بیناییسنجی یکی از معاینات ضروری در طب کار است. این معاینه معمولا در معاینات اولیه استخدام و معاینات دورهای انجام میشود. این آزمون برای بررسی سلامت چشمها و ساختارهای مرتبط با آنها انجام میشود. هدف از این آزمون، تشخیص اختلالات بینایی و در صورت نیاز، تجویز عینک مناسب است. همچنین، برخی تمرینات میتوانند به بهبود برخی مشکلات چشمی کمک کنند. چشم یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی انسان با محیط اطراف است.
چشم نقش مهمی در کارایی، ادراک و حفظ امنیت افراد در محیط کار دارد. بنابراین، انجام معاینات چشم در طب کار ضروری است. به معاینات بینایی سنجی معاینات اپتومتری نیز گفته میشود. از راه معاینه کردن چشمها میتوان از مبتلا شدن به بسیاری از بیماریهای چشمی و بروز بسیاری از اتفاقات مربوط به آن جلوگیری کرد. در این مقاله از سیناکر با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد بینایی سنجی در معاینات طب کار با شما صحبت کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
اپتومتری معاینات طب کار
بینایی برای انجام کارهای مختلف ضروری است. اختلالات بینایی انواع مختلفی دارند. برخی مشاغل را میتوان با بینایی کم یا حتی بدون بینایی انجام داد. به عنوان مثال، مشاغلی مانند پاسخگویی به تلفن یا کار با صفحه کلید بریل نیازی به بینایی کامل ندارند. در حالی که برخی مشاغل نیاز به بینایی کامل دارند.
افراد با تیزبینی بالا، شانس بیشتری برای استخدام دارند. اما عواملی مانند میدان دید، دید رنگ و دید دو چشمی نیز در تصمیمگیری نهایی موثرند. بسیاری از شغلها هستند که دارای استانداردهای معینی به لحاظ بینایی سنجی هستند.
اهمیت بینایی سنجی برای کارگر و کارفرما در معاینات طب کار
اهمیت بیناییسنجی یا اپتومتری در طب کار برای کارفرما و کارگر به شرح زیر است:
- معاینات ابتدای استخدام به افراد کمک میکند تا در صورت داشتن اختلالات بینایی در شغلی قرار بگیرند که مناسب آنها باشد.
- اگر وضعیت بینایی در افراد بهبود پیدا کند سبب میشود تا کارایی بالاتر رود. همچنین حوادث کمتر میشود و غیبت و هزینههای درمان به تبع آن رو به کاهش میرود.
- جزییات بینایی کارگر در معاینات ابتدای استخدام ثبت میشود. این امر میتواند پایهای برای بررسی مشکلاتی باشد که بعد از حوادث و یا بیماریهای مرتبط با شغل پیش میآید. این موضوع میتواند در مباحث مربوط به غرامت و پرداخت دیه بسیار کاربرد داشته باشد.
- نقصهای مرتبط با بینایی با گذشت زمان به طور معمول به سوی بدتر شدن میروند. بنابراین معاینات دورهای افراد سبب میشود تا این نقایص کشف شوند. بنابراین همواره تناسب فرد شاغل با کاری که انجام میدهد در نظر گرفته میشود و این امر سبب میشود تا بازدهی فرد و سیستم کاری بیشتر شود.
موارد بالا اهمیت بینایی سنجی را در معاینات طب کار چه در بدو استخدام و چه در معاینات ادواری نشان میدهد.
انواع تستهای بینایی سنجی یا اپتومتری در معاینات طب کار
تستهای بینایی سنجی که به طور معمول در معاینات طب کار کاربری دارند متنوع هستند. از جمله این تستها میتوان به ارزیابی حدت بینایی (تیزبینی)، میدان بینایی، دید رنگ و دید عمق اشاره کرد.
- تیزبینی یا حدت بینایی
حدت بینایی به وسیله چارتهای اسنلن سنجیده میشود. این چارت برای ارزیابی دید دور و نزدیک طراحی شده است. نتیجه این تست به صورت یک کسر بیان میشود. حدت بینایی یا تیزبینی در واقع اولین شاخص برای بررسی سالم بودن بینایی در افراد است. ولی باید بدانید که حدت بینایی فقط دید مرکزی را بررسی میکند و اطلاعاتی در مورد وضعیت سایر بخشهای شبکیه ارائه نمیدهد. به همین دلیل حدت بینایی را نمیتوان تنها شاخص سلامتی برای چشمها دانست.
- عمق دید
سیستم بینایی انسان میتواند با استفاده از نشانههای دوچشمی و تکچشمی، فاصله بین اجسام را تشخیص دهد. درک ابعاد یک شیء در دید دوچشمی بهتر از دید تکچشمی است. مکان قرار گرفتن هر چشم در بخش جمجمه در مقایسه با چشم دیگر فرق دارد. در نتیجه، هر چشم تصویر کمی متفاوت از شیء را دریافت میکند. در نهایت زمانی که دو تصویر با یکدیگر در مغز تکمیل میشوند درک انسان از ابعاد و عمق آن شیء بالاتر میرود. درک عمق در شغلهایی مانند کارکنان بازرسی، اپراتور تجهیزات و ماشینها بسیار اهمیت دارد. برای آزمایش عمق دید باید از ابزارهای گوناگون بهره برد. مبنای کار همه تستهای عمق دید تشخیص دادن یک شکل به صورت برجسته در بین دیگر شکلها است که با بهرهگیری از عینک خاصی انجام میشود.
- بینایی رنگ یا کور رنگی
انسان با دید رنگی طبیعی میتواند میلیونها رنگ مختلف را تشخیص دهد. اما برای قضاوت دقیق، فقط حدود سی رنگ را میتوان با اطمینان تشخیص داد. کوررنگی یا همان اختلالات در نشخیص رنگها به دو صورت اکتسابی و ارثی در افراد ممکن است وجود داشته باشد. اگر این مشکل ارثی باشد اغلب به صورت اختلال در تشخیص رنگهای قرمز و سبز است. این در حالی است که اگر این بیماری در فرد به صورت اکتسابی باشد اغلب طیف رنگی آبی و زرد را در بر میگیرد. در این بین افرادی که کوررنگی مادرزادی دارند بیشتر هستند.
پیشنهاد مطالعه: لیست آزمایشات طب کار
مراحل معاینه اپتومتری چشم در طب کار
مراحل بینایی سنجی حاوی ده مرحله مهم است که بایستی برای ارزیابی سالم بودن چشمها در افراد انجام شوند.
- ارزیابی حرکت ماهیچه چشم
مهمترین و اولین مرحله در معاینات چشمی آزمایش حرکت ماهیچههای چشمها است. در این مرحله پزشک سعی میکند تا هم ترازی بین دو چشم را بسنجد.
- ارزیابی کاور یا پوشش
در این مرحله لازم است که هماهنگی چشمها برای یک منظور و هدف بررسی شود. در حقیقت تست کاور می تواند استرابیسم و یا انحرافات چشمی را مورد ارزیابی قرار بدهد.
- ارزیابی واکنش مردمک چشم
مرحله سوم یکی از اصلیترین مراحل در بینایی سنجی است. این مرحله حاوی معاینه کردن مردمکها است. در نظر داشته باشید که در این جا به واکنش مردمکهای چشمی پرداخته میشود. در حقیقت واکنش مردمک به نور و یا اجسام نزدیک به فرد دارای اهمیت زیادی است.
- ارزیابی حدت بینایی
در این مرحله، حدت بینایی با استفاده از چارت، بینایی سنجی میشود. در این چارت، اندازه حروف به تدریج تغییر میکند تا حدت بینایی در فواصل مختلف ارزیابی شود.
- بررسی نمره چشم
یکی از مهمترین و حساسترین مراحل برای معاینه اپتومتری تعیین نمره چشمها است. برای این که در صورت نیاز لنز یا عینک مناسبی برای فرد تجویز شود این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
- اسلیت لمپ
در مرحلههای مختلفی که بینایی افراد سنجیده میشود از تجهیزات و دستگاههای گوناگون استفاده میشود. یکی از این دستگاهها بیومیکروسکوپ است. به وسیله این دستگاه میتوان جلوی دید فرد را روشن و بزرگ کرد. همچنین توسط همین دستگاه میتوان عنبیه، قرنیه، عدسی و پشت چشمها را مورد ارزیابی قرار داد. منظور پزشک از معاینه ارزیابی بیماریها و مشکلات مرتبط با چشمها است.
- بررسی شبکیه
یکی از مدرنترین و پیشرفتهترین دستگاهها برای معاینه چشمها دستگاه آفتالموسکوپ است. برای این کار ممکن است لازم باشد که پزشک مردمک چشم را گشاد نماید. از این دستگاه برای ارزیابی شبکیه، پشت چشم، رگهای خونی، زجاجیه و سر عصب بینایی بهره میگیرند.
- گلوکوم
آزمایش گلوکوم یکی دیگر از مراحلی است که برای سنجیدن بینایی از آن استفاده میشود. بر مبنای این آزمایش مشخص میشود که فشار مایع درون چشمها در چه حد و حدودی است. این تست را میتوان با چند طریق گوناگون انجام داد. یکی از بیدردسرترین و بهترین راهها بهرهگیری از دستگاه تونومتر است. این ابزار برای سنجیدن فشار چشم بهره میگیرند.
- ارزیابی ضخامت قرنیه
در این مرحله ضخامت قرنیه را مورد بررسی قرار میدهند. برای اندازهگیری ضخامت این بخش از چشم لازم است که از اولتراسوند استفاده شود. در حقیقت در طی این مرحله بایستی درصد نازک بودن و یا ضخامت قرنیه را سنجید. زیرا این مرحله برای لیزیک کردن چشمها بسیار اهمیت دارد.
- بررسی میدان بینایی
در آزمایش میدان بینایی پزشک قادر است تا لبههای میدان بینایی را به سادگی بسنجد. در نظر داشته باشید که برای تشخیص بعضی از بیماریها و مشکلات چشمی از این روش بهره میگیرند. این میدان بینایی بخشی است که بدون این که چشمها حرکت کنند فرد میتواند مقابل خود را به سادگی ببیند.
سخن آخر
در این مقاله در مورد اپتومتری در معاینات طب کار با شما صحبت کردیم. باید بدانید که بیماریهای چشمی بسیار زیاد هستند و هر فرد لازم است که حداقل به صورت سالیانه انواع تستهای مربوط به چشمها را انجام دهد. افراد شاغل که در معرض بسیاری از بیماریهای چشمی هستند باید به این موضوع مهم توجه داشته باشند و معاینه چشمها را در دستور کار خود قرار دهند. درصورتی که هر بیماری چشمی در ابتدا درمان شود میتواند نتایج بسیار بهتری برای فرد به ارمغان بیاورد.
ممنون میشم لیست مراکز اپتومتری طب کار تهرانو معرفی کنید