در مقاله قبلی به طور کامل و دقیق با وضعیت جنین در هفته یازدهم بارداری آشنا شدیم، حال اگر بخواهیم بهطور کلی تصویری روشن از وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری ارائه بدهیم، باید گفت که شکلگیری ساختارهای جدید بدن کودکتان به پایان رسیده است. یعنی تقریبا اکثر دستگاههای کودک کاملا ایجاد شده است. لذا از این هفته به بعد تا پایان بارداری شاهد تکامل و بلوغ اندامهای ایجاد شده هستیم. ضمن اینکه عضلات سیستم گوارش جنین سعی میکند تا اولین انفباض عضلات خود را شروع کند. این کار باعث میشود تا کودک مهارت عملیات هضم غذا را در پس از تولد داشته باشد.
اما نکته مهم دیگر اینکه مغز استخوان نوزاد شروع به ساختن گلبولهای سفید میکند که کار دفاع از بدن او را برعهده دارند. علاوه بر این در وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری، شاهد این هستیم که نوزاد در پایه مغز شروع به تولید هورمونهایی میکند که اندامها و غددی را کامل میکنند که بعدها به کودک شما این امکان را میدهد تا خود صاحب فرزند شود.
همچنین نوزادی که در هفتههای قبل تحرکش افزایش یافته است، شروع به حرکت سریعتر انگشتان خود میکند. در برخی از بارداریها نیز نوزادان با گذاشتن انگشتان خود در دهان، رفلکس مکیدن را نشان میدهند. با این حال ما در ادامه این مقاله قصد داریم تا وضعیت جنین را در هفته دوازدهم بارداری بررسی کنیم. پس اگر در هفته دوازدهم حاملگی هستید یا در هفتههای قبل آن به سر میبرید، این مقاله میتواند مناسب شما باشد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- تغییرات جنین در هفته دوازدهم بارداری
- اندازه یا قد و وزن جنین در هفته دوازدهم بارداری
- آیا جنسیت را میتوان در هفته ۱۲ام بارداری تعیین کرد؟
- تصویر سونوگرافی از جنین در هفته دوازدهم بارداری
- آیا فعال بودن زیاد نوزاد در هفته دوازدهم بارداری طبیعی است؟
- در هفته دوازدهم بارداری چه آزمایشاتی انجام میشود؟
- در هفته دوازدهم بارداری از چه چیزهایی دوری کنیم؟
تغییرات جنین در هفته دوازدهم بارداری
هر مرحله از پروسه بارداری ممکن است با تغییراتی همراه باشد. از جمله این تغییرات در وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری نیز وجود دارد که ما در این بخش میخواهیم به این تغییرات اشاره کنیم. از این رو مهمترین آنها عبارت است از:
- در حالی که رشد بافت مغز کودک در هفته دوازدهم بارداری ادامه دارد، بافت مخچه نیز بهطور همزمان شروع به رشد میکند. مخچه عملکرد منظم ماهیچهها را هماهنگ میکند. بنابراین کودک به آرامی شروع به حرکت میکند.
- در هفته دوازدهم حاملگی، جفت شروع به کار میکند و رابطه بین مادر و نوزاد توسط بند ناف فراهم میشود.
- کلیهها در هفته دوازدهم بارداری شروع به کار کرده و تولید ادرار میکند. همینطور مواد زائد نوزاد از طریق بند ناف به جفت و از آنجا به مادر منتقل میشود.
- ضربان قلب نوزاد در محدوده ۱۲۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه است.
- اولین مدفوع شروع به تشکیل شدن میکند. انتظار میرود نوزاد در ۲۴ ساعت اول پس از تولد این مدفوع را دفع کند.
- در هفته دوازدهم بارداری رفلکس بلع کودک ایجاد میشود. نوزاد مایع آمونیاک را میبلعد و این عملکرد به معنای آمادگی برای تنفس است. او سعی میکند انگشتان خود را بمکد و این فعالیت میتواند به عنوان یک تمرین تنفسی نیز به حساب بیاید.
- ممکن است کودک شروع به سکسکه کند.
- در پایان هفته دوازدهم حاملگی، اندامهای داخلی نوزاد ویژگیهای رشدی زمان تولد را نشان میدهد. به همین دلیل رشد فیزیکی اندامهایی که پس از ۱۲ هفته تشکیل شده است به چشم میخورد.
- در هفته دوازدهم بارداری، نوزاد میتواند حرکاتی مانند وارونه ایستادن، کشش و لگدهای کوچک را در رحم انجام دهد.
- نوزاد هفته دوازدهم مایع آمنیوتیک را میبلعد، آن را از طریق کلیهها فیلتر کرده و به جفت باز میگرداند و شروع به تمرین ادرار میکند.
- اندامهای تناسلی از هفته هفتم بارداری شروع به رشد میکنند، اما هنوز رشد کافی در هفته دوازدهم بارداری مشاهده نمیشود. لذا برای دیدن جنسیت باید کمی صبر کرد.
- در این هفته گلبولهای سفید خون که ساختار اساسی سیستم ایمنی را تشکیل میدهند، از مغز استخوانها شروع به تولید میکنند.
- رشد چشم ادامه مییابد و همینطور گوشها در سونوگرافی قابل مشاهده میشوند.
- با رشد رفلکس بلع، حس چشایی نیز شروع به رشد میکند. همچنین در هفته 12ام حاملگی، تارهای صوتی باز شروع به رشد میکنند.
اندازه یا قد و وزن جنین در هفته دوازدهم بارداری
نوزاد شما در هفته دوازدهم بارداری تقریبا به اندازه یک لیمو است. متوسط قد نوزاد ۵ تا ۶ سانتیمتر و وزن آن ۱۰ تا ۱۴ گرم است. با این حال نمیتوان گفت که تفاوت اندازهای بین وزن نوزادان پسر با دختر وجود دارد.
آیا جنسیت را میتوان در هفته ۱۲ام بارداری تعیین کرد؟
همیشه مادران و پدران و حتی اطرافیانشان در مورد جنسیت نوزاد کنجکاو هستند. اندام تناسلی نوزاد همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم، از هفته هفتم بارداری شروع به رشد میکند. اما در هفته دوازدهم هنوز به اندازهای از رشد نرسیده است که قابل مشاهده باشد. لذا باید همچنان برای دیدن جنسیت نوزاد کمی صبر کرد.
تصویر سونوگرافی از جنین در هفته دوازدهم بارداری
تقریبا تمام قسمتهای سیستمهای مهم جنین، ۱۲ هفتهای رشد خود را کامل میکنند. این بدان معنی است که وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری در شرایطی قرار میگیرد که رشد پس از این فرآیند بسیار سریعتر و آشکارتر خواهد بود. حتی در صورت تماس با شکم مادر در حین معاینه، نوزاد ممکن است در پاسخ حرکتی از خود نشان دهد. همچنین امکان مشاهده حرکات در حین سونوگرافی وجود دارد. نوزادان مادران باردار که دوقلو باردار هستند نیز همین میزان رشد را نشان میدهند. به علاوه اگر وضعیت نوزاد در رحم مناسب باشد، پزشکان میتوانند جنسیت را پیشبینی کنند. با این حال حاشیه خطا زیاد است و بهتر است تا هفتههای بعد صبر کنید.
بیشتر بدانید: انواع و علائم بارداری دوقلو؛ دو قلو همسان و غیر همسان
آیا فعال بودن زیاد نوزاد در هفته دوازدهم بارداری طبیعی است؟
در حالی که حرکات نوزاد در رحم توسط والدین با علاقه دنبال میشود، این واقعیت که کودک گاهی اوقات بسیار فعال یا برعکس غیرفعال است، ممکن است والدین را نگران کند. اصولا جنین در دوازدهمین هفته از بارداری در شرایطی است که نوزاد به آرامی شروع به حرکت میکند. در این هفتهها نوزاد میتواند حرکاتی مانند وارونه ایستادن، طناب زدن، کشش و لگدهای کوچک را در رحم انجام دهد.
جنین در هفته دوازدهم در کجای رحم قرار دارد؟
در هفته دوازدهم بارداری، رحم از لگن به سمت بالا حرکت میکند. بنابراین آن فشار رحمی که در هفتههای قبل به مثانه زن فشار میآورد، در هفته دوازدهم کاهش مییابد. همچنین ممکن است متوجه کاهش نیاز خود به رفتن به توالت شوید.
جنین در هفته دوازدهم بارداری چند ماهه است؟
برخی از مادران علاقه دارند تا ماه به ماه رشد کودک خود را دنبال کنند. از این رو جنین در هفته دوازدهم بارداری در ۲ ماه ۲۴ روز بارداری قرار دارد.
در هفته دوازدهم بارداری چه آزمایشاتی انجام میشود؟
یک سری از معاینات و آزمایشات هستند که در هفته دوازدهم بارداری انجام میشود یا بهتر است که انجام شود. آنها عبارت است از:
- بین هفتهی ۱۱ تا ۱۴ بارداری آزمایش غربالگری دوگانه که یک آزمایش غربالگری ژنتیکی است انجام میشود. البته بهترین هفته برای این کار هفته دوازدهم بارداری است. این یک معاینه بارداری است که معمولا با سونوگرافی شکم و به ندرت واژینال انجام میشود.
- سی آر ال (CRL) اندازهگیری میشود که یک نوع اندازهگیری در سونوگرافی است و طی آن جنین از فرق سر تا پایین باسن اندازهگیری میشود. حال زمانی که بین ۴۵ تا ۸۴ میلیمتر باشد، میتوان برای آزمایش مضاعف خون داد.
- در غربالگری سندرم داون و سایر بیماریهای ژنتیکی، اندازهگیری اولتراسوند در هفته دوازدهم انجام میشود. در این اندازهگیری شفافیت نوکال (NT)، معاینه استخوان بینی و ارزیابی قلب و عروق وجود دارد.
- همچنین یک آزمایش غربالگری دوگانه وجود دارد که شامل سن مادر و مقادیر هورمون PAPP-A و PHCG آزاد است که در خون مادر اندازهگیری میشود.
- تست ترکیبی دارای حساسیت ۹۰ درصدی برای سندرم داون است.
- تست NITP (تست غیر تهاجمی قبل از تولد- آزمایش DNA جنین از خون مادر) که بهترین تست غربالگری برای سندرم داون با حساسیت ۹۹ درصد است.
در هفته دوازدهم بارداری از چه چیزهایی دوری کنیم؟
این شاید سوال بسیاری از مادران باردار باشد. بهطور کلی چای، قهوه، نوشیدنیهای گازدار و کاکائو در دوران بارداری توصیه نمیشود. در حالی که چای به دلیل ماده تئین موجود در آن باعث کمبود آهن میشود، مواد دیگر به خاطر وجود کافئین توصیه نمیگردد. چون ممکن است بر جنین تاثیر منفی بگذارد. اما نوشیدن آب معدنی هیچ اثر منفی ندارد. این موضوع در هفته دوازدهم بارداری نیز صادق است. به علاوه مصرف الکل در دوران بارداری کاملا مضر است. زیرا باعث ایجاد مشکلاتی در نوزاد میشود. این مشکل که به عنوان سندرم الکل جنینی (FAS) تعریف میشود، منجر به عقب ماندگی ذهنی یا برخی ناهنجاریهای ساختاری ظاهر میگردد. همچنین باید از مصرف دخانیات بپرهیزید.
پیشنهاد مطالعه: هفته دوازدهم بارداری؛ وضعیت مادر
کلام پایانی
در پایان به عنوان جمعبندی میتوانیم بگوییم که جنین در هفته دوازدهم بارداری به گونهای است که تقریبا تمام اندامهای حیاتی نوزاد تشکیل شده است. با این حال جنین در حال رشد است و این رشد نسبت به هفتههای گذشته سریعتر خواهد بود. ضمن اینکه استخوانهای نوزاد شروع به سفت شدن و برجسته شدن میکنند. همچنین روز به روز شاهد تحرک بیشتر نوزاد هستیم. از این رو ما در این مقاله کوشیدیم تا ضمن بررسی وضعیت جنین در هفته دوازدهم حاملگی، به تغییرات جنین و شرایط و ملاحظات این هفته از بارداری بپردازیم. به شما پیشنهاد میکنیم، برای آگاهی بیشتر از وضعیت جنین خود، سایر مقالههای سیناکر از جمله علائم و وضعیت جنین در هفته در هفته ۱۳ حاملگی را مطالعه نمایید.