ممکن است وقتی مادران به هفته دوم بارداری خود میرسند، فکر کنند که جنین شکل گرفته است. در صورتی که اصلا اینطور نیست و جنین هنوز در آغاز راه شکل گرفتن است. اما اگر هنوز جنین شکل نگرفته است، بدن مادر در چه وضعیتی قرار دارد؟ در پاسخ باید بگوییم که مادر در چرخه قاعدگی قرار دارد. منتها تغییراتی در میزان هورمونهای بدن او که شامل استروژن، پروژسترون، LH، FSH هستند ایجاد میشود که این بدن او را برای تشکیل جنین آمادهتر میکند. با این حال تا اواخر این هفته نمیتوان خیلی از وضعیت جنین در هفته دوم بارداری حرفی زد چون هنوز وجود ندارد.
اما از اواخر این هفته است که نطفه جنین شکل میگیرد. این یعنی ماده ژنتیکی پدر و مادر، ژنوم اولیه جنین را ایجاد کردهاند. اینجا است که اغلب خصوصیات رفتاری و ویژگیهای ظاهری فرزندتان مشخص میشود. با این حال در هفته دوم بارداری، تحولات بسیار مهمی رخ میدهد که آن پایههای بارداری را بنا میگذارد. در این هفته وقتی تخمک رشد میکند، تنها یکی از تخمکها انتخاب میشود. بارداری هم از زمانی شروع میشود که تخمک ظرف ۲۴ ساعت اسپرم را پیدا کند. همچنین در اواخر هفته دوم بارداری است که مشخص میشود بچه دختر یا پسر است. با این وجود ما را در ادامه مقاله دنبال کنید تا در خصوص وضعیت جنین در هفته دوم بارداری همه جوانب را بررسی کنیم.
پیشنهاد میشود برای درک بهتر از وضعیت جنین در هفته دوم بارداری مطلب وضعیت جنین در هفته اول بارداری را مطالعه فرمایید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- رشد جنین در هفته دوم بارداری چگونه است؟
- آیا وضعیت جنین در هفته دوم بارداری مشخص است؟
- جنین در هفته دوم بارداری چگونه است؟
- در هفته دوم حاملگی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- چگونه بفهمیم جنین در هفته 2 بارداری شکل گرفته است؟
- تغذیه و سقط جنین در هفته دوم بارداری
- سن جنین در هفته 2 بارداری چگونه محاسبه میشود؟
- چه معایناتی برای جنین در هفته دوم بارداری لازم است؟
- چالشها و مسائل جنین در هفته دوم بارداری
- کلام آخر درباره جنین در هفته 2 حاملگی
رشد جنین در هفته دوم بارداری چگونه است؟
باروری یا تلقیح در در انتهای هفته دوم بارداری رخ میدهد. جنین از طریق لولههای فالوپی به سطح داخلی رحم پیشرفت میکند. البته در زنان بارداری که چرخه قاعدگی طبیعی آنها بیشتر از ۲۸ روز است، ممکن است باروری یا تلقیح هنوز هنوز رخ نداده باشد. بنابراین هفته دوم بارداری، هفتهای از تغییرات هورمونی شدید است که در آن بدن زن برای دوره بارداری، محیط لازم و مساعد را فرام میکند. تغییرات سطح هورمونی میتواند علائم مختلفی را در زنان ایجاد کند. مانند تنگی و حساسیت سینه، افزایش مقدار ترشحات واژنی و تغییرات عاطفی از آن جمله هستند.
حال اگر باروری یا تلقیح رخ داده باشد، فرایند رشد جنین از این مرحله در هفته دوم بارداری آغاز میشود. یک سلول تک یاخته (زیگوت) که از ترکیب تخمک و اسپرم تشکیل میشود، به سرعت رشد میکند و روز به روز به جنین تبدیل میشود. در واقع زیگوت که در لولههای فالوپ تقسیم میشود و به سمت رحم میرود، تا رسیدن به رحم رشد میکند و به مرحلهای به نام بلاستوسیست میرسد. از اینجا به بعد وضعیت جنین در هفته دوم بارداری در رحم مادر به گونهای است که میتوان گفت مراحل رشد خود را ادامه میدهد. به علاوه سطح هورمون بتا-HCG که در خون علائم بارداری را ایجاد میکند، افزایش پیدا میکند.
آیا وضعیت جنین در هفته دوم بارداری مشخص است؟
با قطعیت نمیتوان گفت، زیرا در هفته دوم بارداری ممکن است لقاح در شرف وقوع باشد یا به تازگی اتفاق افتاده باشد. حتی اگر بارداری با آزمایش ادرار یا خون نتایج مثبتی بدهد، در هفته دوم بارداری نمیتوان تصویر اولتراسوند از وضعیت جنین دریافت کرد. کیسه حاملگی در سونوگرافی در هفته ۴.۵، در سونوگرافی واژینال از هفته ۵ و از هفته ششم در تصویربرداری سونوگرافی شکم قابل مشاهده است.
جنین در هفته دوم بارداری چگونه است؟
در هفته دوم، تخمکهای بارور شده و اسپرم به تکثیر ادامه میدهند. جنین از نظر اندازه بسیار کوچک است و یه شکل یک توپ گرد از سلول است. منتها وضعیت جنین در اواخر هفته دوم بارداری به گونهای است که هیچ تصویری از نوزاد در سونوگرافی وجود ندارد. همچنین وزن و قد نوزاد ۲ هفتهای نیز مشخص نیست. به علاوه با وجود اینکه جنسیت به صورت ژنتیکی تعیین میشود، باید بین هفتههای ۲۰ تا ۲۴ بارداری مشخص شود.
در هفته دوم حاملگی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
اگر در حال تلاش برای باردار شدن هستید باید مصرف الکل، سیگار، یا مواد مخدر را ترک کنید. لزوم این امر در این است که بدن شما در مناسبترین شرایط ممکن برای رشد جنین قرار گیرد. همچنین برای کاهش خطر نقایص مادرزادی در نوزاد، میتوانید با مشورت پزشک خود، مکملهای اسید فولیک و ویتامین را شروع کنید.
بیشتر بدانید: علائم، مراقبتهای لازم و وضعیت مادر در هفته دوم بارداری
چگونه بفهمیم جنین در هفته 2 بارداری شکل گرفته است؟
شکل گرفتن جنین در هفته دوم بارداری به این معنی هست که باردار شدهاید. لقاح در هفته دوم بارداری اتفاق میافتد. اگرچه آزمایشات انجام شده چند هفته بعد، زمانی که تاخیر قاعدگی شروع میشود، نتایج دقیقتری میدهد. اما با آزمایش ادرار و روشهای آزمایش خون در هفته دوم بارداری، میتوان از وضعیت جنین در هفته دوم بارداری اطلاع یافت و بارداری را تشخیص داد. لذا با مراجعه به پزشک متخصص و انجام آزمایش خون میتوانید به یک نتیجه قطعی در مورد باردار بودن یا نبودن خود پی برد. همچنین اگر جنین شکل بگیرد و بارداری اتفاق بیافتد، این علائم ممکن است به زودی اتفاق بیافتد که عبارت است از:
- لکه روی بینی
تقریبا ۵ تا ۱۰ روز پس از لقاح، ممکن است متوجه لکه بینی خفیف شوید. این به دلیل لانه گزینی جنین در پوشش داخلی رحم است.
- تکرر ادرار
هورمونهای بارداری در هفته دوم بارداری، ممکن است زن را تشویق کند که در این هفتههای اولیه بیشتر به توالت برود.
- حساسیت پستان یا آرئول تیرهتر
این علائم نیز میتواند از دلایل شکلگیری نطفه جنین در هفته دوم بارداری باشد. تقریبا بلافاصله بعد از ظهور این هورمونها، بدن زن شروع به آمادهسازی سینهها برای تغذیه کودک میکند.
- خستگی
این اولین سرنخ برای برخی از زنانی است که در انتظار بچهدار شدن هستند. این به این دلیل است که بدن انرژی زیادی برای هفته دوم بارداری مصرف میکند تا جنین رشد کند.
- بیماری صبحگاهی
احتمالا شناختهشدهترین علامت بارداری، حالت تهوع است که معمولا در هفته چهارم تا نهم مادران را آزار میدهد.
- نفخ
هنگامی که مادر در هفته دوم بارداری قرار میگیرد و متوجه میشود که رشد جنین آغاز شده است، احتمالا روند هضم را کند میکند تا مواد مغذی بیشتری را به جنین برساند. این واقعیت میتواند منجر به گاز و نفخ شود.
تغذیه و سقط جنین در هفته دوم بارداری
برای اینکه جنین بتواند از اواخر هفته دوم بارداری شکل بگیرد و به رشد خود به خوبی ادامه دهد، لازم است تا به تغذیه خود نیز توجه کنید. از این رو برای داشتن یک تغذیه مطلوب در هفته دوم بارداری، این موارد را حتما در نظر بگیرید که عبارت است از:
- رژیم گرفتن را متوقف کنید.
- یک رژیم غذایی مشخص داشته باشید.
- از فست فود و غذاهای خیابانی یا غذاهای حاوی نمک و شکر زیاد و همچنین خیلی تند پرهیز کنید.
- کمبود ید، اسید فولیک و پروتئین میتواند منجر به تشکیل نامناسب اندامهای کودک یا سقط جنین شود. با این حال در هفته دوم بارداری، هرگونه ویتامین باید تنها پس از مشورت با پزشک مصرف شود.
سن جنین در هفته 2 بارداری چگونه محاسبه میشود؟
محاسبه سن جنین بر اساس تاریخ اولین روز از آخرین قاعدگی انجام میشود. لذا برای محاسبه آن در هفته دوم بارداری باید از تاریخ اولین روز از آخرین قاعدگی ۱۴ روز کم کنید. به عنوان مثال اگر تاریخ اولین روز از آخرین قاعدگی شما ۱/۹/۱۴۰۲ باشد، سن جنین در هفته دوم بارداری برابر با ۱۴ روز از تاریخ ۱۷/۰۸/۱۴۰۲ خواهد بود.
چه معایناتی برای جنین در هفته دوم بارداری لازم است؟
در هفته دوم بارداری، آزمایشها و سونوگرافی به طور خاص لزومی ندارند. اگر وضعیت جنین در هفته دوم بارداری به گونهای باشد که پزشک تشخیص آمادگی آندومتر را ضروری بداند و یا احتمال حاملگی خارج از رحم وجود داشته باشد، عکس اولتراسوند ضروری است. این عکس در هفته دوم بارداری یک نقطه کوچک را نشان میدهد. این نقطه کودکی است که انتظارش را میکشیدید.
چالشها و مسائل جنین در هفته دوم بارداری
حدود ۴۰ درصد از بارداریهای اولیه به سقط جنین ختم میشود. در نیمی از موارد زن حتی از اتفاقی که افتاده اگاه نیست. قاعدگی ممکن است چند روز به تاخیر بیافتد و سپس خونریزی شروع شود. شاید هم شدیدتر از حد معمول باشد. با این حال در هفته دوم بارداری، خطر سقط جنین شایع است. اگر با درد شدید یا آزاردهنده در قسمت تحتانی شکم و خونریزی مواجه شدید، میتوان به آن مشکوک شد. این حالت میتواند با از دست دادن خون زیاد، ضعف عمومی و سرگیجه همراه باشد.
پیشنهاد مطالعه: 4 راهکار برای اطلاع خبر سقط جنین به دیگران!
کلام آخر درباره جنین در هفته 2 حاملگی
جنین در هفته دوم بارداری، هنوز در مرحله تقسیم سلولی است و در اواخر هفته به صورت یک نقطه کوچک در رحم است. در واقع میتوان گفت که جنین در هفته دوم بارداری، هنوز در مراحل اولیه رشد و تشکیل یافتن خود است. همچنین ساختار ژنتیکی آن در این هفته است که شکل میگیرد و جنسیت نوزاد تعیین میشود. هفتهای که با تغییرات هورمونی شدید در بدن زنان همراه است و بدن زن برای بارداری، محیط لازم را فراهم میکند. برای اگاهی از وضعیت هفته به هفته جنین و مراقبت های لازم مطلب وضعیت جنین در هفته سوم بارداری را مطالع فرمایید.