پس از به پایان رساندن هفته هفتم بارداری و بررسی علائم وضعیت مادر در هفته ۷ام حاملگی، حال هفته هشتم حاملگی آغاز شده است و این بدین معنی است که شما به ماه دوم بارداری خود وارد شدهاید. در واقع این ماه برای دومین بار است که پریود نشدهاید. بنابراین لازم است که حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان و یا ماما مراجعه کنید و نخستین ویزیت بارداری را انجام دهید. در نظر داشته باشید که این ملاقات با پزشک طولانی است و دارای 4 مرحله است. ماما یا پزشک در ابتدا از شما میخواهد که یک شرح کامل از وضعیت جسمی خودتان و همسرتان، بیماریهای زمینهای، سابقه خانوادگی بیماریهای خاص و داروهایی که مصرف میکنید به او بدهید. سپس او همه اندامهای شما را از سر تا نوک پا معاینه میکند. بعد از این معاینه است که پزشک برای شما یک سری آزمایشها و تصویربرداریها در نظر میگیرد. باید بدانید که در این جلسه، پزشک با شما در مورد اهمیت واکسیناسیون صحبت میکند.
در هشتمین هفته از بارداری امکان دارد که شکم شما اندکی برجسته شده باشد. اما اگر متوجه این موضوع نشدهاید نباید نگران شوید. با توجه به وضعیت مادر و جنین این برآمدگی شکم در هفتههای مختلفی به وجود میآید. ولی آن چیزی که از برآمدگی شکم شما از اهمیت بیشتری برخوردار است، اندازهگیری وزن است. باید بدانید که وزن گیری مادر در دوره بارداری بایستی تحت کنترل باشد. بر مبنای نمایه توده بدنی، مادر در ماههای حاملگی میتواند مقدار معینی وزن گیری داشته باشد. لذا ورزشهای مناسب سن بارداری و بهرهگیری از تغذیه درست و سالم بسیار اهمیت دارد. به طور میانگین در سه ماه نخست بارداری تقریبا نیم تا یک کیلوگرم بایستی افزایش وزن داشته باشید. در این مقاله با سیناکر همراه باشید تا بیشتر در مورد هفته هشتم بارداری و وضعیت مادر با شما صحبت کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
تغییرات بدن مادر در هشتمین هفته از بارداری
در این هفته زیاد شدن وزن کمتر از چند کیلوگرم است. ولی رحم شما به تدریج و به آرامی بزرگ میشود تا بتواند جنین در حال بزرگ شدن را در بر بگیرد. به علاوه امکان اینکه سینههای شما به لمس کردن حساس شوند وجود دارد و همچنین ممکن است که احساس گزگز کردن را در آنها تجربه کنید. در نظر داشته باشید که حجم خون هم در دوره بارداری به طور تقریبی 45 درصد بالاتر میرود.
در هفته هشتم حاملگی ممکن است بعضی اوقات احساس کنید که تند مزاج شدهاید و یا اینکه تجربه ضعف و سستی نمایید. این تغییرات اغلب به علت نوسانهای هورمونها در بدن شما اتفاق میافتند. همچنین امکان دارد که درباره حاملگی و مدت زمان باقی مانده از بارداریتان احساسهای دوگانهای داشته باشید. چنانچه قصد دارید تا به سفر بروید بهتر است که یک سفر کوتاه و مکان خوش آب و هوا را انتخاب کنید. لازم است تا آنجا که میتوانید از خودتان مراقبت به عمل بیاورید. در این هفته از بارداری است که رشد گوشها شروع شدهاند و انگشتهای پاها و دستها نیز رشد خود را آغاز کردهاند. در این هفته از بارداری رحم شما به اندازه یک لیمو رشد کرده است.
بعضی از نشانههای بارداری مثل حالت تهوع، تکرر ادرار و خستگی را در این هفته تجربه خواهید کرد. به احتمال زیاد در این هفته از بارداری است که بیش از قبل نیاز به دفع ادرار دارید. چنانچه لکه بینی یا اندکی خونریزی دارید جای نگرانی وجود ندارد. ولی اگر این خونریزی همراه با دردهای شکمی و یا درد کمر است لازم است که این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
زیاد شدن هورمون بارداری در ابتدای حاملگی سبب به وجود آمدن لکههای تیرهرنگ بر روی پوست میشود. خالها روی پوست و ککومک نیز امکان دارند که تیرهتر از قبل دیده شوند. به همین علت لازم است که از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید. در این هفته از بارداری به علت اینکه جنین هنوز کوچک است تغییر زیادی در شکم شما دیده نمیشود. حتی اگر شما چند قلو باردار باشید نیز شکم شما بزرگ نیست. ولی امکان دارد که به دلیل نفخ و یبوست در این هفته از بارداری شکم شما بزرگتر به نظر بیاید.
علائم هفته هشتم حاملگی
بعضی از نشانهها اغلب در هشتمین هفته از بارداری بروز میکنند. ولی لازم است توجه داشته باشید که این نشانهها از فردی به فرد دیگر فرق دارد. حتی یک زن در دو حاملگی تجارب مختلفی را از سر میگذراند. معمولترین علائم در هفته هشتم بارداری شامل موارد زیر است:
- تهوع صبحگاهی
- تورم و حساسیت سینهها
- یبوست
- سرگیجه
- خستگی
- انقباضات خفیف شکمی
- گرفتگی عضلهها
- اسهال یا یبوست
- نفخ
- هوس غذایی و ویار
- سردرد
- زیاد شدن ترشحات واژن
موارد بالا برخی از علائمی هستند که زنان باردار در هفته هشتم حاملگی تجربه میکنند. محققان بر این باور هستند که عواملی وجود دارند که میتوانند سبب بروز سرگیجه در زنان باردار شوند. هورمونهای حاملگی سبب میشود تا رگهای خونی شل و گشاد شوند. به همین علت است که فشارخون کم میشود و تجربه سبکی سر و سرگیجه در زنان در هفته هشتم بارداری رخ میدهد.
سرگیجه در هفته هشتم بارداری
در نظر داشته باشید که تغییرات هورمونی میتوانند بر روی گوش داخلی و فشارخون افراد در دوره بارداری تاثیر بگذارند و سبب حالت تهوع و سرگیجه شوند. ولی گاهی امکان دارد که این مشکل به علل دیگر نیز اتفاق بیفتد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- کمخونی به علت فقر آهن
- قند خون پایین به علت غذا نخوردن کافی
- کمبود آب بدن به علت مصرف نکردن آب کافی
- حرکت ناگهانی از وضعیت نشسته به حالت ایستاده
چنانچه احساس سرگیجه کردید بهتر است که دراز بکشید. غذا خوردن و مصرف مایعات سالم و استراحت میتواند این مشکل را تا حد زیادی برطرف کند. با این وجود اگر سرگیجه شما متوقف نشد لازم است که به پزشک خود مراجعه کنید یا با او تماس بگیرید.
تغییرات سینه در هفته هشتم بارداری
در هشتمین هفته از بارداری و یا اندکی پیش از آن به علت تغییرات هورمونی که در بدن زن باردار رخ میدهد، سینهها دچار تغییراتی میشوند. بافت شیر در آنها رشد میکند و به احتمال زیاد متوجه ایجاد ورم در آنها میشوید. رگهایی بر روی پوست سینه دیده میشوند. چون گردش خون به این بخش بیشتر از قبل وارد میشود. بخش نوک سینه نیز تیرهتر میشود و امکان اینکه تجربه درد و یا احساس پری داشته باشید وجود دارد.
آزمایشهای هفته هشتم حاملگی
بعضی از افراد تا هفته هشتم بارداری دارای هیچ نشانه خاصی نیستند و به همین دلیل است که متوجه حاملگی خود نمیشوند. چنانچه در این هفته آزمایش خون بدهید هورمون بارداری در آزمایش نشان میدهد که شما باردار هستید.
به طور معمول تا قبل از دو ماه آخر حاملگی لازم است که هر ماه یک بار برای معاینات کلی به نزد پزشک بروید. همانطور که پیش از این گفتیم اولین معاینه در هفته هشتم بارداری است. امکان دارد که پزشک در چند روز بعدی برای شما سونوگرافی تجویز کند. در نظر داشته باشید که آزمایش خون در این هفته بسیار لازم است. زیرا بایستی گروه خونی و RH شما تعیین شود. چون اگر RH شما منفی و برای جنین مثبت باشد برای جلوگیری از بروز برخی از عوارض به دارو نیاز دارید. برخی دیگر از موارد مثل بررسی سطح هورمونها، گلبولهای سفید و قرمز و بیماریهای مقاربتی در آزمایش خون شما مورد ارزیابی قرار میگیرند.
خود مراقبتی در هفته هشتم حاملگی
لازم است برای سلامت خود و جنین به برخی از نکتههای خود مراقبتی در هفته هشتم حاملگی توجه کنید. در زیر به موارد مهمی که بایستی در این هفته از حاملگی رعایت کنید اشاره میکنیم:
- در طول روز سعی کنید که 8 تا 12 لیوان آب مصرف کنید.
- از اسید فولیک و ویتامینهای دوره بارداری به صورت منظم بهره ببرید.
- لازم است که در نور مستقیم خورشید از کلاه لبه دارد و کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- از میان وعدههای سالم در طول روز استفاده کنید.
- لباسهای گشاد را در این هفته از بارداری برای خود تهیه کنید.
- لازم است که وزن خود را در طی دوره بارداری اندازه بگیرید. اگر وزن شما بیشتر از حد معمول بالا رود احتمال فشارخون یا دیابت بارداری افزایش مییابد.
- ورزش و پیادهروی را انجام دهید. در مورد نوع ورزشی که انجام میدهید با پزشک خود صحبت کنید. زیرا ورزشهای سنگین سبب آسیب دیدن جنین میشوند.
رعایت موارد بالا در هفته هشتم بارداری ضروری است.
پیشنهاد مطالعه: هفته هشتم بارداری؛ وضعیت جنین
تغذیه در هفته هشتم حاملگی
همانطور که پیش از این اشاره کردیم برخی از علائم در این هفته از بارداری توسط زنان باردار احساس میشود. امکان دارد به علت ایجاد این علائم کمی بیاشتها شوید و غذا و آب کمتری استفاده کنید. در سه ماه اول بارداری بایستی که یک تا دو کیلو افزایش وزن داشته باشید. البته باید بدانید که این ازدیاد وزن در هر فردی میتواند متفاوت باشد. در برخی از خانمها به دلیل حال تهوع و استفراغ ممکن است اندکی کاهش وزن رخ دهد.
چنانچه نمیتوانید به اندازه کافی از غذاهای مغذی بهره ببرید لازم است که حتما از ویتامینهای دوره بارداری استفاده کنید و آب به اندازه لازم بنوشید. اگر ویار بارداری دارید بهتر است با مصرف غذاهای مناسب و مغذی این علامت را برطرف کنید. برای اینکه حالت تهوع خود را کم کنید میتوانید از وعدههای غذایی کوچک و بیشتر در طول روز استفاده کنید. همچنین مصرف میان وعدهها به دلیل اینکه میتواند سرگیجه به وجود آمده از قند خون پایین را رفع کنند مناسب هستند.
مصرف میوهها و سبزیجات تازه را در رژیم غذایی خود قرار دهید. زیرا میوهها میتوانند ویتامینهای لازم را در طول روز به بدن شما برسانند. چنانچه سبزیجات دوست ندارید میتوانید از میوههای بیشتری استفاده کنید. برای مثال اگر کلم بروکلی دوست ندارید میتوانید سیب را جایگزین کنید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد هفته هشتم حاملگی و وضعیت مادر با شما صحبت کردیم. لازم است که به همه موارد بالا دقت و آنها را با نظر پزشک اجرا کنید. در صورت بروز هر گونه علائم غیرمنتظره به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به وضعیت مادر در هفته نهم حاملگی را مطالعه نمایید.