تب چیست؟ علائم، دلایل و روش‌های درمان

علائم، دلایل و روش‌های درمان تب

تب یکی از علائم رایجی است که اکثر افراد در مقطعی از زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. در حقیقت این وضعیت یک پاسخ طبیعی بدن به یک بیماری زمینه‌ای شناخته می‌شود و اغلب حاکی از آن است که سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت‌ها یا سایر بیماری‌ها کار می‌کند. به بیان ساده‌تر اگر بخواهیم بگوییم: تب به شرایطی اطلاق می‌شود که دمای بدن بیشتر از حد طبیعی بالا می‌رود.

تب چیست؟ علائم، دلایل و روش های درمان

معمولا محدوده طبیعی دمای بدن بین 36.5 درجه سانتی‌گراد (97.7 درجه فارنهایت) و 37.5 درجه سانتی‌گراد (99.5 درجه فارنهایت) است. البته توجه داشته باشید محدوده طبیعی دقیق برای هرفرد می‌تواند با فرد دیگر متفاوت باشد و عواملی مانند سن، زمان روز و سطح فعالیت میزان آن را تغییر دهند. در خصوص علت تب نیز باید بدانید هدف از این وضعیت، کمک به بدن برای مقابله با عفونت و سایر بیماری‌ها است؛ بنابراین به تنهایی یک بیماری شناخته می‌شود. به عبارتی دیگر هنگامی که بدن مهاجمانی مانند باکتری یا ویروس را تشخیص می‌دهد، ممکن است با افزایش دما به آن واکنش نشان دهد. این درجه حرارت بالا می‌تواند به بدن کمک کند تا با ایجاد محیطی ناخوشایند برای باکتری‌ها، با میکروارگانیسم‌های آن‌ها مقابله کند.

خوب است بدانید تب می‌تواند نشانه بسیاری از بیماری‌های مختلف باشد. از عفونت‌های جزئی مانند سرماخوردگی گرفته تا شرایط جدی‌تر مانند ذات‌الریه؛ ممکن است تب رخ دهد. در برخی موارد نیز افزایش دمای بدن ممکن است تنها علامت یک بیماری زمینه‌ای باشد، در حالی که در موارد دیگر تب با علائم دیگری مانند سرفه، گلودرد و بدن درد همراه خواهد بود. برای آشنایی با تب و روش‌های درمان آن با تا انتهای مطلب با سیناکر همراه شوید.

شایع‌ترین علل تب چیست؟

همانطور که گفتیم، تب پاسخ طبیعی بدن به یک بیماری زمینه‌ای است یا راهی برای مقابله بدن با تهاجم ویروس‌ها و دیگر عوامل بیماری‌زا شناخته می‌شود. معمولا تب را به شرایطی می‌گویند که دمای بدن بالاتر از محدوده طبیعی 36.5 درجه سانتی‌گراد تا 37.5 درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد. این دما می‌تواند بسته به فرد، زمان روز و سطح فعالیت کمی متفاوت باشد؛ اما به‌طورکلی دمای بالای 38 درجه سانتی‌گراد معمولا تب در نظر گرفته می‌شود.

در مجموع، تب یک علامت شایع است که به دلیل طیف گسترده‌ای از شرایط زمینه‌ای ایجاد می‌شود. عفونت‌ها، التهاب‌ها، عوارض جانبی داروها و انواع خاصی از سرطان از شایع‌ترین علل تب هستند. در ادامه با این عوامل بیشتر آشنا می‌شوید. بنابراین درک علت اصلی تب به منظور مدیریت علائم و ارتقاء بهبودی مهم است. جستجوی مراقبت‌های پزشکی در مواقع ضروری و انجام اقداماتی برای پیشگیری از تب از طریق اقدامات بهداشتی خوب و شیوه زندگی سالم نیز می‌تواند به کاهش خطر عوارض و ارتقای سلامت مطلوب کمک کند. بدین منظور می‌توانید از بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر به همراه پایش آنلاین پزشک استفاده کنید.

عفونت و التهاب، مهم‌ترین علت تب

شایع‌ترین علت تب عفونت‌ها هستند. سیستم ایمنی بدن با ترشح مواد شیمیایی به نام پیروژن که باعث افزایش دمای بدن می‌شود به عفونت پاسخ می‌دهد. پیروژن‌ها می‌توانند توسط بدن در پاسخ به ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها آزاد شوند. عفونت‌های ویروسی نیز مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و COVID-19 همگی می‌توانند باعث تب شوند. عفونت‌های باکتریایی هم مثل گلودرد استرپتوکوکی، عفونت‌های دستگاه ادراری و ذات‌الریه می‌توانند منجر به بروز تب شوند. توجه داشته باشید در برخی موارد، عفونت‌هایی همچون سل یا مننژیت ممکن است منجر به تب شدید شود که برای چند روز ادامه دارد.

در ادامه خوب است بدانید علاوه بر عفونت، علت دیگری نیز برای بروز تب وجود دارد. به عبارتی دیگر، التهاب پاسخ طبیعی بدن به آسیب یا عفونت است. هنگامی که بافت‌ها آسیب می‌بینند، بدن مواد شیمیایی آزاد می‌کند که باعث التهاب از جمله وقوع تب می‌شود. البته بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس و بیماری التهابی روده نیز می‌توانند باعث تب شوند؛ زیرا در این بیماری‌ها سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌های سالم حمله می‌کند. پس از التهاب و عفونت، برخی از داروها نیز می‌توانند باعث تب به عنوان یک عارضه جانبی شوند. آنتی بیوتیک‌ها، آنتی هیستامین‌ها و برخی داروهای تشنج از جمله داروهایی هستند که منجر به تب خواهند شد. در این موارد تب ناشی از عوارض جانبی دارو است و معمولا به صورت کوتاه مدت بوده و پس از قطع دارو برطرف می‌شود.

علل دیگر تب

در زیر علل کمتر شایع تب را نیز مشاهده می‌کنید:

  1. انواع خاصی از سرطان مانند: لنفوم، لوسمی و مولتیپل میلوما
  2. در برخی موارد، تب می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای جدی‌تر مانند سکته قلبی یا حمله قلبی باشد.
  3. گرمازدگی نیز با قرار گرفتن در معرض دمای بالا می‌تواند باعث تب شود.
  4. در موارد نادر، تب ناشی از شرایط ژنتیکی مانند تب مدیترانه‌ای خانوادگی یا سندرم‌های تب دوره‌ای است. این شرایط باعث بروز دوره‌های مکرر تب می‌شود که به عفونت یا التهاب ربطی ندارد.

اندازه گیری دمای بدن با استفاده از تب سنج

تب چه علائمی دارد؟|شایع‌ترین علائم تب

یکی از شایع‌ترین علائم تب، لرز شناخته می‌شود. لرز به احساس سردی یا لرزش بدن می‌گویند که اغلب با تب همراه است. این وضعیت به این دلیل است که سیستم تنظیم دمای بدن در تلاش است تا دمای بدن را برای مطابقت با نقطه تنظیم بالا ناشی از تب بالا ببرد. در نتیجه بدن با انقباض عروق خونی و افزایش فعالیت عضلانی برای تولید گرما پاسخ می‌دهد و این باعث احساس لرز می‌شود. یکی دیگر از علائم رایج تب، تعریق است. همانطور که بدن سعی می‌کند خنک شود و دمای خود را تنظیم کند؛ ممکن است شروع به عرق کردن کند. تعریق به مکانیسم طبیعی بدن برای دفع گرما می‌گویند که می‌تواند نشانه‌ای از تنظیم موفقیت آمیز دمای بدن باشد.

از دیگر علائم شایع تب می‌توانیم به خستگی اشاره کنیم. هنگامی که بدن در حال مبارزه با عفونت یا التهاب است؛ اغلب بیشتر از حد معمول به انرژی نیاز دارد. این موضوع می‌تواند منجر به احساس خستگی، ضعف و بی‌حالی شود. البته خستگی یکی از علائم رایج بسیاری از بیماری‌ها از جمله عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا نیز می‌باشد.

تب و علائم آن

خوب است بدانید سردرد هم یکی دیگر از علائم شایع تب است و می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله کم آبی بدن، گرفتگی سینوس‌ها و تغییرات فشار خون باشد. با این حال، تب نیز ممکن است باعث سردرد شود؛ زیرا سیستم تنظیم دمای بدن برای افزایش دمای بدن در تلاش است.

علائم دیگر تب

علاوه‌بر این علائم رایج، تب بسته به علت زمینه‌ای، احتمال دارد طیفی از علائم دیگر را ایجاد کند. برای مثال:

  • تب ناشی از عفونت تنفسی مانند ذات الریه ممکن است باعث سرفه و تنگی نفس شود.
  • تب ناشی از عفونت دستگاه ادراری ممکن است باعث ادرار دردناک و درد زیر شکم شود.
  • تب ناشی از یک بیماری خود ایمنی مانند لوپوس ممکن است باعث درد و التهاب مفاصل شود.

استفاده از تب سنج برای اندازه گیری دمای بدن

توجه داشته باشید شدت علائم تب می‌تواند بر اساس علت زمینه‌ای متفاوت باشد. در برخی موارد، تب ممکن است خفیف باشد و تنها با علائم کمی مانند لرز و خستگی همراه شود. در مقابل، در موارد دیگر تب می‌تواند شدیدتر باشد و با طیف وسیعی از علائم همراه شود که به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تاثیر می‌گذارند. برای جلوگیری از این شرایط و کنترل تب خود می‌توانید تب سنج دیجیتال غیرتماسی Ario Bt مدل بلوتوث دار را تهیه کنید.

بیشتر بدانید: آموزش اندازه‌گیری دمای بدن و ثبت در نرم‌افزار سیناکر

نحوه تشخیص تب چگونه است؟

تشخیص علت اصلی تب نیاز به یک ارزیابی پزشکی کامل دارد که ممکن است شامل ترکیبی از معاینه فیزیکی، سابقه پزشکی و آزمایش‌های تشخیصی باشد. در طول معاینه فیزیکی، یک ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی، علائم حیاتی بیمار از جمله درجه حرارت، ضربان قلب و فشار خون را ارزیابی می‌کند. همچنین آن‌ها ممکن است گلو، گوش‌ها و ریه‌های بیمار را از نظر علائم عفونت یا التهاب معاینه کنند.

پیشنهاد: برای خرید تب سنج می‌توانید به فروشگاه اینترنتی سیناکر مراجعه کنید. ما تب سنج دیجیتال غیرتماسی Ario Bt مدل بلوتوث دار را به شما پیشنهاد می‌کنیم. از این رو، سابقه پزشکی بیمار بخش مهمی از فرایند تشخیصی به شمار می‌آید. افزون بر این موارد پرستار از بیمار در مورد علائم، زمان شروع و شدت تب می‌پرسد. همچنین احتمال دارد در مورد سفرهای اخیر، قرار گرفتن در معرض افراد بیمار یا مصرف هرگونه دارو یا مکملی سوالاتی پرسیده شود. علاوه‌بر معاینه فیزیکی و سابقه پزشکی، آزمایشات تشخیصی نیز ممکن است برای شناسایی علت اصلی تب ضروری باشد.

بیشتر بخوانید: همه آنچه که باید در مورد داروهای خود بدانیم

رایج ترین آزمایشات تشخیص تب

برخی از رایج‌ترین آزمایش‌هایی که برای تشخیص تب استفاده می‌شوند شامل موارد زیر است:

رایج ترین آزمایش ها برای تشخیص تب

آزمایش خون

آزمایش خون می تواند اطلاعات مهمی در مورد پاسخ ایمنی بیمار ارائه دهد و به شناسایی علت اصلی تب کمک کند. شمارش کامل خون (CBC) می‌تواند نشان دهد که آیا بیمار عفونت، التهاب یا سایر شرایط پزشکی دارد.

آزمایش ادرار

آزمایش ادرار می‌تواند به تشخیص عفونت‌های دستگاه ادراری کمک کند که می‌تواند باعث تب شود. آن‌ها همچنین می‌توانند به شناسایی مشکلات کلیوی که ممکن است باعث تب شوند کمک کنند.

تست‌های تصویربرداری

تست‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن و ام آر آی می‌توانند به شناسایی عفونت‌ها یا التهاب در قسمت‌های مختلف بدن کمک کنند.

کشت

کشت‌ها می‌توانند به شناسایی میکروارگانیسم خاصی که باعث عفونت می‌شوند، مانند باکتری یا قارچ کمک کنند.

نمونه برداری (بیوپسی)

در برخی موارد، بیوپسی ممکن است برای شناسایی علت اصلی تب ضروری باشد. این شامل برداشتن نمونه کوچکی از بافت از ناحیه آسیب دیده و بررسی آن در زیر میکروسکوپ است. توجه داشته باشید روند تشخیص تب ممکن است بر اساس هربیمار و علائم او متفاوت باشد. به عنوان مثال، اگر بیمار عفونت تنفسی داشته باشد؛ ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی ممکن است برای شناسایی نوع خاصی از باکتری‌های عامل عفونت، عکس‌برداری با اشعه ایکس قفسه سینه و کشت خلط را تجویز کند. اگر بیمار تب با منشا ناشناخته داشته باشد و بیشتر از سه هفته طول بکشد و دلیل اصلی آن مشخص نباشد؛ پزشک آزمایش‌های گسترده‌تری را برای شناسایی علت تب تجویز می‌کند.

در نتیجه، تشخیص علت اصلی تب نیاز به یک ارزیابی پزشکی کامل دارد و شامل ترکیبی از معاینه فیزیکی، سابقه پزشکی و آزمایش‌های تشخیصی می‌شود. آزمایش خون، آزمایش ادرار، آزمایش تصویربرداری، کشت و بیوپسی ممکن است برای شناسایی علت خاص تب ضروری باشند. فرآیند تشخیصی نیز بر اساس هربیمار و علائم او متفاوت بوده و همکاری نزدیک با یک پرستار یا پزشک برای شناسایی علت تب و ایجاد یک برنامه درمانی مناسب مهم است. شما می‌توانید برای تشخیص میزان دمای بدن خود در خانه از تب‌سنج دیجیتال آریو  سیناکر کمک بگیرید.

بیشتر بخوانید: ۲۸ توصیه‌ سلامتی و پزشکی برای بدن

بهترین راهکارها برای درمان تب

درمان تب در وهله اول بستگی به علت اصلی تب دارد. در بسیاری از موارد می‌توان برای کاهش تب و تسکین علائم مرتبط مانند سردرد یا درد عضلانی از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد. این نکته مهم است که دوزهای توصیه شده را به دقت دنبال کنید و از حداکثر دوز روزانه این داروها تجاوز نکنید. همچنین توجه داشته باشید آسپرین نباید برای درمان تب در کودکان استفاده شود؛ زیرا با یک بیماری نادر اما جدی به نام سندرم ری مرتبط است. در برخی موارد هم داروهای تجویزی ممکن است برای درمان علت اصلی تب ضروری باشند. به عنوان مثال، آنتی بیوتیک‌ها در بیشتر موارد برای درمان عفونت باکتریایی تجویز می‌شوند؛ در حالی که داروهای ضد ویروسی ممکن است برای درمان عفونت ویروسی توصیه شوند. در بیماری‌های خودایمنی، داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند بهترین راه برای کاهش التهاب و تب هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر راجب داروهای تجویز شده مقاله مربوط به چرا باید داروها را به همان ترتیب که تجویز شده‌اند مصرف کرد؟ را مطالعه نمایید.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید یک اشتراک پزشک از سیناکر تهیه کنید و از دوره‌های مراقبتی بهره‌مند شوید. این دوره‌ها به صورت کارت اشتراک 3 ماهه، 6 ماهه و 1 ساله سیناکر به فروش می‌رسند. خوب است بدانید علاوه بر دارو، عوامل سبک زندگی نیز بر درمان تب تاثیر دارند و نقش مهمی ایفا می‌کنند. از بهترین آن‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • استراحت برای کمک به بهبودی بدن مهم است.
  • هیدراته ماندن با نوشیدن مایعات فراوان می‌تواند به جلوگیری از کم آبی بدن که با تب همراه است کمک کند.
  • کمپرس‌های یخ و پوشیدن لباس‌های سبک نیز یکی از بهترین روش‌ها برای کاهش دمای بدن و درد هستند.

تب چه زمانی خطرناک است؟

در حالی که تب یک علامت رایج است و معمولا خود به خود برطرف می‌شود؛ شرایطی وجود دارد که در آن مراقبت‌های پزشکی ممکن است ضروری باشند. به عنوان مثال اگر تب مداوم است یا علائم بیماری زمینه‌ای جدی‌تری مانند درد قفسه سینه، مشکل در تنفس یا سردرد شدید را نشان می‌دهد، باید به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید. نوزادان، کودکان خردسال و افراد با سیستم ایمنی ضعیف هم ممکن است بیشتر مستعد عوارض ناشی از تب باشند و باید به دقت تحت نظر قرار گیرند. در نتیجه در شرایط اضطراری، مراقبت فوری و مراجعه به پزشکی ضروری است. اگر هم تب همراه با تشنج، گیجی، از دست دادن هوشیاری، مشکل در تنفس یا درد شدید قفسه سینه همراه شود؛ تب خطرناک تلقی شده و باید به دنبال درمان اورژانسی باشید.

تب و خطرات آن

نتیجه‌گیری نهایی درمورد تب و درمان آن

همانطور که در این مطلب بیان کردیم، تب یک علامت شایع است و اغلب با یک بیماری زمینه‌ای مانند عفونت یا التهاب همراه می‌شود. علائم آن نیز لرز، تعریق، خستگی و سردرد هستند. شدت این علائم هم می‌تواند بر اساس علت آن متفاوت باشد. درک علائم تب به منظور مدیریت و ارتقاء بهبودی مهم است و به کاهش خطر عوارض و ارتقای سلامت مطلوب کمک می‌کند. ناگفته نماند در حالی که تب به‌طور معمول پاسخ طبیعی بدن برای مبارزه با عفونت است، می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری جدی‌تر نیز باشد. بنابراین درک علل، علائم و درمان تب به افراد کمک می‌کند تا آن را مدیریت کنند و سلامت و رفاه بدن خود را ارتقا دهند. درمان‌های رایج برای تب نیز شامل داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و همچنین استراحت و هیدراتاسیون می‌شود. همچنین در برخی موارد، داروهای تجویزی ممکن است برای درمان علت اصلی تب ضروری باشد.

برای پیشگیری از تب حتما اقدامات بهداشتی خوب، واکسیناسیون و حفظ یک سیستم ایمنی سالم را در نظر داشته باشید. برای این کار باید عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی، ورزش و خواب خود را کنترل نمایید. در اپلیکیشن سیناکر دوره‌های مراقبتی زیادی وجود دارند و به شما برای رسیدن به بهترین شرایط سلامتی کمک زیادی می‌کنند. همچنین داشتن یک تب‌ سنج دقیق در منزل می‌تواند تا حد زیادی در مراحل تشخیص و درمان به شما کمک کند. شما می‌توانید از تب‌سنج‌های موجود در فروشگاه سیناکر با اطمینان کامل از صحت نتایج آن‌ها استفاده کنید

اشتراک گذاری: [addtoany]