علائم، خطرات و وضعیت مادر در هفته یازدهم بارداری

هفته یازدهم بارداری و وضعیت مادر

پس از گذشت مادر از هفته دهم بارداری در این هفته مادران به پایان سه ماهه اول نزدیک می‌شوند. منتها وضعیت مادر در هفته یازدهم بارداری به گونه‌ای است که هنوز چیزی در شکل ظاهری شکم آن‌ها مشاهده نمی‌شود. فقط شاید در این هفته‌ها حس کنند که لباس‌هایشان کمی تنگ شده‌ و نیاز به لباس جدید دارند. در حالی که کودک به مرحله رشد رسیده است تا عملکردهای اساسی حیاتی خود را آغاز کند، به رشد سریع خود نیز ادامه می‌دهد. مادر در طول این هفته روز به روز از بارداری خود آگاه‌تر می‌شود. اگرچه علائم بارداری همچون خستگی، سردرد، تهوع و غیره ‌همچنان در این هفته ادامه خواهد داشت، اما به تدریج کاهش می‌یابد و پس از هفته دوازدهم از بین می‌رود.

بنابراین در هفته یازدهم، تحولات خوشایند بارداری قریب‌الوقوع و نزدیک است. در این هفته نوزاد به اندازه یک زردالو کوچک رسیده است. بیشتر عملکردهای زندگی او شروع به کار کرده است. کودک در این هفته می‌تواند نفس بکشد، بمکد، قورت دهد و ادرار کند. لذا رشد کودک به سرعت در حال انجام است و مادر باردار نیز هر روز بیشتر و بیشتر حاملگی خود را احساس خواهد کرد. با این حال در این هفته ممکن است مادران باردار سوالات زیادی داشته باشند و بخواهند جواب آن را بدانند. از این رو ما در ادامه این مقاله از سیناکر به این موضوع پرداخته‌ایم که وضعیت مادر در هفته 11 بارداری چگونه است و با چه تغییرات و شرایطی همراه می‌شود؟ پس همراه ما باشید.

مادر چه تغییراتی را در هفته یازدهم بارداری تجربه می‌کند؟

در این هفته همچنان علائم ناراحت کننده بارداری مادران وجود دارد. اما خبر خوب اینکه پس از تکمیل هفته یازدهم، از علائم ناراحت‌کننده مادران کم می‌شود. اصولا مادر در هفته یازدهم بارداری در شرایطی است که‌ علائم شایعی مثل تهوع و استفراغ، فشار خون پایین، سرگیجه، ضعف، خواب‌آلودگی و حساسیت سینه‌ها را تجربه می‌کند. اما با این حال هرچه به هفته دوازدهم نزدیک می‌شود، این علائم کاهش می‌یابند. مثلا رشد سریع سینه‌ها تا حدودی کند می‌شود و مشکلاتی نظیر تنش و حساسیت، کمتر آزاردهنده می‌شوند. ضمن اینکه با رشد کودک، رحم منبسط می‌شود و شروع به اعمال فشار بر عضلات می‌کند. لذا ممکن است کمی درد عضلانی وجود داشته باشد که مهم‌ترین دلیل درد کشاله ران در هفته یازدهم بارداری است.

البته مادر در هفته یازدهم بارداری در شرایطی است که‌ این‌ درد کشاله ران به دلایل مختلفی محتمل است. پس در چنین مواردی حتما به پزشک مراجعه کنید. اصولا رشد آهسته کودک باعث می‌شود که شکم در برخی زنان باردار به ویژه در افراد لاغر به تدریج نمایان شود. با این حال وقتی رشد شکم شروع می‌شود یا قابل مشاهده است، می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. همینطور به دلیل افزایش حجم خون، ممکن است گرگرفتگی، تعریق و نیاز به نوشیدن آب زیاد احساس شود. ضمن اینکه جفت در این هفته تشکیل می‌شود و وظیفه تغذیه نوزاد که قبلا از کیسه زرده بود را برعهده می‌گیرد. جفت تشکیل شده و بند ناف کوچک را می‌توان در سونوگرافی دید.

هفته ۱۱ام بارداری برابر با چند ماه است؟

یکی از مسائلی که همیشه مادران در طول دوره بارداری کنجکاو هستند تا درباره آن بدانند، این موضوع است که هفته‌های بارداری آن‌ها معادل چند ماه است؟ از این رو اگر بخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم باید گفت که هفته ۱۱ام معادل ۲ ماه و ۱۷ روز بارداری می‌شود.

چکاب و آزمایشات مادر باردار در هفته یازدهم حاملگی چیست؟

برای مادران هفته 11ام حاملگی مهم است که از معاینات روتین هم برای سلامت خود و هم برای رشد سالم نوزادشان غافل نشوند. بررسی‌های زیر به‌طور کلی در هفته یازدهم بارداری انجام می‌شود که عبارت است از:

  • نوزاد از شکم مادر باردار با سونوگرافی بررسی می‌شود. رشد کودک را می‌توان با سونوگرافی کنترل کرد.
  • در هفته یازدهم بارداری ضخامت گردن نوزاد بررسی می‌شود. در همان زمان استخوان بینی نوزاد اندازه‌گیری می‌شود.
  • آزمایشات ژنتیکی DNA بر روی جنین را می‌توان در هفته یازدهم حاملگی انجام دارد. همچنین انجام آزمایش دوگانه در این هفته از بارداری مناسب است.
  • جدای از بررسی سونوگرافی، معاینات روتین مادر باردار مانند کنترل فشار خون و وزن باید انجام شود و توصیه‌های لازم صورت گیرد.

تغذیه مادر در هفته 11ام بارداری

داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل در در طول بارداری بسیار مهم است. مادر باید هم برای سلامتی خود و هم برای رشد سالم نوزاد به تغذیه خود توجه کند. لذا برای داشتن یک رژیم غذایی متعادل، مادر باردار باید مراقب باشد که در وعده‌های غذایی خود از گروه‌های غذایی اساسی استفاده کند. میوه‌ها و سبزیجات، غلات، گوشت، مرغ، ماهی، محصولات لبنی از گروه‌های غذایی اساسی به حساب می‌آیند که برای مادران در هفته یازدهم بارداری نیز توصیه می‌شود.

علاوه بر غذاهایی که باید توسط مادر باردار مصرف شود، غذاهایی نیز وجود دارد که مادر باید از مصرف آن‌هاخودداری کند. مثلا باید از مصرف محصولات گوشتی فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس، محصولات لبنی غیر پاستوریزه اجتناب کند. به علاوه از مصرف الکل و دخانیات نیز بپرهیزد. مصرف الکل می‌تواند باعث آسیب دائمی به رشد کودک شود.

آیا درد شکم در هفته یازدهم بارداری رخ می‌دهد؟

این شاید سوال بسیاری از مادرانی باشد که در آستانه ورود به هفته یازدهم بارداری هستند. لذا در پاسخ باید گفت از آنجایی که با پیشرفت بارداری، رحم رشد می‌کند و به نوزاد اجازه رشد می‌دهد، این سبب می‌شود تا رباط‌ها و ماهیچه‌های شکمی که رحم را به دیواره شکم متصل می‌کنند، کشیده شود. این موضوع  منجر به این می‌شود تا بافت‌های همبند که از رحم حمایت می‌کنند، کشیده شود و به کودک اجازه رشد دهد. این موضوع می‌تواند باعث شود تا مادر در هفته یازدهم بارداری احساسی مانند درد و گرفتگی در ناحیه عضلانی شکم یا کشاله ران را تجربه کند.

پیشنهاد مطالعه: وضعیت جنین در هفته یازدهم بارداری

در هفته یازدهم بارداری به چه نکاتی توجه کنیم؟

مهم‌ترین موارد و نکاتی را که باید در دوران بارداری در نظر گرفت به شرح زیر هستند:

  • در هفته یازدهم بارداری، رحم در حال رشد به روده‌ها فشار می‌آورد و باعث کندی کار آن‌ها می‌شود. این به ایجاد یبوست که از علائم شایع این هفته از بارداری است می‌انجامد. لذا برای رفع آن باید بیشتر غذاهای فیبردار یا حبوبات و میوه خشک بخورید. همچنین چون غذاهای فیبری می‌توانند سبب ایجاد نفخ و گاز شوند، سعی کنید آن‌هارا به وعده‌های غذایی مختلف تقسیم کنید.
  • از آنجایی که نیاز به آهن از هفته یازدهم بارداری ایجاد می‌شود، باید مکمل‌های آهن را در مشورت با پزشک مصرف کنید. منتها اگر باعث یبوست شد، مصرف سبزیجات و سالاد فراوان را فراموش نکنید.
  • ورزش منظم به سلامت مادر در هفته یازدهم بارداری کمک می‌کند. منتها ورزش باید مطابق با توصیه‌های پزشک در دوران بارداری انجام شود. ممکن است برای برخی از زنان باردار محدودیت حرکتی وجود داشته باشد. با این حال پیاده‌روی سبک از جمله تمرینات خوب و مفید دوره بارداری است.
  • استرس، تنش، ناراحتی و بدبینی نیز می‌تواند بر سلامت جسمانی شما در این مرحله تاثیر بگذارد. برای این منظور سعی کنید از محیط‌هایی که برای شما مناسب نیستند دوری کنید.
  • در این مرحله از بارداری و حتی در هفته‌های بعد باید مقدار زیادی آب بنوشید. ممکن است کمی بیشتر از آنچه که معمولا می‌نوشید به آب نیاز داشته باشید. به علاوه نوشیدن منظم آب کافی نیز می‌تواند درد کشاله ران و مشکلات گوارشی را تسکین دهد.

مادر در هفته یازدهم بارداری چقدر وزن اضافه می‌کند؟

میزان وزنی که مادر به‌طور معمول و در دوران بارداری اضافه می‌کند، کاملا به سبک زندگی و عادات او بستگی دارد. اما با این حال با یک رویکرد متوسط، پیش بینی می‌شود که هر هفته تقریبا ۴۰۰ تا ۴۵۰ گرم وزن اضافه کند. در واقع پیش بینی می‌شود که در سه ماهه اول بارداری که شامل هفته یازدهم بارداری نیز می‌شود، در مجموعه ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گرم به وزن مادر باردار اضافه شود. بنابراین مادر در هفته یازدهم بارداری می‌بایست با انتخاب غذاهای مناسب، پیاده‌روی‌های سبک منظم و نوشیدن آب فراوان، این فرآیند را بسیار راحت‌تر تکمیل کند.

چه خطراتی مادر را در هفته یازدهم بارداری تهدید می‌کند؟

مانند هفته‌های قبل، بزرگ‌ترین خطری که مادر را در هفته یازدهم بارداری را تهدید می‌کند، خطر سقط جنین است. معمولا بروز این خطر می‌تواند به سبب بلند کردن اجسام سنگین، آمیزش جنسی مکرر، انجام کار در حالت درازکش و ورزش‌های سنگین رخ دهد.

آیا حرکات جنین در هفته 11ام حاملگی از سوی مادر احساس می‌شود؟

مادر نمی‌تواند در هفته یازدهم بارداری چیزی از حرکات کودک احساس کند. برای اینکه حرکات کودک احساس شود، باید ۱۹ هفته در بارداری اول یا ۱۷ هفته در بارداری دوم پشت سر گذاشته شود تا حرکات کودک از سوی مادر باردار قابل حس باشد.

کلام پایانی

به‌طور کلی وضعیت مادر در هفته 11ام حاملگی به گونه‌ای است که علاوه بر رشد سریع و تغییرات در نوزاد، مادر متوجه خواهد شد که تغییرات در بدن خودش بسیار کند است. با این حال بیشتر عملکردهای زندگی کودک در هفته یازدهم بارداری شروع به کار کرده است و مادر باردار نیز به تدریج حاملگی خود را احساس خواهد نمود. در این هفته شکم مادر هنوز به سختی قابل توجه است. همچنین مادر با علائم شایعی نظیر سردرد و خستگی یا تهوع و غیره مواجه خواهد شد که کوشیدیم تا به همه آن‌هادر این مقاله اشاره کنیم. هرچند که این علائم از هفته دوازدهم بارداری و وضعیت مادر کاهش پیدا می‌کنند.

اشتراک گذاری: [addtoany]