خود را محدود کرده و آن‌ها را در محیط خانه محدود کرده‌اند. فعالیت بدنی منظم برای افراد عادی و مخصوصاً برای افرادی که دیابت دارند فواید زیادی دارد. یک سری تمرینات روزانه را که می‌توانید در خانه انجام دهید را پیدا کنید.

حتما بخوانید: دسرهای سالم برای رژیم‌ غذایی دیابت

سخن پایانی ارتباط کرونا و دیابت

طبق توصیه پزشکان شما حتی پس از تزریق واکسن، بهتر است مواردی همچون زدن ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و شستن دست‌ها را رعایت کنید. همچنین برای جلوگیری از ابتلا به کرونا و تقویت سیستم ایمنی خود، حتما آمادگی جسمانی داشته باشید و بدانید که فعالیت بدنی جزء مهمی از امور روزانه است. با ورزش نه تنها به تناسب اندام دست پیدا خواهید کرد؛ بلکه توانایی بدنتان را برای مقاومت در برابر هر بیماری شدید بالا می‌برید. در صورت ابتلا به بیماری کرونا هم می‌توانید با متخصصان سیناکر در ارتباط باشید و از دوره‌های خود مراقبتی هوشمند، مشاوره‌های درمانی و توصیه‌های لازم برای بهبود سلامتی بهره‌مند شوید.

ارسال سریع و مطمئن

تحویل فوری در شهر تهران

پشتیبانی مداوم

پاسخگویی پزشکان در اپلیکیشن سیناکر

خدمات پس از فروش

۷ روز ضمانت بازگشت کالا

در صورت خرید از فروشگاه آنلاین سیناکر