اگر فشار خون بالا دارید، احتمالا نگران کنترل آن هستید و باید هم باشید؛ چرا که بالا بودن فشار خون یکی از عوامل خطرساز اصلی برای بیماریهای قلبی (عامل اصلی مرگ و میر) و سکتههای مغزی (چهارمین علت اصلی مرگ و میر) است. نکته قابل توجه در این میان هم این است که اکثر این مرگها قابل پیشگیری هستند و روشهای موثر و ارزانی برای کنترل فشار خون بالا وجود دارد.
با این حال کمتر از 40 درصد مبتلایان به فشار خون در کشور بصورت موثر مراقبت میشوند. پس از آنجایی که این بیماری در صورت عدم درمان میتواند تاثیرات مخربی بر سلامت و طول عمر بگذارد؛ آشنایی با نکات مهم فشار خون به شما کمک میکند تا آن را کنترل کنید. افرادی هم که سابقه خانوادگی فشار بالا دارند نباید نگران باشند؛ زیرا با تنظیم رژیم غذایی، کاهش وزن، مدیریت استرس و در نهایت داروهای کاهش فشار خون میتوانند به زندگی عادی خود برگردند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با نکات مهم فشار خون با سیناکر همراه شوید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
فشار خون بالا به چه معناست؟
در ابتدا باید بدانید که قلب شما پنج تا هفت لیتر خون در هر دقیقه پمپاژ میکند. وقتی سالم هستید، آن خون آزادانه از طریق رگها و شریانها به بقیه بدن میرسد. فشار خون نیز به نیرو یا فشاری گفته میشود که به دیوارههای شریانها وارد شده در حالی که از قلب در سراسر بدن شما حرکت میکند. بسته به فعالیتی که دارید عدد این فشار میتواند در طول روز بالا و پایین برود. لذا اگر فشار خون شما به طور مداوم بیش از حد بالا باشد، فشار خون بالا نامیده میشود.
حال ممکن است بپرسید چه محدودهای از فشار خون به منزله بالا بودن است؟ در پاسخ باید بگوییم که فشار خون با دو عدد اندازه گیری میشود: عدد سیستولیک و عدد دیاستولیک. سیستولیک فشاری است که در شریانهای شما هنگام تپش قلب (بالاترین فشار) وجود دارد و دیاستولیک به فشاری میگویند که در شریانهای شما زمانی که قلب بین ضربانها استراحت میکند (کمترین فشار) وارد میشود. در نتیجه باید بدانید که فشار خون طبیعی به صورت 120 سیستولیک بر 80 دیاستولیک یا «120/80 میلی متر جیوه» نوشته میشود. اعدادی که به طور مداوم بالاتر از این مقدار هستند نشان دهنده فشار خون بالا میباشند.
کاربردیترین نکات اندازه گیری فشار خون
ممکن است فکر کنید دقیقترین اعداد فشار خون، اندازهای است که ترجیحا توسط پزشک در مطب گرفته میشود. مطالعات نشان میدهند که تا 65 درصد از اندازهگیریهای فشار خون مطب صحیح نیستند. همچنین تحقیقات دیگر نشان دادهاند که اندازهگیری فشار خون در منزل میتواند پیشبینیکنندهی خطر بهتری نسبت به اندازه گیری در مطب باشد.
علاوه بر این، اندازهگیری مرتب در خانه فشار خون را کاهش داده و کنترل آن را بهبود میبخشد. بر اساس این اطلاعات، در حال حاضر چندین دستورالعمل تخصصی فشار خون نظارت بر فشار خون خانگی را تایید میکنند. اندازه گیری و نظارت بر فشار خون برای همهٔ بیماران در خانه را توصیه میشود و تاکید میشود که بهترین راه برای اندازهگیری فشار خون این است که ابتدا 5 دقیقه آرام بنشینند. برای خرید دستگاههای فشارسنج دیجیتالی برای تست فشار خون خود هم میتوانید آن را به صورت غیرحضوری از فروشگاه سیناکر سفارش دهید.
همچنین فراموش نکنید که ممکن است فشار خون بالا داشته باشید ولی ندانید؛ چرا که معمولا علائمی ایجاد نمیکند. در حقیقت گاهی اوقات این فرض وجود دارد که اگر احساس خوبی دارید، به طور کلی سالم هستید. اما شما میتوانید برای مدت طولانی احساس خوبی داشته باشید و ندانید که فشار خون بالایی دارید! عدم درمان این وضعیت میتواند به بدن شما آسیب برساند و منجر به فشار خون بالای شدید شود. پس توصیه میکنیم حداقل به صورت سالانه به پزشک بروید و فشار خود را اندازه گیری نمایید.
نکات مهم فشار خون بالا درباره مصرف داروها در شب
برخلاف گذشته، تحقیقات اخیر نشان میدهد که مصرف داروهای فشار خون در شب تاثیر بهتری در کاهش فشار دارد. نکته مهمتر نیز این است که احتمالا خطر مرگ، حملهی قلبی، نارسایی قلبی و سکتهی مغزی را کاهش میدهد. با این حال لازم به ذکر است که اگر از داروهای فشار خونی که ادرارآور هستند استفاده میکنید، هنوز هم بهتر است آن را صبح بخورید تا مجبور نشوید شب به دستشویی بروید.
پیشنهاد مطالعه: کنترل فشار خون بدون دارو (10 روش غیر دارویی کنترل فشارخون)
مشکل هورمونی بر اثر فشار بالا
ما مدتها است که میدانیم یکی از علل فشار خون بالا، افزایش هورمون آلدوسترون است اما تصور میشد که این مورد نادر است. با این حال، تحقیقات اخیر نشان میدهد که سطح بالای آلدوسترون ممکن است علت شایعتری از آنچه تصور میکردیم برای فشار خون بالا باشد. در این میان یک مقاله نشان داد که تا 20 درصد از افرادی که فشار خون بالا با کنترل دشوار داشتهاند، ممکن است سطح آلدوسترون بالایی داشته باشند! اگرچه فقط از هر 1000 نفر 1 نفر در واقع آزمایش میشود.
شما این قدرت را دارید که فشار خون خود را کنترل کنید. تغییر در سبک زندگی مانند ورزش منظم، خوردن غذاهای مغذی، پرهیز از الکل و نمک اضافی و رسیدن به وزن سالم ممکن است به اندازهی هر دارویی (یا حتی بیشتر!) مؤثر باشد. علاوه بر تغییر سبک زندگی، لازم است که با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید که آیا باید فشار خون خود را در خانه کنترل کنید، داروهای خود را در شب مصرف کنید و احتمالا از نظر سطح بالای آلدوسترون آزمایش شوید یا خیر. برای مشورت با پزشک میتوانید از طریق اپلیکیشن سیناکر اقدام کنید و اشتراک تهیه نمایید.
آشنایی با دیگر نکات مهم فشار بالا
1- فشار بالا را برای جلوگیری از بروز عوارض درمان کنید: همانطور که گفتیم فشار بالا در صورت عدم درمان عوارض زیادی به همراه دارد. این وضعیت قلب را مجبور میکند تا سختتر کار کند. در نتیجه منجر به مشکلات جدی از جمله درد قفسه سینه، حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری شریان محیطی و نارسایی قلبی خواهد شد. همچنین یک نوع عوارض فرعی از زوال عقل به نام دمانس عروقی وجود دارد که در بیماران مبتلا به فشار خون بسیار شایعتر است. این عارضه ممکن است به این علت به وجود بیاید که فشار خون بالا سبب انسداد رگهای خونی کوچک مغز میشود و به آن آسیب میرساند. این وضعیت به مرور زمان میتواند منجر به زوال عقل شود. پس یکی از مهمترین نکات درباره فشار خون این است که اگر به این بیماری مبتلا هستید، آن را درمان کنید و اگر فکر میکنید سالم هستید، حداقل به صورت سالانه معاینه شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری قلبی و فشار خون میتوانید مقاله مربوط به بیماری قلبی ناشی از فشار خون بالا را مطالعه نمایید.
2- سبک زندگی خود را تغییر دهید: بسیاری از غذاهای فراوری شده حاوی مقادیر زیادی نمک هستند. این سدیم اضافی منجر به مایع و حجم اضافی در رگهای خونی میشود و در نتیجه افزایش فشار خون را به دنبال دارد. افزون بر این موارد، رژیم غذایی با سدیم زیاد همراه با سبک زندگی بیتحرک میتواند سبب چاقی شود. در نهایت این وزن اضافی باعث بالا رفتن فشار خواهد شد. پس مقدار سدیم روزانه خود را به 2300 میلیگرم برسانید یا اگر میخواهید در حد ایدهآل مصرف کنید، سدیم شما باید 1500 میلیگرم در روز باشد. همچنین در روز فعالیت بیشتری داشته باشید و اگر در وضعیت چاقی قرار دارید، ورزش کنید. برای محاسبه شاخص توده بدنی خود، میزان چربی، عضله، رطوبت، متابولیسم پایه و غیره هم میتوانید دستگاههای آنالیز بدن را خریداری نمایید. افزون بر این موارد، ترک سیگار، کاهش مصرف الکل، ایجاد یک برنامه خواب با کیفیت را برای پیشگیری یا کاهش فشار خون فراموش نکنید. همچنین غذاهای غنی از کلسیم، منیزیم، پتاسیم بخورید و میزان چربیهای اشباع شده و قند را کاهش دهید.
حتما بخوانید: رژیم غذایی برای افرادی که دیابت + فشار خون بالا دارند!
3- نکات فشار خون درباره فاکتورهای ارثی: در حالی که هر کسی ممکن است به فشار خون بالا مبتلا شود، کسانی که سابقه خانوادگی یا استعداد ژنتیکی نسبت به این بیماری دارند در معرض خطر بیشتری هستند. پس اگر این بیماری در خانواده شما وجود دارد بیشتر باید احتیاط کنید.
4- فشار خون بالا در کودکان: امروزه تعداد جوانان مبتلا به فشار خون بالا بیشتر از 20 یا 30 سال پیش است و حتی این عدد شامل کودکان و نوجوانان هم میشود. کودکانی که اضافه وزن، چاقی و دیابت نوع 2 دارند بیشتر احتمال دارد که در بزرگسالی به فشار خون بالا مبتلا شوند. بنابراین توصیه میکنیم کودکان و نوجوانان رژیمهای غذایی سالمتری داشته باشند و فعالیت بدنی را فراموش نکنند. برای این کار هم میتوانید از بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر کمک بگیرید که برای کنترل قند و فشار خون، تنظیم برنامه غذایی، اصلاح عادات ناسالم و غیره خدمات مختلفی ارائه میکند.
سلام وقتتون بخیر ،شما فرمودید فشار خون بالا معمولا علائمی نداره،اما یک سری علائم مثل سردرد شدید،تنگی نفس،حالت تهوع،تاری دیدو یک سری علائم اورژانسی دیگه نشون دهنده فشارخون بالاست!!!