HDL در آزمایش خون چیست؟‌میزان نرمال و تفسیر hdl کلسترول

تصویری از دست یک فرد با دستکش لاتکس که کارت راهنمایی در مورد تفسیر سطح HDL کلسترول را نگه داشته است. روی کارت، مقدار کمتر از ۴۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر به‌عنوان پایین و خطرناک با علامت چهره ناراحت، و مقدار ۶۰ یا بیشتر به‌عنوان مقدار مطلوب با تیک سبز مشخص شده است. پس‌زمینه تصویر سبز تیره و یکدست است.

در مورد آزمایش  HDL چه می‌دانید؟ پایین بودن HDL در آزمایش خون نشانه چیست؟ آیا می‌دانید سطح نرمال اچ دی ال در آزمایش خون به سلامتی قلب و عروق شما کمک کرده و از بروز بی ناراحتی‌های قلبی و سکته جلوگیری می‌کند؟ برای بررسی سطح HDL در بدن آزمایش خون بهترین راه حل است. در واقع این آزمایش میزان چربی خون خوب بدن را اندازه‌گیری می‌کند و هر چقدر میزان  اچ دی ال خون شما بالاتر باشد امکان اینکه چربی در خون شما رسوب کند، کاهش می‌یابد. اگر قصد دارید تا اطلاعات جامع و کاملی در ارتباط با این آزمایش به دست آورید، ادامه این مقاله از سیناکر را از دست ندهید.

HDL مخفف چیست و چه نقشی در بدن دارد؟

HDL مخفف لیپو پروتئین با چگالی بالاست. در آزمایش HDL به بررسی سطح کلسترول خوب در بدن پرداخته می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت چربی به دو صورت کلسترول و تری گلیسیرید در بدن شما وجود دارد. کلسترول برای جابجایی در بدن به پروتئین نیاز دارد. از کنار هم قرار گرفتن آنها ماده‌ای به نام لیپبو پروتئین تشکیل می‌شود. این ماده خود نیز به دو دسته لیپو پروتئین با چگالی بالا و چگالی پایین تقسیم می‌شود.

از لیپوپروتئین با چگالی پایین به عنوان LDL یاد می‌شود. LDL در شریان‌ها رسوب کرده و زمینه را برای بروز ناراحتی‌های قلبی و مغزی فراهم خواهد کرد. در حالیکه HDL به جمع آوری کلسترول در بدن پرداخته و آنها را به سمت کبد هدایت می‌کند. چربی‌ها در کبد پردازش شده و مقادیر اضافی آن از بدن دفع می‌شود که به این ترتیب مانع از رسوب چربی در شریان‌ها خواهد شد.

چرا آزمایش HDL تجویز می‌شود؟

یکی از شاخص‌های مهم که بر سلامت قلب تاثیرگذار است، سطح چربی خون می‌باشد و به همین دلیل در آزمایش چکاپ کامل دوره‌ای و غربالگری، HDL در آزمایش خون تجویز خواهد شد. ممکن است در جواب آزمایش این تست را با عنوان HDL-C نیز مشاهده کنید.

به طور کلی توصیه می‌شود همه افراد بالای ۲۰ سال به منظور پایش سلامتی سیستم قلبی و عروقی هر ۴ تا ۶ سال یک بار آزمایش HDL را بدهند. صرف نظر از چکاپ‌های دوره‌ای، پزشکان آزمایش HDL را برای کسانی که به بیماری‌های زمینه‌ای زیر مبتلا هستند، توصیه می‌کنند:

  • مردان بالای ۴۵ و زنان بالای ۵۵ سال.
  • افرادی که مواد دخانی مانند سیگار مصرف می‌کنند.
  • افرادی که به دیابت مبتلا هستند.
  • افرادی که بیماری قلبی در افراد خانواده آنها مشاهده می‌شود.
  • افرادی که فشار خون بالا دارند.
  • کسانی که سابقه سکته قلبی دارند.

چگونه باید برای آزمایش HDL حاضر شویم؟

برای انجام آزمایش HDL نکات زیر را رعایت کنید:

  1. ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. برای این منظور پیشنهاد می‌شود که رژیم غذایی همیشگی خود را رعایت کنید.
  2. برای شام وعده سبک‌تری را در نظر بگیرید.
  3. سعی کنید زمانبندی را درست انجام دهید تا مدت زمان ناشتا بودن به طور صحیح رعایت شود.
  4. در طی ناشتایی می‌توانید آب بنوشید، اما نوشیدن چای، قهوه، آبمیوه و… مجاز نیست.
  5. اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید حتماً در مورد آن با پزشک و تکنسین آزمایشگاه صحبت کنید. بعضی از داروها بر نتیجه تست تاثیر منفی می‌گذارند و به همین دلیل باید قبل از انجام آزمایش مصرف آنها را محدود یا قطع کرد.
  6. در مدت زمان ناشتایی نباید سیگار بکشید یا آدامس بجوید.
  7. برای این آزمایش به نمونه خون نیاز نیست نمونه گیری از طریق ورید بازویی انجام خواهد شد.

میزان نرمال HDL چقدر است؟

همانطور که گفته شد از اچ دی ال به عنوان کلسترول خوب یاد می‌شود و در نتیجه هرچه مقدار آن در آزمایش خون شما بیشتر باشد، شما از شر بیماری‌های قلبی و عروقی در امان خواهید بود. به طور کلی مقدار نرمال HDL  در آزمایش خون بین ۳۰ تا ۸۰ میلی‌گرم در دسی لیتر متغیر است. وقتی که مقدار HDL خون به کمتر از ۳۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر کاهش می‌یابد، احتمال بروز حمله قلبی وجود دارد.

لازم به ذکر است که در بعضی شرایط میزان نرمال HDL فرق می‌کند. به طور مثال در زنان مقدار نرمال HDL کمی بیشتر از مردان است. مقدار HDL در زنان ۴۰ تا ۸۵ میلی‌گرم و در مردان ۳۷ تا ۷۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر است. همچنین در ورزشکاران مقدار اچ دی ال خون بالا بوده و به همین دلیل این افراد کمتر در معرض عارضه‌های قلبی قرار می‌گیرند. البته توجه کنید که مقادیر بسیار بالای HDL هم برای شخص مضر است و خطر سکته مغزی را در او می‌افزاید.

تفسیر نتایج HDL در آزمایش خون

برای تفسیر هر آزمایشی به فاکتورهای مهمی مانند سن، جنسیت، داروهای مصرفی، نوع و شدت بیماری، مدت زمان استفاده از دارو و مدت زمان بیماری توجه خواهد شد. تفسیر نتیجه آزمایش بر عهده متخصصان است. نکته مهم دیگر این است که هرگز شرایط پزشکی خود را با دیگران نسنجید. بدن هر شخص در هنگام روبرو شدن با بیماری و داروهای مصرفی واکنشی متفاوت از خود نشان می‌دهد.

سطح نرمال HDL بر اساس جنسیت:

  • زنان: ۴۰ تا ۸۵ میلی‌گرم بر دسی لیتر (mg/dl)
  • مردان: ۳۷ تا ۷۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر((mg/dl

پایین بودن hdl در آزمایش خون نشانه چیست؟

عوارض پایین بودن HDL در آزمایش خون چیست؟ بعضی شرایط مانند ابتلا به بیماری‌های ژنتیکی نادر، مصرف سیگار و ابتلا به دیابت باعث کاهش سطح HDL در آزمایش خون می‌شود. کاهش HDL در آزمایش خون با عوارض زیر همراه است و خطر بروز بیماری‌های زیر را افزایش می‌دهد:

  1. انسداد و گرفتگی عروق کرونر
  2. ایست قلبی
  3. مقاومت انسولین
  4. سکته قلبی یا همان حمله قلبی
  5. دیابت
  6. چربی خون بالا

علت کاهش سطح HDL در بدن چیست؟

کاهش سطح HDL به عوامل زیر بستگی دارد:

رژیم غذایی و سبک زندگی اشتباه

مصرف بعضی غذاها مثل انواع مغزها و گیاهان تازه باعث افزایش سطح HDL در بدن می‌شود. عدم توجه به نوع مواد غذایی بدن را با کمبودهای مختلفی روبرو خواهد کرد.

نداشتن برنامه ورزشی منظم

کسانی که روزانه به مدت ۳۰ دقیقه ورزش می‌کنند، دارای سطح نرمالی از کلسترول هستند.

فاکتورهای ژنتیکی

در این شرایط شخص به طور ژنتیکی با کاهش این ماده در بدن روبرو است. به همین خاطر درمان قطعی برای حل این مشکل وجود ندارد. در این حالت متخصصان پیشنهاد می‌کنند تا با داشتن سبک زندگی سالم، کمبود این ماده در بدن را جبران کنند. از جمله عوامل دیگر برای کاهش سطح اچ دی ال می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد.

  • چاقی و اضافه وزن
  • مصرف طولانی مدت داروهای ضد بارداری
  • دیابت کنترل نشده
  • افزایش سن
  • مصرف مواد دخانی

بالا بودن hdl در آزمایش خون به چه معناست؟

با اینکه گفته می‌شود کلسترول خوب از بروز ناراحتی‌های قلبی جلوگیری می‌کند، اما سطح بالای آن می‌تواند خطرساز باشد. البته باید بدانید چنانچه از متابولیسم نرمالی بهره‌مند باشید، میزان این ماده در بدن بیش از اندازه افزایش نخواهد یافت. افزایش HDL در خون به دلایل گوناگونی از جمله کمبود فاکتورهای ژنتیکی یا آسیب دیدگی بعضی پروتئین‌های خاص ممکن است اتفاق افتد. عوامل زیادی از جمله رژیم غذایی نامناسب و سرشار از چربی‌های غیر اشباع، کم تحرکی، افزایش وزن و چاقی باعث افزایش میزان HDL در خون می‌شوند.

تفاوت HDL با LDL در آزمایش خون چیست؟

LDL و HDL دو نوع کلسترول مختلف در بدن هستند که هر دو نقش مهمی در سلامت قلب و عروق دارند. اچ دی ال با عنوان (کلسترول خوب) در بدن شناخته می‌شود که به حذف کلسترول اضافی از بدن کمک کرده و احتمال تجمع آن در رگ ها را به مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهد. معمولاً مقدار بالای HDL خوب می‌باشد، چرا که با کاهش خطر بیماری‌های قلبی ارتباط مستقیمی دارد.

از طرفی دیگر LDL که با عنوان (کلسترول بد) شناخته می‌شود که می‌تواند در دیواره رگ‌ها رسوب کند و منجر به تنگی و انسداد عروق شود و مقدای بالای کتلسرول ال دی بسیار خطرناک می‌باشد که در نهایت خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش می‌دهد. حفظ تعادل بین سطح کلسترول HDL و LDL برای افزایش سلامت قلب بسیار حائز اهمیت می‌باشد و عواملی از جمله سبک زندگی بی تحرک، سیگار کشیدن، افزایش وزن و چاقی می‌توانند کلسترول LDL را افزایش داده و کلسترول HDL را کاهش دهند.

تست‌های مرتبط با آزمایش HDL چیست؟

تست‌های مرتبط با آزمایش اچ دی ال شامل موارد زیر می‌باشد.

آزمایش Triglycerides

هدف از انجام این تست بررسی خطر بروز بیماری قلبی و عروقی است. همچنین ممکن است پزشک برای پایش روند درمانی آن را تجویز کند.

آزمایش Cholestterol

این تست نیز با هدف بررسی خطر بیماری قلبی و عروقی و پایش روند درمانی تجویز می‌شود.

آزمایش LDL

این آزمایش به بررسی کلسترول بد خون می‌پردازد. منظور از LDL در آزمایش خون همان لیپو پروتئین با چگالی کم است. این آزمایش‌ها همگی به بررسی چربی خون بدن و علائم چربی خون بالا می‌پردازند. برای انجام این آزمایش‌ها حتماً ًشرایط ناشتایی را رعایت کنید.

آزمایش HDL چه خطری دارد؟

آزمایش HDL نیاز به یک خونگیری معمولی دارد. بنابراین به ندرت مسئله جدی ایجاد می‌کند. خطرات ناشی از دادن نمونه خون عبارتند از:

  1. خونریزی زیر پوست یا هماتوم
  2. خونریزی بیش از حد
  3. غش کردن
  4. عفونت

نحوه ثبت آزمایش HDL در اپلیکیشن سیناکر

شما می‌توانید نتایج آزمایش HDL خود را به راحتی در اپلیکیشن سیناکر ثبت کنید و به صورت ماهانه آنها را چک کرده و در صورت نیاز با پزشک خود روند تغییرات نتایج آزمایشات را مورد بررسی قرار دهید و برای انجام این کار باید مراحلی که در ادامه گفته می‌شود را به درستی طی کنید.

  1. ابتدا وارد اپلیکیشن سیناکر شوید، در صورت داشتن حساب کاربری وارد حساب خود شوید و اگر حساب ندارید، می‌توانید به سادگی یک حساب جدید ایجاد کنید و سپس وارد صفحه اصلی اپلیکیشن شوید.
  2. در صفحه خانه نرم‌افزار سیناکر گزینه افزودن داده جدید را بزنید و در منوی آن، آیکون ثبت آزمایش جدید را انتخاب کنید تا صفحه ثبت آزمایش برای شما باز شود.
  3. در قسمت بالای صفحه می‌توانید زمان آزمایش را مشخص کرده و سپس دکمه تایید را انتخاب کنید.
  4. روی هر کدام از پارامترهای آزمایشگاهی که می‌خواهید ثبت کنید را انتخاب کرده و عدد آزمایش خود را وارد کنید.
  5. بعد از اتمام ثبت اعداد آزمایش دکمه ذخیره را انتخاب کنید.
  6. همچنین شما می‌توانید با انتخاب آیکون زنگوله برای آزمایش خود یادآور ثبت کنید.

چه زمانی باید آزمایش HDL بدهیم؟

همانطور که در این مقاله از سیناکر گفته شد، آزمایش HDL معمولاً به عنوان بخشی از آزمایش چربی خون (پروفایل لیپید) برای ارزیابی سلامت قلب صورت می‌گیرد. به طور کلی افراد سالم بالای ۲۰ سال باید هر ۴ تا ۶ سال یک ‌بار این آزمایش را انجام دهند، اما در صورتی که فرد دارای عوامل خطر مانند دیابت، چاقی، فشار خون بالا، سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا سبک زندگی ناسالم باشد، نیاز به بررسی‌های بیشتر دارد.

سوالات متداول درباره HDL در آزمایش خون

در ادامه به برخی از سوالات متداول راجع به آزمایش اچ دی ال پاسخ‌های کوتاه و مختصر به شما عزیزان ارائه می‌دهیم.

۱. HDL در آزمایش خون چیست؟ 

HDL نوعی چربی خون است که وجود آن از بروز حملات قلبی جلوگیری می‌کند. اگر سطح HDL در آزمایش خون پایین بیاید، احتمال بروز حمله قلبی وجود خواهد داشت.

۲. آیا برای انجام آزمایش HDL باید ناشتا باشیم؟ 

بله، آزمایش HDL به ۱۰ ساعت ناشتایی نیاز دارد.

۳. شرایط انجام آزمایش HDL چیست؟ 

برای انجام آزمایش HDL می‌بایست شب قبل از آزمایش شام سبک و کم چرب میل کنید. از ۷۲ ساعت قبل از آزمایش الکل مصرف نکنید و همچنین از ۲۴ ساعت قبل نیز ورزش سنگین نکنید.

اشتراک گذاری: