نقش باکتری­های روده و اسیدهای چرب در ابتلا به دیابت

تصویر دمو سیناکر

شیوع دیابت نوع ۲ در دهه‌های اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است. دیابت نوع ۲ با اختلال در هموستاز انسولین، شامل حساسیت، ترشح و پاکسازی انسولین، میکروبیوم روده( شامل جوامع پیچیده‌ای از میکروارگانیسم‌ها) نقش مهمی در سلامت انسان ایفا می‌کند. تغییر در ترکیب میکروبیوم روده می‌تواند در بروز دیابت نوع ۲ مؤثر باشد. مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با افراد سالم، باکتری‌های تولیدکننده اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFAs) کمتری دارند. اسیدهای چرب کوتاه زنجیر از جمله بوتیرات، پروپیونات و استات، از تخمیر کربوهیدرات‌ها توسط میکروب‌های روده تولید می‌شوند و نقش مهمی در متابولیسم گلوکز و هموستاز انسولین دارند. بوتیرات به عنوان یکی از مهم‌ترین SCFA‌ها، اثرات مفیدی بر متابولیسم دارد.

در این مطالعه، ارتباط بین باکتری‌های تولیدکننده بوتیرات و شاخص‌های دقیق حساسیت، ترشح و پاکسازی انسولین در مطالعه طولی میکروبیوم و انسولین (MILES) بررسی می‌شود. هدف، تعیین تأثیر میکروبیوم روده بر هموستاز انسولین و ارتباط آن با دیابت نوع ۲ است. در این مقاله از سیناکر و حنیفا به بررسی نقش میکروبیوم روده در هموستاز انسولین و ارتباط آن با دیابت نوع ۲ می‌پردازیم.

نقش باکتری­های روده در دیابت

افرادی که سطوح بالاتری از باکتری روده Coprococcus (کوپروکوکوس) را دارند، احتمالا حساسیت به انسولین بالاتری دارند. در حالی که افرادی که سطوح بالاتری از باکتری Flavonifractor (فلاونی‌فرکتور) دارند، حساسیت به انسولین پایین‌تری را تجربه می‌کنند. طبق یافته­های محققان، باکتری­های خاص روده می­توانند نقش مهمی در ایجاد دیابت نوع 2 ایفا کنند.

با توجه به نتایج اولیه یک مطالعه که توسط محققان در Cedars-Sinai رهبری می­شود، یک نوع باکتری موجود در روده ممکن است در ایجاد دیابت نوع 2 نقش داشته باشد. در حالی که نوع دیگری از باکتری ممکن است از فرد در برابر ابتلا به این بیماری محافظت کند. این مطالعه که در مجله معتبر Diabetes منتشر شد، نشان داد که افرادی که سطوح بالاتری از باکتری به نام کوپروکوکوس را دارند، احتمالا حساسیت به انسولین بالاتری دارند. در حالی که آن­هایی که میکروبیوم‌هایشان دارای سطوح بالاتری از باکتری فلاونی‌فرکتور هستند، تمایل به حساسیت کمتری به انسولین دارند.

برای سال‌ها، محققان با مطالعه ترکیب میکروبیوم، که مجموعه‌ای از میکروارگانیسم‌ها است، به دنبال درک علت ابتلای افراد به دیابت بوده­اند. میکروارگانیسم‌ها شامل قارچ‌ها، باکتری‌ها و ویروس‌هایی می‌شوند که در دستگاه گوارش زندگی می‌کنند. تعداد ژن­هایی که توسط میکروبیوم روده بیان می­شوند بیش از دو برابر بیشتر از تعداد ژن­های کدگذاری­شده در ژنوم انسان است. اگرچه میکروبیوم روده در بزرگسالان نسبتا پایدار است، اما می­توان آن را با رژیم غذایی و دارو تغییر داد.

نقش SCFAها در ابتلا به دیابت

میکروب­های روده با تخمیر کربوهیدرات­های غذایی که انسان قادر به هضم آن­ها نیست، اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFAها) تولید می­کند. گزارش شده است که SCFAها به طور گسترده هموستاز و متابولیسم گلوکز را در بافت­های چربی، ماهیچه و کبد بهبود می­بخشند. بوتیرات، پروپیونات و استات فراوان­ترین اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه در دستگاه گوارش انسان هستند. در بین این SCFAها، شواهد از بوتیرات به عنوان یک عامل مفید برای متابولیسم حمایت می­کند. روابط بین باکتری‌های تولیدکننده بوتیرات و معیارهای متمایز هموستاز انسولین به‌طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است. اما مطالعات نشان داده‌اند که اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFAs) می‌توانند در پیشگیری و مدیریت دیابت نوع ۲ نقش داشته باشند.

مطالعات انجام شده درباره ارتباط باکتری‌های روده و دیابت

مطالعات انسانی قبلی معمولا بر معیارهای جایگزین مبتنی بر گلوکز ناشتا و انسولین تکیه می‌کردند، که به وضوح جنبه‌های هموستاز انسولین را در نظر نمی­گیرند. بنابراین، در مطالعه حاضر، محققان ارتباط بین گونه‌های تولیدکننده بوتیرات (جنس و گونه) و شاخص‌های دقیق حساسیت، ترشح و کلیرانس به انسولین را که با استفاده از تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) اندازه‌گیری شد را بررسی کردند. فرض بر این بود که گونه‌های تولیدکننده بوتیرات با شاخص‌های مفید هموستاز انسولین و اختلالات قند خون کمتر مرتبط هستند.

مارک گودرزی، مدیر آزمایشگاه ژنتیک غدد درون ریز در  Cedars-Sina در یک مطالعه هدفمند، افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت را دنبال کرده و سطوح انواع مختلف باکتری­های روده آن­ها را مورد بررسی قرار می­دهد. محققان این پژوهش از سال 2018 در حال جمع‌آوری اطلاعات از بزرگسالان سفیدپوست، سیاه‌پوست و غیراسپانیایی بین 40 تا 80 سال بوده­اند. این گروه در گذشته مطالعه­ای انجام داده بودند که نشان داد که تولد با سزارین، با خطر ابتلا به پیش دیابت و دیابت مرتبط است.

در مطالعه حاضر، محققان داده­های 352 فرد بدون دیابت را که از سیستم سلامتکارولینای شمالی برگزیده شده بودند، تجزیه و تحلیل کردند. از شرکت­کنندگان مطالعه خواسته شد تا سه بار به کلینیک مراجعه کنند و نمونه مدفوع خود را تحویل آزمایشگاه دهند. محققین داده­های جمع­آوری­شده در اولین بازدید را تجزیه و تحلیل کردند. آن­ها بر روی نمونه­های مدفوع توالی­یابی ژنتیکی انجام دادند.محققان برای مطالعه میکروبیوم­های شرکت­کنندگان، به طور خاص به دنبال باکتری­هایی بودند که مطالعات قبلی نشان داده بود که با مقاومت به انسولین مرتبط هستند. علاوه بر این، هر شرکت­کننده یک پرسشنامه رژیم غذایی را پر کرده و برای تعیین توانایی پردازش گلوکز، یک تست تحمل گلوکز خوراکی را انجام داد.

از بین این افراد، نتایج تحمل گلوکز در 28 نفر معیارهای دیابت را برآورده می­کرد. محققان همچنین دریافتند که 135 نفر مبتلا به پیش دیابت بودند، وضعیتی که در آن سطح قند خون افراد بالاتر از حد طبیعی است اما به اندازه کافی بالا نیست که تعریف دیابت را برآورده کند. تیم تحقیقاتی ارتباط بین 36 باکتری تولیدکننده بوتیرات که در نمونه­های مدفوع یافت می­شوند را با توانایی فرد برای حفظ سطوح طبیعی انسولین مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. آن­ها عواملی مانند سن، جنس، شاخص توده بدنی و نژاد را کنترل کردند که می­توانند در خطر ابتلا به دیابت نیز نقش داشته باشد. کوپروکوکوس و باکتری‌های مرتبط، شبکه‌ای از باکتری‌ها را با اثرات مفید بر حساسیت به انسولین تشکیل دادند.

فلاونی‌فرکتور علیرغم تولید بوتیرات، با مقاومت به انسولین مرتبط بود. تحقیقات قبلی توسط دیگران سطوح بالاتری از فلاونی‌فرکتور را در مدفوع افراد مبتلا به دیابت پیدا کرده است. محققان به مطالعه نمونه‌هایی از بیمارانی که در این تحقیقات شرکت کرده‌اند ادامه می‌دهند تا بفهمند که چگونه تولید انسولین و ترکیب میکروبیوم در طول زمان تغییر می‌کند. آن­ها همچنین قصد دارند بررسی کنند که چگونه رژیم غذایی ممکن است بر تعادل باکتریایی میکروبیوم تاثیر بگذارد.

گودرزی، که رئیس کرسی تحقیقات دیابت اریس ام. فیلد در سدرس-سینای (Cedars-Sinai) است، می‌گوید: «هنوز زود است که بدانیم چگونه افراد می­توانند میکروبیوم خود را برای کاهش خطر دیابت تغییر دهند. ما به تحقیقات بیشتری برای شناسایی باکتری‌های خاصی که برای پیشگیری یا درمان دیابت باید تعدیل کنیم  نیاز داریم. اما احتمالا در 5 تا 10 سال آینده به نتایج شگفت­انگیزی دست پیدا خواهیم کرد.»

https://diabetesjournals.org/diabetes/article/71/11/2438/147445/Butyrate-Producing-Bacteria-and-Insulin

https://neurosciencenews.com/gut-bacteria-diabetes-22173/

اشتراک گذاری: