۱۰ عارضه‌ی ناشی از نشستن‌ طولانی مدت

عوارض نشستن طولانی مدت

بسیاری از مردم بیش از شش ساعت از شبانه روز را در حالت نشسته سپری می‌کنند. چاقی پایین تنه‌ای تنها عارضه نشستن‌های طولانی مدت نیست. بلکه اثرات کوتاه و بلندمدت بسیاری بر سلامتی بدن  دارد و گرچه به ظاهر بی‌خطر است ولی می‌تواند بالقوه کشنده باشد.
در ادامه به توضیح و تفسیر این عوارض می‌پردازیم.

 ضعف عضلات باسن و پاها

نشستن‌های طولانی مدت و عدم استفاده از این عضلات باعث تضعیف و تحلیل رفتن آن‌ها می‌شود. که در نتیجه آن استقامت بدنی مختلف، و بدن در معرض آسیب قرار می‌گیرد.

افزایش وزن

فعالیت بدنی باعث آزاد شدن مولکول های مانند لیپوپروتئین لیپاز از ماهیچه‌ها می‌شود که در فرآیند پردازش قند و چربی‌های بدن موثر است. نشستن های طولانی مدت باعث کاهش ترشح این مولکول ها و در نتیجه افزایش وزن پایین‌تنه‌ای می گردد که خطرناک ترین محل برای ذخیره چربی است. در این  شرایط حتی با داشتن ورزش منظم نیز، بدن در معرض خطر بالایی برای ابتلا به سندروم متابولیک قرار می‌گیرد.

گرفتگی عضلات کمر و لگن

علاوه بر عضلات باسن و پاها عضلات ناحیه لگن و کمر نیز در معرض آسیب ناشی از نشستن طولانی مدت هستند. عضلات خم کننده مفصل لگن در وضعیت نشسته کوتاه تر می‌شوند و در این وضعیت کمر در معرض آسیب بیشتری قرار می‌گیرد. خصوصاً زمانی که در وضعیت بدنی بدی باشید و یا اینکه از صندلی مناسبی استفاده نکنید. علاوه بر این نشستن در وضعیت نامناسب باعث فشار آمدن به دیسک‌های بین مهره‌ای  و تحلیل رفتن آن به صورت زودرس می‌شود که خود می‌تواند دردهای مزمن را باعث شود.

اضطراب و افسردگی

کمترین عارضه جسمی ناشی از نشستن‌، اثرات ذهنی است. اما خطر بروز اضطراب و افسردگی در افرادی که اکثراً در وضعیت نشسته به سر می‌برند بیشتر می‌باشد. به این دلیل که غالبا این افراد از سلامت روانی ناشی از فعالیت‌های جسمی بی بهره می‌مانند. بنابراین می توان با داشتن یک برنامه ورزشی منظم خطر بروز این عارضه را کاهش داد.

افزایش خطر ابتلا به سرطان

مطالعات نشان داده که نشستن طولانی مدت می‌تواند خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها مانند سرطان ریه، رحم و کولون را افزایش دهد. دلیل این امر هنوز به طور کامل مشخص نشده است.

مشکلات و ناراحتی‌های قلبی

نشستن می تواند به طور بالقوه منجر به بیماری های قلبی عروقی شود.  براساس مطالعات علمی، افرادی که بیش از ۲۳ ساعت در هفته به تماشای تلویزیون می‌پردازند ۶۴٪ بیشتر از افرادی که فقط ۱۱ ساعت در هفته تلوزیون تماشا می‌کنند در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار دارند. به طور کلی نشستن طولانی مدت ۱۴۷٪ خطر ابتلا به سکته قلبی را افزایش می‌دهد.

خطر ابتلا به دیابت

نشستن‌های طولانی‌مدت خطر ابتلا به دیابت را نیز به میزان ۱۱۲٪ افزایش می‌دهد طبق مطالعات صورت گرفته تنها با ۵ روز استراحت مطلق در بستر، افزایش قابل توجهی در میزان مقاومت به انسولین در سلول‌ها که خود نشانه‌ای از شروع بیماری دیابت است رخ می‌دهد.

واریس

نشستن به مدت طولانی باعث جمع شدن خون در عروق پاها و درنتیجه منجر به واریس و یا عروق عنکبوتی می‌شود. اگرچه این عارضه به خودی خود آزاردهنده نیست، اما این عروق متورم در موارد نادری می‌تواند منجر به شرایط جدی تر مانند لخته شدن خون در عروق گردند.

ترومبوز سیاهرگ‌های عمقی

ترومبوز سیاهرگ های عمقی نوعی  لخته خون است که به طور شایع تر در عروق پاها ایجاد می‌شود. زمانی که بخشی از این لخته از قسمت اصلی شکسته و جدا می‌شود با جریان خون در سراسر بدن حرکت می‌کند و می‌تواند باعث انسداد عروق در برخی ارگان های حیاتی مانند ریه‌ها شود که با آن آمبولی ریوی می‌گویند. آمبولی ریوی یک اورژانس پزشکی است که می‌تواند منجر به عوارض تهدید کننده حیات و حتی مرگ شود. نشستن طولانی مدت حتی در یک سفر طولانی جاده‌ای نیز می‌تواند باعث بروز ترومبوز سیاهرگ‌های عمقی شود.

خشکی و گرفتگی مفاصل شانه و گردن

علاوه بر عضلات پاها، باسن و کمر، عضلات شانه و گردن نیز در معرض آسیب ناشی از نشستن‌های طولانی مدت هستند. خصوصاً زمانی که در هنگام کار با کامپیوتر به جلو خم می‌شوید.