درماتیت شغلی به بیماریهای پوستی ناشی از کار گفته میشود. در واقع این بیماری نوعی التهاب پوستی است که علت ایجاد آن تماس مستقیم با مواد گوناگون در محل کار است. این التهاب پوستی علائمی مانند درد، خارش، قرمزی و تورم را بر روی پوست ایجاد میکند. در این مقاله درصدد هستیم تا مطالبی را در مورد درماتیت شغلی و علل مبتلا به درماتیت شغلی و پیشگیری از آن برای شما بیان نماییم. اگر بهدنبال اطلاعاتی در این زمینه هستید این مقاله از سیناکر را از دست ندهید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
درماتیت شغلی و علل آن
درماتیت نوعی از بیماریهای التهابی پوست بهشمار میرود که موجب خارش، قرمزی و خشکی پوست میشود. درماتیت همچنین میتواند باعت ایجاد تاول در پوست، خروج مایل از تاول و نیز پوسته پوسته شدن شود. این بیماری واگیردار نیست و آسیب جدی را برای فرد ایجاد نمیکند اما حس ناخوشایندی به افراد درگیر به آن میدهد. این بیماری به دلایل مختلفی چون ژنتیک، سیستم ایمنی و یا در اثر تماس با مواد حساسیتزا در بدن افراد ایجاد میشود. یکی از مهمترین علل ایجاد درماتیت شغل افراد است. کسانی که در محیط کار خود با آلایندهها در تماس هستند میتوانند به درماتیت مبتلا شوند. از جمله شغلهایی که سبب ایجاد درماتیت شغلی میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کارگران خودروسازی و هواپیما: کارگرانی که در کارخانههای خودروسازی و هواپیماسازی مشغول به کار هستند، در معرض تماس با موادی مانند نیکل، لاستیک، کبالت، کروماتها و رزینهای دی متاکریلات قرار دارند. در تماس بودن با مواد یاد شده سبب ایجاد این بیماری در پوست افراد میشود.
کار در صحافیها: کسانی که در صحافی کار میکنند بهدلیل تماس با چرم، چسب و رزین در خطر ابتلا به درماتیت شغلی هستند.
کارگران ساختمانی: کارگرانی که در ساختمانسازی مشغول به فعالیت هستند بهدلیل ارتباط با دستکشهای لاستیکی و چرمی، کرمات، رزین، کبالت و چوب میتوانند دچار درماتیت شغلی شوند.
کارگران معدن زغالسنگ: کار با مواد موجود در معدن و ماسک و چکمههای لاستیکی احتمال ابتلا به درماتیت شغلی در این افراد را افزایش میدهد.
افراد مشغول در نانواییها و قنادیها: استفاده از اسانسهای مختلف، ادویهها، طعمدهندهها، رنگها و مواد دیگر در این مکانها موجب ابتلا به درماتیت شغلی در برخی از افراد میگردد.
باغداران و گلفروشان: کسانی که در محیطهای باغ و یا گلفروشیها در حال فعالیت هستند بهدلیل تماس با گلها و گیاهان و نیز آفتکشها در معرض خطر ابتلا به درماتیت قرار میگیرند.
آرایشگرها: این افراد بهدلیل تماس با مواد آرایشی چون عطرها، رنگها، دستکشهای لاستیکی و مواد شیمیایی دیگر در لوازم آرایشی میتوانند دچار درماتیت شغلی شوند.
نقاشان ساختمان: نقاشان نیز بهدلیل تماس با رنگها، تینرها، چسب، رنگ و دیگر مواد شیمیایی میتوانند به درماتیت شغلی مبتلا شوند.
مکانیکها: در تماس بودن با مواد مختلفی چون ضدیخ، کرومات و رزین اپوکسی که در مکانیکیها وجود دارد سبب ایجاد درماتیت شغلی میشود.
افراد شاغل در بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی: این افراد نیز بهدلیل ارتباط با بیحسکنندهها، ضدعفونیکنندهها، دستکشهای لاستیکی و موارد دیگر در معرض ابتلا به بیماری درماتیت شغلی هستند.
کارگران کارخانههای پلاستیکسازی: کارگران مشغول به کار در این کارخانهها بهدلیل تماس با موادی چون پلی یورتانها، رزینهای فنلی، سختکنندهها و… میتوانند به درماتیت شغلی دچار شوند.
کارگران صنایع چرمسازی: این افراد نیز بهدلیل ارتباط با موادی چون قارچکشها، رنگها، کروماتها و فرمالدئید نیز در معرض ابتلا به درماتیت شغلی قرار میگیرند.
راههای پیشگیری از مبتلا شدن به درماتیت شغلی چیست؟
- یکی از راههای مؤثر در پیشگیری از ابتلا به بیماری درماتیت شغلی استفاده از وسایل حفاظت فردی و رعایت بهداشت شخصی در محیط کار است.
- کارگرانی که در مشاغل مرتبط با درماتیت مشغول به کار هستند باید نحوه کار کردن ایمن با مواد شیمیایی که منجر به درماتیت میشوند را بدانند.
- ماهیت محصولات مورد استفاده در محیطهای شغلی که منجر به درماتیت شغلی میشوند باید توسط کارگران بررسی شوند.
- کارگران میتوانند محصولاتی که سبب ایجاد درماتیت شغلی میشوند را جایگزین یا حذف کنند.
- در محیطهای صنعتی باید چگونگی کار با مواد شیمیایی به کارگران آموزش داده شود تا به درماتیت شغلی دچار نشوند.
- موادغیرخطرناک باید باید با موادی که خطر کمتری برای ابتلا به درماتیت در کارگران میشود، جایگزین گردند.
- کارگران و کارکنانی که در محیطهای شغلی در معرض خطر ابتلا به درماتیت شغلی هستند باید همواره بهداشت فردی را رعایت کنند. این افراد باید همیشه دستهای خود را با مواد شوینده تمیز کنند.
- استفاده از تجهیزات حفاظت فردی مانند دستکشها و پیشبندها در پیشگیری از ابتلا به درماتیت شغلی مؤثر هستند.
- باید تمام اقدامات احتیاطی در هنگام کار با مواد شیمیایی به کارگران آموزش داده شود.
- دفع نمودن مکرر زبالهها و تمیز نگه داشتن تجهیزات در محیط کار برای کاهش ارتباط با مواد آلرژیزا میتواند به پیشگیری از درماتیت شغلی کمک کند.
- استفاده از کرمهای پوستی مخصوص در هنگام کار نیز میتواند خطر ابتلا به درماتیت شغلی را کاهش دهد.
- افراد شاغل که در معرض درماتیت شغلی هستند باید از مواد شوینده و صابونهای با PH مناسب استفاده کنند.
- اگر در محیطهایی کار میکنید که میزان ابتلا به درماتیت در آن زیاد است سعی کنید از لباسهای نخی استفاده نمایید.
- دفع مکرر زبالهها در محیط کار میتواند در پیشگیری از درماتیت مؤثر باشد.
- تا میتوانید از مواد حساسیتزا در محیط کار دوری کنید.
درمان درماتیت شغلی
هنگام مشاهده علائم این بیماری بهخصوص اگر در مشاغلی که امکان ابتلا به درماتیت در آنها زیاد است کار میکنید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی از مهمترین درمانهای درماتیت شغلی اشاره میکنیم:
- استفاده از داروهای ضد التهاب مانند کرمهای مرطوبکننده و پماد برای کاهش التهاب و خارش ناشی از درماتیت
- استفاده از داروهای کاهش آلرژی مانند آنتیهیستامینها
- استفاده از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی
- استفاده از آنتیبیوتیک و داروهای ضد آلرژی و ضد قارچ
- استفاده از داروهای بیولوژیک مانند دوپیلوماب که موجب بهبود ضایعات ناشی از درماتیت میشود
- استفاده از فتوتراپی یا نوردرمانی میتواند به درمان درماتیت کمک کند
درمان خانگی درماتیت چگونه است؟
راهکارهایی برای درمان درماتیت در خانه وجود در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- دوری کردن از گرمای بیش از اندازه
- محافظت از پوست در برابر هرچیزی که موجب حساسیت پوست میشود.
- استفاده نکردن از شامپوها و صابونهای معطر
- از آب ولرم برای استحمام استفاده کنید
- پرهیز از خاراندن درماتیت زیرا خاراندن درماتیت را تحریک میکند
- کم کردن استرس و اضطراب زیرا داشتن استرس موجب تشدید درماتیت میشود
- استفاده از مرطوبکننده پس از استحمام
- استفاده از مهارکنندههای کلسینورین که باعث کاهش التهاب میشوند
- محافظت از پوست با استفاده از وسایل حفاظت فردی مانند دستکش
- از کمپرس مرطوب برای بهبود تاولها استفاده کنید
- مرطوب نگهداشتن پوست آسیبدیده با روغنهایی مانند روغن زیتون و روغن نارگیل
عواملی که در ایجاد درماتیت شغلی مؤثر هستند؟
برخی از عوامل سبب بهوجود آمدن و نیز تشدید درماتیت در محل کار میشوند. در ادامه برخی از عوامل را بیان میکنیم.
- داشتن سابقه بیماریهای پوستی
- گرمای بیش از اندازه در محیط کار
- قلیایی، اسیدی یا نمکی بودن مواد شیمیایی
- خراش و بریدگی پوست
- مدت زمانی که پوست با مواد در تماس است
- سطح سیستم ایمنی افراد
سخن پایانی
درماتیت شغلی به دلیل حساسیت افراد شاغل به موادی که در محیط کار آنها مورد استفاده قرار میگیرد، اتفاق میافتد. اغلب کارگران و کارکنانی که در محیطهای ساختمانی، کارخانهها و مراکز صنعتی کار میکنند بهدلیل در تماس بودن با مواد شیمیایی به درماتیت مبتلا میشوند. برای پیشگیری از ابتلا به درماتیت شغلی باید از وسایل محافظتی مانند دستکش، کفش و پیشبند استفاده نمود. برای درمان این بیماری شغلی باید از مرطوبکنندهها یا داروهای رفع آلرژی مانند آنتیهیستامینها استفاده کرد.
در این مقاله در مورد درماتیت شغلی علل آن و چگونگی درمان و پیشگیری از آن در محیط کار مطالبی را بیان کردیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید از ابتلا به درماتیت شغلی پیشگیری نمایید.