اهمیت خواب کافی تنها به تامین سطح انرژی شما خلاصه نمیشود؛ بلکه با سلامت قلب نیز ارتباط دارد و برای سلامتی بدن حیاتی است. خواب به بدن کمک میکند تا فرصت ترمیم بیشتری داشته باشد و بتواند عملکرد خود را افزایش دهد. در این میان، بیخوابی یا خواب به مقدار زیاد میتواند تاثیرات مخربی بر قلب و دیگر اندامهای بدن بگذارد. به عنوان مثال ثابت شده است که مدت زمان کوتاه خواب بر سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارد و مشکلات قلبی عروقی را بدتر میکند. همچنین افرادی که کم خابیدهاند؛ دچار اختلال حواس و کاهش عملکرد مغز خواهند شد و اشتباهاتی از جمله تصادفات رانندگی را مرتکب میشوند. برای آشنایی بیشتر با این تاثیرات سیناکر را تا انتهای مطلب همراهی کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
تاثیر بیخوابی بر قلب چیست؟
طبق تحقیقاتی که برای ارزیابی تاثیر خواب بر قلب انجام شد، عدم خواب کافی میتواند احتمال بروز بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد. این بررسی شامل 474684 شرکتکننده مرد و زن بود و پیگیری برای 6.9 تا 25 سال انجام شد. در این مدت، در مجموع 16067 رویداد بیماری رخ داد. 4169 مورد برای بیماری عروق کرونر قلب، 3478 مورد برای سکته مغزی و 8420 مورد برای کل بیماری قلبی عروقی به ثبت رسید. نتایج این آزمایش حاکی از آن بود که افرادی که کمتر از 5 تا 6 ساعت میخوابیدند، بیشتر در معرض خطر مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب قرار داشتند. این افزایش خطر برای افراد کم خواب حدود 48 درصد و برای افرادی که بیش از 9-8 ساعت می خوابند، 38 درصد بود.
با توجه به رابطه بین سکته مغزی و مدت زمان خواب، مشخص شد که افرادی که خواب کمی دارند (کمتر از 5-6 ساعت)، خطر سکته مغزی را 15 درصد افزایش میدهند. البته خلاف این موضوع هم وجود دارد و خواب زیاد یعنی بیشتر از 8 تا 9 ساعت در شب، سبب افزایش خطر سکته مغزی تا 65 درصد میشود. در نتیجه خواب کافی میتواند بر سلامت قلب تاثیرات مثبتی بگذارد و کمبود یا افراط در آن سبب بروز بیماری میشود.
آشنایی با تاثیرات مشکلات خواب بر سلامت قلب
در طول زمان، مشکلات خواب میتوانند به سلامت قلب شما آسیب برسانند. از مهمترین این مشکلات میتوانیم به آپنه و بیخوابی اشاره کنیم. همچنین به خاطر داشته باشید برای دریافت راهنماییهای بیشتر و مشورت با پزشکان هم میتوانید از اشتراک پزشک سیناکر استفاده کنید. در زیر با این دو بیماری آشنا میشوید:
1- آپنهی خواب (وقفهی تنفسی): آپنه خواب هنگامی رخ میدهد که راههای هوایی و تنفس بدن حین خواب مکررا دچار انسداد شود. در نتیجه سبب متوقف شدن تنفس برای دورههای زمانی کوتاه خواهد شد. این بیماری میتواند به واسطهی مشکلات سلامتی خاصی همچون چاقی و نارسایی قلبی ایجاد شود. افزون بر این موارد باید بدانید آپنهٔ خواب بر میزان اکسیژنی که بدن هنگام خواب دریافت میکند اثر میگذارد و خطر بسیاری از مشکلات سلامتی را افزایش میدهد.
2- مریضی بیخوابی: بیخوابی یا همان Insomnia به شرایطی اطلاق میشود که فرد یا نمیتواند به خواب برود یا خوابش استمرار ندارد و مکرراً بیدار میشود. همچنین ممکن است هر دو مشکل را داشته باشد. تقریبا از هر دو نفر یک نفر در طول عمر خود بیخوابی کوتاهمدت را تجربه میکنند. از هر ده نفر نیز یک نفر به بیخوابی بلندمدت دچار است. این بیماری با فشار خون بالا و مشکلات قلبی ارتباط دارد. به عبارتی دیگر خواب نامناسب در طول زمان میتواند عادات ناسالمی را ایجاد کند و در نتیجه به قلب شما صدمه برساند. به عنوان مثال میتوانیم به داشتن استرس زیاد، انگیزهی کم برای انجام فعالیتهای فیزیکی و انتخابهای غذایی ناسالم اشاره کنیم.
بیشتر بدانید: بهترین رژیم غذایی بعد از سکته قلبی (معرفی غذاهای مفید و مضر)
مقدار خواب مورد نیاز بدن چقدر است؟
خواب کافی تاثیر زیادی بر سلامت قلب و به طور کلی سالم نگه داشتن بدن دارد؛ بنابراین شما باید به میزان کافی بخوابید. معمولا اکثر بزرگسالان به 7 ساعت خواب در شب احتیاج دارند. با این حال بیش از یکسوم آنها بیان میکنند که به میزانی که توصیه میشود، نمیخوابند. توجه داشته باشید این کمبود خواب اگر در حد یک یا دو روز باشد مشکل چندانی ایجاد نمیکند. اما اگر به صورت مداوم ادامه داشته باشد؛ در طول زمان طولانی میتواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود و حتی برخی بیماریهای خاص را تشدید کند. در ادامه به معرفی این بیماریها میپردازیم.
توجه داشته باشید که برای داشتن بدن و قلبی سالم، فقط مقدار خواب اهمیت ندارد؛ بلکه زمان آن نیز مهم است. به عنوان مثال طبق مطالعهای که توسط انجمن قلب و عروق اروپا منتشر شد؛ خوابیدن بین ساعت 10 تا 11 شب، از نظر سلامت قلب زمان ایدهآلی میباشد. افرادی که دیرتر از این زمان میخوابند، در معرض خطر بسیار بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند.
کدام بیماریها با کمبود خواب ارتباط دارند؟
همانطور که گفتیم خواب کم یا خواب زیاد بیماریهای مختلفی را به دنبال دارد. این مشکلات شامل حملهی قلبی، آسم، افسردگی، افزایش ریسک بیماریهای قلبی و سکته میشوند. در زیر بیماریهای ناشی از کمبود خواب را مشاهده میکنید:
فشار خون بالا: در طول خواب، فشار خون شما افت میکند. اگر مشکل در خوابیدن دارید به این معنا است که فشار خون شما برای یک دورهٔ زمانی طولانیتری بالا باقی میماند. فشار خون بالا نیز یکی از عوامل خطر مهم برای بروز بیماریهای قلبی و سکته است. پس برای کنترل و درمان آن توصیه میکنیم فشارسنجهای دیجیتالی سیناکر را از دست ندهید.
دیابت نوع 2: دیابت نوعی بیماری است که سبب تجمع قند در خون شما میشود؛ این شرایط میتواند به رگهای بدن آسیب برساند. برخی مطالعات نشان میدهند خواب کافی و باکیفیت میتواند به افراد در کنترل قند خونشان کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مربوط به همه چیز درباره ارتباط بین سطح قند خون و خواب را مطالعه نمایید.
چاقی: کمبود خواب میتواند منجر به افزایش وزن به گونهای ناسالم شود. این موضوع به طور ویژهای برای کودکان و نوجوانان صدق میکند؛ چرا که آنها نیازمند خواب بیشتری نسبت به افراد بالغ هستند. همچنین عدم خواب کافی میتواند بر قسمتی از مغز که مسئول کنترل گرسنگی است تاثیر بگذارد. اگر قصد اندازه گیری وزن خود را دارید هم میتوانید ترازوهای دیجیتالی هوشمند را از فروشگاه سیناکر به صورت آنلاین سفارش دهید.
راهکارهای مفید برای کمک به خواب بهتر
برای این که خواب بهتری داشته باشید، بهتر است در طول روز به اندازهی کافی خود را در معرض نور طبیعی قرار دهید. به عنوان مثال سعی کنید صبح یا ظهر به پیادهروی بروید. همچنین توصیه میکنیم برنامهی خواب منظمی داشته باشید و سعی کنید آن را همیشه اجرا کنید. مثلا هر شب در یک ساعت مشخص و ثابت به تخت خواب بروید و هر روز صبح، از جمله آخر هفتهها، در ساعتی ثابت از خواب برخیزید. در ادامه دیگر روشهای موثر برای داشتن خواب بهتر را معرفی میکنیم:
- به اندازهی کافی فعالیت فیزیکی در طول روز انجام دهید. سعی کنید ورزش را در ساعات نزدیک به زمان خواب انجام ندهید.
- از نور مصنوعی به خصوص در ساعات نزدیک به زمان خواب بپرهیزید. برای این کار میتوانید از عینکهای با فیلتر نور آبی استفاده کنید که برای کامپیوتر یا تلفن همراه هستند.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- بهتر است در ساعات نزدیک به زمان خواب چیزی نخورید و ننوشید. همچنین باید از مصرف الکل و غذاهایی که چربی و قند بالایی دارند بپرهیزید.
- اتاق خواب خود را خنک، تاریک و آرام نگه دارید.
- اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید.
- مراقب وزن خود باشید.
در نهایت بهتر است با پزشکان در تعامل باشید تا بتوانید موانعی را که بر سر راه خوابتان قرار دارد شناسایی کنید. (موانعی مثل برخی بیماریهای طبی) برای این کار هم میتوانید از تیم متخصصان سیناکر کمک بگیرید. تنها کافی است کارت اشتراک پزشک را که در دورههای سه ماهه، شش ماهه و یک ساله به فروش میرسد؛ تهیه نمایید.