تست اعتیاد یکی از آزمایشهای مهم در بدو استخدام بنا به نظر کارفرما و یا صلاح دید پزشکی که در آزمایشات طب کار است انجام میشود. این تست به منظور ارزیابی مواد افیونی در ادرار و خون است. همانطور که میدانید معاینات طب کار هم در ابتدای استخدام و هم از شاغلین در طول کار به صورت دورهای گرفته میشود. این آزمونها شامل موارد زیادی هستند. برای مثال علاوه بر تست اعتیاد، دیگر آزمایشها شامل ادیومتری، بینایی سنجی، تست تنفسی، نوار قلب و بررسی پارامترهای مختلف در خون و ادرار فرد از فرد گرفته میشود. در این مقاله از سیناکر قصد داریم تا در مورد آزمایش اعتیاد طب کار با شما صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام شامل چیست؟
- انواع تست اعتیاد
- مواد مورد ارزیابی در تست مربوط به اعتیاد در طب کار
- نکتههای لازم پیش از انجام آزمون اعتیاد
- ادرار در آزمایش اعتیاد
- آزمایش خون برای تشخیص اعتیاد
- خواندن جواب آزمایش اعتیاد ادرار
- لیست داروهای منفی کننده تست اعتیاد
- لیست داروهای مثبت کننده تست اعتیاد
- متادون در تست اعتیاد استخدامی
- ارزیابی اعتیاد در محیطهای مختلف
- هزینه آزمایش اعتیاد چقدر است؟
- آیا در چکاپ کامل اعتیاد مشخص میشود؟
- آیا قلیان باعث مثبت شدن تست اعتیاد میشود؟
- جواب آزمایش عدم اعتیاد چقدر طول میکشد؟
- چه زمانی کارفرما آزمایش اعتیاد را درخواست میدهد؟
- بهترین آزمایشگاه برای تست اعتیاد
- پرسشهای متداول آزمایشات اعتیاد طب کار
آزمایش عدم اعتیاد برای استخدام شامل چیست؟
آزمایش اعتیاد بدو استخدام در دو نوع سه گانه و دهگانه انجام میگردد. در آزمایش سه گانه وجود ترکیبات زیر مورد بررسی قرار میگیرند:
- مورفین (تریاک، هرویین)
- آمفتامین
- متادون
در آزمایش ده گانه اعتیاد بدو استخدام علاوه بر موارد بالا، اعتیاد به ترکیبات زیر نیز بررسی میشود:
- متامفتامین (شیشه)
- ترامادول
- بنزودیازپینها
- بوپرنورفین(نوعی داروی مؤثر در درمان اعتیاد به افیون)
- ماریجوانا، گل و حشیش
- باربیتوراتها (داروهایی که برای کنترل اختلالات خواب و تشنج استفاده میشوند)
- ضد افسردگیهای سه حلقهای
انواع تست اعتیاد
تستهای اعتیاد به مواد مخدر و وابسته شدن به آنها میتوانند بر مبنای نوع ماده مخدر، هدف آزمایش، نوع تست متفاوت باشند. در زیر بعضی از انواع تستهای اعتیاد معمول را میآوریم:
- تست ادرار: این آزمون یکی از رایجترین تستهای اعتیاد در افراد است که برای شناخت مصرف انواع مواد مخدر و متابولیتهای آن در ادرار است. مواد مخدر مثل مواد مخدری که تحت نظارت باشند و مواد مخدر غیرقانونی با این آزمون شناخته میشوند. لازم به ذکر است که مواد مخدر غیرقانونی مثل مورفین، هروئین هستند. این در حالی است که مواد مخدری که تحت نظارت هستند شامل کوکائین، متامفتامین و… هستند.
- آزمون خون: این تست به طور معمول برای تشخیص مواد مخدر و متابولیتهای مواد در خون است. این تست دقت بالایی دارد.
- آزمون مو: این تست به این صورت است که نمونهای از موی شخص جمعآوری میشود. سپس برای شناخت مواد مخدر و وابسته بودن به آنها مورداستفاده قرار میگیرد. در نظر داشته باشید که این تست میتواند مصرف کردن مواد مخدر را برای مدتزمان طولانیتر برای مثال چند ماه و یا حتی چند سال مورد شناسایی و ارزیابی قرار بدهد.
- تستهای تشخیصی دیگر: به غیر از تستهای فیزیکی، آزمونهای روانشناختی و بررسی میتواند برای تشخیص هر گونه وابستگی به مواد مخدر انجام گیرد.
توجه داشته باشید که هر تست اعتیاد میتواند یک سری مزیتها و محدودیتهایی داشته باشد. این آزمونها با توجه به شرایط و نیازهای موردی انجام میشوند. این تستها در مکانهای مختلف مانند محیط درمانی، محیط کار، محیط آموزشی و… انجام میگیرند. همانطور که پیش از این ذکر کردیم آزمایش اعتیاد یکی از تستهای لازم در ابتدای استخدام است.
به دلیل این که سن اعتیاد در ایران بسیار پایین آمده است و بسیاری از افراد معتاد مصرف مواد را انکار میکنند شناسایی راههای آزمونهای اعتیاد به کارفرماها کمک میکند تا بتوانند اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت اعتیاد و سلامتی پرسنل خود بدانند. بنابراین یکی از تستهای مهم پیش از استخدام همین آزمون اعتیاد است که افراد شاغل به لحاظ مصرف مواد و الکل مورد سنجش قرار میگیرند. با توجه به سیاست و قوانین در هر کشوری این غربالگریها برای تقاضای شغل خواسته میشود.
مواد مورد ارزیابی در تست مربوط به اعتیاد در طب کار
در تست مرتبط به معاینات ابتدای استخدام به طور معمول از نمونه ادرار فرد در آزمایشگاههای مرجع و معتبر آزمایش گرفته میشود. در این تست میتوان از یک تا ده ماده مخدر را ردیابی کرد. مواد مخدری که رایج هستند حاوی هروئین، تریاک، حشیش، متامفتامین مثل شیشه، کراک، متادون، کدئین، ترامادول است. اگر هر یک از این مواد در آزمایش ادرار یافت شود فرد متقاضی در استخدام مردود میشود.
نکتههای لازم پیش از انجام آزمون اعتیاد
توصیه میکنیم که قبل از آزمایش اعتیاد طب کار به این نکات توجه کنید:
- مشاوره با متخصص: پیش از این که بخواهید تست اعتیاد بدهید لازم است که با یک متخصص مشورت کنید. این فرد میتواند یک پزشک متخصص اعتیاد و یا متخصص بهداشت روانی باشد. این افراد میتوانند شما را بهتر راهنمایی کنند و همه اطلاعاتی را که لازم دارید به شما بدهند.
- تجزیه و تحلیل وضعیت شخصی: پیش از این که تست اعتیاد بدهید لازم است که وضعیت شخصی خود را بررسی و تحلیل کنید. باید بدانید که ارزیابی الگوی استفاده از مواد مخدر، نشانهها و علامتهای مربوط به اعتیاد و تاثیرات مصرف مواد میتواند اثرات بسیار بدی را بر زندگی اجتماعی و شخصی افراد بگذارد.
- آمادگی روانی: پیش از این که تست اعتیاد بدهید لازم است که از نظر روانی برای نتیجههای آزمایش آمادگی داشته باشید. همچنین ممکن است که لازم باشد تا بعد از انجام تست یک سری تصمیمات بگیرید. بنابراین بسیار مهم است که روحیه مناسبی داشته باشید.
- اطلاعات درباره تست: پیش از این که آزمایش بدهید لازم است که مطمئن شوید که با پروسه تست و چگونگی جمع کردن نمونهها آشنایی دارید. اگر سوالی ذهن شما را درگیر کرده است لازم است که حتما آن را از پزشک بپرسید.
- حمایت اجتماعی: پیش و بعد از تست اعتیاد لازم است که از سمت خانواده، دوستان و یا گروههای پشتیبانی حمایت داشته باشید. حس حمایت و دسترسی داشتن به افرادی که بتوانید به آنها اعتماد داشته باشید به شما در رو به رو شدن در نتایج تست کمک میکند.
با در نظر گرفتن موارد بالا میتوانید نتیجه مناسبی از تست اعتیاد خود بگیرید. همچنین اگر لازم باشد میتوانید اقدامات مهم را برای کنترل و درمان کردن اعتیاد شروع کنید.
ادرار در آزمایش اعتیاد
نمونه ادرار یکی از رایجترین راهها برای سنجش اعتیاد در افراد است. در نظر داشته باشید که این تست برای یافتن هر گونه مواد مخدر و یا مواد متابولیت در ادرار است. تست ادرار را به سادگی میتوان جمعآوری کرد و به آزمایشگاه منتقل نمود. در حالت کلی میتوان گفت که دو نمونه خون و ادرار ابزارهای مفید برای ارزیابی و تشخیص اعتیاد هستند. مصرف هرگونه مواد مخدر با این تستها مشخص میشود و بعد از آن فرد میتواند پروسه درمان و پیگیری را شروع کند.
آزمایش خون برای تشخیص اعتیاد
نمونه خون در آزمایش اعتیاد توسط پرسنل درمان با استفاده از یک سوزن کوچک و از یک رگ (معمولاً در بازوی بیمار) گرفته میشود. در آزمایش خون خطر دستکاری یا جایگزینی نمونه توسط بیماران به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد، اتفاقی که ممکن است در آزمایش ادرار پیش آید.
نتایج آزمایشگاهی حاصل از آزمایش اعتیاد خون دقیقتر از آزمایش ادرار است و نتایج وسیعتری از وجود مواد مخدر را فراهم میکند. محققان به این نتیجه رسیدهاند که PEth حتی در نمونههای کوچک خون هم قابل تشخیص است. آزمایشهای خون میتوانند متابولیکهای مخدر در خون و میزان یا سطح واقعی مخدرها در خون را نشان دهند.
خواندن جواب آزمایش اعتیاد ادرار
تفسیر آزمایشهای غربالگری اعتیاد با تستهای آزمایشگاهی فرق میکند و معمولاً به دو دسته تفسیر نتیجه آزمایشهای غربالگری اعتیاد و تفسیر نتیجه آزمایشی تأییدی اعتیاد تقسیم میشود. نتایج آزمایشهای غربالگری اعتیاد کیفی هستند، بدین صورت که نتیجه آزمایش اعتیاد به صورت مثبت یا منفی گزارش میشوند و اطلاعاتی در مورد میزان یا نوع اپیوئید کشف شده در نمونه ارائه نمیشود.
نتایج منفی در آزمایش اعتیاد نشان میدهند که اپیوئید یا متابولیتهای اندازهگیری شده، در نمونه آزمایش تشخیص داده نشدند. این نتایج ممکن است نشان دهند که بیمار از اپیوئیدها استفاده نکرده یا استفاده از اپیوئید خارج از بازه زمانی تشخیص بوده، یا اینکه سطح اپیوئید یا متابولیت آن زیر مرز تشخیصی بوده است.
آزمایش تأیید از روشهای گوناگون آزمایش برای ارائه اطلاعات دقیقتر درباره اپیوئیدها یا متابولیتهای تشخیص داده شده در نمونه آزمایش استفاده میکند. مرز تشخیصی برای آزمایش اعتیاد به معنای حداقل سطح قابل تشخیص اپیوئید یا متابولیت اپیوئید در نمونه است. مرزهای تشخیصی برای آزمایش اعتیاد جهانی نیستند و به آزمایشگاه یا آژانسی که آزمایش را انجام میدهد بستگی دارند. در آزمایش اعتیاد استخدامی که مورفین و کدئین را آزمایش میکند، مرز تشخیصی هم برای آزمایش اولیه و هم برای آزمایش تأییدیه ۲۰۰۰ ng/ml است.
پیشنهاد مطالعه: تفسیر آزمایش طب کار
لیست داروهای منفی کننده تست اعتیاد
روشهای تشخیص اعتیاد یا به اصطلاح تست اعتیاد متفاوت است و جالب است بدانید که اعتیاد نیز گونههای مختلفی دارد. روشهای گوناگون تست اعتیاد از حساسیتهای خاصی برخوردار هستند. در بعضی از روشها میتوان با استفاده از قرصهای منفی کننده تست اعتیاد در آزمایش اعتیاد تقلب نموده و در بعضی از روشهای تست اعتیاد نیز هیچ گونه راهی برای فرار و تقلب وجود ندارد. در حقیقت همه چیز به میزان حساسیت تست اعتیاد بستگی دارد. در ادامه داروهای منفی کننده تست اعتیاد را معرفی میکنیم:
قرص متادون
پزشکان معمولاً برای ترک اعتیاد قرص متادون را توصیه میکنند که این قرصها زمینهساز ایجاد آرامش برای اشخاص معتاد بوده و میتواند جایگزین مناسبی برای ماده مخدر مصرفی به شمار آید و به فرایند ترک اعتیاد کمک کند. حال اگر این قرص در دوز پایین و در مدت زمان محدود استفاده شود، میتواند آزمایش اعتیاد شخص را منفی کرده و به عنوان یکی از قرصهای منفی کننده تست اعتیاد معرفی میشود. لازم به ذکر است که اگر این قرص به صورت مکرر استفاده شود اعتیاد آور خواهد بود
قرصهای ضد بارداری
یک باور رایج بین اشخاص آن است که مصرف قرص ضد بارداری میتواند تست اعتیاد را منفی کند در حالی که این باور اساساً غلط است و حالت صحیحتر آن است که مصرف این قرص میتواند در آزمایش اختلال ایجاد کند و این اختلال به راحتی در آزمایش قابل تشخیص است. بنابراین قرص ضد بارداری یکی از قرصهای منفی کننده تست اعتیاد نبوده و در حقیقت جز قرصهای ایجاد کننده اختلال در تست اعتیاد محسوب میشود.
قرصهای A و B
یکی دیگر از قرصهای منفی کننده تست اعتیاد قرصهای A و B است. مصرف این قرصها ممکن است در بعضی از موارد آزمایش اعتیاد شخص را منفی کند. لازم به ذکر است که استفاده از این قرصها عوارض دارد و تحقیقات در مورد داروی B نشان میدهد که این، داروی سم زدایی برای بدن محسوب میشود. اما در صورت مصرف خودسرانه میتواند وابستگی ایجاد کند. این قرص در حقیقت مانع از ایجاد خماری در شخص شده و در نتیجه منفی شدن آزمایش اعتیاد فرد را به همراه خواهد داشت و یکی از قرصهای منفی کننده تست اعتیاد است.
قرص M
این قرص نیز عملکردی مانند قرص B دارد. یعنی با مصرف این قرص به مدت ۷ تا ۱۰ روز، خماری ناشی از عدم مصرف مواد به مخدر در شخص وجود نخواهد داشت و بعد از یک هفته تست اعتیاد منفی خواهد شد. اما باید به این نکته توجه کرد که اعتیاد شخص به قرص M شروع خواهد شد.
قرص HD
یکی از موارد مطرح شده در مورد قرصهای منفی کننده تست اعتیاد، قرص HD است. در مواردی ذکر شده است که با مصرف قرص HD چند ساعت قبل از تست اعتیاد میتوان نتیجه تست را منفی نمود. در حقیقت این قرص میتواند بر روی پروتئینهای بدن تأثیر بگذارد تا در نتیجه تست اعتیاد انجام شده به روش کروماتوگرافی بیاثر شود.
لیست داروهای مثبت کننده تست اعتیاد
همانطور که میدانید، آزمایش اعتیاد به دنبال حضور مواد و داروهای خاص در بدن است. با این حال ممکن است نتایج کاذب باشد؛ نتیجه مثبت کاذب زمانی اتفاق میافتد که تست اعتیاد حضور دارو یا مادهای را تأیید میکند که شخص در حقیقت آن را مصرف نکرده است. در ادامه با داروهایی آشنا میشوید که میتوانند باعث مثبت شدن کاذب نتیجه تست اعتیاد شوند.
دکسترومتورفان
دکسترومتورفان اصلیترین ماده تأثیرگذار در داروهای ضد سرفه غیر نسخهای است. اگر دکسترومتورفان خورده باشید، ممکن است آزمایش اعتیاد به اشتباه مثبت شود.
دیفن هیدرامین
دیفن هیدرامین یک داروی ضد حساسیت است که به درمان آلرژی، خارش و علائم سرماخوردگی کمک میکند. مصرف این دارو ممکن است نتیجه تست اعتیاد برای برخی اپیوئیدها را اشتباهاً مثبت کند. البته معلوم نیست که چرا دیفن هیدرامین سبب مثبت شدن کاذب نتایج تست اعتیاد میشود. با این حال به احتمال خیلی زیاد مصرف معمول در دوزهای روتین باعث ایجاد چنین نتایجی نخواهد شد.
سودوافدرین
سودوافدرین که برای درمان احتقان بینی و سینوس استفاده میشود، میتواند باعث مثبت شدن کاذب نتیجه آزمایش اعتیاد برای آمفتامینها و متامفنامین ها شود.
فنترمین
فنترمین یک داروی تأیید شده برای کاهش وزن است که استفاده از این دارو میتواند نتیجه آزمایش ادرار برای آمفتامین را به صورت کاذب مثبت کند.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
ایبوپروفن و ناپروکسن در دست داروهایی قرار میگیرند که به عنوان داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی شناخته میشوند. این داروها به درمان تب، التهاب و درد کمک میکند. کسانی که ایبوپروفن و ناپروکسن استفاده میکنند، به احتمال خیلی کم با نتیجه مثبت کاذب آزمایش اعتیاد برای باربیتوراتها روبرو میشوند.
داروهای ضد افسردگی
بعضی از داروهای ضد افسردگی میتوانند نتایج آزمایش اعتیاد را مثبت کاذب کنند:
- ونلافاکسین و دسونلافاکسین
- سرترالین
- ترازودون
- بوپروپیون
- کوئتیاپین
آنتی بیوتیکهای کینولون
آنتی بیوتیکهای کینولون، انواع عفونتهای باکتریایی را درمان میکنند. لووفلوکساسین و افلوکساسین محتملترین آنتی بیوتیکهای کینولونی هستند که در آزمایش اعتیاد، نتیجه مصرف مواد افیونی را به طور کاذب مثبت میکنند.
پرومتازین
پرومتازین عضوی از دسته دارویی به نام فنوتیازینها است و برای تسکین حالت تهوع و استفراغ استفاده میشود. پرومتازین میتواند نتیجه آزمایش اعتیاد برای آمفتامینها و متامفتامینها را مثبت کاذب کند.
متادون در تست اعتیاد استخدامی
آزمایشهایی وجود دارد که میتواند برای شناسایی متادون در بدن شخص مورد استفاده قرار گیرد. متداولترین روش انجام تست اعتیاد، آزمایش ادرار است که در معاینات بدو استخدام طب کار نیز از این روش استفاده میشود. هر آزمایش بسته به تعدادی از فاکتورهای شخصی میتواند در مدت زمان تشخیص متادون در بدن متفاوت باشد. با این حال معمولاً اعتقاد بر این است که متادون در بدن بعد از ۱۴ روز به طور کامل خارج میشود. علاوه بر آزمایش ادرار سایر آزمایشات تشخیصی مصرف متادون شامل جدول زیر میباشد.
آزمایشات تشخیصی مصرف متادون | |
آزمایش خون | این آزمایش وجود متادون را ۳۰ دقیقه پس از مصرف و حداکثر ۳ یا ۴ روز پس از آخرین استفاده تشخیص میدهد. |
آزمایش بزاق | از طریق تست بزاق، مصرف متادون تا ۱۰ روز قابل تشخیص است. |
آزمایشات مو | استفاده طولانی مدت از متادون برای سه ماه از طریق مو قابل تشخیص است. |
ارزیابی اعتیاد در محیطهای مختلف
به علت این که شناسایی سریع مشکلات مربوط به مواد مخدر به نفع فرد است انجام تستهای اعتیاد در جوانی و بزرگسالی اهمیت زیادی دارد. این آزمایشات میتوانند به صورت اختیاری از طرف خود فرد و یا به دلیل خواست متخصصان انجام شوند. در برخی از موارد امکان دارد که فرد دنبال انجام تست باشد. برای مثال اگر حس کند که به مشکلات مربوط به مصرف مواد مخدر دچار شده است و یا تصمیم داشته باشد که وضعیت خود را ارزیابی کند. در برخی دیگر از موارد افراد در مکانهایی مانند محیطهای کاری، مدارس، محیط دانشگاه و یا مکانهای بهداشتی موردبررسی و تست قرار میگیرند. مخصوصا اگر بر این باور باشند که امکان این که به مواد مخدر وابستگی پیدا کنند و یا این که با این مواد در تماس قرار گیرند.
در تمام این حالتها انجام تست میتواند یک ابزار مهم در شناخت و جلوگیری از مشکلات مربوط به مصرف مواد مخدر و وابسته شدن به آنها باشد. در نظر داشته باشید که این تستها امکان دارد که به لحاظ شیمیایی، فیزیکی و روانشناختی انجام گیرند و با توجه به نیازهای هر شخص و شرایط که وجود دارد فرق کنند.
بیشتر بدانید: عوامل زیان آور شغلی در محیط کار و نقش طب کار
هزینه آزمایش اعتیاد چقدر است؟
هزینه آزمایش اعتیاد طبق نوع آزمایش و نوع مواد مخدری که باید مورد بررسی قرار گیرد و همچنین آزمایشگاه و بیمه متفاوت است. ممکن است هزینه آزمایش اعتیاد توسط خود بیمار، شرکت بیمه، کارفرما یا سازمانی که انجام آزمایش اعتیاد را ضروری دانسته، پرداخت شود. زمانی که آزمایش توسط پزشک تجویز میشود ممکن است ارائه دهنده بیمه درمانی هزینه آن را تقبل کند.
آزمایش اعتیاد | هزینه حدودی |
آزمایش ادرار | ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان
|
آزمایش خون | ۵۰۰ تا یک میلیون تومان
|
آزمایش مو | ۸۰۰ هزار تومان
|
تست بزاق | ۳۵۰ هزار تومان
|
تست عرق | ۴۰۰ هزار تومان
|
آیا در چکاپ کامل اعتیاد مشخص میشود؟
درباره این سؤال که آیا اعتیاد در آزمایش چکاپ بدن مشخص میشود یا خیر، باید بگوییم که بستگی به نوع آزمایش چکاپ و نوع مواد مصرفی دارد. معمولاً آزمایشهای چکاپ برای بررسی عمومی سلامت بدن انجام میشود و در صورت درخواست خاص از سوی پزشک، میتوانند تستهایی را برای شناسایی مواد مخدر یا علائم اعتیاد انجام دهند.
آیا قلیان باعث مثبت شدن تست اعتیاد میشود؟
پاسخ این سؤال به نوع آزمایش مشخص شده بستگی دارد. در صورتی که آزمایش اعتیاد شامل تست نیکوتین باشد، سیگار و قلیان تست را مثبت میکنند؛ زیرا حاوی نیکوتین هستند. تست نیکوتین در آزمایش عادی طب کار وجود ندارد و فقط برای بعضی از مشاغل یا به درخواست کارفرما گرفته میشود. نیکوتین در بدن متابولیزه شده و به کوتینین تبدیل میشود. ۸۰ درصد فرایند متابولیزه در کبد انجام میشود و همچنین بخشی از تبدیل نیکوتین به کوتینین در ریه صورت میگیرد. کوتینین با ادرار از بدن خارج میشود؛ اما میزان ماندگاری آن به مدت اعتیاد، میزان مصرف و نوع تست تشخیصی (ادرار، خون، بزاق و مو) بستگی دارد.
جواب آزمایش عدم اعتیاد چقدر طول میکشد؟
در آزمایشگاههایی که مخصوص طب کار و دولتی میباشد، معمولاً اگر صبح اول وقت رجوع کنید، همان روز میتوانید جواب را دریافت کنید و ببرید؛ و لی ممکن است با توجه به شرایط، ۲۴ ساعت یا ۴۸ ساعت مدت زمان جواب آزمایش عدم اعتیاد در حالت عادی طول بکشد. اما بعضی از نمونهها به دلیل شرایط خاص زمان بیشتری میگیرد. فاکتورهایی که میتواند در مدت آماده شدن آن تاثیرگذار باشد را اینجا میگوییم تا شما شرایط خود را با توجه به این موضوع در نظر بگیرید:
- روش آزمایشگاهی
- نوع آزمایشگاه
- نوع تستهای مورد بررسی
- تداخلات دارویی
چه زمانی کارفرما آزمایش اعتیاد را درخواست میدهد؟
با توجه به نظر کارفرما تست اعتیاد پیش از شروع استخدام و یا هر زمان از کار بر مبنای صلاحدید کارفرما انجام میشود. امکان دارد که کارفرما بخواهد به صورت تصادفی افرادی که مشکوک به اعتیاد هستند را برای انجام این تست انتخاب نماید. کارفرما انواع متفاوتی از آزمایش اعتیاد به مواد و الکل را مورداستفاده قرار میدهند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- آزمایش ادرار
- آزمایش خون
- تست مو
- تست تنفس برای الکل
- غربالگری عرق بدن جهت مواد
- غربالگری بزاق دهان جهت مواد
موارد بالا از جمله تستهایی هستند که کارفرماها به عنوان تست اعتیاد مورداستفاده قرار میدهند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مربوط به هدف و اهمیت انجام معاینات طب کار (معاینات سلامت شغلی) را مطالعه نمایید.
بهترین آزمایشگاه برای تست اعتیاد
برخی از آزمایشگاهها در تهران مانند آزمایشگاه دنیز، آزمایشگاه آرامش، آزمایشگاه پاتوبیولوژی دانش و… با فعالیت مستمر در امر پزشکی بهترین آزمایشگاهها برای تست اعتیاد هستند. این مجموعهها با اختیار داشتن بهترین تجهیزات آزمایشگاهی و بهرهگیری از پرسنل مجرب و حرفهای در زمینه علوم آزمایشگاهی خدمات ارزندهای را به جامعه پزشکی ارائه میدهند. کلیه آزمایشات روتین و تخصصی در این آزمایشگاهها انجام میشود که این آزمایشگاهها دقیقترین جواب آزمایشات را با درصد خطای کم به بیماران خود ارائه میدهند و همه روزه به صورت شبانه روزی مشغول فعالیت و خدمات رسانی میباشند.
سخن آخر
در این مقاله در مورد آزمایش اعتیاد طب کار با شما صحبت کردیم. لازم است بدانید که برای استخدام شدن در هر شغلی تست اعتیاد بنا به نظر کارفرما انجام میگیرد. با انجام این آزمونها کارفرما متوجه میشود که آیا فرد اعتیاد به مواد دارد یا خیر. در صورت داشتن اعتیاد به احتمال زیاد فرد متقاضی برای استخدام مردود اعلام میشود.
پرسشهای متداول آزمایشات اعتیاد طب کار
در ادامه به برخی از سؤالات متداول آزمایشات اعتیاد در طب کار پاسخهای کوتاه و مختصر ارائه میدهیم.
۱. کدام مواد مخدر در آزمایش اعتیاد مورد بررسی قرار میگیرد؟
مواد مخدرهایی مانند تریاک، ماریجوانا (حشیش)، کوکائین، آمفتامینها، متآمفتامین، و مورفین در این تستها بررسی میشود.
۲. قبل از تست اعتیاد چه داروهایی را نباید مصرف کرد؟
از مصرف برخی از داروها مانند دیازپام، کلونازپام، آمیتریپتیلین و پروپرانولول باید قبل از آزمایش اعتیاد خودداری نمایید.
۳. چه زمانی باید آزمایش اعتیاد را انجام داد؟
معمولاً آزمایش اعتیاد در موارد زیر صورت میگیرد.
- بدو استخدام
- معاینات دورهای
- پس از حادثه
- در صورت شک و تردید
۴. رایجترین نمونهها برای آزمایش اعتیاد کدامند؟
- آزمایش ادرار
- آزمایش خون
- آزمایش بزاق
- آزمایش مو
۵. نتیجه آزمایش اعتیاد چه مدت اعتبار دارد؟
نتایج آزمایش اعتیاد معمولاً تا زمان بررسی و تایید توسط پزشک طب کار معتبر میباشد.