واکسن آنفولانزا در دوران بارداری یکی از مهمترین واکسنهایی است که تمام خانمهای باردار باید سعی کنند آن را بزنند و به هیچ عنوان در انجام اینکار کاهلی نکنند. واکسنها نقش مهمی برای جلوگیری از عفونتهای جدی و مرگبار از جمله آنفولانزا ایفا میکنند و نوعی اقدام ایمن سازی به حساب میآیند. از آنجایی که مادران باردار نسبت به سایر افراد سیستم ایمنی ضعیفتری دارند و در جهت حفظ سلامتی مادران باردار و جنین تزریق این واکسن الزامی است. تا احتمال ابتلا به ویروس آنفولانزا برای مادران باردار کاهش پیدا کند.
تزریق واکسن در دوران بارداری برای مادران باردار نه تنها هیچ خطری ندارد بلکه باعث جلوگیری از عوارض جدی ناشی از بیماری آنفولانزا نیز خواهد شد. زیرا بیماری آنفولانزا در صورتی که یک مادر باردار را درگیر کند نیاز به داروهای سنگین و یا آنتی بیوتیک پیدا میکند که عوارض آنتی بیوتیک بسیار بیشتر از واکسن آنفولانزا برای جنین خواهد بود.
در این محتوا قصد داریم که آگاهی بیشتری را نسبت به این واکسن به وجود بیاوریم. تا آن دسته از مادران بارداری که نگران هستند و مرددند از بابت اینکه آیا واکسن را تزریق کنند یا خیر، با دلایل علمی این اطمینان را پیدا کنند که واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بسیار تاثیر مثبتی خواهد داشت.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- واکسن آنفولانزا چیست؟
- اشکال مختلف واکسن آنفولانزا
- بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا برای مادران باردار
- کدام یک از واکسنهای آنفولانزا برای مادران باردار مناسبتر هستند؟
- عوارض واکسن آنفولانزا برای زنان باردار
- آیا تزریق واکسن آنفولانزا برای تمام خانمهای باردار الزامی است؟
- مزایای تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری
- چگونه با تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری میتوان از نوزاد محافظت کرد؟
- میزان تاثیر واکسن آنفولانزا در دوران بارداری چقدر است؟
- چه افرادی نیاز به تزریق واکسن آنفولانزا دارند؟
- آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری باعث اوتیسم نوزاد میشود؟
- راههای پیشگیری از آنفولانزا
واکسن آنفولانزا چیست؟
واکسن آنفولانزا واکسنی غیر فعال بوده که متشکل از قطعاتی از ویروس آنفولانزای کشته شده است. از آنجایی که ویروس آنفولانزا کشته شده است مادر و جنین را آلوده نمیکند و موجب تولید آنتی بادی علیه آن خواهد شد و در نهایت از بدن مادر باردار به بهترین شکل ممکن در برابر این ویروس محافظت میکند.
به همین دلیل است که تاکید میکنیم این واکسن هیچ خطری برای مادر یا جنین به دنبال نخواهد داشت. تمام مراکز درمانی و بیمارستانها یا حتی درمانگاهها این واکسن را برای مادران باردار تزریق میکنند و ممنوعیتی از این بابت وجود ندارد. اگر جزو مادران بارداری هستید که شرایط خاص دارید و یا به بیماری خاصی مبتلا میباشید میتوانید قبل از تزریق، از پزشک متخصص مشورت بگیرید.
اشکال مختلف واکسن آنفولانزا
قبل از اقدام برای تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری خوب است بدانید که شکلهای مختلفی از این واکسن وجود دارند که شامل واکسن آنفولانزای تزریقی درون ماهیچهای هستند که در بازو تزریق میشوند. یا برخی از واکسنها که به صورت اسپری میباشند و به عنوان اسپری بینی مورد استفاده قرار میگیرند. که استفاده از هر کدام از اشکال این واکسنها بنا به تشخیص پزشک برای مادران باردار متفاوت خواهد بود.
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا برای مادران باردار
بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری از ابتدای مهر ماه تا پایان اردیبهشت است. در هر یک از این ماهها مادرانی که باردار هستند میتوانند این واکسن را تزریق کنند. البته توجه داشته باشید که زمان اوج این ویروس اواسط پاییز و اوایل زمستان است که توصیه میکنیم مادران باردار برای مصون ماندن از خطرات این ویروس تزریق واکسن را در این بازه زمانی جدی بگیرند.
کدام یک از واکسنهای آنفولانزا برای مادران باردار مناسبتر هستند؟
قبل از تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری خوب است که با انواع این واکسنها نیز آشنا شوید. واکسنهای آنفولانز انواع مختلفی دارند و با دوزهای متفاوت توسط کشورهای مختلف تولید میشوند.
دقت کنید که حتماً واکسنی که تزریق میکنید دارای مجوز باشد و مورد تایید سازمان غذا و دارو نیز باشد. در حال حاضر با توجه به اینکه هر سال انواع واکسنهای آنفولانزا بر اساس تغییرات جهش ویروس این بیماری ساخته میشوند، بهترین واکسن از نوع هلندی، فرانسوی یا ایرانی است. که شما میتوانید بر اساس بازه سنی، شرایط جسمانی و میزان بودجهای که دارید هر یک از این واکسنها را انتخاب و تزریق کنید.
نکته مهم و قابل توجه این است که تمام این واکسنها تاییدیه cdc دارند و از ایمنی قابل قبولی برخوردار بوده که بهترین نوع آنها برای هر فرد متناسب با شرایط خاص جسمی، سن، وجود حساسیت در بدن و… مشخص خواهد شد. برای مثال واکسن آنفولانزای هلندی بدن را در برابر آنفولانزای نوع a و b ایمن میکند و استفاده از آن برای افراد بالای ۶ ماه مورد تایید است و حتی بانوان باردار و شیرده هم میتوانند از واکسن آنفولانزای هلندی استفاده کنند.
واکسن آنفولانزای فرانسوی برای افراد بالای ۶ ماه تزریق میشود که این واکسن هم در بارداری و شیردهی ایمن است. اما آن دسته از افرادی که به پروتئین مرغی و تخم مرغ آلرژی دارند نباید واکسن آنفولانزای فرانسوی را تزریق کنند.
واکسن آنفولانزا ایرانی هم که به عنوان واکسن فلوگارد شناخته میشود در ترکیبات خود منشأ تخم مرغ، آنتی بیوتیک و مواد نگهدارنده ندارد و حتی افرادی که به تخم مرغ حساس هستند هم میتوانند از این واکسن استفاده کنند. اما محدودیت سنی خاصی برای این واکسن در نظر گرفته شده است و افراد بالای ۱۸ سال به صورت تک دوز میتوانند این واکسن را تزریق کنند.
عوارض واکسن آنفولانزا برای زنان باردار
آگاهی از عوارض تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری مهمترین نکتهای است که تمام مادران باردار باید به آن دقت داشته باشند. درست است که این واکسن خطر خاصی برای مادر و جنین نخواهد داشت. اما ممکن است که برخی از افراد تحت الشعاع عوارض این واکسن قرار بگیرند و بدن آنها نسبت به این واکسن واکنش نشان دهد.
از جمله عوارض مهمی که این واکسن به دنبال خواهد داشت شامل احساس درد، احساس قرمزی و گرما و تورم در محل تزریق است. علاوه بر این سردرد و دردهای ماهیچهای، سرگیجه، غش کردن و تب خفیف هم میتواند از عوارض این واکسن به شمار بیاید.
در صورتی که یک فرد بعد از تزریق این واکسن تب بالای ۳۸ درجه داشت و واکنشهای آلژیک شدید مانند کهیر، مشکلات تنفسی، افزایش ضربان قلب و سرگیجه شدید و ضعف شدید در بدن را تجربه کرد، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کند. زیرا این علائم از عوارض عادی واکسن به شمار نمیآیند و زندگی مادر و جنین را تهدید میکنند.
در صورتی که این عوارض خطرناک جدی گرفته نشوند ممکن است که باعث ایجاد نقص در روند رشد و نمو جنین باشند و حتی مادر باردار را هم بسیار اذیت کنند. برای اینکه عوارض ناشی از این واکسن به حداقل برسد و یا اصلاً هیچ عوارضی از آن را مشاهده نکنید، بهتر است که بهترین نوع از واکسن آنفولانزا را انتخاب کنید و سعی کنید در مراکز تخصصی و معتبر این واکسن را نزد افراد معتبر تزریق کنید تا مشکلی بعد از تزریق واکسن برای شما به وجود نیاید.
آیا تزریق واکسن آنفولانزا برای تمام خانمهای باردار الزامی است؟
یکی از مهمترین دغدغههای مادرن باردار واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بوده و شاید یکی از مهمترین سوالاتی که از پزشک متخصص خود میپرسند نیز همین باشد. زیرا ویروس آنفولانزا برای یک مادر باردار بسیار خطرناک است و داروهایی که برای درمان این ویروس تجویز میشوند هم خطرات جدی برای جنین به وجود میآورند.
به همین منظور واکسن آنفولانزا میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. لذا باید بگوییم که بهتر است تمام خانمهای باردار این واکسن را تزریق کنند. اما آن دسته از مادران بارداری که به بیماریهای زمینهای مثل آسم، بیماریهای قلبی، دیابت و ایدز مبتلا هستند باید بیش از سایر مادرهای باردار تزریق این واکسن را جدی بگیرند و از آنجایی که یک حاملگی پرخطر را تجربه میکنند، جهت کاهش خطرات، تزریق واکسن آنفولانزا بسیار مهم است.
مزایای تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری
استفاده از واکسن آنفولانزا در دوران بارداری مزایای بسیار زیادی برای مادران باردار خواهد داشت. زیر این واکسن باعث تولید آنتی بادی در بدن مادر باردار میشود و این موضوع به خودی خود تقویت سیستم ایمنی بدن مادر را به دنبال خواهد داشت و موجب میشود که میزان خطر ابتلای یک مادر باردار به ویروس آنفولانزا تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند.
علاوه بر این سلامت جنین هم از طریق تزریق این واکسن تضمین میشود و باعث میشود که نوزاد حتی چند ماه بعد از تولد هم از این ویروس مصون بماند. زیرا تزریق واکسن به بدن مادر باعث تولید آنتی بادی در بدن جنین هم خواهد شد.
چگونه با تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری میتوان از نوزاد محافظت کرد؟
یکی از مهمترین مزایایی که در رابطه با تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری وجود دارد تضمین سلامت جنین و نوزاد بعد از تولد در برابر این ویروس است. دلیل این اتفاق این است که یک نوزاد تا ۶ ماه بعد از تولد مجاز به تزریق واکسن آنفولانزا نخواهد بود. فلذا اگر مادر باردار در دوران بارداری این واکسن را تزریق کند مواد موجود در این واکسن از جفت رد میشوند و آنتی بادی به کودک منتقل خواهد شد. در نتیجه از بدن کودک تا ۶ ماه بعد از تولد هم در برابر ویروس آنفولانزا محافظت میشود.
در صورتی که یک مادر باردار این واکسن را تزریق نکند و نوزاد بعد از تولد به ویروس آنفولانزا دچار شود، باید روزهای طولانی در بیمارستان به سر ببرد و تحت درمانهای تخصصی و بسیار سنگین قرار بگیرد که قطعاً این درمانها برای یک نوزاد تازه متولد شده آسیب زا هستند. پس جهت جلوگیری از تمام این اتفاقات تلخ تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری را جدی بگیرید.
میزان تاثیر واکسن آنفولانزا در دوران بارداری چقدر است؟
واکسن آنفولانزا در صورتی که در دوران بارداری تزریق شود احتمال ابتلا به آنفولانزای شدید را تا حد زیادی برای مادر باردار کاهش خواهد داد و نقش مهمی در محافظت از جنین ایفا میکند. در صورتی که یک مادر این واکسن را تزریق کند به هیچ عنوان نگرانی خاصی از بابت بستری شدن ناشی از بیماری آنفولانزا نخواهد داشت و مشکلات و عفونتهای تنفسی نیز گریبانگیر مادر باردار نمیشود.
ویروس آنفولانزا انواع مختلفی دارد و همین مسئله باعث شده است که هر سال نوع خاصی از واکسن آنفولانزا توسط کشورهای فعال در این زمینه تولید و عرضه شود. لذا مادران باردار با تزریق واکسن جدید میتوانند کاری کنند که هرگز در سال جاری به این ویروس مبتلا نشوند.
چه افرادی نیاز به تزریق واکسن آنفولانزا دارند؟
تمام افراد بالای ۶ ماه باید هر سال به صورت مداوم واکسن آنفولانزا را بزنند علاوه بر این تزریق این واکسن برای آن دسته از افرادی که در معرض خطر هستند بسیار مهم و حیاتی است.
فرقی نمیکند که در کجا زندگی میکنید، سعی کنید هر زمانی که این واکسن در منطقه زندگی شما موجود شد آن را تهیه کرده مصرف کنید و آن دسته از مادرانی که باردار هستند به جهت حفظ سلامت خود و جنینی که در شکم دارند باید در صدد تزریق این واکسن باشند.
آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری باعث اوتیسم نوزاد میشود؟
خیر بر اساس تحقیقاتی که دانشمندان انجام دادند هیچ ارتباط خاصی بین واکسیناسیون و اوتیسم وجود ندارد. تمام این حرفها بر اساس شایعات مختلفی است که بین افراد دست به دست میشوند و پایه و اساس علمی ندارند.
پس آن دسته از مادران بارداری که نگران این موضوع هستند و به علت ترس از بیماری اوتیسم به سراغ تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری نمیروند، بهتر است که این شایعات را کنار گذاشته و به دنبال تزریق واکسن در سریعترین زمان ممکن باشند.
راههای پیشگیری از آنفولانزا
ضمن اینکه تمام افراد باید راههای پیشگیری از آنفولانزا را بشناسند و این راهها را انجام دهند، مادران باردار باید بیش از سایرین با این راههای پیشگیری آشنا شوند و در کنار تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری، نکات پیشگیرانه را هم جدی بگیرند.
در همین راستا شستن مرتب دستها با آب و صابون و استفاده از محلول ضدعفونی کننده و دوری از افرادی که میدانید مریض هستند الزامی است. افرادی هم که به این ویروس مبتلا هستند بهتر است در خانه بمانند و تا زمان بهبودی کامل در اجتماع از جمله سر کار مدرسه و دانشگاه حاضر نشوند. از همه مهمتر هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را با قسمت داخلی آرنج بپوشانند و حتی الامکان از ماسک استفاده کنند.
کلام پایانی
ویروس آنفولانزا یکی از خطرناکترین ویروسهایی است که میتواند مادران باردار را تهدید کند و خطرات زیادی برای یک مادر باردار و جنین داشته باشد. در همین راستا تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری از مهمترین اقداماتی است که مادران باردار در جهت سلامتی خود و جنین میتوانند انجام دهند. با این واکسن دیگر در طول فصول سرد سال نگرانی خاصی از بابت ابتلا به آنفولانزا نخواهید داشت.