دمای طبیعی بدن بین 36.5 تا 37.5 درجه است، بنابرین اگر دمای بدن شما زیر 40 درجه سانتیگراد باشد وضعیت خوبی دارید. اما حتماً برای شما پیش آمده اوقاتی که احساس میکنید دمای محیط بالا رفته است و دلتان میخواهد لباسهایتان را کمتر کنید. از طرفی ممکن است سردتان شود و بدنتان پس از تعریق دچار لرزش شود. این وضعیت یکی از نشانههای تب در وجود شما است. ما با این واکنشها سعی داریم دمای بدن خود را تنطیم کنیم و به حالت نرمال خود برگردیم؛ اما برخلاف برخی از تصورات و نگرانیها، وجود تب همیشه نشانهی بدی نیست.
بهطور خلاصه تب یک واکنش طبیعی و عادی بدن نسبت به وجود یک عفونت است. تب نشانه ای از وجود یک بیماری و بخشی از روند بهبود بدن به شمار میآید. اما برای اندازهگیری دمای بدن خود باید ابزار مناسبی در اختیار داشته باشید چراکه نمیتوانید با لمس پیشانی متوجه درجه دمای بدن خود شوید. در این هنگام با استفاده از دماسنج ها میتوانید دمای درونی و بیرونی بدنتان را اندازه گیری کنید و سپس با توجه به احوالات بدن خود، اقداماتی جهت بهبود وضعیتتان انجام دهید.
البته انواع مختلفی از تب سنجها وجود دارند که نیاز است آنها را شناسایی کنیم و سپس اقدام به تهیه آنها کنیم. برخی از انواع دماسنجها شامل دماسنجهای دیجیتالی، دهانی، گوش و پیشانی و… هستند. در این مقاله از سیناکر قصد داریم به بررسی دماسنج پیشانی، موارد استفاده از آن، نکات استفاده، مزایا و معایب این تب سنج بپردازیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
دماسنج پیشانی یا شریان تمپورال چیست و چگونه استفاده میشود؟
تبسنج پیشانی و شریان تمپورال هر دو دستگاههایی هستند که برای سنجش دمای بدن استفاده میشوند. تبسنج پیشانی یک دستگاه الکترونیکی است که به کمک حرارتسنج، دمای پوست پیشانی را اندازهگیری میکند. درحالیکه شریان تمپورال یک دستگاه سنجش دمای بدن است که با استفاده از تکنولوژی لیزر، دمای پوستی که در ناحیه شریان تمپورال (که در اطراف چشمان و بالای گوش میباشد) قرار دارد، اندازه گیری میشود.
موارد استفاده از دماسنج شریان تمپورال چیست؟
هر دو دستگاه تب سنج پیشانی و شریان تمپورال معمولاً برای سنجش دمای بدن در افرادی استفاده میشود که نمیتوانند از دماسنج خوراکی استفاده کنند، مانند کودکان کوچک، سالمندان، بیمارانی که بیهوشی هستند یا دارای بیماریهایی مانند افتراقی یا سوختگی هستند. همچنین، این دستگاهها به دلیل سادگی استفاده و عدم نیاز به تماس با بدن، در برخی موارد برای سنجش دمای بدن در محیطهای بیمارستانی و در پزشکی عمومی استفاده میشوند. عملکرد این تب سنجها به گونهای است که در مقایسه با دیگر انواع دماسنجهای موجود در بازار سرعت بیشتری دارند؛ در واقع این نوع دماسنج نتایج اندازه گیری دمای بدن را زودتر از دیگر دستگاهها به نمایش میگذارند. بهطور کلی، در مواقعی که افراد نسبت به وجود تب در بدن خود شک و تردید دارند، از این دماسنج استفاده میکنند.
علاوهبر دمای بالای بدن، علائم احتمالی دیگری نیز خبر از وجود تب در بدن میدهند؛ این علائم عبارتند از:
- تعریق
- لرز
- سردرد
- دردهای عضلانی
- بیاشتهایی
- بثورات پوستی
- بی قراری
- ضعف
نکته مهمی که درمورد تشخیص تب وجود دارد این است که زمانیکه دمای بدن در حدود 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر باشد، نشان از وجود تب است. با اینوجود، میزان این دما در نوزادان و بزرگسالان تفاوت دارد؛ چراکه بروز این درجه دما در بدن یک نوزاد، بسیار نگران کننده تر از یک بزرگسال به نظر میرسد. در صورت نگرانی درباره خطر تب برای نوزاد یا کودک خردسال خود، پیشاپیش با یک پزشک مورد اطمینان در ارتباط باشید؛ در اپلیکیشن سیناکر میتوانید از مشاورههای پزشکان متخصص بهرهمند شوید و بدون اتلاف زمان و در اسرع وقت مشکل خود را به آنها توضیح دهید.
دلایل شایع بروز تب در بدن چیست؟
در ساعاتی از روز مانند بعدازظهر یا عصر، دمای بدن انسان بهطور طبیعی بیشتر از ساعات دیگر شبانهروز است. بهعلاوه غذا خوردن و ورزش نیز جزو فعالیتهایی هستند که ممکن است بر دمای بدن فرد تاثیر بگذارد. بهوجود آمدن تب در بدن خبر از مبارزه بدن با عفونتهای باکتریایی و ویروسی میدهد که به طریقی به داخل بدن انسان راه پیدا کردهاند از اینرو تب نشانهی خوبی در بدن است چراکه از طریق آن میتوان وجود عارضههای مختلف را تشخیص داد. در کنار این مورد بهتر است بدانیم که تب ممکن است به دلایل زیر نیز به وجود بیاید:
- بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید
- واکنش به داروها و واکسنها
- برخی از انواع سرطان ها
علاوهبر موارد گفته شده، بروز تب بسیار زیاد، میتواند باعث ایجاد علائمی مانند خواب آلودگی شدید،گیجی، تحریکپذیری و درمواردی حتی تشنج شود.
پیشنهاد مطالعه: دمای طبیعی بدن انسان، افت دما و تب به چه معناست؟
نکات و مراحل استفاده از دماسنج پیشانی (شریان تمپورال)
استفاده از دماسنج پیشانی بسیار ساده است و شما بهراحتی میتوانید دمای بدن خود یا شخص دیگری را با آن اندازه بگیرید. در ادامه مراحل استفاده از دماسنج پیشانی عنوان شده است:
- دستورالعملهایی را که به هنگام خرید تبسنج همراه آن است به خوبی مطالعه کنید و در مورد نحوه نگهداری از آن اطلاعات کافی کسب کنید.
- تبسنج را یک بار روشن و خاموش کنید تا از درستی کرد آن مطمئن شوید.
- تبسنج را به پوست وسط پیشانی نزدیک کنید.
- دمای نشان داده شده را مشاهده کنید.
توجه داشته باشید که اگر دمای بدن شما زیر 40 درجه سانتیگراد باشد وضعیت خوبی دارید؛ اما اگر دما بالاتر از این مقدار باشد میتوانید با روشهای گفتهشده در ادامه، دمای بدن را کاهش دهید:
- دوش آب گرم
- استراحت در خانه
- استفاده از وعدههای غذایی سبک که هضم راحتی دارند
- مصرف ایبوپروفن، ناپروکسن، استامینوفن یا آسپرین
توجه کنید درصورتیکه با انجام موارد گفته شده همچنان تب شما بالای 40 درجه سانتیگراد باقی بماند، حتماً باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید؛ بهخصوص اگر تب شما با علائمی از جمله تشنج، از دست دادن هوشیاری، گیجی، گرفتگی گردن، مشکل تنفسی، دردهای شدید عضلانی، تورم و التهاب در یک ناحیه خاص از بدن، ترشحات واژن یا ادرار با بوی شدید همراه بود.
جهت اندازهگیری تب خود، میتوانید از تبسنج دیجیتال غیرتماسی Ario Bt به همراه اپلیکیشن سیناکر استفاده کرده و دمای بدن خود را کنترل کنید. همین حالا برای دیدن انواع این تب سنجها، به فروشگاه سیناکر مراجعه کنید.
مزایا و معایب استفاده از دماسنج شریان تمپورال
مهمترین مزیت استفاده از این نوع تبسنج استفاده آسان و نمایش سریع نتایج اندازهگیری آن بوده که این ویژگیها باعث شده که تبسنج شریان تمپورال به عنوان بهترین وسیله برای سنجش دمای بدن کودکان نیز مورد استفاده قرار گیرد. از طرف دیگر از جمله معایب آن هزینه بیشتر این دستگاه نسبت به سایر تبسنجها به دلیل استفاده از تکنولوژی مادون قرمز است. در نظر داشته باشید عدم رعایت نکاتی که باید به منظور کارکرد صحیح این دستگاه در نظر داشت میتواند بر روی نتیجهی آزمایش تاثیر بگذارد. یکی از نکات مهم هنگام استفاده از این دستگاه این است که باید از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید اجتناب کنید.
دمای پایین محیط، پیشانی عرق کرده و تماس دستگاه با پیشانی هنگام اندازهگیری از جمله دیگر عواملی هستند که میتوانند نتایج اندازهگیری با این دستگاه را مختل کنند.جالب است بدانید در هنگام همهگیری کرونا پزشکان و افراد دیگر استفاده گسترده ای از این تبسنجها کردند. این موضوع باعث شد محققان این نوع از تبسنج ها را با سایر روشهای دماسنجی تماسی موجود که از طریق سایر اعضای بدن دما را اندازه گیری میکنند مقایسه کنند:
- دماسنجهایی که در زیر بغل قرار میگیرند.
- دماسنج تیمپان که داخل گوش قرار میگیرد.
- دماسنجهای دهانی که در زیر زبان قرار می گیرد.
- دماسنجهای مقعدی که داخل مقعد قرار میگیرند (دقیقترین نتیجهگیری).
بیشتر بدانید: دمای طبیعی بدن کودک و نوزاد + دلایل تب در کودکان
نتایج دماسنجی در نقاط مختلف بدن
نتایج دماسنجی در نقاط مختلف بدن متفاوت است. بنابراین پزشکان محدودههای نرمالی برای هرنوع روش دماسنجی اعلام می کنند که همگی در آن اتفاق نظر دارند:
- دمای دهان در حدود 37 درجه طبیعی تلقی میگردد.
- دمای مقعد 0.5 تا 1 درجه فارنهایت بالاتر از دمای دهان است.
- دمای گوش 0.5 تا 1 درجه فارنهایت بالاتر از دمای دهان است.
- دمای زیر بغل معمولاً 0.5 تا 1 درجه فارنهایت کمتر از دمای دهان است.
- دمای شریان تمپورال در پیشانی معمولاً 0.5 تا 1 درجه فارنهایت کمتر از دمای دهان است.
با این همه پزشکان هنوز هم دمای مقعد را دقیقترین دما درنظر میگیرند. برای یک مثال کوتاه میتوان اینگونه بیان کرد که هنگامی که دمای شریان تمپورال را اندازه میگیرید و نتیجه 38.3 درجه گزارش میشود، دمای رکتال یا گوش چیزی در حدود 38.8 درجه فارنهایت است. درنهایت توجه به این نکته ضروری است که هنگام گزارش دمای بدن به پزشکتان نوع و روش دماسنجی که با آن خوانش را انجام دادهاید نیز ذکر کنید.
جمع بندی دماسنج پیشانی
در این مقاله از سیناکر به بررسی کامل تبسنج پیشانی پرداختیم و تلاش کردیم تا مطالب کاربردی و مفیدی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. اگر نسبت به وجود تب در بدن خود شک دارید، میتوانید با انجام مراحل و نکات گفته شده نسبت به اندازهگیری دمای بدن خود اقدام کنید؛ در نهایت، اگر دچار تب شدهاید، در صورت نگرانی بهتر است تمامی این اقدامات زیر نظر یک پزشک متخصص باشند تا نتایج دقیقی دریافت کنید. همچنین برای صرفهجویی در وقت و هزینه خود میتوانید از خدمات پزشکی آنلاین استفاده کنید؛ ما این امکان را برای شما فراهم کردهایم تا با استفاده از اپلیکشین سیناکر از مشاورههای پزشکان متخصص بهرهمند شوید. شما میتوانید با خرید برنامههای مشاوره و سلامت با خیال راحت و بهطور دائم با پزشک موردنظر خود در ارتباط باشید.