اگر فشار خون بالا دارید بهتر است برای محافظت از خود در همهگیری ویروس کرونا بیشتر مراقب باشید. پژوهشی که اخیراً انجام شده نشاندهندهی این است که افرادی که فشار خون بالا دارند با احتمال بیشتری دچار موارد زیر خواهند شد:
- ابتلا به کووید ۱۹
- داشتن علائم شدیدتر در صورت ابتلا
- مرگ و میر بیشتر در صورت ابتلا
در این مقاله، درباره خطرات فشار خون بالا، ارتباط بین کرونا ویروس و فشار خون بالا، چگونگی تاثیر کرونا ویروس بر مبتلایان به فشار خون بالا و راه های پیشگیری از آن خواهیم خواند.
خطرات فشار خون بالا
هر روز اطّلاعات بیشتر و بیشتری به دست میرسد که مؤید این هستند که افراد مبتلا به پرفشاری خون در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت و عوارض کووید ۱۹ هستند.
تحلیل دادههای اخیر از دو کشور چین و آمریکا نشان میدهد فشار خون بالا شایعترین بیماری زمینهای همراه در بین آن دسته از مبتلایان کووید ۱۹ است که کارشان به بستری در بیمارستان کشیده شده است و در ۳۰ تا ۵۰ درصد این افراد فشار خون بالا مشاهده شده است. بیماریهای دیگری همچون سرطان، دیابت و بیماریهای ریوی نیز به عنوان بیماریهای زمینهای شایع مطرح شدهاند. گزارشی از ایتالیا عنوان کرده است بیش از ۹۹ درصد افرادی که در اثر ویروس کرونا جان باختهاند، یکی از مشکلات زمینهای که گفته شد را داشتهاند و ۷۶ درصد آنها مبتلا به فشار خون بالا بودهاند.
یک مطالعهی دیگر، نشان میدهد در افرادی که فشار خون بالا دارند خطر مرگ و میر در اثر ویروس کرونا کمی بیشتر است. این خطر حدوداً دو برابر جمعیت عادی است.
ارتباطی بین فشار خون بالا و کرونا
سیستم ایمنی ضعیفتر یکی از دلایلی است که افراد مبتلا به فشار خون بالا و دیگر مشکلات سلامتی را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ویروس کرونا قرار میدهد. بیماریهای طولانیمدّت و سن بالا سیستم ایمنی شما را تضعیف میکنند و به این ترتیب از توانایی مقابله با ویروس کاسته میشود. تقریباً دو سوم افرادی که بیش از ۶۰ سال سن دارند، مبتلا به فشار خون بالا هستند.
یک احتمال دیگر این است که ریسک بیشتر در این افراد نه نتیجهی فشار خون به خودی خود، بلکه حاصل داروهای خاصی است که برای درمان آن استفاده میشود. (داروهای مهارکنندهی آنزیم مبدّل آنژیوتانسین یا همان ACE Inhibitors و داروهای مسدودکنندهی گیرندهی آنژیوتانسین یا همان ARBs) این فرضیه بر اساس این نکته بنا شده است که که عملکرد داروهای ACE Inhibitor و ARBs سبب افزایش آنزیمی به نام ACE2 در بدن میشود.
ویروس کرونا برای این که بتواند سلولها را آلوده کند باید به ACE2 متّصل شود. برخی مطالعات بزرگ هیچ ارتباطی بین مصرف این داروها و شدّت کووید ۱۹ پیدا نکردند. مطالعهی دیگری بیان کرده است که این داروها ممکن است از شدّت کووید ۱۹ بکاهند. همچنین شواهدی وجود ندارد که پس از قطع مصرف این داروها افراد بیماری خفیفتری را تجربه کرده باشند. قطع مصرف این داروها ممکن است بیماریهای قلبی و کلیوی را تشدید کند. همچنین میتواند خطر مرگ را افزایش دهد.
انجمن قلب آمریکا توصیه میکند به مصرف داروهای فشار خونتان به همان منوال که برایتان تجویز شده است ادامه دهید. در غیر این صورت ممکن است خطر وقوع حملهی قلبی یا سکته در شما افزایش یابد. وقوع این شرایط شما را به بیمارستانهایی خواهد کشاند که در آنها بیماران مبتلا به کووید هم پذیرش میشوند.
ویروس کرونا چگونه بر مبتلایان به فشار خون بالا اثر میگذارد؟
با این که عفونت ریوی(پنومونی) شایعترین عارضهی ویروس کرونا است، امّا این ویروس به سیستم قلبی-عروقی هم صدمه میزند.
فشار خون بالا به سرخرگها آسیب میرساند و جریان خون ورودی به قلب را کم میکند. این به معنای این است که قلب شما برای این که بتواند به میزان کافی خون پمپاژ کند باید کار بیشتری انجام دهد. در طول زمان، این کار اضافه میتواند باعث تضعیف قلبتان شود؛ تا جایی که دیگر قادر نخواهد بود خون غنی از اکسیژن را به مقدار کافی در بدنتان توزیع کند.
ویروس کرونا همچنین میتواند مستقیماً به قلبتان آسیب بزند که به خصوص اگر از قبل قلبتان متعاقب اثرات فشار خون بالا ضعیف شده باشد، خطر را افزایش خواهد داد. ویروس میتواند سبب التهاب بافت عضلانی قلب شود که به این حالت میوکاردیت گفته میشود. این وضعیت پمپاژ خون را برای قلب مشکل میکند.
در صورتی که در سرخرگهایتان پلاکهایی تجمّع یافته باشد، ویروس کرونا ممکن است احتمال جدا شدن این پلاکها و متعاقب آن بروز حملهی قلبی را افزایش دهد. پژوهشهای اخیر نشان داده است افرادی که بیماری قلبی دارند و به یک بیماری تنفّسی مثل آنفلوانزا یا کرونا ویروس نوپدید مبتلا میشوند، در معرض خطر بیشتر برای بروز حملات قلبی قرار دارند.
در صورت داشتن فشار خون بالا برای پیشگیری از ابتلا به کرونا چه باید کرد؟
هر شخصی باید اقدامات و احتیاطات لازم را برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا انجام دهد. افرادی که فشار خون بالا یا دیگر مشکلات زمینهای دارند باید بیش از دیگران هوشیار باشند.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها یا همان CDC موارد زیر را توصیه میکند:
- از در اختیار داشتن داروی کافی برای درمان فشار خون یا بیماریهای دیگری که به آن مبتلا هستید اطمینان حاصل کنید.
- داروهای بدون نیاز به نسخه در دسترس داشته باشید تا اگر بیمار شدید بتوانید تب و علائم دیگر را برطرف کنید.
- در خانه بمانید و تا حدّ ممکن از تماس و ارتباط با دیگران بپرهیزید.
- از تجمّعات و افرادی که به نظر میرسد بیمار باشند دوری کنید. اگر مجبورید به مکانی عمومی بروید که رعایت فاصلهی حداقل ۶ فوت با دیگران در آن جا ممکن نیست، ماسک بزنید.
- دستهایتان را مرتّباً با آب و صابون بشویید.
- تمام سطوحی را که مکرراً لمس میشوند مثل دستگیرهی در تمیز و ضدعفونی کنید.