خوب است بدانید سطح کلسترول بالای خون ارتباط تنگاتنگی با بروز بیماریهای قلبی و عروقی مانند بیماری عروق کرونری، سکته قلبی و بیماریهای عروق محیطی دارد. افزون بر این موارد، با احتمال بروز دیابت و بیماری فشار خون بالا مرتبط است. شناخت علائم پنهان، علل اصلی و عوارض خطرناک کلسترول بالا، اولین و مهمترین قدم برای محافظت از سلامت قلب و عروق به شمار میرود. بنابراین ما در این مطلب از سیناکر به بررسی اینکه کلسترول چیست و چه عوارضی دارد؟ و معرفی انواع کلسترول خوب و بد، علائم کلسترول بالا (علائم چربی خون بالا)، شامل (مشکلات گوارشی، سردرد و سرگیجه، درد قفسه سینه، تضعیف قدرت بدنی، اختلال در بینایی، افزایش ضعف و خستگی و…)، علل رایج بروز آنها، خطرات و روشهای درمان میپردازیم، پس تا انتها همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- کلسترول چیست؟
- کلسترول بالا چیست؟
- بررسی انواع کلسترول
- علائم کلسترول بالا در زنان و مردان|علائم چربی خون بالا
- علت کلسترول خون بالا (دلایل شایع کلسترول بالا)
- مهمترین بیماریهای کلسترول بالا | عوارض کلسترول بالای ۲۰۰
- عوامل خطر و افرادی که باید آزمایش دهند کدامند؟
- کلسترول بالا و درد پاشنه پا
- درمان کلسترول بالا با حذف برخی موارد غذایی
- درمان کلسترول بالا با دارو چگونه است؟
- برای کلسترول بالا چه بخوریم؟
- غذاهای مضر برای کلسترول بالا
- بهترین صبحانه برای کلسترول بالا
- درمان خانگی کلسترول بالا
- آیا کلسترول بالا همیشه مضر است؟
- کلسترول خون بالا چه عوارضی دارد؟| خطرات هیپرکلسترولمی
- سؤالات متداول کلسترول بالا
کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده مومی شکل است که بدن شما برای ساختن چیزهای زیادی مانند سلولهای جدید، هورمونها، مایعات گوارشی و حتی ویتامین D از آن استفاده میکند. اکثر مردم زمانی که نام کلسترول میآید، به یاد بیماری قلبی میافتند. در صورتی که انواع مختلفی از کلسترول وجود دارد و همه آنها برای بدن مضر نیستند. در حقیقت نوعی از آن که بیشترین توجه را به خود جلب میکند. کلسترول یک نوع لیپید یا چربی زرد است، که در خون جریان و نقش حیاتی در بدن دارد. در حقیقت نوعی از آن که بیشترین توجه را به خود جلب میکند، کلسترول بد (LDL) است؛ زیرا مقدار بیش از حد آن در خون میتواند باعث ایجاد پلاک در شریانها (آترواسکلروز) شود. با گذشت زمان، این روند رگهای بیشتری را مسدود میکند و ممکن است منجر به حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری شریان محیطی و سایر مشکلات جدی سلامتی شود که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشویم.
کلسترول بالا چیست؟
همانطور که گفتیم کلسترول یک ماده مومی شکل است که توسط کبد ساخته میشود و از طریق رژیم غذایی به دست میآید. این ماده میتواند در چربیهای (لیپیدها) خون شما یافت شود. کلسترول برای ادامه ساخت سلولهای سالم در بدن ضروری است؛ با این حال داشتن کلسترول بالا میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. این موضوع به این دلیل است که امکان دارد منجر به تجمع رسوبات چربی در رگهای خونی شود. در نتیجه روند جریان خون از طریق شریانها به قلب شما دشوار خواهد شد. بنابراین کلسترول خون بالا زمانی است که مقادیر زیادی کلسترول در خون وجود دارد و رسوب چربیها در رگها، مانع از جریان خون صحیح در بدن میشود.
بررسی انواع کلسترول
ما به طور کلی در بدن خود، دو کلسترول داریم که یکی با عنوان کلسترول خوب و دیگری با عنوان کلسترول بد شناخته میشوند:
کلسترول خوب
به لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) میگویند که کلسترول اضافی بدن را جذب کرده و آن را به کبد باز میگرداند. داشتن HDL بالا با خطر کمتر بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی مرتبط است. کلسترول HDL به بدن شما کمک میکند تا از شر کلسترول بد خلاص شود و این کار را با بردن آن به کبد انجام میدهد. همچنین ممکن است به کاهش التهاب در دیواره شریان کمک نماید و بدن را از تجمع پلاک محافظت کند.
کلسترول بد
کلسترول بد به دو نوع در بدن یافت میشود که میتوانیم آنها را مضر بدانیم؛ زیرا این کلسترولها سبب شدید شدن تجمع پلاک در خون میشوند. اگرچه برای حفظ سلامت سلولهای خود به مقدار کمی LDL نیاز داریم؛ اما LDL بیش از حد میتواند مضر باشد. هرچه LDL بیشتری داشته باشید، احتمال انسداد رگهای خونی تغذیه کننده قلب، مغز و سایر اندامها بیشتر میشود. در زیر دو نوع کلسترول بد را مشاهده میکنید:
لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)
کلسترول LDL ذرات کلسترول را در سراسر بدن شما حمل میکند و مضر است؛ زیرا این ماده در دیوارههای شریانها رسوب کرده و آنها را سفت و باریک خواهد کرد. در نتیجه میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد و باعث مشکلات زیادی شود.
لیپوپروتئین-آ (Lp (a))
این ماده برخلاف کلسترول LDL و HDL که تحتتأثیر عوامل سبک زندگی هستند؛ به عوامل ارثی و ژنتیکی مرتبط میشود. لیپوپروتئین-آ باعث ایجاد پلاک در رگها میشود و انسداد شریانهای خونی را به همراه میآورد. در نتیجه خطر بروز بیماری قلبی بالا میرود. خوب است بدانید بسیاری از پزشکان در جهان، این نشانگر کلسترول را در آزمایشات نمیگنجانند. آزمایشات کامل کلسترول (آزمایشات پانل لیپیدی) فعلی فقط سطوح کلسترول خوب HDL، کلسترول بد LDL، مجموع میزان کلسترول و سطوح تری گلیسیرید را بررسی میکند.
علائم کلسترول بالا در زنان و مردان|علائم چربی خون بالا
خوب است بدانید کلسترول بالا هیچ علائم یا نشانه قابل توجهی ندارد. تنها راه تشخیص آن از طریق آزمایش خون است. همانطور که گفتیم کلسترول خون بالا میتواند ارثی باشد یا در نتیجه انتخاب شیوه زندگی ناسالم رخ دهد. بنابراین بهترین راه برای کنترل یا درمان کلسترول بالا از طریق یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و دارو است. با این حال برخی نشانهها وجود دارند که گفته میشود حاکی از بالا بودن سطح کلسترول در بدن هستند. در زیر این علائم را مشاهده میکنید:

سردرد و سرگیجه، ضعف و خستگی، درد قفسه سینه و… از علائم چربی خون بالا (کلسترول بالا)
- داشتن مشکلات در دستگاه گوارش مانند: نفخ، اختلال در روند هضم غذا، یبوست و سوء هاضمه
- ورم کردن و بی حس شدن اندامهای بدن
- داشتن تنفس با بوی بد (بوی بد دهان)
- عدم تعادل، سردرد، سرگیجه: از آنجایی که کلسترول بالا به صورت چربی در رگهای خونی رسوب میکند؛ باعث میشود بدن نتواند از طریق گردش خون، اکسیژن کافی به سلولها برساند. کاهش اکسیژن هم اختلالت زیادی از جمله سردرد و سرگیجه پدید میآورد.
- تضعیف قدرت بدنی مانند: افزایش خستگی، بالا رفتن احساس ضعف و داشتن میل بیشتر به خواب
- بروز حساسیتها و آلرژیهای غذایی جدید: رسوب مقادیر زیاد چربی در رگهای خونی و کبد باعث میشود برخی افراد آلرژیهای جدیدی به مواد غذایی داشته باشند.
- اختلال در بینایی مانند: سوزش چشمها، زردی و تاری دید
- داشتن مشکلات پوستی مانند: التهاب، خارش و بروز لکههای قرمز بر روی پوست
- احساس درد قفسه سینه
- برخی از افراد مبتلا به کلسترول ژنتیکی بالا ممکن است به زانتوما (ندولهای زرد رنگ) روی صورت مبتلا شوند. (اما این غیر معمول است و برای درصد کمی از افراد رخ میدهد.)
توجه داشته باشید این بیماری معمولا تا زمانی که مشکلی ایجاد نشود، علائمی ایجاد نمیکند. به عنوان مثال کلسترول بالا تا زمانی که سبب انسداد رگها و شریانها نشود، علائمی همچون سرگیجه، مشکلات تنفسی یا حتی درد قفسه سینه ندارد.به همین دلیل اولین قدم انجام آزمایش و دانستن سطح کلسترول در بدن است. اگر شما یک فرد بالغ سالم هستید و هیچ مشکل اساسی ندارید؛ توصیه میکنیم که هر ۵ سال یک بار آزمایش خون انجام دهید. افرادی که مشکلات سلامتی دارند نیز ممکن است نیاز به آزمایشات مکرر داشته باشند.
علت کلسترول خون بالا (دلایل شایع کلسترول بالا)
امروزه بسیاری از جمعیت جهان به چربی خون بالا مبتلا هستند. طبق آخرین آمارها، از هر ۳ فرد ساکن آمریکا، بیشتر از ۱ نفر آنها کلسترول خون بالا یا هیپرکلسترولمی دارد. البته دلایل زیادی نیز برای وقوع این بیماری وجود دارند. با این حال برخی افراد آن را به ارث میبرند که درصد بسیار کمی است. (از هر ۲۵۰ نفر فقط ۱ نفر به صورت ارثی این وضعیت را دارد.) در زیر با دلایل شایع کلسترول بالا آشنا میشوید:
- رژیم غذایی نامناسب، به ویژه رژیمی که سرشار از چربیهای اشباع، چربیهای ترانس و قند باشد.
- چاقی و اضافه وزن، به ویژه داشتن چربی اضافی در ناحیه شکم
- کشیدن مواد مخدر مانند: سیگار
- سبک زندگی کم تحرک مانند: عدم ورزش منظم و کمبود فعالیت بدنی روزانه
- هورمون تیروئید پایین یا کم کاری تیروئید
- پایین بودن سطح هورمون تستوسترون در مردان
- یائسگی در زنان
- دیابت
- برخی داروها از جمله: مسدود کننده های بتا و دیورتیکها
- افزایش سن (سطح کلسترول در بدن پس از ۲۰ سالگی شروع به افزایش میکند.)
- سابقه خانوادگی و عوامل ژنتیکی
توجه داشته باشید که حتی اگر رژیم غذایی کم کلسترول داشته باشید هم مستعد ابتلا به هیپرکلسترولمی هستید. این موضوع به این دلیل است که بدن شما کلسترول خود را از قسمتهای مختلف غذاهایی که میخورید میسازد. به عنوان مثال، برخی از چربیها و کربوهیدراتهای فرآوری شده بر سطح کلسترول شما تاثیر میگذارد. در ادامه این مطلب به معرفی اصول رژیم غذایی سالم هم میپردازیم. فراموش نکنید عدم انجام ورزش و فعالیت بدنی هم میتواند برای افرادی که سن بالا دارند، اثرات بسیار مخربی داشته باشد.
مهمترین بیماریهای کلسترول بالا | عوارض کلسترول بالای ۲۰۰
در ادامه با بیماریهایی که به علت بالا بودن کلسترول در بدن پدید میآیند و عوارض کلسترول بالای ۲۰۰ بیشتر آشنا میشویم.
بیماری عروق کرونر
مهمترین عارضه مرتبط با سطح بالای کلسترول خون، بیماری عروق کرونری قلب است. کلسترول میتواند در دیواره عروق تجمع یافته و با گذشت زمان و ایجاد پلاک، باعث تصلب شرایین شود. در نتیجه عروق باریکتر و خونرسانی به عضله قلب کندتر میشود. کاهش جریان خون میتواند منجر بهدرد قفسه سینه و در صورت انسداد کامل رگها منجر به حمله قلبی شود.
سکته قلبی
تصلب شرایین باعث تنگ شدن عروق منتهی به مغز و حتی مسدود شدن آنها میشود. در صورت انسداد کامل سکته مغزی بروز پیدا خواهد کرد.
بیماری عروق محیطی
این مورد به بیماری عروق خونی در خارج از دو ارگان قلب و مغز اشاره دارد. در این شرایط رسوبات چربی در امتداد دیواره شریان ها تجمع یافته و گردش خون را تحت تاثیر قرار میدهد. این اتفاق عمدتا در عروق پاها رخ میدهد.
دیابت
دیابت تعادل بین سطح کلسترول خوب و بد را برهم میزند. ذرات LDL در افراد مبتلا به دیابت به راحتی به دیواره عروق میچسبند و باعث آسیب زدن به آن میشوند. در توضیح این امر میتوان گفت که کلسترول با اتصال به پروتئینهای خون ترکیباتی به نام لیپوپروتئین میسازد که عبور این مولکول ها را در جریان خون راحتتر میکند. حال به دلیل سطح بالای گلوکز در افراد دیابتی و همچنین تمایل بالای اتصال گلوکز به کلسترول، اتصال این مولکولها به هم مانع از جریان مداوم در خون شده و باعث ایجاد پلاک خواهد شد. افراد مبتلا به دیابت، خصوصا دیابت نوع ۲، به دلیل داشتن سطح پایین HDL و سطح بالای تریگلیسیرید، در معرض خطر بالایی برای بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند.
فشار خون بالا
زمانی که عروق به دلیل رسوب پلاکهای کلسترولی و کلسیم، باریک و سخت میشوند، قلب برای پمپاژ خون از طریق این عروق باید با قدرت بیشتری منقبض شود. در نتیجه فشار خون به طور غیر عادی بالا میرود و بروز آن نیز با بیماریهای قلبی مرتبط است.
برای پیشگیری از بروز این عوارض باید تحت نظر پزشک قرار بگیرید؛ البته با انجام چند راهکار ساده هم میتوانید سطح کلسترول خون و همچنین احتمال وقوع بیماریهای مرتبط با آن را کاهش دهید. برای دریافت راهنماییهای بیشتر و کنترل فشار خود میتوانید از بسته مدیریت هوشمند فشار خون سیناکر استفاده کنید. همچنین افرادی که به دیابت مبتلا هستند میتوانند دستگاه تست قند خون دیابان به همراه نوار تست ۲۵ عددی و سوزن لانست را از فروشگاه سیناکر خریداری کنند.
عوامل خطر و افرادی که باید آزمایش دهند کدامند؟
در قسمت بالا اشاره اشاره کردیم که افزایش سن میتواند شرایط را برای بروز این بیماری مهیا کند. لذا پزشکان و متخصصان توصیه میکنند افراد بالای ۵۰ تا ۶۰ سال حتما این آزمایش را بدهند و وضعیت سلامتی خود را بررسی نمایند. با این حال خوب است بدانید مردان زیر ۵۵ سال و زنان زیر ۶۰ سال که شرایط زیر را دارند هم باید آزمایش دهند و در معرض خطر بیشتری قرار دارند:
- افرادی که دارای سابقه حمله قلبی، سکته مغزی، آنژین صدری، استنت عروق کرونر یا جراحی بای پس کرونر دارند.
- افرادی که در اعضای خانواده فردی مبتلا به حمله قلبی یا سکته بوده است. (به دلیل عوامل ژنتیکی موثر بر سطح Lp (a)، اعضای خانواده افرادی که Lp (a) بالایی دارند نیز باید موردبررسی قرار گیرد.
- افرادی که چاقی مفرط دارند؛ بسیار کم تحرک هستند و از رژیم غذایی ناسالم پیروی میکنند.
- افرادی که لیپوپروتئین-آ در بدنشان زیاد است هم باید به متخصص قلب ارجاع داده شوند و درمان برای کاهش Lp(a) صورت گیرد.
توجه داشته باشید با اینکه افزایش سن در بالا رفتن سطح کلسترول موثر است؛ به این معنا نیست که افراد مسن در کنترل آن ناتوانا باشند. در گذشته تصور میشد که مدیریت کلسترول بالا با افزایش سن مشکل ساز میشود؛ در صورتی که امروزه شواهد خوبی وجود دارد و نشان میدهد کاهش کلسترول بالا حتی در افراد مسن نیز مفید است. همچنین برخی پزشکان اعتقاد داشتند که برخی از داروهای کاهش دهنده کلسترول مانند استاتینها ممکن است با عملکرد شناختی فرد (توانایی تفکر واضح) تداخل داشته باشند و بیشتر در افراد مسن تاثیر بگذارند. اکنون این موضوع رد شده است. با این وجود، ارزش آن را دارد که داروها را با دوز کم شروع کنید و به تدریج افزایش دهید تا از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود.
کلسترول بالا و درد پاشنه پا
کلسترول بالا به خودی خود منجر به پاشنه درد نمیشود، اما به طور غیر مستقیم میتواند بر آن تأثیر داشته باشد. به طوری که هنگامی که سطح کلسترول خون افزایش مییابد، چربیها در دیواره رگها رسوب میکنند و باعث تنگی و گرفتگی رگها (آترواسکلروز) میشوند و این تجمع موجب محدودیت جریان خون به نواحی مختلف بدن مانند پاها میشود که در نتیجه فرد در ناحیه پاشنه پای خود، احساس درد و گرفتگی میکند.
درمان کلسترول بالا با حذف برخی موارد غذایی
محدود کردن برخی غذاهای رایج میتواند به پایین نگه داشتن سطح کلسترول بد و درمان کلسترول بالا کمک کند. در زیر این غذاها را مشاهده میکنید:
گوشت قرمز مانند گوشت گاو و گوسفند: این گوشتها سرشار از چربیهای اشباع شده هستند و سطح کلسترول بد را افزایش میدهند. برشهای چربتر گوشت نیز چربیهای اشباع بالاتری دارند و باید از مصرف آنها بپرهیزید. حتی گوشتهای بدون چربی در مقایسه با رژیمهای غذایی گیاهی هم میتوانند شما را در معرض خطر بیشتری برای بیماری قلبی قرار دهند.
گوشت سفید مانند گوشت مرغ: بسیاری از مردم تصور میکنند که خوردن مرغ برای کلسترول بهتر است، اما آزمایشات این را نشان نمیدهند. طبق یک مطالعه مشخص شد که سطوح کلسترول درافرادی که مرغ میخوردند مشابه افرادی است که گوشت قرمز مصرف میکنند.
چربی های ترانس: این چربیها برای قلب و سایر اندامها مضر هستند و شامل چربی ترانس طبیعی و مصنوعی میشوند. چربیهای ترانس مصنوعی در روغنهای هیدروژنه شده وجود دارند و باید از خوردن آنها دوری کنید. چربی ترانس طبیعی هم معمولا به مقادیر بسیار کمی در گوشت گاو و محصولات لبنی موجود است.
روغن نارگیل: سرشار از چربیهای اشباع شده است و کلسترول LDL را افزایش میدهد. غذاهای فرآوری شده و سرخ شده اغلب حاوی این چربیها هستند. به جای آن بهتر است از روغن زیتون استفاده کنید.
زرده تخم مرغ: زرده تخم مرغ حاوی حدود ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است. برای افراد مبتلا به بیماری قلبی یا دیابت، این مقدار معمولا حداکثر مجاز روزانه است. با این حال اکثر مردم میتوانند به طور متوسط روزانه یک تخم مرغ کامل بدون تاثیر زیادی بر کلسترول میل کنند. اگر هم میخواهید پروتئین را از تخم مرغ بدون کلسترول دریافت کنید، سفیده تخم مرغ گزینه خوبی است.
لبنیات: لبنیات به طور طبیعی کلسترول و چربی اشباع شده بیشتری دارند. با این حال تحقیقات در مورد تاثیر لبنیات بر کلسترول متفاوت است. اگرچه کره کلسترول LDL را افزایش می دهد؛ اما به نظر نمیرسد پنیر همان اثر را داشته باشد. همچنین مطالعات هیچ ارتباطی بین لبنیات پرچرب و بیماری قلبی پیدا نکردهاند. بنابراین برای مصرف این مواد غذایی بهتر است با پزشک خود مشوت کنید.
درمان کلسترول بالا با دارو چگونه است؟
خوب است بدانید اگر سطح کلسترول شما با تغییر رژیم غذایی، همچنان بالا باشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کمک به کاهش سطح توصیه کند. از این داروها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- داروهای کاهنده کلسترول خون مانند: استاتینها و کرستور
- رزینهای متصل شونده به اسید صفراوی
- مهارکنندههای جذب کلسترول مانند: داروی ezetimibe و ezeti
- داروهای تزریقی (دسته جدیدی از داروهایی که میتواند به کبد کمک کند کلسترول LDL بیشتری را جذب کند)
برای بهرهمندی از راهنماییهای بیشتر هم میتوانید بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر را دریافت کنید و از خدمات متنوعی بهرهمند شوید. در ادامه هم باید بدانید اگر تری گلیسیرید بالایی داشته باشید؛ پزشک برای شما داروهایی همچون فیبراتها، مکملهای نیاسین و مکملهای اسید چرب امگا ۳ را تجویز میکند.
برای کلسترول بالا چه بخوریم؟
همانطور که میدانید، رژیم غذایی میتواند نقش بسیار کلیدی در مدیریت و درمان کلسترول بالای خون ایفا کند، به همین منظور در ادامه با برخی غذاهایی که در کاهش کلسترول بد و بهبود سلامت قلب تاثیر دارند، آشنا میشویم.
مواد غذایی مفید برای کلسترول بالا | |
مصرف فیبر محلول | غذاها و مواد غنی از فیبر محلول از جمله جو دوسر، لوبیا، عدس، دانه چیا، سیب، گلابی، نان سبوس دار را در اولویت مصرف قرار دهید. |
مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ | خوردن حدال دو وعده ماهی چرب مانند سالمون در هفته، تخم کتان میتواند سطح کلسترول اچ دی ال را افزایش دهد. |
استرولها و استانولهای گیاهی | مارگارینهای غنیشده با استرول، آجیل و دانهها و آبمیوههای غنی شده جذب کلسترول را در بدن کاهش میدهند. |
پرهیز از چربیهای ترانس | کاهش مصرف چربیهای اشباع که در گوشت قرمز، کره و لبنیات پرچرب وجود دارند، میتواند موثر باشد. |
غذاهای مضر برای کلسترول بالا
در ادامه شما را با برخی از خوراکیهای مضر برای کلسترول بالا آشنا میکنیم.
- غذاهای سرخ کردنی و فست فودها
- گوشتهای فرآوریشده (سوسیس، کالباس)
- کره، خامه، دنبه، لبنیات پرچرب
- شیرینیها و کیکهای صنعتی
- نوشیدنیهای قندی (نوشابه، شربت مصنوعی)
- چیپس و تنقلات پرنمک و چرب
بهترین صبحانه برای کلسترول بالا
افرادی که کلسترول بالایی دارند باید از رژیم غذایی سالم و مخصوصی پیروی کنند، همچنین انتخاب بهترین صبحانه برای آنها تاثیر چشمگیری در کاهش LDL (کلسترول بد) و افزایش HDL (کلسترول خوب) خواهد داشت. به همین منظور در ادامه نمونههایی از صبحانه مناسب برای کلسترول بالا ارائه میدهیم.
- جو دوسر پخته شده حاوی مقدار بالایی فیبر میباشد که جذب کلسترول را در روده کاهش میدهد و شما میتوانید آن را همراه با آب یا شیر کم چرب، دارچین، میوههای تازه یا مغزها میل نمایید.
- آووکادو سرشار از چربیهای مفید میباشد که به کاهش LDL کمک میکند و شما میتوانید آن را با نان تست سبوس دار یا نان جو و تخم مرغ بخورید.
- از ماست یونانی کم چرب حاوی پروتئین بالا و پروبیوتیک میباشد که به سلامت روده کمک میکند و میتوانید آن را به همراه میوههای تازه و مغز بادام و گردو برای وعده صبحانه میل نمایید.
- املت سبزیجات مانند اسفناج، قارچ و تخم مرغ با روغن زیتون نیز میتواند گزینه مناسبی باشد، چرا که سبزیجات سرشار از فیبر و آنتیاکسیدان هستند و کالری کمی دارند.
درمان خانگی کلسترول بالا
بهترین روش درمان کلسترول بالا در منزل، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و تغذیه خود میباشد و این تغییرات رعایت رژیم غذایی کم چرب، ورزش منظم، استفاده زیاد از وعدههای غذایی حاوی فیبر بالا، انتخاب چربیهای سالم و کاهش مصرف چربیهای ناسالم، پیاده روی روزانه، استفاده از برخی دمنوشها مانند دمنوش شوید، زنجبیل، برگ کاسنی، خارمریم و گل گاوزبان را شامل میشود که میتوانند سطح ال دی ال را کاهش داده و ریسک خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به مقدار قابل توجهی کم کند.
آیا کلسترول بالا همیشه مضر است؟
وقتی در مورد میزان کلسترول صحبت میکنیم، سطح کلسترول کل ممکن است گمراه کننده باشد؛ لذا باید بدانید این عدد به سطح کلسترول خوب، بد و تری گلیسیرید شما بستگی دارد. حال از آنجایی که این عدد انواع مختلف کلسترول را ترکیب میکند، بهتر است برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:
فرد A: | سطح کلسترول کل طبیعی دارد؛ اما کلسترول خوب آن پایین و کلسترول بد آن بالاتری است. |
فرد B: | کلسترول کل بالایی دارد؛ اما کلسترول خوب آن بالا و کلسترول بد آن پایین است. |
تشخیص: | خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در فرد A بسیار بیشتر از فرد B است. (حتی اگر فرد A دارای کلسترول کل طبیعی و فرد B دارای کلسترول بالا باشد.) |
همچنین یادآوری این نکته مفید است که برخی از افراد با کلسترول بد بالا ممکن است هرگز دچار انسداد در قلب یا سایر اندامها نشوند. لذا اگر جوان هستید و هیچ فاکتور خطری ندارید، احتمال دارد که سطح LDL شما به اندازه فردی که بالای ۶۰ سال دارد یا سایر عوامل خطر بیماری قلبی را دارد مضر نباشد.
بیشتر بدانید: هنگام ورزش و چربیسوزی، چه اتفاقی برای چربیهای بدن میافتد؟
کلسترول خون بالا چه عوارضی دارد؟| خطرات هیپرکلسترولمی
هرچه سطح کلسترول بد در بدن شما بالاتر باشد، احتمال ابتلا به تصلب شرائین بیشتر میشود. تصلب شرائین وضعیتی است که در آن پلاکهای چربی در داخل شریان و رگهای خونی رسوب میکند. در نتیجه پلاک کلسترول میتواند با رسوب چربی سبب تنگ شدن یا باریک شدن شریانها شود و از این طریق جریان خون را مسدود کند. حال از آنجایی که شریانها خون، اکسیژن و تغذیه اندامها و ماهیچههای ما را تامین میکنند؛ کلسترول خون بالا بیماریها و مشکلات مخربی را به ارمغان خواهد آورد که در زیر به آنها میپردازیم:
- بیماریهای قلبی مانند: بیماری عروق کرونر، حمله قلبی و نارسایی قلبی
- سکته مغزی و حمله ایسکمیک گذرا (TIA)
- بیماری شریان محیطی: این بیماری در صورت عدم درمان میتواند منجر به قطع عضو شود.
- آنوریسم آئورت: این وضعیت اگر زود تشخیص داده نشود میتواند کشنده باشد.
- تنگی شریان کلیوی: این شرایط میتواند باعث نارسایی کلیه و فشار خون بالا شود.
توجه داشته باشید با اینکه عوارض چربی خون بالا بسیار مخرب است و بر سلامتی بدن تاثیر منفی میگذارد؛ میتواند درمان شود و اغلب قابل پیشگیری میباشد. لذا اگر در معرض این بیماری قرار دارید یا به آن مبتلا شدهاید، بهتر است حتما به پزشک برای دریافت اقدامات درمانی مراجعه کنید.
سؤالات متداول کلسترول بالا
در ادامه به رایجترین سؤالات در مورد چربی خون بالا و علائم و علتهای آن پاسخهای کوتاه و علمی ارائه میدهیم.
۱. علائم کلسترول بالا (علائم چربی خون بالا) چیست؟
کلسترول بالا اغلب علائمی ندارد و فقط از طریق آزمایش خون مشخص میشود.
۲. آیا کلسترول بالا میتواند خطرناک باشد؟
بله، کلسترول بالا میتواند منجر به تنگی و انسداد عروق، حمله قلبی و سکته مغزی و بیماری عروق محیطی شود.
۳. برای درمان کلسترول بالای ۲۰۰ چیکار کنیم؟
کلسترول بالای ۲۰۰ را بهتر است با تغییرات در سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم و اجتناب از فست فود، ورزش منظم و کاهش وزن درمان کنید.
۴. برای کلسترول بالا چه غذاهایی مضر است؟
بهتر است از مصرف لبنیات پر چرب، گوشت قرمز پر چرب، غذاهای سرخ شده، شیرینی و شکلاتهای صنعتی، روغنهای حاوی چربی اشباع و آجیل با کالری بالا خودداری نمایید.
۵. آیا کلسترول بالا موجب جوش میشود؟
بله، هنگامی که چربیهای زیادی در خون رسوب کرده و تجمع کنند به شکل چربی زیر پوستی ایجاد میشوند.