پیش‌ فشار خون چیست و چه خطراتی دارد؟

پیش‌ فشار خون چیست و چه خطراتی دارد؟

مرحله پیش فشار خون که به عنوان prehypertension هم شناخته می‌شود، زمانی است که فشار سیستولی (ماکسیمم یا فشار بالا) بین mmHg 120-139 یا فشار دیاستولی (عدد پایین) بین mmHg 80-89 قرار می‌گیرد. به این وضعیت مرحله اولیه فشار خون می‌گویند که یک علامت هشدار دهنده بوده و نشان می‌دهد شما ممکن است در آینده فشار خون بالا داشته باشید.

از آنجایی هم که بالا بودن فشار خون در بدن خطر حملات قلبی، سکته‌، بیماری‌های عروق کرونر قلب، نارسایی قلب و حتی نارسایی کلیه را افزایش می‌دهد؛ باید برای درمان آن اقدام کنید. البته درمان قطعی برای فشار خون بالا وجود ندارد اما با رژیم غذایی، سبک زندگی و برخی دارو‌ها می‌توان آن را کنترل کرد. در ادامه این مطلب از سیناکر با پیش فشار خون بالا، عوامل خطر و روش‌های پیشگیری و درمان آن آشنا می‌شوید.

پیش فشار خون چیست؟

قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم، باید بدانید فشار خون بالا می‌تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به برخی از بیماری‌های جدی مانند حملات قلبی، نارسایی قلبی، بیماری کلیوی، اختلالات جنسی و موارد دیگر شود. حال پیش فشار خون به زمانی اطلاق می‌شود که عدد فشار خونتان بالاتر از حد طبیعی یا مطلوب است ولی هنوز آنقدر زیاد نشده که به فشار بالا مبتلا شوید.

به عبارتی دیگر اگر مقدار آن به بیشتر از 80/120 میلی‌متر جیوه برسد ولی هنوز به وضعیت فشار خون بالا منجر نشده است؛ شما پیش فشار خون خواهید داشت. این شرایط را بهتر است به عنوان یک علامت هشدار دهنده در نظر بگیرید و سبک زندگی خود را تغییر داده و مراقب فشار خون خود باشید. سازمان جهانی بهداشت نیز پیش فشار خون را به عنوان فشار خونی طبقه بندی می‌کند که بین 120/80 و 139/89 باشد. برای اندازه‌گیری آن و دریافت دوره‌های هوشمند سلامتی نیز می‌توانید برای خرید انواع فشارسنج دیجیتالی به همراه کارت اشتراک 3 ماهه پزشک به فروشگاه سیناکِر کمک بگیرید.

پیش‌ فشار خون چیست و چه خطراتی دارد؟

چه افرادی در معرض خطر مرحله‌ پیش فشار خون هستند؟

طبق نتایج چندین مطالعه در مراجعه بیماران به پزشکان، نزدیک به نیمی از بزرگسالان با سن بیشتر از ۱۸ سال به پیش فشار خون یا فشار خون بالا مبتلا هستند. همچنین با توجه به انجمن قلب آمریکا، ۵۹ میلیون از جمعیت کشور در مرحله‌ پیش فشار خون (prehypertension) به سر می‌برند. افرادی که در این شرایط قرار دارند، احتمال ابتلا به دیگر عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی در آن‌ها بیشتر است.

این عوامل خطر از جمله کلسترول بالا، چاقی و دیابت در افرادی که پیش فشار خون دارند، بیشتر از کسانی که فشار خون طبیعی دارند، دیده می‌شود. از طرفی دیگر باید بدانید که اگر از فشار mmHg ۷۵/۱۱۵ شروع کنیم؛ به ازای هر 20 عدد افزایش فشار سیستولی یا ۱۰ عدد افزایش در فشار دیاستولی، ریسک سکته و حمله‌ قلبی برای بزرگسالان با سن 70-40 سال، دو برابر می‌شود. پس بهتر است اگر نشانه‌های بالا بودن فشار خون را دارید، حتما برای جلوگیری از تشدید آن اقدامات لازم را به عمل آورید.

همچنین باید بدانید اکثر افراد مبتلا به پیش فشار خون یک یا چند بیماری همزمان با افزایش خطر قلبی عروقی دارند. نتایج تحقیقات انجام شده نشان داد که 90 درصد از افراد مبتلا به پیش فشار خون بالا، حداقل یک عامل خطر دیگر که مربوط به بیماری‌های قلبی عروقی است، دارند. این عوامل خطر شامل موارد زیر می‌شود:

  1. اختلالات چربی خون
  2. فاکتورهای ژنتیکی و سابقه خانوادگی برای ابتلا به بیماری قلبی عروقی
  3. سیگار کشیدن
  4. چاقی به ویژه چاقی‌های شکمی
  5. هیپرانسولینمی و مقاومت به انسولین
  6. اختلال قند ناشتا (اختلال در گلوکز ناشتا)
  7. حالت پروترومبین
  8. اختلال عملکرد اندوتلیال
  9. اختلال در انبساط عروقی

همچنین باید توجه داشته باشید که مصرف متوسط الکل، یعنی کمتر از 30 گرم اتانول در روز یا تقریبا دو نوشیدنی در روز، برای مردان و یک نوشیدنی حاوی کمتر از 15 گرم اتانول برای زنان، به طور کلی با افزایش فشار خون همراه نیست. ولی مصرف مقادیر بیشتر الکل تاثیر زیادی بر افزایش فشار خون دارد و باید از آن جلوگیری شود.

حتما بخوانید: بهترین و بدترین زمان گرفتن فشار خون چه موقعی است؟

آیا احتمال ابتلا به پیش فشار خون در اثر افزایش سن بالا می‌رود؟

ممکن است برای شما سوال باشد که آیا فشار خون بالا در اثر افزایش سن ایجاد می‌شود یا خیر. در پاسخ باید بگوییم طبق گفته متخصصان، این طور نبوده و افزایش سن ارتباط مستقیمی با فشار بالا ندارد. اغب جمعیت‌ها در سراسر دنیا افزایش فشار خون خیلی کمی در اثر افزایش سن دارند.

در بعضی از بخش‌های مکزیک، مناطق جنوبی اقیانوس آرام و بخش‌های دیگری از جهان، مردم مصرف نمک بسیار اندکی دارند. در این مناطق، افزایش فشار خون مربوط به افزایش سن نسبت به مردم آمریکا کمتر است. پس می‌توان نتیجه‌گیری کرد که سبک زندگی نقش مهمی بر ابتلا به پیش فشار خون ایفا می‌کند. همچنین بالا بودن مصرف نمک یکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به این بیماری است. شما با بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر به همراه پایش آنلاین پزشک می‌توانید از خدمات منحصربه‌فردی بهره‌مند شوید و یک سبک زندگی صحیح همراه با بدنی سالم داشته باشید.

بهترین راه درمان پیش فشار خون

بهترین راه درمان پیش فشار خون چیست؟

همانطور که گفتیم مرحله‌ی پیش فشار خون یک علامت هشداردهنده است و به این معنی است که شما در معرض خطر بیشتری برای فشار خون بالا قرار دارید. با توجه به فشار خونتان و عوامل خطر بیماری‌های قلبی، ممکن است نیاز باشد تا کمی سبک زندگیتان را تغییر بدهید. در این بخش ما چند استراتژی ویژه برای کنترل و درمان پیش فشار خون به شما معرفی می‌کنیم. با رعایت این موارد نه تنها می‌توانید از احتمال تشدید این وضعیت جلوگیری کنید، بلکه قادر به جلوگیری از ابتلا به آن خواهید بود.

راه های پیشگیری و کنترل پیش فشار خون

اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را کم کنید: داشتن اضافه وزن خطر فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. همچنین کاهش وزن می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش دهد. مطالعات نشان می‌دهند که کاهش وزن به مقدار متوسط می‌تواند تا ۲۰ درصد احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افرادی که در مرحله‌ پیش فشار خون قرار دارند، جلوگیری نماید.

به صورت منظم ورزش کنید:ورزش کردن به شما کمک می‌کند تا وزنتان را کم کنید. ورزش همچنین کمک می‌کند تا فشار خونتان پایین بیاید. از آنجایی که ورزش با محافظت از دیواره عروق، محافظت از قلب را فراهم می‌کند، دوره‌های استرس را کاهش می‌دهد و بر پایین آمدن فشار خون تاثیر می‌گذارد. در نتیجه هر یک از ورزش‌ها می‌تواند نوعی درمان برای افراد دارای فشار خون بالا باشد و هرگونه عوارض جانبی فشار را بهبود ببخشد.

تغذیه خود را مدیریت کنید: مطالعات نشان می‌دهند که فشار خون بالا می‌تواند به وسیله‌ رژیم غذایی DASH یا dietary approaches to stop hypertension کاهش داده شود و به پیشگیری از آن کمک کند. این رژیم غذایی دارای نمک (سدیم) کم و پتاسیم، منیزیم، کلسیم، پروتئین و فیبر زیاد است. پس توصیه می‌کنیم برای درمان پیش فشار خون میوه، سبزی، غلات دارای سبوس، ماهی و لبنیات کم‌چرب بخورید. از خوردن غذاهای فست فودی و چرب هم بهتر است جلوگیری شود.

بیشتر بدانید: رژیم غذایی برای افرادی که دیابت + فشار خون بالا دارند!

مقدار غذاهای حاوی نمک یا سدیم را محدود کنید: یکی از مهم‌ترین عوامل بالا رفتن فشار، سدیم است. پس رژیم غذایی حاوی سدیم (نمک) بالا می‌تواند فشار خون شما را تا حد زیادی بالا ببرد. در مقابل، رژیم‌های غذایی با سدیم پایین می‌تواند فشار خون بالا را کاهش دهد یا از وقوع آن جلوگیری کند. پس توصیه می‌کنیم نمک کمتری بخورید و مقدار آن را به کمتر از ۲۳۰۰ میلی‌گرم سدیم در روز کاهش دهید. (تقریبا ۱ قاشق چای‌خوری نمک)

مصرف غذاهای چرب را کاهش دهید: رژیم‌های غذایی حاوی چربی اشباع زیاد‌ (مانند انواع گوشت‌ها و لبنیات پر‌چرب)، چربی ترانس زیاد (مانند انواع چیپس و اسنک‌ها، شیرینی‌ها و برخی از کره‌ها) و همچنین کلسترول بالا (مثل لبنیات پرچرب، گوشت احشا و زرده‌ی تخم مرغ) ممکن است منجر به چاقی، بیماری قلبی و سرطان شود. پس برای جلوگیری از آن‌ها می‌بایست چربی اشباع شده، چربی ترانس و همچنین کلسترول کمتری مصرف کنید.

میوه و سبزیجات بیشتر و غذا‌های گیاهی بخورید: به رژیم غذایی خود سبزیجات بیشتر، مواد پر پروتئین حاوی سویا و میوه‌های تازه اضافه کنید. همچنین باید مقدار میوه و سبزیجات خود در هر بخش روز را به اندازه یک وعده افزایش دهید. به عنوان مثال شما می‌توانید یک وعده میوه در وقت نهار اضافه کنید؛ سپس یک وعده سبزیجات در وقت شام بخورید.

کمتر نوشیدنی‌های الکلی مصرف کنید: مصرف زیاد الکل می‌تواند فشار خون را بالا ببرد. پس همانطور که در بخش قبل گفتیم، نوشیدن الکل را به کمتر از ۲ نوشیدنی در روز برای آقایان و یک نوشیدنی در روز برای خانم‌ها محدود کنید. با رعایت کردن و انجام منظم مواردی که ذکر شد می‌توانید پس از مدتی تاثیرات آن را بر روی سلامتی خود حس کنید

سخن نهایی پیش فشار خون و درمان آن

در نهایت مهم است که فشار خود را به صورت منظم چک نمایید و عدد فشار خون را بدانید. اگر فشار خون شما بالاتر از حد طبیعی بود، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید. شما می‌توانید در زمان بین دو نوبت ویزیت پزشک، فشار خود را فشارسنج دیجیتال جامپر مدل JPD-HA120 بررسی کنید. برای این کار تهیه بسته هوشمند فشار خون مامانیا برای خانم‌های باردار و بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر برای دیگر افراد را توصیه می‌کنیم. به خاطر داشته باشید حتما باید وضعیت فشار خود را در صورت بالا یا افت ناگهانی، با پزشک خود در میان بگذارید و از مصرف داروهای خودسرانه بپرهیزید. یک رژیم غذایی سالم و ورزش روزانه منظم می‌تواند به شما کمک کند تا خطر و ریسک فشار خون بالا را کاهش دهید.

اشتراک گذاری: [addtoany]