علائم، علل و خطرناک‌ترین عوارض فشار خون بالا در زنان و مردان

منظور از فشار خون بالا چیست؟ علائم و علت خطرناک فشار بالا

امروزه فشار خون بالا ‌(Hypertension) یکی از دغدغه‌های بزرگ مردان و زنان، به خصوص در سنین بالای ۶۰ سال (سالمندان) به حساب می‌آید. حدود‌ یک سوم افراد بالغ و بیشتر از نصف جمعیت امریکا گرفتار این بیماری‌اند و افراد زیادی هم در معرض ابتلا به آن قرار دارند. تقریبا ۹۰ درصد احتمال دارد که هر فردی در طی سال‌های عمرش به این بیماری مبتلا شود.

خطرناک‌ترین چیزی که در مورد بیماری فشار خون وجود دارد این است که ممکن است فرد مبتلا سال‌های زیادی از آن بی‌خبر باشد و تقریبا یک سوم افراد مبتلا به هایپرتنشن در آمریکا از بیماری خود اطلاعی ندارند و هیچ کاری برای درمان آن انجام نمی‌دهند. با این همه جایی برای ناامیدی نیست، زیرا روش‌های زیادی برای پیشگیری، درمان و یا حتی برای به تاخیر انداختن این بیماری وجود دارد، پس در ادامه با ما همراه باشید تا با علائم فشار خون بالا در زنان و مردان و عوارض و راه‌های درمان فشار بالا آشنا شویم.

آنچه در این مقاله خواهید خواند

فشار خون بالا (هایپرتنشن) چیست؟

نسبت مقدار خون عبوری از رگ‌های خونی به مقاومت رگ‌ها در برابر خون در حین ضربان قلب، ‌اندازه فشار خون را تعیین می‌کند. فشار بالا ‌یعنی عبور خون در رگ‌ها به حدی با فشار انجام ‌می‌شود که برای بدن خطرناک است و اگر مکرر اتفاق بیفتد با عوارضی مثل سکته قلبی مواجه خواهید شد.

اندازه گیری فشار خون

چه کسانی در معرض فشار خون بالا قرار دارند؟

سبک زندگی، سن و سابقه‌ٔ خانوادگی می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درست است که عواملی مثل سن و سابقه‌ خانوادگی قابل تغییر نیستند اما با بهترکردن سبک زندگی، رژیم غذایی و داشتن فعالیت بدنی می‌توانید احتمال ابتلا به آن را کاهش دهید.

ریسک ابتلا به این بیماری با بالارفتن سن افزایش می‌یابد و ممکن است با شروع ۴۵ سالگی بیشتر از قبل متوجه علائم آن شوید. البته این بیماری مختص سن خاصی نیست و افراد جوان هم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. اگر دچار اضافه وزن هستید و یا در خانواده خود سابقه فشار خون بالا دارید، احتمال ابتلا به آن در شما بیشتر از افراد دیگر است پس بهتر است قبل از بروز هر علائمی ‌از آن پیشگیری کنید.

علت فشار خون بالا در خانم ها

فشار خون بالا در خانم‌ها می‌تواند مشکلات جدی مثل سکته قلبی (بیماری قلبی)، سکته مغزی و آسیب کلیوی را به همراه داشته باشد و سلامتی آن‌ها را به خطر‌ بیندازد. عوامل مختلفی باعث بالا رفتن فشار خون در زنان ‌می‌شود که در ادامه مهم‌ترین آن‌ها را برای شما می‌گوییم:

  1. یائسگی: تغییرات هورمونی که در دوره‌ یائسگی رخ می‌دهد می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون را در زنان افزایش دهد.
  2. بارداری: ممکن است در دوران بارداری به فشار خون مبتلا شوید و یا در صورت داشتن فشار خون بیماری شما بدتر شود که این امر ممکن است به مادر ‌یا جنین آسیب بزند.
  3. کنترل بارداری: اشکال خاصی از کنترل بارداری هورمونی می‌تواند باعث افزایش فشار خون در زنان شود بنابراین اگر در چنین شرایطی قرار دارید بهتر است تحت پزشک نظر باشید و در صورت مشاهده علائم، جایگزینی برای آن در نظر بگیرید.
  4. درمان‌های هورمونی: درمان جایگزین هورمونی ‌یا همان HRT و همچنین درمان‌های هورمونی دیگری که طبق نظر پزشک برای درمان علائم ‌یائسگی انجام می‌گیرد می‌توانند فشار خون را در زنان افزایش دهند.

اندازه گیری فشارخون زنان

در نتیجه به عنوان ‌یک خانم نیاز است که همیشه فشار خون خود را‌ اندازه‌گیری کنید و سبک زندگی خود را تغییر دهید. می‌توانید با داشتن رژیم غذایی سالم، مدیریت استرس و فعالیت بدنی به‌طور منظم فشار خون خود را کنترل کنید. اگر هنگام کنترل فشار خون با این روش‌ها علائم شما کم‌تر نشد حتما از‌ یک پزشک مشورت بگیرید.

چنانچه به هردلیلی توانستید به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید می‌توانید به صورت آنلاین از مشاوره‌های پزشکی اپلیکیشن سیناکر استفاده کنید. همچنین می‌توانید فشار خود را با استفاده از انواع دستگاه‌های فشارخون خانگی جامپر کنترل کنید،

به عنوان مثال دستگاه فشار خون JPD-HA101 با اندازه‌گیری خودکار فشار خون و ضربان قلب، نتایج سریع و دقیقی را به شما ارائه می‌دهد و به شما این امکان را فراهم می‌کند تا وضعیت فشار خون و ضربان قلب خود را به‌ طور همزمان مورد بررسی قرار دهید.

علائم فشار خون بالا در زنان

اکثر اوقات علائم فشار خون بالا در زنان و مردان تفاوتی ندارد، اما معمولا در زنان دیر تشخیص داده می شود، حتی گاهی فشار خون در سطح خطرناکی بوده و شخص تا سال‌ها هیچ علامتی را نشان نمی‌دهد. به طور کلی علایم فشار خون بالا در زنان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد: این یکی از علائم شایع فشار بالا است و ممکن است به صورت حاد یا مزمن باشد.
  • درد قفسه سینه: فشارخون بالا ممکن است با درد قفسه سینه همراه باشد که به دلیل کاهش جریان خون به قلب رخ می‌دهد.
  • تنگی نفس: فشار خون بالا ممکن است باعث کاهش جریان خون به ریه‌ها شود و باعث تنگی نفس شود.
  • بیحالی و خستگی: فشارخون بالا ممکن است باعث کاهش جریان خون به بافت‌ها شود و باعث بی‌حالی و خستگی شود.
  • تاری دید و سرگیجه: کاهش جریان خون به مغز ممکن است باعث تاری دید و سرگیجه شود.
  • خواب آلودگی: فشار بالا ممکن است باعث ایجاد خواب آلودگی و بی‌قراری شود.

همچنین برخی دیگر از علائم فشار خون بالا در بانوان موارد زیر را شامل می‌شود.

  1. خونریزی بینی
  2. درد قفسه سینه
  3. مشکلات بینایی
  4. ضربان قلب نامنظم
  5. احساس کوبیدن در قفسه سینه، گردن یا گوش
  6. تشنج
  7. عصبی بودن
  8. تعریق
  9. گر گرفتگی صورت
شدت بیماری علائم احتمالی فشار خون بالا
خفیف سردرد، سرگیجه، خستگی، وزوز گوش
متوسط تاری دید، تپش قلب، خونریزی بینی
شدید درد قفسه سینه، تنگی نفس، سردرگمی‌های ذهنی
بحران فشار خون بیهوشی، تشنج، نارسایی کلیه یا قلب

فشار خون بالا در مردان

مردان نیز مثل زنان ممکن است به فشار خون بالا (Hypertension) مبتلا شوند و سلامتی آن‌ها تهدید شود. عوارض این بیماری در مردان نیز خود را با مشکلاتی از قبیل بیماری قلبی، سکته مغزی و آسیب کلیوی نشان می‌دهد. عومل مختلفی می‌توانند خطر ابتلا به فشار خون را در مردان افزایش دهند که در ادامه به آن می‌پردازیم:

  • سن: خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن بیشتر ‌می‌شود.
  • سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی فشار بالا خطر ابتلا به این بیماری را در مردان افزایش می‌دهد.
  • سبک زندگی: رژیم غذایی ناسالم، نداشتن تحرک بدنی، سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل می‌توانند باعث ایجاد ‌یا بدتر شدن فشار خون شود.
  • شرایط مزمن: شرایطی مثل چاقی، دیابت و آپنه خواب نیز می‌توانند عامل بالا رفتن فشار خون شوند.

اندازه گیری فشار خون آقایان

اگر هر‌یک از این شرایط را دارید، باید بیشتر از افراد دیگر نگران باشید و به‌ طور منظم فشار خون خود را چک کنید زیراکه تشخیص زودهنگام و مدیریت این بیماری می‌تواند از مشکلات جدی در آینده پیشگیری کند. پیشنهاد می‌کنیم برای کنترل و تشخیص زودهنگام فشار خون خود حتما از دستگاه‌های فشار سنج خانگی موجود در فروشگاه سیناکر نمایید.

علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون

اگر علائم بالا بودن فشار خون را تجربه کرده‌اید، باید برای تشخیص دلایل فشار خون بالا به پزشک رجوع کنید. افزایش فشار خون علت‌های گوناگونی دارد، اما معمولاً یک یا چند مورد از موارد زیر می‌تواند موجب بروز این عارضه شود و بعضی از این عوامل نیز علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون هستند:

  • اضافه وزن
  • مصرف زیاد نمک و مصرف نکردن میوه و سبزیجات
  • نداشتن فعالیت بدنی
  • نوشیدن بیش از اندازه الکل و قهوه
  • دود سیگار
  • استرس زیاد
  • سن بالای ۶۵ سال
  • سابقه خانوادگی فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا (هایپرتنشن)

فشار خون بالا اغلب با علائم خاصی همراه نیست اما گاهی اوقات ممکن است با نشانه‌هایی روبرو شوید که در ادامه رایج‌ترین آن‌ها را برای شما آورده ایم:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • تاری دید
  • حالت تهوع
  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • وجود خون در ادرار
  • ضربان قلب نامنظم

اگر به این بیماری مبتلا هستید خیلی مهم است که مدام خود را معاینه کنید، زیرا کنترل آن فقط با این کار امکان پذیر است. این بیماری اگر نادیده گرفته شود ممکن است مشکلاتی مثل سکته مغزی، نارسایی کلیوی و حمله قلبی را در پی داشته باشد.

علائم فشار خون بالا

شرایط ابتلا به فشارخون بالا (Hypertension)

بعضی از بیماری‌ها می‌توانند خطر ابتلای شما به فشار خون بالا را افزایش دهند. اگر شما‌ یکی از این بیماری‌ها و شرایط زیر را دارید، بهتر است آن را مدیریت کنید تا ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

فشار خون افزایش یافته

فشار خون افزایش یافته‌ یعنی فشار خونی که کمی‌ از حالت طبیعی بالاتر است. معمولا وقتی می‌گوییم فشار بالا است که این اتفاق به‌طور مکرر و در زمان‌های مختلف افتاده باشد. اگر فشار خون شما کمی‌ از حالت طبیعی بالا‌تر است فقط ممکن است خطر ایجاد فشار خون بالا‌ی مزمن را در آینده را افزایش ‌دهد. چنانچه فشار خون شما بین mmHg 120/80 و mmHg 129/80 باشد، فشار خون افزایش‌ یافته دارید و بهتر است آن را مدیریت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مربوط به بهترین و بدترین زمان گرفتن فشار خون چه موقعی است؟ مطالعه نمایید.

دیابت

تقریباً ۶۰ درصد افرادی که دیابت دارند به بیماری فشار خون نیز مبتلا می‌شوند. در واقع دیابت باعث ‌می‌شود قند‌ بیشتری در خون تجمع پیدا کند و فشار خون افزایش پیدا کند. بنابراین ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد دیابتی نیز بالاست. اگر شما هم مبتلا به قند خون هستید باید آن را به بهترین شکل مدیریت کنید و مدام تحت نظر پزشک باشید. به شما پیشنهاد می‌دهیم ضمن مطالعه “ارتباط فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ ” آن را با دوستان و اقوام خود حتما به اشتراک بگذارید.

قاتل فشار خون بالا (هیپرتانسیون)

فشار خون بالا یا پرفشاری خون به عنوان قاتل خاموش نیز شناخته می‌شود، چرا که اکثر اوقات علائم خاصی ندارد و می‌تواند منجر آسیب به مغز، قلب، کلیه‌ها و چشم شود و خوراکی‌هایی مانند اسفناج، موز و ماهی‌های چرب به عنوان قاتل فشار خون بالا شناخته می‌شوند.

همچنین یکی از مهم‌ترین راهکارهای کاهش فشار خون مصرف مواد غذایی سالم و متعادل است. رژیم غذایی DASH (رویکردهای قضایی برای توقف فشار خون بالا) که بر استفاده از میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین کم چرب تاکید دارد، می‌تواند فشار خون را به طور چشمگیری کاهش دهد. به علاوه، کاهش مصرف غذاهای سرخ شده و چرب نیز نقش مهمی دارد. کاهش مصرف نمک، ورزش منظم و مراجعه به پزشک فشار خون نیز راه حل‌های علمی برای کنترل این بیماری به شمار می‌روند.

علل افزایش ریسک ابتلا به فشار خون بالا

سبک زندگی می‌تواند ریسک ابتلا به فشار بالا را افزایش دهد. خوب است بدانید که رفتار‌های سالم می‌تواند این ریسک را کم کنند پس ممکن است پزشک شما مقابله با موارد زیر را برای مدیریت آن پیشنهاد دهد:

۱. رژیم غذایی غیرسالم

رژیم غذایی که سدیم (نمک خوراکی) بالا و پتاسیم کمی‌ داشته باشد ریسک ابتلا به بیماری فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. بیشتر سدیمی‌ که مصرف می‌کنیم در مواد غذایی فرآوری شده ‌یا غذای آماده رستوران‌ها است. همچنین اگر به‌ اندازه کافی پتاسیم نخورید ممکن است خطر ابتلا بیشتر شود؛ غذاهایی مثل موز، سیب‌زمینی، لوبیا و ماست مقدار زیادی پتاسیم دارند.

غذاهای دارای پتاسیم

۲. کم تحرکی

اگر فعالیت بدنی داشته باشید و به‌ طور منظم ورزش کنید در نهایت قلب و عروق سالم و قوی‌تری خواهید داشت و دچار چاقی و اضافه وزن نمی‌شوید، پس ریسک ابتلا به فشار خون در شما کم ‌می‌شود.

۳. چاقی

چاقی به معنی داشتن چربی اضافه در بدن است. وقتی دچار اضافه وزن می‌شوید در واقع هنگام گردش خون و اکسیژن به بدن شما فشار بیشتری وارد ‌می‌شود و در طولانی مدت قلب و عروق‌تان آسیب می‌بیند. چاقی با سطح تری‌گلیسیرید و کلسترول بد بالا و با کلسترول خوب پایین تناسب دارد بنابراین علاوه بر فشار بالا می‌تواند باعث بیماری‌های قلبی و دیابت نیز شود. اگر دچار اضافه وزن هستید برای بهبود آن می‌توانید از مشاوره‌های پزشکی اپلیکیشن سیناکر استفاده کنید.

۴. الکل بسیار زیاد

نوشیدن الکل زیاد می‌تواند فشار خون شما را افزایش دهد. اگر نوشیدنی الکلی مصرف می‌کنید، مراقب باشید که زیاده روی نکنید. بهتر است خانم‌ها به‌ یک نوشیدنی و آقایان به دو نوشیدنی در روز بسنده کنند.

۵. مصرف تنباکو

مصرف تنباکو و استعمال سیگار خطر ابتلای شما به فشار خون بالا را افزایش می‌دهد و باعث آسیب رساندن به رگ‌های خونی ‌می‌شود. در واقع نیکوتین باعث بالا رفتن فشار خون شده و تنفس در کربن‌ مونو اکسید حاصل از دود سیگار ممکن است سطح اکسیژن خون شما را کاهش دهد.

۶. ژنتیک و سابقه‌ خانوادگی

همیشه ویژگی‌های زیادی از طریق ژن به افراد منتقل ‌می‌شود. خیلی از بیماری‌های مزمن از طریق ژنتیک انتقال می‌یابند و فرد به خاطر سابقه خانوادگی دچار آن ‌می‌شود. همچنین ممکن است این عوامل با فاکتورهای دیگر ترکیب شود و ریسک ابتلا را بالاتر ببرد. پس اگر به‌طور ژنتیکی این بیماری به شما منتقل شده باشد ممکن است شما با استعمال سیگار و خوردن غذاهای ناسالم، خطر ابتلا به آن را افزایش دهید. پس اگر از سابقه خانوادگی خود در زمینه بیماری‌های مزمن مطلع باشید این موضوع به حفظ سلامتی شما کمک شایانی می‌کند. دفتر ژنومیک سلامت عمومی‌ CDC با همکاری با سازمان‌های دیگر ‌یک تاریخچه‌ی خانوادگی بر بستر شبکه و اینترنت برای جمع‌آوری اطلاعات درباره‌ سابقه‌ خانوادگی و کمک به مردم ایجاد کرده است.

دیگر عوامل تأثیرگذار بر فشار خون

افراد با هر جنسیتی ممکن است در معرض ابتلا به فشار خون قرار بگیرند و عواملی مثل سن، نژاد و قومیت می‌توانند روی این بیماری تاثیر بگذارند.

  • سن: همانطور که می‌دانید فشار خون با بالارفتن سن افزایش می‌یابد و ریسک ابتلا به این بیماری در سنین بالا بیشتر ‌می‌شود. حدودا ۹۰ درصد آمریکایی‌ها در طول زندگی خود با فشار خون بالا دست و پنجه نرم می‌کنند.
  • جنسیت:‌ به‌طور تقریبی زنان و مردان در طول زندگی به‌ یک‌اندازه در خطر ابتلا به بیماری فشار خون هستند.
  • نژاد ‌یا قومیت: افراد سیاه‌پوست بیشتر از سفید‌پوستان، نژاد اسپانیایی، آسیایی، ساکنان جزایر اقیانوس آرام، آمریکایی-هندی‌ یا بومی‌های آلاسکا دچار فشاربالا می‌شوند. هم چنین ممکن است این بیماری در سنین پایین‌تری در بدن سیاه پوستان بروز کند.

خطرناک‌ترین عوارض فشار خون بالا

ممکن است فشار خون شما بالا رود و متوجه آن نشوید، اما در هر صورت به قلب و عروق خونی شما آسیب می‌زند و احتمال سکته قلبی ‌یا مغزی را در شما افزایش می‌دهد. اگر به‌ طور مکرر به شریان‌های شما فشار وارد شود، جریان خون کاهش می‌یابد و این کاهش جریان خون بر روی مغز، کلیه‌ها، دید چشم‌ها و حتی زندگی جنسی شما نیز تأثیر می‌گذارد. زیرا همه بافت‌ها و‌اندام‌های بدن برای حفظ عملکردشان به جریان خون کافی نیاز دارند.

پیشنهاد مطالعه: نکات بسیار مهمی که هر فرد مبتلا به فشار خون بالا باید بداند!

عوارض فشار خون بالا روی شریان‌ها

در حالت طبیعی پوشش داخلی رگ‌هایی که خون را از قلب به دیگر‌ اندام‌های داخلی بدن می‌برند، صاف و هموار است و همینطور از استحکام خوبی برای رساندن خون به‌ اندام‌ها برخوردار هستند، اما فشارخون بالا باعث می‌شود که این شریان‌ها از حالت طبیعی خود خارج شوند، زیرا دیواره داخلی آن‌ها بر اثر نیروی مضاعفی که وارد ‌می‌شود آسیب می‌بینند.

اگر فشار خون درمان نشود و مدت زیادی بالاتر از حالت نرمال باشد، حتی می‌تواند پوشش داخلی رگ را پاره کند و آن سطح صاف داخل رگ به‌ یک سطح ناهموار تبدیل شود. بنابراین ذرات چربی می‌تواند در این ناهمواری‌ها انباشته شود و این برجستگی‌ها‌ی ایجاد شده در دیواره‌ رگ مثل سرعت‌گیر عمل کند و خون به راحتی نتواند در رگ جریان داشته باشد. هم‌چنین این رسوبات می‌توانند دیواره‌ی رگ‌ها را سخت و کم‌ انعطاف کنند و حتی منجر به انسداد شریان شوند. این آسیب می‌تواند موجب کشیدگی و بیرون‌ زدگی (آنوریسم) دیواره‌ی شریان شود در نهایت رگ دچار پا رگی شده و خونریزی می‌کند.

عوارض فشار خون بالا روی قلب

قلب شما نیز که‌ یک عضله است مانند دیگر‌ اندام‌ها به خون نیاز دارد. وقتی عروق خونرسان نتوانند خون کافی را به آن برسانند، قلب دچار بی‌نظمی‌ ضربان یا همان آریتمی ‌می‌شود و ممکن است در قفسه‌ سینه احساس درد داشته باشید و یا دچار حمله‌ قلبی شوید. اگر شریان‌های شما سخت و کم انعطاف باشند فشار بیشتر به قلب وارد ‌می‌شود، زیرا باید سخت‌تر کار کند و این کار اضافه، قلب را بزرگ و حجیم‌تر می‌کند. اگر از قبل مشکلات قلبی داشتید و حال به فشار خون بالا (Hypertension) مبتلا شده‌اید احتمال سکته قلبی در شما حتی بیشتر هم ‌می‌شود.

بیشتر بدانید: بیماری قلبی ناشی از فشار خون بالا

عوارض فشار بالا روی مغز

یکی از علل اصلی سکته مغزی فشار بالا است. اگر ‌یکی از شریان‌های مغز دچار انسداد، نشتی‌ و یا پارگی شود، خونرسانی به مغز درست انجام ‌نشده و در عملکرد قسمتی از مغز مشکل ایجاد ‌می‌شود. بسته به این که در کدام قسمت مغز اختلال ایجاد شده است ممکن است در تکلم، بینایی، حرکت و یا هر کار دیگری که تحت فرمان مغز انجام می‌گیرد، دچار مشکل شوید. البته اگر جریان خون دوباره برقرار شود، ممکن این مشکلات موقتی باشند و رفع شوند، اما در صورتی که سلول‌های مغز دچار آسیب شوند این اختلالات می‌تواند دائمی ‌باشد و فرد دیگر به حالت قبل برنگردد. همچنین این اتفاق می‌تواند باعث افت حافظه‌ و زوال عقل ‌شود.

عوارض فشار بالا روی کلیه‌ها

۲۰ درصد افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند دچار مشکلات کلیوی نیز می‌شوند. اگر کلیه‌های سالمی‌ داشته باشید می‌توانید این بیماری را آسان‌تر کنترل کنید، اما اگر کلیه‌ها آسیب ببینند فشار خون بیشتر از قبل بالا می‌رود و این چرخه ادامه دارد و با هربار بالا رفتن فشار خون، آسیبی که به کلیه‌ها وارد ‌می‌شود افزایش می‌یابد تا جایی که ممکن است با نارسایی کلیوی روبرو شوید.

نارسایی کلیه

عوارض فشار بالا روی چشم‌ها

اگر به‌ طور مکرر فشار خون‌تان بالا رود و برای کنترل آن کاری نکنید، در طولانی مدت جریان خون به سمت چشم‌ها کم ‌می‌شود و باعث آسیب به عروق چشم ‌می‌شود. این اتفاق منجر به تجمع مایع در زیر شبکیه (محل تشکیل تصاویر در چشم) ‌می‌شود و مشکلاتی مثل جمله تاری دید، اختلال و یا از دست رفتن بینایی را در پی دارد.

عوارض فشار خون بالا بر‌ اندام‌های تناسلی

اگر جریان خون به‌ اندام‌های تناسلی با مشکل روبرو شود، می‌تواند در نعوظ مردان اختلال ایجاد کند و میل جنسی را در زنان کاهش دهد.

عوارض فشارخون بالا روی پاها

کاهش جریان خون در پاها می‌تواند به گرفتگی عضلات و درد در پاها منجر شود. از آن‌جایی که در این حالت عروقی که دچار مشکل شده‌اند از قلب فاصله دارند به آن بیماری عروق محیطی (PAD) می‌گویند که با درد و خستگی عضلات ساق و ران هنگام راه‌رفتن‌ یا بالا رفتن از پله‌ها همراه است.

درد و خستگی عضلات ساق پا

عوارض فشار خون بالا بر استخوان‌ها

فشار خون بالا می‌تواند باعث افزایش دفع کلسیم شود. بنابراین امکان دارد بدن برای جبران این کمبود، از ذخایر کلسیم استخوان‌ها استفاده کند که در این صورت احتمال دارد به پوکی استخوان دچار شوید. اگر سالمند هستید، بیشتر از افراد دیگر در خطر هستید و شکستگی استخوان‌ها در بدن شما راحت‌تر اتفاق می‌افتد.

عوارض فشار بالا بر تنفس هنگام خواب

حدود‌ یک سوم از افراد مبتلا به فشار خون ممکن است هنگام خواب دچار وقفه تنفسی ‌یا آپنه شوند. اگر از قبل این مشکل را داشته باشید احتمال دارد که این بیماری را تشدید کند. همچنین افرادی که فشار خون آن‌ها به سختی قابل کنترل است و به بیان دیگر دچار فشار خون مقاوم هستند ممکن است بیشتر از بقیه با این عارضه روبرو شوند. این اختلال باعث ‌می‌شود که نتوانید در طول شب درست استراحت کنید و این خواب بی کیفیت و ناکافی، خود ‌یکی از دلایل فشارخون بالا است.

غذاهای مفید برای فشار خون بالا

پتاسیم، منیزیم و فیبر می‌توانند به کنترل فشار خون کمک کنند. میوه و سبزیجات سرشار از پتاسیم، منیزیم و فیبر هستند و سدیم کمی دارند. آبمیوه فواید کمتری نسبت به خود میوه دارد، زیرا فیبر میوه در آن وجود ندارد. همچنین آجیل، دانه‌ها و مغزها، حبوبات گوشت بدون چربی و مرغ منابع غنی از منیزیم هستند. برای افزایش مقادیر پتاسیم، منیزیم و فیبر طبیعی در رژیم غذایی خود از مواد غذایی زیر غافل نشوید:

مواد غذایی مفید برای فشار خون بالا
سیب زردآلو موز سبزی چغندر کلم بروکلی
هویج برگ کلم لوبیا سبز خرما انگور
کلم پیچ نخود سبز انبه خربزه پرتقال
هلو آناناس سیب زمینی کشمش نارنج
توت فرنگی نارنگی گوجه فرنگی تن ماهی ماست بدون چربی

برای کنترل فشار خون بالا چه بخوریم؟

  1. تخمه‌های کدو تنبل ممکن است کوچک باشند، اما در مورد تغذیه بسیار خوب عمل می‌کنند، آنها منبع غلیظی از مواد مغذی از جمله منیزیم، پتاسیم و آرژنین، یک اسید آمینه مورد نیاز برای تولید اکسید نیتریک برای کنترل فشار خون هستند که برای آرامش عروق خونی و کاهش فشار خون لازم است.
  2. لوبیا و عدس سرشار از مواد مغذی مانند فیبر، منیزیم و پتاسیم هستند که به تنظیم فشار خون کمک می‌کنند و مطالعات زیادی نشان داده است که خوردن لوبیا و عدس ممکن است به کاهش فشار خون بالا کمک کند.
  3. پسته حاوی مواد مغذی از جمله پتاسیم است و مصرف آن با سطح فشار خون سالم مرتبط می‌باشد که خوردن مقداری پسته به صورت روزانه برای سلامت قلب و تنظیم فشار خون مفید است.
  4. کرفس یک سبزی محبوب است که ممکن است اثرات مثبت فشار خون داشته باشد. حاوی ترکیباتی به نام فتالید است که ممکن است به شل شدن عروق خونی و کاهش سطح فشار خون کمک کند.

بهترین شام برای فشار خون بالا

بهترین شام برای فشار خون بالا، یک شام سبک و کم حجم است که بیشترین پتاسیم و کمترین میزان سدیم را دارند، ترکیبی که می‌تواند به تنظیم فشار خون کمک کند. به طور مثال، برای تهیه یک سوپ خوشمزه می‌توانید از بلغور، جو دوسر با کمی گوشت، فیله مرغ و سبزیجاتی مانند هویج، کلم بروکلی، کدو، پوره گوجه فرنگی و البته سیر و پیاز استفاده کنید. بهتر است در غذاهای خود و همینطور این سوپ از نمک استفاده نکنید و اگر می‌خواهید حتماً به آن نمک بزنید مقدار آن کم باشد.

به طور کلی بهترین طعم دهنده‌ها برای غذاهایی که فشار خون بالا را پایین می‌آورند، آبلیموی تازه و آبغوره بدون نمک هستند. اگر دوست داشتید که در کنار سوپ خود از نان هم استفاده کنید، نان جو یا نان جو دوسر به شما توصیه می‌شود. بهتر است در سوپ خود حتماً از گوشت فیله مرغ یا گوشت بوقلمون هم استفاده کنید تا پروتئین بیشتری را دریافت کنید. گزینه‌های زیر نیز می‌توانند به عنوان یک شام مناسب برای فشار خون بالا باشند، استفاده از ترکیبی از این مواد غذایی می‌تواند به کاهش فشار خون شما کمک کند:

  • سالاد خیار و گوجه فرنگی با سس یونانی
  • سالمون با روغن زیتون و سبزیجات
  • قارچ سوته با پنیر پارمزان
  • مرغ تندوری با سبزیجات
  • پلوی کرفس با مرغ

پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا‌|‌درمان خانگی فشار خون بالا

بهتر است سبک زندگی سالمی را پیش بگیرید. سعی کنید ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید و از خوردن غذاهای ناسالم پرهیز کنید. اگر این موارد را رعایت کنید می‌توانید در سنین بالاتر فشار خون خود را به حالت نرمال نگه دارید و از این بیماری در امان بمانید. در ادامه چند روش موثر را به شما توصیه می‌کنیم:

پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا

۱. تغذیه‌ سالم داشته باشید

همیشه در تلاش باشید که وعده‌ها و میان‌ وعده‌هایتان را از بین غذاهای سالم انتخاب کنید تا گرفتار بیماری فشارخون بالا و عوارض آن نشوید. مطمئن شوید که در وعده‌های غذایی خود به‌اندازه کافی میوه و سبزیجات استفاده می‌کنید. همچنین می‌توانید درباره غذاهای غنی از پتاسیم، فیبر و پروتئین اطلاعات کسب کنید و مصرف نمک را کم و یا حتی از غذاهای خود حذف کنید. مراقب غذاهایی با چربی اشباع باشید و مصرف آن‌ها را تا جایی که می‌توانید محدود کنید. با همین چند کار ساده تا حد زیادی می‌توانید خود را از عوارض این بیماری در امان نگه دارید.

پیشنهاد مطالعه: رژیم غذایی برای افرادی که دیابت + فشار خون بالا دارند!

وعده های غذایی مناسب

۲. وزنتان را در محدوده‌ طبیعی و سلامت حفظ کنید

همانطور که بالاتر گفتیم چاقی ‌یا اضافه وزن ریسک پرفشاری خون را افزایش می‌دهد. اگر می‌خواهید بدانید که وزن شما در محدوده‌ٔ طبیعی قرار دارد‌ یا خیر می‌توانید از شاخص توده‌ بدنی (Body Mass Index‌ یا BMI) برای محاسبه آن استفاده کنید. همچنین اگر می‌خواهید از درصد چربی در بدن خود مطلع شوید بتوانید از پزشک خود بخواهید دور کمر و لگن شما را‌ اندازه بگیرند و میزان چربی را بسنجند. اگر این راه‌ها کمی ‌برایتان دشوار است می‌توانید از ترازوهایی که آنالیز بدن را محاسبه می‌کنند استفاده کنید. حتما بعد از این که متوجه شدید اضافه وزن دارید برای کنترل آن با پرشک مشورت کنید. همچنین می‌توانید در اپلییشن سیناکر راه‌حل‌های مفیدی برای مشکل خود پیدا کنید.

۳. فعالیت فیزیکی داشته باشید

اگر فعالیت بدنی داشته باشید و به‌طور منظم ورزش کنید قطعا وزن شما در‌یک محدوده می‌ماند و دچار اضافه وزن نمی‌شوید و همین عامل به طبیعی ماندن فشار خون کمک می‌کند. حتی اگر فشار خون دارید با افزایش فعالیت بدنی می‌توانید مقداری آن را پایین بیاورید. اگر‌ یک فرد بالغ هستید ما به شما توصیه می‌کنیم که حداقل دو ساعت و نیم در هفته (پنج روز در هفته، هر روز به مدت نیم ساعت) ورزش کنید و تمرین‌هایی با سطح متوسط داشته باشید. ورزش‌هایی مثل پیاده‌روی سریع و دوچرخه‌ سواری می‌توانند بسیار مفید باشند. این عدد برای کودکان و نوجوانان به (روزانه ‌یک ساعت فعالیت فیزیکی) کاهش می‌یابد.

ورزش و پیاده روی

۴. سیگار نکشید

سیگار کشیدن فشار خون شما را بالا می‌برد و شما را در معرض خطر حمله‌ قلبی قرار می‌دهد. اگر سیگار نمی‌کشید، هرگز این کار را شروع نکنید و اگر سیگار می‌کشید بهتر از مصرف آن را متوقف کنید زیرا که ترک سیگار خطر بیماری‌های قلبی را در شما کاهش خواهد داد. برای ترک سیگار از پزشک خود مشورت بگیرید.

۵. مصرف الکل را محدود کنید

بهتر است مصرف الکل را متوقف کنید و یا آن را کمتر کنید زیرا مصرف بی رویه الکل می‌تواند فشار خون شما را افزایش دهد. خوب است که مردان مصرف خود را به دو واحد و زنان به‌یک واحد در روز محدود کنند.

۶. خواب کافی داشته باشید

در کل خواب کافی داشتن باعث ‌می‌شود از هر لحاظ سالم تر بمانید و نقش مهمی ‌در سلامت قلب و شریآن‌های شما دارد. نداشتن خواب کافی در طول شب احتمال بیماری‌های قلبی و سکته را افزایش می‌دهد و موجب بالا رفتن فشار خون ‌می‌شود.

درمان فشار خون بالا در خانم‌ها و آقایان

فشارخون بالا عوارض زیادی دارد که رایج‌ترین آن‌ها سکته‌ مغزی، حمله‌ قلبی، نارسایی قلبی و بیماری‌های کلیوی ‌است. در فرآیند درمان این بیماری سعی ‌می‌شود که‌ اندازه فشار خون کاهش‌ یابد و در پی آن از آسیب به‌ اندام‌های مهم مثل مغز، قلب و کلیه‌ها پیشگیری شود. طبق تحقیقات، کنترل فشار خون میزان سکته‌ مغزی (به‌ طور متوسط ۴۰-۳۵ درصد)، حمله‌ قلبی (۲۵-۲۰) و نارسایی قلبی (بیش از ۵۰ درصد) را کاهش می‌دهد.

برای پیشگیری از این بیماری افراد باید به سبک زندگی خود توجه کنند و تمامی ‌مواردی که باعث تشدید آن ‌می‌شود را کم و یا به‌طور کلی حذف کنند. برای درمان آن نیز در سنین بالای ۶۵، کنار بهبود سبک زندگی از دارو استفاده ‌می‌شود. همچنین فشار خون در کسانی که دیابت ‌یا کلسترول بالا دارند نیز معمولا با دارو کنترل ‌می‌شود.

درمان خانگی کنترل فشار خون

بهترین داروهای درمان فشار خون بالا کدامند؟

همانطور که در بخش قبل گفتیم، درمان فشار خون بالا در قدم اول تغییر و اصلاح سبک زندگی است و سپس در قدم‌های بعدی استفاده از داروهای کاهنده فشار خون توصیه می‌شود. بنابراین اگر اصلاح سبک زندگی نتواند فشار خون شما را بهبود ببخشد، پزشک برایتان داروهای کاهنده فشار تجویز می‌کند. انواع مختلفی از این داروها وجود دارد که هر کدام عملکرد مختلفی در کاهش فشار خون ایفا می‌کنند. توجه داشته باشید این پزشک است که تشخیص می‌دهد کدام یک از این دسته داروها برای شرایط شما موثرتر است. بنابراین تصمیم‌گیری در این باره برای هر بیمار متفاوت است و نباید سرخود دارویی را مصرف کنید.

چند نوع دارو برای درمان فشار خون بالا وجود دارد که در ادامه رایج ترین آن‎‌ها را معرفی می‌کنیم: با معروف‌ترین آن‌ها آشنا می‌شوید:

  • داروهای دیورتیک‌‌ یا ادرار آور (مدر)
  • بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE inhibitors)
  • داروهای مسدودکننده آلفا
  • داروهای مسدود کننده آنژیوتانسین (ARBs)
  • داروهای مسدودکننده بتا
  • داروهای مسدودکننده کانال کلسیم
  • داروهای آگونیست مرکزی
  • داروهای گشادکننده عروق
  • داروهای ترکیبی

دارو‌های ادرار آور‌ یا دیورتیک به‌طور معمول جز اولین داروها برای پایین آوردن فشار خون بسیار بالا هستند. البته بسته به شرایط و محدودیت هر فرد ممکن است پزشک دارویی جز این موارد را برای شما تجویز کند. به‌طور مثال ACE inhibitors معمولاً جز اولین انتخاب‌ها برای افراد مبتلا به دیابت است. گاهی ممکن است ‌یک دارو اثر لازم را روی بدن شما نداشته باشد که در این صورت دارو توسط پزشک تعویض ‌می‌شود. اگر فشار خون شما بیشتر از ۱۰/۲۰ باشد در این صورت ممکن است پزشک مجبور شود از ۲ دارو یا دارو‌های ترکیبی برای پایین آوردن فشار خون استفاده کند.

داروهای درمان فشار خون

اهمیت پیگیری درمان فشار خون بالا

بعد از اینکه پزشک درمان را آغاز کرد و داروها تجویز شدند لازم است حداقل ماهی‌ یکبار توسط پزشک معاینه شوید و همچنان درمان ادامه پیدا کند تا به‌ یک فشار خون پایین‌تر برسید. همچنین ممکن است نیاز باشد که‌ یک الی دو بار در سال پتاسیم خون شما ( دارو‌های ادرارآور می‌توانند آن را کم کنند و داروهای ACE inhibitors و ARBs ممکن است باعث افزایش آن شوند)، الکترولیت‌های دیگر و نسبت کراتینین/BUN (برای ارزیابی سلامتی کلیه‌ها) توسط پزشک معالج بررسی شوند.

وقتی طی درمان به فشار خون هدف رسیدید، حال نیاز است که هر ۳ تا ۶ ماه با توجه به داشتن بیماری‌های دیگر مانند نارسایی قلبی توسط پزشک خود معاینه شوید. گاهی فشار خون بالا هیچ علائمی ‌ندارد و ممکن است تا چندین سال متوجه آن نشوید و بخاطر بی اطلاعی از آن درمان خود را شروع نکنید و آسیب‌های جدی به بدن شما وارد شود.

به این صورت که فشار بالا طی چند سال کنترل نشده است و در نهایت منجر به حمله‌ی قلبی ‌یا سکته‌ی کشنده ‌می‌شود. اگر به این بیماری مبتلا شدید سعی کنید در منزل همواره فشار خون خود را کنترل کنید. می‌توانید به راحتی با خرید دستگاه کنترل فشار خون از فروشگاه سیناکر با مشاهده هرگونه علائم فشار خون خود را اندازه‌گیری کنید و با خودمراقبتی از عوارض آسیب زای آن پیشگیری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر برای پیشگیری از فشار خون بالا بهتر است مقاله مربوط به اهمیت پزشکی از راه دور (تله مدیسین) در مراقبت از فشار خون را مطالعه نمایید و آن را با اقوام خود به اشتراک بگذارید.

ورزش های مضر برای فشار خون بالا

انجام هر نوع ورزش که برای مدت کوتاه اما بسیار شدید باشد، پیشنهاد نمی‌شود. آنها فشار خون را سریعاً بالا برده و فشار زیادی به قلب و رگ‌های شما وارد می‌کنند. ورزش‌های پیشنهاد شده توسط پزشک معالج شما بلامانع است، اما انجام ورزش‌های سنگین نتیجه عکس خواهد داشت، ورزش‌هایی نظیر:

  1. وزنه‌برداری سنگین 

وزنه برداری می‌تواند باعث افزایش موقتی فشار خون شود و این افزایش، بسته به میزان وزنی که بلند می‌کنید، می‌تواند چشمگیر باشد، اما وزنه برداری می‌تواند در طولانی مدت فواید زیادی برای فشار خون داشته باشد.

  1. غواصی و چتربازی 

بعضی ورزش‌های شدید مانند غواصی یا چتربازی می‌تواند خطرناک باشد و اگر فشار خون شما کنترل نشود، شما برای شروع یا ادامه انجام آن به گواهی پزشکی نیاز دارید.

  1. دو و میدانی و اسکواش 

ورزش‌های پرطرفدار دو و میدانی و اسکواش در لیست ورزش‌هایی قرار دارند که افراد دچار فشار خون بالا می‌بایست در انجام آن احتیاط کنند.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون نرمال و طبیعی ۱۲۰/۸۰ میلی‌متر جیوه و مقادیر کمتر از ۹۰/۶۰ میلی‌متر جیوه نشان دهنده فشار خون پایین یا افت فشار خون است. مقادیر بالای ۱۴۰/۹۰ میلی‌متر جیوه نشان‌دهنده فشار خون بالا یا هایپرتنشن است.

بهترین دمنوش برای فشار خون بالا

استفاده از عرق گیاه بومادران یا عرق زیره سیاه ممکن است در درمان فشار خون کارآمد باشد. همچنین دمنوش‌هایی مثل ریشه زنجبیل، آب کرفس، پوست درخت کاج دریایی و چای سبز به کنترل فشار خون کمک می‌کنند. جویدن سیاه دانه نیز ممکن است در کاهش فشار خون تاثیر داشته باشد. علاوه بر این سرکه سیب، لیمو و آبغوره به کاهش فشار خون می‌توانند کمک کنند و شما می‌توانید در آب یا با عسل مخلوط کرده و مصرف کنید.

سخن پایانی

چنانچه کوچک‌ترین علائمی ‌از بیماری فشار خون بالا (Hypertension) داشتید و یا بیماری زمینه‌ای دیگری دارید که فکر می‌کنید می‌تواند منجر به بالا رفتن فشار خون شود در ابتدا سعی کنید طبق نکاتی که گفته شد سبک زندگی خود را تغییر دهید. اگر مدتی است ‌اندازه فشار خون شما از حالت طبیعی خارج ‌شده است و با تغییراتی که ایجاد کرده‌اید بهبودی دیده ‌نمی‌شود، به پزشک مراجعه کنید و درمان را آغاز کنید. با شروع درمان و مصرف دارو از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری می‌کنید و ریسک پیشرفت بیماری کمتر ‌می‌شود. با استفاده از مشاوره‌های پزشکی سیناکر بصورت منظم و استفاده از دستگاه‌های سنجش فشار خانگی می‌توانید از ابتلا به هایپرتنشن (فشارخون بالا) و سایر بیماری‌ها جلوگیری کنید.

سؤالات متداول فشارخون بالا و علایم آن

۱.  منظور از فشار خون بالا چیست و چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

فشار خون بالا زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خون سیستولیک (بالایی) بالای ۱۴۰ میلی‌متر جیوه و فشار خون دیاستولیک (پایینی) بالای ۹۰ میلی‌متر جیوه باشد.

۲. علائم اصلی فشار خون بالا کدام است؟

علایم شایع فشار بالا شامل سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، وزوز گوش، مشکل در دیدن، خستگی، درد قفسه سینه، تنگی نفس و خونریزی بینی می‌باشد.

۳. علت اصلی بروز فشار خون بالا (Hypertension) چیست؟

علل اصلی شامل کم‌تحرکی، چاقی، مصرف دخانیات، مصرف زیاد نمک، استرس و عوامل ژنتیکی است.

۴. آیا فشار خون بالا ارثی است؟

خیر، اما سابقه خانوادگی فشار بالا می‌تواند خطر ابتلا را افزایش دهد.

۵. نحوه درمان فشار خون بالا چگونه است؟

درمان شامل تغییراتی در سبک زندگی مثل ورزش و رژیم غذایی و مصرف داروهای تجویزی پزشک است.

۶. چگونه از ابتلا به فشار خون بالا پیشگیری کنیم؟

با تغذیه سالم، ورزش منظم، کنترل وزن و ترک دخانیات می‌توان از بروز فشار بالا پیشگیری کرد.

۷. عوارض عدم درمان فشار خون بالا چیست؟

عدم درمان می‌تواند منجر به بروز سکته مغزی، بیماری‌های قلبی، نارسایی کلیه و مرگ شود.

۸. آیا فشار خون بالا (Hypertension) قابل درمان است؟

با تغییرات سبک زندگی و مصرف داروها، می‌توان فشار خون را کنترل کرد اما در اکثر موارد درمان به طور کامل امکان‌پذیر نیست.

۹. آیا استرس فشار خون را بالا می‌برد؟

بله، استرس مزمن می‌تواند باعث افزایش فشارخون شود.

۱۰. چه مواد غذایی باعث افزایش فشار خون می‌شوند؟

مصرف بیش از حد نمک، قند و چربی باعث افزایش فشار خون می‌شود.

اشتراک گذاری: