در مقاله قبلی به طور کامل و دقیق با وضعیت مادر در هفته اول بارداری آشنا شدیم. وضعیت مادر در هفته دوم بارداری ممکن است به طور خاصی باشد و با علائم مختلفی همراه باشد. به همین منظور بهتر است که خانمهای بارداری که در هفته دوم بارداری به سر میبرند یا در آستانه هفته دوم هستند، این محتوا را تا انتها دنبال کنند. شناخت تقویم بارداری از جمله نکات بسیار مهمی است که تمام خانمهایی که قصد بارداری دارند، باید به سراغ آن بروند.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- در هفته دوم بارداری چه اتفاقی رخ میدهد؟
- زمان بارداری چگونه محاسبه میشود؟
- تغییرات بدن و زندگی مادر در هفته دوم حاملگی
- علائم هفته دوم بارداری برای مادر
- بهترین زمان برای مراجعه به پزشک در هفته دوم بارداری
- خود مراقبتی (مراقبت های لازم) در هفته دوم بارداری چیست؟
- بایدها و نبایدهای هفته دوم بارداری
- علت درد زیر شکم مادر در هفته دوم بارداری چیست؟
- آیا سقط جنین در هفته دوم بارداری رخ میدهد؟
- آماده سازی بدن برای شروع بارداری در هفته دوم
- دلیل نوسانات خلقی در هفته دوم بارداری
- جمعبندی وضعیت مادر در هفته دوم حاملگی
در هفته دوم بارداری چه اتفاقی رخ میدهد؟
وضعیت مادر در هفته دوم بارداری با تغییرات هورمورنی زیادی همراه است. معمولاً هفته دوم بارداری تحت عنوان هفته تخمک گذاری شناخته میشود و به چرخه قاعدگی ارتباط دارد. چرخه قاعدگی به وسیله هورمونهای زیادی که در کنار هم با الگوی خاصی کار میکنند، اتفاق میافتد. شروع کننده این چرخه نیز هورمون تحریک کننده فولیکول یا FSH است.
این هورمون باعث رشد فولیکولهای تخمک در فضای تخمدان میشود که برخی از این فولیکولها نسبت به سایرین رشد سریعتری دارند. به همین علت در طول ماه فقط یک فولیکول به دلیل سرعت رشد بالایی که دارد بر سایر فولیکولها غلبه کرده و تخمک گذاری را انجام میدهد.
در این بین، هورمونهای دیگر که استروژن نام دارند، از سلولهای دیواره فولیکول رشد میکنند. این هورمون ها ملزوم به انجام دو وظیفه هستند. در ابتدا دیواره رحم را ضخیمتر کرده و وقتی که تولید این هورمون به حد نصاب رسید، هورمونهای دیگری تحت عنوان LH تولید میشوند.
بعد از افزایش هورمونهای LH، بیست و چهار تا سی و شش ساعت زمان نیاز است که تخمک از بالغترین فولیکول در دیواره تخمدان رها شود. که این فرایند تخمک گذاری نام دارد و در هفته دوم بارداری رخ میدهد. تخمکگذاری موجب میشود که تخمک رها شده با اسپرم برخورد داشته باشد و لقاح صورت بگیرد.
شاید خیلی از افراد با یک بار اقدام نتیجه نگیرند. که البته جای نگرانی نیست و معمولا در هر دوره تخمکگذاری بانوان احتمالا ۲۵ درصد بارداری را دارند.
زمان بارداری چگونه محاسبه میشود؟
با توجه به اطلاعاتی که در رابطه با وضعیت مادر در هفته دوم بارداری ارائه دادیم، شاید این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که اصلاً زمان بارداری بر چه اساس و چگونه محاسبه میشود؟
همانطور که اشاره شد، در طول دو هفته اول بارداری بدن آمادگی لازم برای لقاح احتمالی را پیدا میکند. ولی شروع بارداری از روز اول آخرین دوره پریود است، که تحت عنوان LMP شناخته میشود. هرچند که رشد جنین تا لقاح که دو هفته بعد از پریود است شروع نخواهد شد اما بارداری از همان زمان آغاز میشود.
دلیل محاسبه بارداری از این روز، این است که هر ماه که یک زن پریود میشود، بدن او در حال آماده شدن برای یک بارداری است و اگر روز آخرین دوره نرمال پریود را ملاک بگیریم اکثر زنان به طور متوسط ۲۸۰ روز را در بارداری سپری میکنند. از آنجایی که فهمیدن زمان دقیق لقاح کمی دشوار است، این روش از محاسبه میتواند مقیاس استانداردی را برای مراقبتهای پزشکی تعیین کند.
تغییرات بدن و زندگی مادر در هفته دوم حاملگی
بررسی تغییرات بدن و زندگی مادر موضوع مهمی است که در امر آگاهی از وضعیت مادر در هفته دوم حاملگی باید انجام شود اگر قصد اقدام برای بارداری را دارید، مهمترین چیزی که باید به آن توجه کنید زمان تخمک گذاری است.
عواملی مثل استرس، بیماری، سفر یا تغییرات ناگهانی در وزن و حتی نداشتن تحرک کافی و نداشتن خواب مناسب میتوانند تخمک گذاری را با مشکل مواجه کنند و در نهایت باعث به تعویق افتادن بارداری شوند.
برخی از بانوان در هفته دوم بارداری یعنی طی تخمک گذاری ممکن است که لکه بینی بسیار اندکی داشته باشند که این لکه بینی به معنای خونریزی تخمک گذاری بوده و به هیچ عنوان یک دوره پریود نیست.
علائم هفته دوم بارداری برای مادر
علائمی که یک مادر در هفته دوم بارداری تجربه میکند شامل موارد مختلف میشوند. که در جهت آگاهی از وضعیت مادر در هفته دوم بارداری هر یک را به تفصیل بررسی میکنیم.
- تغییرات مخاط دهانه رحم: در روزهای نزدیک به تخمک گذاری، مخاط دهانه رحم کاملاً شبیه به سفیده تخم مرغ نازک و رشتهای و شفاف میشود. این تغییرات باعث میشوند که حرکت اسپرم راحتتر باشد.
- قوی شدن حس بویایی: تغییرات هورمونی که در هفته دوم بارداری اتفاق میافتند، حس بویایی یک مادر را قویتر خواهند کرد.
- حساسیت سینهها: افزایش هورمونهایی که در ارتباط با تخمک گذاری هستند، باعث افزایش درد و حساس شدن سینهها خواهند شد.
- درد در یک طرف از شکم: وقتی که تخمک از یک تخمدان آزاد شود احساس درد خفیفی در یک طرف از شکم خود خواهید داشت.
- لکه بینی: همانطور که اشاره شد لکه بینی خفیف از جمله علائم تخمک گذاری است که یکی از علائم مهم برای شروع بارداری محسوب میشود.
- تغییرات دهانه رحم: اگر در زمان تخمک گذاری دهانه رحم بررسی شود این نتیجه حاصل خواهد شد که دهانه رحم در این دوران بازتر و نرمتر میشود.
- افزایش میل جنسی: طی زمان تخمک گذاری میل جنسی بانوان افزایش پیدا میکند تا به همین منظور احتمال باروری هم بیشتر شود.
- تغییر دمای بدن: در زمان تخمک گذاری دمای بدن مادر تغییر میکند و کمی بالا میرود که این فرایند در ساعات اولیه صبح اتفاق میافتد. به همین منظور به مادرانی که قصد بارداری دارند پیشنهاد میکنیم که در این دوران دمای بدن خود را به صورت مداوم و به ویژه در ساعات صبح، بررسی کنند.
در صورتی که در هفته دوم بارداری لقاح موفقیت آمیز انجام شود و رسماً بارداری آغاز شود، علائمی مثل: تکرر ادرار، خستگی مداوم، حالت تهوع صبحگاهی و نفخ هم ممکن است به سراغ بانوان بیاید.
بهترین زمان برای مراجعه به پزشک در هفته دوم بارداری
اگر در هفته دوم بارداری متوجه علائم اولیه بارداری در بدن خود شدید، باید هرچه سریعتر به یک پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا وضعیت مادر بررسی شود.
تغییرات هورمونی که در بدن مادر رخ میدهد، علاوه بر تمام علائمی که ذکر کردیم میتواند باعث احساس سرگیجه یا احساس طعم فلز در دهان هم شود پزشک با انجام معاینه، سونوگرافی و آزمایش میتواند به طور قطعی بگوید که شما باردار هستید یا خیر. تا در صورت باردار بودن تحت نظر پزشک قرار بگیرید.
خود مراقبتی (مراقبت های لازم) در هفته دوم بارداری چیست؟
در این دوران باید تغییرات خاصی در سبک زندگی ایجاد شود تا شانس موفقیت آمیز بودن لقاح افزایش پیدا کند و در نهایت کودکی سالم به دنیا بیاید. در همین راستا نکات مربوط به خود مراقبتی مادر در هفته دوم بارداری با هم بررسی میکنیم.
- داشتن تغذیه سالم
- عدم مصرف کافئین
- عدم استفاده از دخانیات
- عدم نوشیدن الکل
- عدم استفاده از مواد مخدر و روانگردان
- عدم استفاده از فست فود و غذاهای مضر
- انجام ورزش به صورت منظم
- داشتن تغذیه کافی
- خوردن غذاهای مفید به اندازه کافی
- داشتن خواب سالم و کافی
- کاهش استرس
- داشتن آرامش
- انجام مدیتیشن جهت کنترل استرس
- انجام رابطه جنسی لذت بخش بدون دغدغه باردار شدن یا نشدن
بایدها و نبایدهای هفته دوم بارداری
اگر برای تشخیص روز تخمک گذاری از کیتهای موجود در بازار داروخانهها استفاده میکنید، حتماً دستورات درج شده روی کیت را یک به یک رعایت کنید. تا نتیجهای که به دست میآید مطمئنتر باشد. سعی کنید که طی دوره تخمک گذاری مرتباً ورزش داشته باشید ورزش نقش مهمی در کاهش استرس و ایجاد انرژی مثبت ایفا میکنند. ورزشهایی مثل پیادهروی و شنا به مدت ۴ یا ۵ روز در هفته حتی به مدت ۳۰ دقیقه بسیار کاربردی هستند.
به هیچ عنوان در هفته دوم بارداری از داروهای دستساز و گیاهی که از تاثیر مثبت آنها آگاهی ندارید استفاده نکنید. زیرا برخی از این داروها میتوانند تاثیر منفی روی میزان قدرت باروری شما داشته باشند. برای اینکه شرایط در هفته دوم بارداری به خوبی پیش برود و لقاح انجام شود رعایت این بایدها و نبایدها الزامی است.
سعی کنید در این دوران رابطه عاطفی خوبی با همسر خود داشته باشید. این مسئله به افزایش آرامش، کاهش استرس و تجربه یک رابطه جنسی سالمتر و بهتر کمک میکند. که همین موضوع به خودی خود نقش بسیار پررنگی در باردار شدن یک خانم ایفا میکند.
بیشتر بدانید: رشد، تغذیه و وضعیت جنین در هفته دوم بارداری
علت درد زیر شکم مادر در هفته دوم بارداری چیست؟
هفته دوم بارداری زمانی است که فرایند تخمک گذاری انجام میشود و درد زیر شکم در این مقطع از زمان میتواند علتهای گوناگونی داشته باشد. این درد شاید به انقباضات شکمی ربط داشته باشد یا حتی خود فرایند تخمک گذاری و آزاد شدن تخمک این درد را به دنبال داشته باشد.
اگر دردها مربوط به تخمک گذاری باشد نگرانی خاصی نخواهد داشت. اما اگر درد زیر شکم به چیزی غیر از این بستگی داشت، باید حتماً تحت نظر پزشک متخصص زنان آن را بررسی کنید تا علت دقیقش مشخص شود. زیرا ممکن است که به برخی از مشکلات مثل تودههای رحمی این درد را به وجود بیاورند و وجود چنین مشکلاتی فرایند لانه گزینی و باروری را با اختلال مواجه میکند. پس مراجعه به پزشک، انجام سونوگرافی و درمانهای لازم، اقدامات مهمی هستند که باید انجام شوند.
آیا سقط جنین در هفته دوم بارداری رخ میدهد؟
تا به اینجای مقاله متوجه شدید که هفته دوم بارداری مختص فرایند تخمک گذاری و انجام لقاح است. در نتیجه در این زمان هیچ جنینی وجود ندارد که قابلیت سقط داشته باشد. زیرا بارداری از اولین روز آخرین قاعدگی حساب میشود و در انتهای این هفته جنین تشکیل خواهد شد. پس اگر در هفته دوم لکه بینی داشتید به هیچ عنوان فکرتان به سمت سقط جنین نرود. این موضوع عمدتاً به علت تخمک گذاری خواهد بود.
آماده سازی بدن برای شروع بارداری در هفته دوم
یکی از نکات مهمی که به بهبود وضعیت مادر در هفته دوم بارداری کمک میکند، آماده کردن بدن است. در همین راستا میتوانید با مشورت پزشک مصرف فولیک اسید را آغاز کنید. این قرصها حتی سه ماه قبل از بارداری و در زمان اقدام مصرف میشوند. مادرانی که ۳۰۰ میکروگرم فولیک اسید مصرف کردهاند احتمال اینکه فرزندانشان نارسایی عصبی لوله شنوایی داشته باشند تا میزان ۷۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد و فرزندی سالم و باهوش به دنیا میآورند.
نکته بعدی این است که در کنار حذف فست فود و کافئین، قند مصنوعی را نیز حذف کنید و تا حد امکان به هیچ عنوان از شیرینیجات و انواع شکلات استفاده نکنید. زیرا در دوران بارداری یا در زمان اقدام برای بارداری بدن باید به بهترین شکل ممکن با سالمترین غذاها تقویت شود.
به همین علت مراجعه به پزشک را به شما توصیه میکنیم. تا با انجام آزمایش چکاپ کامل پزشک بررسی کند چه مواد معدنی و چه ویتامینهایی در بدن شما کم است تا با تجویز قرصهای ویتامینه هرگونه کمبود را در بدن مادر جبران کند. تا در نهایت مادر، بارداری سالمی را پشت سر بگذارد و هفته دوم بارداری را با سلامت به اتمام برساند تا فرایند لقاح با موفقیت انجام شود.
دلیل نوسانات خلقی در هفته دوم بارداری
یکی از مواردی که در رابطه با هفته دوم بارداری وجود دارد، ایجاد نوسانات خلقی برای مادر است. که این مسئله کاملاً ناخودآگاه است. زیرا تغییرات زیادی در سطح هورمونهای زنانه رخ میدهد که این تغییرات هورمونی نوسانات خلقی و تحریک پذیری زیادی را به همراه خواهند داشت. در این موقعیت بانوان تحریک پذیر هستند با کوچکترین چیزها ناراحت و عصبی میشوند و یا حتی احساس افسردگی خواهند داشت. اما باید بدانید که این مسئله کاملاً گذرا است و به هیچ عنوان ماندگار نیست. هر چقدر که بیشتر، هفتههای بارداری را سپری کنید نوسانات خلقی شما نیز کاهش پیدا میکنند. البته که این مسئله مستلزم عدم داشتن استرس، حفظ آرامش و انجام ورزش است.
جمعبندی وضعیت مادر در هفته دوم حاملگی
یک خانم برای اینکه بتواند بارداری سالم و خوبی را تجربه کند، باید سعی کند که آگاهی خود را در این زمینه بالا ببرد و به سلامت جسم و روح خود اهمیت دهد. به همین منظور مطالعه این محتوا میتواند نقش بسیار خوبی در این زمینه ایفا کند.
وضعیت مادر در هفته دوم حاملگی مسئله مهمی است که نباید نادیده گرفته شود. بسیاری از افراد تصور میکنند که بارداری از زمان تشکیل جنین آغاز میشود. اما این مسئله کاملاً اشتباه است و بارداری از آغاز فرایند تخمک گذاری شروع خواهد شد که با رعایت نکات ذکر شده در این محتوا میتوان یک بارداری موفق را تجربه کرد. برای کسب آگاهی بیشتر وضعیت مادر در هفتههای مختلف میتوانید مقاله مربوط به وضعیت مادر در هفته سوم بارداری را مطالعه نمایید.