همه کودکان و نوزادان گاهی اوقات تب میکنند و دمای بدن آنها به بیشتر از حد معمول میرسد. معمولا تب برای کودکان خطرناک نیست؛ چرا که تب نشان میدهد سیستم ایمنی بدن در حال مبارزه با عفونت و عوامل بیماریزا است. با این حال، والدین ممکن است در مورد نحوه کنترل تب کودکان در خانه دچار مشکل و نگرانی شوند و نتواند به درستی اقدامات لازم را به عمل آورند. در این میان اطلاع از
- دمای بدن نوزاد (تب نرمال نوزاد)
- دمای طبیعی بدن کودک (دمای نرمال بدن کودک)
- نحوه اندازهگیری صحیح دمای بدن نوزاد
- حداقل و حداکثر دمای بدن نوزاد
- درجه تب زیر بغل نوزاد چند باید باشد؟
- دمای نرمال بدن نوزاد با تب سنج دیجیتال
- کار با دماسنج و روشهای پایین آوردن تب
میتواند بسیار موثر واقع شود. برای دانستن تمامی این موارد با این مقاله از سیناکر تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- دمای طبیعی بدن کودکان چقدر است؟
- دمای نرمال بدن نوزاد چقدر است؟| جدول دمای بدن نوزاد
- علائم تب و افزایش دمای طبیعی بدن نوزاد
- بررسی دلایل تب در کودکان
- شایع ترین علت تب در کودکان چیست؟
- دقیق ترین راه اندازه گیری دمای بدن کودک چیست؟
- بهترین راه اندازه گیری دمای بدن نوزاد
- نحوه اندازه گیری تب در کودکان چگونه است؟
- چگونگی اندازه گیری دمای مقعد و گوش کودک
- چه زمانی برای تب کودکان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
- راهکارهای ضروری هنگام افزایش دمای بدن کودک و نوزاد
- تب در کودکان چگونه درمان می شود؟|پایین آوردن تب در کودکان
- سوالات متداول دمای بدن نوزاد و کودک
دمای طبیعی بدن کودکان چقدر است؟
دمای بدن کودک و نوزاد بسته به سن او، زمان اندازهگیری دما در روز و سایر عوامل میتواند متفاوت باشد. به عنوان والدین یا سرپرست مهم است که بدانید دمای طبیعی بدن برای فرزند شما چیست و چگونه باید هنگام تب، اقدامات مناسب را تشخیص دهید. در حقیقت نوزادان و کودکان خردسال دمای بدن بالاتری نسبت به بزرگسالان دارند که محدوده متوسط آن ۳۶.۶ درجه سانتیگراد تا ۳۸ درجه سانتیگراد است.
توجه داشته باشید که روشهای مختلفی برای اندازهگیری دما (از مقعد، زیر بغل، گوش، پیشانی و دهان) وجود دارد و اعداد هر کدام با دیگری کمی متفاوت است. دقیقترین روش برای اندازه گیری دمای بدن نوزاد و کودک خردسال نیز دمای مقعدی (رکتال) محسوب میشود که برای انجام آن نیاز به یک دماسنج دیجیتال مقعدی دارید. برای انجام این کار میتوانید بسته هوشمند تبسنج سیناکر (تبسنج دیجیتال غیرتماسی Ario به همراه اپلیکیشن سیناکر) را به صورت اینترنتی و بدون مراجعه حضوری خریداری کنید.
به طور کلی اگر بدن کودک یا نوزاد شما به دمای ۳۷ درجه سانتیگراد یا بالاتر از آن برسد، به این معنی است که او تب دارد. با این حال، یادآوری این نکته حائز اهمیت میباشد که تب یک بیماری نیست؛ بلکه خبر از بیماری یا عفونت اساسی در بدن میدهد.
برخی از دلایل شایع تب در کودکان شامل عفونتهای ویروسی، عفونتهای باکتریایی، دندانپزشکی، واکسیناسیون و گرمای بیش از حد میشود. اگر کودک شما تب دارد؛ نظارت بر دمای بدن و در نظر گرفتن علائم دیگر مانند استفراغ، اسهال، سرفه یا مشکل در تنفس مهم است. در نهایت میتوان گفت به طور کلی، دمای طبیعی بدن کودکان و نوزادان (تب نرمال نوزاد) از ۳۶.۶ درجه سانتیگراد تا ۳۸ درجه سانتیگراد متغیر است. هر گونه افزایش دمای غیرطبیعی و بیشتر از محدوده گفته شده، میتواند تب باشد.
دمای نرمال بدن نوزاد چقدر است؟| جدول دمای بدن نوزاد
در این بخش به صورت دقیقتر با دمای نرمال بدن نوزادان آشنا میشوید که در محدودههای زیر قرار میگیرد. در این میان توجه داشته باشید که اندازهگیری دمای بدن نوزاد به عنوان روش تشخیص بیماری بسیار غیرقابل اعتماد است و تنها یکی از روشهای تشخیص بیماریهای نوزادان به شمار میرود.
بنابراین در صورتی که شما مشکوک به بیماری نوزاد خود هستید و اینکه نمی دانید درجه تب زیر بغل نوزاد چند باید باشد، بهتر است با پزشک متخصص کودکان تماس بگیرید و در مورد علائم نگرانکننده یا تغییرات در رفتار و سلامت فرزند خود به او اطلاع دهید.
درجه تب زیر بغل نوزاد (تب نرمال نوزاد) چند باید باشد؟
- دمای معمولی بدن نوزادان تا ۳ ماهگی بین ۳۶.۵ – ۳۸ درجه سانتیگراد است.
- دمای طبیعی بدن نوزادان ۳ تا ۶ ماهه بین ۳۷ – ۳۷.۶ درجه سانتیگراد است.
- دمای نرمال بدن نوزادان ۶ ماه تا یک سالگی بین ۳۶.۴ – ۳۷.۵ درجه سانتیگراد است.
پیشنهاد: برای خرید تب سنج میتوانید به فروشگاه اینترنتی سیناکر مراجعه کنید. ما تب سنج دیجیتال غیرتماسی Ario Bt مدل بلوتوث دار را به شما پیشنهاد میکنیم.
علائم تب و افزایش دمای طبیعی بدن نوزاد
علائم افزایش دمای بدن نوزاد به شکلی خاص و مشخص قابل تشخیص نیست و به عوامل مختلفی مانند: سن، فعالیت فیزیکی، دوره تنفسی، گرما و سرما و… بستگی دارد. اما در صورتی که دمای بدن نوزاد به بیشتر از حد طبیعی برسد، ممکن است به دلیل تب و عفونت باشد. در این زمان علائم مختلفی بروز پیدا میکنند که در صورت بروز هر یک از آنها باید به پزشک مراجعه کرده و از نوزاد خود مراقبت کنید. در زیر لیست این علائم را معرفی میکنیم:
- خستگی و بیحالی نوزاد
- تغییر در الگوی خواب نوزاد
- نوزاد بیشتر از حد معمول گریه میکند.
- کاهش شیرخواری نوزاد
- ترشحات بینی و گلو
- تغییر رفتار نوزاد و بروز تحریک و بیقراری
بررسی دلایل تب در کودکان
تب در کودکان میتواند به علت بیماریهای مختلفی از جمله عفونتها، التهابات و بیماریهای ویروسی یا عفونی باشد. (شایعترین علت تب در نوزاد و کودک به دلیل عفونت است.) تب با تحریک سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت به بدن کمک میکند. همچنین طبق گفته پزشکان، افزایش دما سبب میشود رشد میکروبها با دشواری روبهرو شده و از گسترش آن جلوگیری شود. با این حال چند دلیل دیگر نیز وجود دارد که کودکان ممکن است تب داشته باشند:
1- لباس پوشیدن بیشتر از حد طبیعی: کودکان، به ویژه نوزادان تازه متولد شده، اگر بیشتر از حد موردنیاز، لباس بپوشند، در پتو پیچیده شوند یا در محیط گرم باشند، ممکن است تب کنند؛ زیرا دمای بدن کودکان به خوبی بزرگتران تنظیم نمیشود. بنابراین از آنجایی که تب در نوزادان (حتی نوزادانی که بیش از حد لباس پوشیدهاند) میتواند نشانهای از عفونت جدی باشد؛ باید در صورت افزایش دمای بدن برای معاینه به پزشک برده شوند.
2- واکسیناسیون: نوزادان و کودکان گاهی اوقات به تب خفیف دچار میشوند که حدود یک روز پس از واکسینه شدن طول میکشد. سپس به خودی خود رفع خواهد شد.
3- دندانهای در حال رشد: در برخی از کودکان، دندانهای در حال رشد ممکن است باعث تب شود. به عبارتی دیگر امکان دارد دمای بدن کودکی که در حال دندان درآوردن است؛ کمی افزایش یابد. اما اگر دمای آن بالاتر از 100 درجه فارنهایت (37.8 درجه سانتیگراد) باشد، احتمالا علت آن رشد دندان نیست.
4- التهاب گلو: التهاب در گلو میتواند سبب بروز تب در کودکان شود.
5- عفونتهای ریه: از این عفونتها میتوانیم به عفونتهای تنفسی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، پنومونیا و برونشیت اشاره کنیم.
6- عفونتهای گوش: این عفونتها باعث آسیب به گوش داخلی میشوند و برخی از نشانههای آن شامل درد، احساس عدم تعادل، تغییر در شنوایی هستند.
7- عفونتهای ادراری: این عفونتها باعث بیماریهایی مانند سیستیت، التهاب مثانه و پیلونفریت میشوند.
8- عفونتهای گوارشی: عفونتهایی مانند تورم شکم، اسهال و استفراغ ممکن است با تب همراه باشند.
9- بیماریهای ویروسی: برخی از بیماریهای ویروسی مانند سرخجه، غلظت خون، هپاتیت و ایدز با تب همراه هستند.
10- بیماریهای التهابی: بعضی از بیماریهای التهابی مانند آرتریت، لوپوس و دیابت نوع ۱ با تب همراه میشوند.
علاوه بر دلایلی که گفته شد، تب در کودکان ممکن است به علت عوارض داروها، واکسنها و نیز تحریک حرارتی از جمله آفتاب و حرکت بدنی شدید رخ دهد. همچنین در برخی از موارد، تب میتواند علامتی از بیماریهای جدیتر باشد مانند سرطان، اپیدمیک مغز و نیز بیماریهای خودایمنی باشد. بنابراین یادآوری میکنیم که همیشه بهترین راه برای تشخیص دقیق دلیل تب در کودکان، مراجعه به پزشک است.
بسته به دلیل تب، پزشک ممکن است تشخیص دهد که آیا داروی خاصی برای درمان تب لازم است یا خیر. همچنین پزشک پیشنهاداتی درباره چگونگی مراقبت از کودک و کمک به بهبودی آن به شما ارائه خواهد داد. برای دریافت این راهکارها میتوانید از متخصصان سیناکر کمک بگیرید و برای خرید دورههای مراقبتی یا توصیههای درمانی، اپلیکیشن آن را بر تلفن همراه هوشمند خود نصب کنید.
شایع ترین علت تب در کودکان چیست؟
رایج ترین علت تب در کودکان عفونت است. در زیر به شایعترین مواردی که کودک در معرض عفونت و سپس تب قرار میگیرد اشاره میکنیم. توجه داشته باشید افرادی هم که فشار خون دارند و نیازمند بررسی آن در منزل هستند میتوانند از دستگاههای فشار خون کمک بگیرند و در هر لحظه از شرایط فشار خود آگاه شوند. در ادامه علل تب را معرفی میکنیم:
- عفونت بر اثر سرماخوردگی و آنفولانزا
- عفونت از راه هوایی مانند: کروپ یا برونشیت
- عفونت با درد شکم یا التهاب روده
- تب بر اثر واکسن (در برخی موارد ممکن است کودکان پس از تزریق واکسن دچار تب شوند.)
دقیق ترین راه اندازه گیری دمای بدن کودک چیست؟
دمای مقعدی (رکتال) دقیقترین روش برای اندازهگیری دمای بدن نوزادان محسوب میشود. شما برای این کار نیاز به یک دماسنج دیجیتال مقعدی دارید.
برای اندازه گیری دمای مقعدی کودک: باید او را به صورت رو به پایین و روی پاهای خود بخوابانید. انتهای دماسنج را بع مقداری وازلین آغشته کنید. سپس دماسنج را به آرامی داخل مقعد کودک قرار دهید تا زمانی که نوک نقرهای آن دیده نشود (۶ تا ۱۲ میلیمتر داخل مقعد). دماسنج را در جای خود ثابت نگه دارید. اگر از دماسنج شیشهای استفاده میکنید، حدود ۲ دقیقه باید صبر کنید؛ ولی اگر دماسنجهای دیجیتالی دارید، کمتر از ۱ دقیقه زمان کافی است. برای پایش سلامت خود و بررسی تناسب اندام، قند خون، مدیریت تغزیه و سایر موارد هم میتوانید از بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر استفاده کنید.
بهترین راه اندازه گیری دمای بدن نوزاد
دقیق ترین راه اندازه گیری دمای بدن نوزاد، اندازه گیری دمای معقدی شناخته میشود. البته دمای دهان نیز قابل اعتماد است ولی باید در کودکان حداقل ۴ سال صورت بگیرد. در ادامه روش صحیح اندازه گیری دما از طریق دهان را توضیح میدهیم. همچنین به خاطر داشته باشید که دمای زیر بغل، گوش و پیشانی به اندازه دمای مقعد یا دهان دقیق نیستند.
- حداقل ۳۰ دقیقه بعد از اینکه کودک شما خوراکی یا نوشیدنیای سرد/گرم خورد، صبر کنید.
- دماسنج را با آب خنک و صابون بشویید و سپس آن را آبکشی کنید.
- نوک دماسنج را زیر زبان کودک خود به سمت پشت قرار دهید.
- از کودک بخواهید که دماسنج را با لبهای خود بگیرد نه با دندان.
- از فرزندتان بخواهید لبهایش را دور دماسنج ثابت نگه دارد.
- یک دماسنج شیشهای حدود ۳ دقیقه طول میکشد تا کار کند. پس باید 3 دقیقه صبر کنید و دماسنج را بیرون بیاورید و عدد آن را بخوانید. اکثر دماسنجهای دیجیتالی هم کمتر از ۱ دقیقه طول میکشد تا نتایج را نشان دهند.
نحوه اندازه گیری تب در کودکان چگونه است؟
اندازه گیری تب از دمای زیر بغل، گوش و پیشانی آسانتر از دمای مقعدی یا دهانی است؛ اما به آن میزان دقیق نیست. بنابراین اگر فکر میکنید فرزندتان تب دارد و بیمار به نظر میرسد، ممکن است پزشک یا پرستار از شما بخواهد که دما را به صورت دهانی یا مقعدی بررسی کنید. به خاطر داشته باشید تب در کودکان نسبت به بزرگسالان کمی خطرناکتر است. پس در صورتی که کودک شما شرایط زیر را دارد باید با پزشک او تماس برقرار کنید:
- اگر کودک زیر ۳ ماه است و دمای رکتال به ۳۸ درجهی سانتیگراد یا بیشتر رسیده است.
- اگر کودک بین ۳ ماه تا ۳ سال سن دارد و دمای رکتال بالاتر از ۳۸.۸ درجهی سانتیگراد شده است.
- کودکان بالای ۳ سال با دمای دهانی بیش از ۳۹.۴ درجهی سانتیگراد
- کودکانی که از ۳ ماه تا ۶ ماه سن دارند و در کنار تب علائمی مانند: نق زدن بیش از حد معمول، احساس ناراحتی یا فقدان هوشیاری دیده میشود.
- کودک به اندازهای بیمار به نظر برسد که باعث نگرانی شما شود؛ صرف نظر از عددی که دماسنج نشان میدهد.
یکی از راههای دسترسی سریع به پزشکان در چنین مواردی استفاده از برنامه مشاوره پزشکی مانند سیناکر است.
چگونگی اندازه گیری دمای مقعد و گوش کودک
برای اندازه گیری دمای بدن کودک از مقعد، باید آن را به صورت رو به پایین روی پاهای خود بخوابانید. سپس مقداری وازلین را در انتهای دماسنج قرار دهید و دماسنج را به آرامی داخل مقعد کودک بگذارید. (تا زمانی که نوک نقرهای آن دیده نشود؛ حدودا ۶ تا ۱۲ میلیمتر داخل مقعد باشد.) در نهایت باید دماسنج را در جای خود نگه دارید و صبر کنید نتایج نشان داده شوند. یک دماسنج شیشهای حدود ۲ دقیقه طول و اکثر دماسنجهای دیجیتالی کمتر از ۱ دقیقه زمان نیاز دارند.
توجه کنید اگر قصد اندازه گیری دمای گوش را دارید باید مطمئن شوید که از دماسنج مخصوص این کار استفاده میکنید. برای انجام آن نیز باید قبل از قرار دادن دماسنج، گوش فرزندتان را به عقب بکشید. سپس نوک آن را حدود ۲ ثانیه در گوش او نگه دارید. در نهایت صبر کنید تا عدد دماسنج میزان دمای بدن را نمایش دهد. خانمهای بارداری نیز که به سلامت خود و فرزندشان اهمیت زیادی میدهند، میتوانند از اپلیکیشن مامانیا استفاده کنند یا بسته طلایی آن را از سیناکر تهیه کنند.
چه زمانی برای تب کودکان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که گفتیم شایع ترین علت تب در کودکان عفونت است. با این حال کودکان در صورت داشتن سرماخوردگی، آنفولانزا، کروپ، برونشیت، درد شکم، التهاب روده و پس از تزریق واکسن ممکن است دچار تب شوند. حال این پرسش مطرح میشود که چه زمانی باید فرزند خود را نزد پزشک یا پرستار ببرید؟ در پاسخ باید بگوییم هنگامی که کودک یا نوزاد شما در شرایط زیر بود مراجعه به پزشک الزامی است:
1. سن نوزاد کمتر از ۳ ماه باشد و دمای مقعد به ۳۸ درجه سانتیگراد (۱۰۰.۴ درجه فارنهایت) یا بالاتر برسد. در این زمان حتی اگر نوزاد ظاهر طبیعی داشته باشد یا خوب به نظر برسد؛ باز هم باید به پزشک یا پرستار مراجعه کنید. به نوزاد کمتر از ۳ ماه نیز نباید داروی تب بدهید؛ مگر اینکه پزشک یا پرستار به شما بگوید.
2. سن نوزاد بین ۳ تا ۳۶ ماه بوده و دمای مقعدی ۳۸ درجه سانتیگراد (۱۰۰.۴ درجه فارنهایت) یا بالاتر به مدت بیش از ۳ روز داشته باشد. اگر کودک شما بیمار به نظر میرسد، بداخلاق یا ساکتتر از حد معمول است و از نوشیدن مایعات امتناع میکند، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
3. سن نوزاد بین ۳ تا ۳۶ ماه و دارای دمای مقعدی ۳۸.۹ درجه سانتیگراد (۱۰۲ درجه فارنهایت) یا بالاتر باشد، به پزشک مراجعه کنید.
همچنین کودکان در هر سنی در صورت داشتن موارد زیر باید به پزشک یا پرستار مراجعه کنند. برای دریافت توصیههای درمانی و خرید دماسنج دیجیتالی هم میتوانید از سیناکر کمک بگیرید.
- دمای دهان، مقعد، گوش یا پیشانی ۴۰ درجه سانتیگراد (۱۰۴ درجه فارنهایت) یا بالاتر
- دمای زیر بغل ۳۹.۴ درجه سانتیگراد (۱۰۳ درجه فارنهایت) یا بالاتر
- بروز تشنج ناشی از تب
- وقوع تبهایی که مدام عود میکنند. (حتی اگر فقط چند ساعت طول بکشد)
- تب و همچنین یک مشکل پزشکی مداوم مانند: بیماری قلبی، سرطان، لوپوس یا کم خونی داسی شکل
- تب و همچنین بروز جوشها و بثورات پوستی جدید
راهکارهای ضروری هنگام افزایش دمای بدن کودک و نوزاد
شما میتوانید برای اینکه فرزندتان احساس بهتری داشته باشد و دمای بدن او بیشتر بالا نرود، به او مایعات زیادی برای نوشیدن بدهید. اگر کودک بیشتر از چند ساعت نمیخواهد یا نمیتواند مایعات بنوشد، به پزشک یا پرستار مراجعه کنید. همچنین توصیه میکنیم فرزندتان را تشویق کنید تا هر چقدر که میخواهد استراحت کند؛ اما آنها را مجبور به خوابیدن یا استراحت نکنید. (کودک شما میتواند پس از ۲۴ ساعت دمای طبیعی به مهد کودک، مدرسه یا فعالیتهای عادی برگردد.)
خوب است بدانید برخی از والدین برای خنک شدن کودکان خود، آنها را به حمام میبرند یا پاشویه میکنند. البته این امور معمولا ضروری نیست ولی تاثیرات مثبتی بر کاهش تب خواهد گذاشت. همچنین توجه کنید گاهی اوقات افراد فکر میکنند که میتوانند با مالیدن الکل روی پوست کودک یا اضافه کردن آن به وان حمام، او را خنک کنند. در صورتی که این روش بسیار خطرناک است و هرگز نباید برای درمان تب از هیچ نوع الکل استفاده کنید.
تب در کودکان چگونه درمان می شود؟|پایین آوردن تب در کودکان
این موضوع بستگی به عامل ایجاد تب دارد. البته بسیاری از کودکان نیازی به درمان ندارند. با این حال برای کسانی که احتیاج به درمان تب دارند؛ آشنایی با نکات زیر ضروری شناخته میشود:
- آنتی بیوتیک برای مبارزه با عفونتی که باعث تب میشود لازم است. با این حال باید بدانید آنتی بیوتیکها فقط روی عفونتهای ناشی از باکتریها کار میکنند و تاثیری روی عفونتهای ناشی از ویروسها ندارند. به عنوان مثال، مصرف آنتی بیوتیک در سرماخوردگی موثر نیست.
- داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن میتوانند به کاهش تب کمک کنند؛ اما این داروها همیشه ضروری نیستند. به عنوان مثال، یک کودک بزرگتر از ۳ ماه که دمای بدن آن کمتر از ۳۸.۹ درجه سانتیگراد (۱۰۲ درجه فارنهایت) است، سالم به نظر میرسد و عملکرد طبیعی دارد، الزامی به درمان نیست.
- اگر نمیدانید چگونه تب فرزندتان را به بهترین شکل کنترل کنید، با پرستار یا پزشک او تماس بگیرید.
- هرگز به کودک کمتر از ۱۸ سال آسپرین ندهید؛ چرا که آسپرین میتواند باعث ایجاد بیماری خطرناکی به نام سندرم ری (Reye syndrome) شود.
سوالات متداول دمای بدن نوزاد و کودک
۱. دمای طبیعی بدن کودکان چقدر است؟
دمای طبیعی بدن کودکان همانند بزرگسالان حدود ۳۶.۵ تا ۳۷ درجه سلسیوس است.
۲. آیا دمای بدن کودک باید دقیقا ۳۶.۵-۳۷ درجه باشد؟
خیر، دمای بدن کودکان ممکن است با توجه به سن، جنسیت، فعالیت فیزیکی و شرایط محیطی متفاوت باشد.
۳. چگونه دمای بدن کودک را اندازهگیری کنیم؟
برای اندازهگیری دمای بدن کودکان میتوان از دماسنجهای خاصی که برای استفاده در کودکان طراحی شدهاند، استفاده کرد. همچنین میتوان از روشهای دیگری مانند دماسنج مرکزی یا روشهای دستی بهره برد.
۴. آیا دمای بدن بالا/پایین از محدودهی طبیعی میتواند برای کودک خطرناک باشد؟
بله، دمای بدن کودک بالاتر از ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت یا پایینتر از ۹۵ درجه فارنهایت میتواند خطرناک باشد و به عنوان تب یا دمای پایین بدن (هیپوترمی) شناخته شود.
۵. چگونه میتوانیم تشخیص دهیم که کودک تب دارد؟
اگر کودک شما در حالت تب باشد، ممکن است علائمی مانند حالت ناراحتی، سردرد، سرگیجه و یا تنفس سریع داشته باشد. همچنین، دمای بدن کودک شما نیز ممکن است به بالاتر از حد طبیعی برسد.
۶. علت تب در کودکان و نوزادان چیست؟
تب در کودکان ممکن است به دلیل عفونتهای ویروسی یا باکتریایی، التهاب، نارسایی اعضا، واکسنها یا دیگر عوامل باشد.
۷. آیا روشهای خاصی برای کاهش تب ( پایین آوردن تب) در کودکان وجود دارد؟
بله، برای کاهش تب در کودکان میتوانید از داروهای ضدتب (مانند پاراستامول و ایبوپروفن) استفاده کنید.
سپاس از اطلاعات ارزنده تون🙏🙏
مچکرم از در اختیار گذاشتن مطالب
مطالب بسیار نافع و سودبخش 🙌🏻