بارداری دورانی است که سوالات و همچنین هیجان زیادی را برای مادران و پدران به همراه دارد. به خصوص در ماههای آخر بارداری، هیجان و کنجکاوی افزایش مییابد. هفته سی و پنجم بارداری، یکی از هیجانانگیزترین و در عین حال حساسترین هفتههای دوران بارداری است. جنین شما تقریباً به اندازه یک هندوانه شده و وزن قابل توجهی پیدا کرده است. بدن شما نیز برای زایمان آماده میشود و ممکن است تغییرات زیادی را در خود احساس کنید. ممکن است در این هفته احساس خستگی بیشتری کنید زیرا رحم شما که زمانی در ناحیه لگن شما کوچک بود، اکنون تا دندههای شما قرار دارد. در هفته سی و پنجم بارداری و بعد از آن باید به دفعات بیشتری به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این، از آنجایی که وضعیت مادر هفته سی و پنجم بارداری از نظر دردهای بارداری زمان مهمی است، در معاینات پزشک به دستگاه NST متصل خواهید شد. بنابراین، هم درد شما و هم ریتم ضربان قلب جنین شما ارزیابی می شود. در ادامه این مقاله از سیناکر با ما همراه باشید تا وضعیت مادر در هفته سی و پنجم بارداری را بررسی کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
- قد و وزن جنین در هفته سی و پنجم بارداری
- افزایش وزن مادر در هفته سی و پنجم بارداری
- معاینه مادر در هفته سی و پنجم بارداری
- تغییرات اندازه رحم در هفته سی و پنجم بارداری
- برخی تغییرات دیگر در وضعیت مادر در هفته سی و پنجم بارداری
- اختلالات هورمونی در هفته سی و پنجم بارداری
- درد شکم مادر در هفته سی و پنجم بارداری
- سردرد در هفته سی و پنجم بارداری
- راه حل سردردهای شدید در هفته سی و پنجم بارداری
- زایمان زودرس در هفته سی و پنجم بارداری
قد و وزن جنین در هفته سی و پنجم بارداری
هفته سی و پنجم بارداری، تقریباً معادل هشت ماه و پنج روز بارداری است. با توجه به اینکه دوره بارداری بین سی و هشت الی چهل و دو هفته خواهد بود، زمان باقی مانده تا تولد حدود سه الی هفت هفته است. البته که امکان زایمان در این هفته نیز وجود دارد. وزن جنین در هفته سی و پنجم بارداری بین 2200-2500 گرم و قد آن 44-46 سانتی متر است. عوامل زیادی بر رشد جنین در رحم تأثیر میگذارند، بنابراین هر جنینی ممکن است در این محدوده قرار نگیرد و این مورد جای نگرانی ندارد.
افزایش وزن مادر در هفته سی و پنجم بارداری
ماههای آخر بارداری، دورهای است که مادران باردار بیشترین افزایش وزن را دارند. وزن جنین با گذشت هر هفته همچنان افزایش مییابد. مقدار آب حفظ شده در بدن افزایش مییابد. علاوه بر این، اشتهای شما ممکن است کمی بیشتر شود. وقتی همه این موقعیتها با هم ترکیب میشوند، طبیعتا افزایش وزن نیز اتفاق میافتد.
محدوده اضافه وزنی که پزشکان برای هفته سی و پنجم بارداری پیشبینی کردهاند 11.5-13.5 کیلوگرم است. اما مانند هر مورد دیگر در مورد انسان، هر بارداری متفاوت است و ممکن است بیشتر یا کمتر از این وزن اضافه کرده باشید. در هر دو مورد، نباید بیجهت نگران باشید فقط با در میان گذاشتن این موضوع با پزشک، احتیاطهای لازم را انجام دهید.
معاینه مادر در هفته سی و پنجم بارداری
به طور کلی، مراجعه به پزشک در فواصل دو الی چهار هفته بین هفتههای بیست و هشت الی سی و شش بارداری مناسب است. در طول سونوگرافی، وضعیت بدن جنین، میزان مایع آمنیوتیک، وضعیت جفت و وزن جنین ارزیابی میشود. بسته به اینکه آیا مادر باردار در معرض خطر است یا نه و اینکه آیا اختلال سیستمی وجود دارد یا خیر، ممکن است آزمایش خون و ادرار مربوطه درخواست شود.
در طول هفته سی و پنجم بارداری، پزشک شما ممکن است آنالیز کشت واژن و رکتوم را نیز درخواست کند. این کشت که برای شناسایی استرپتوکوکهای گروه B انجام میشود، برای شناسایی باکتریهایی که میتوانند از طریق تولد به جنین شما منتقل شوند، مهم است. این نوع باکتریها که در بزرگسالان بیضرر هستند، میتوانند مشکلاتی را در جنین ایجاد کنند. بنابراین، این آزمایش باید بین هفتههای سی و پنج و سی و هفت انجام شود تا در مورد استفاده از آنتی بیوتیک در هنگام تولد تصمیمگیری شود.
تغییرات اندازه رحم در هفته سی و پنجم بارداری
با پیشرفت بارداری، اندازه رحم به تدریج بیشتر میشود و فضایی که در رحم اشغال میکند افزایش مییابد. در نتیجه رحم شروع به فشرده سازی اندامهای داخلی مادر میکند. شکایت از تکرر ادرار به دلیل فشار بر مثانه وجود دارد. همچنین رحم معده را به سمت بالا زاویه میدهد و شکایت از رفلاکس، ترشی و سوزش در معده ایجاد میشود. به دلیل فشار روی ریهها، تنفس دشوار و سطحی میشود.
برخی تغییرات دیگر در وضعیت مادر در هفته سی و پنجم بارداری
هنگامی که جنین در کانال لگن مستقر میشود، درد و انقباضات کشاله ران ممکن است تجربه شود. رشد رحم، افزایش وزن به دلیل افزایش وزن جنین و افزایش حجم خون ممکن است باعث هموروئید شود. وریدهای واریسی ممکن است رخ دهد. تورم ممکن است در دستها، پاها، مچ پا و ساق پا ایجاد شود. خونریزی و حساسیت لثه در دوران بارداری رخ میدهد.
ممکن است سردرد افزایش یابد. بیخوابی، احساس خستگی، تغییرات خلقی، حالت استرس، احساس گرفتگی بینی و افزایش دمای بدن از علل سردرد هستند. رشد رو به جلو شکم مرکز ثقل بدن را تغییر میدهد و ممکن است باعث بیثباتی در حرکت شود. ندیدن پاها زمان ایستادن نیز باعث کلافگی میشود.
اختلالات هورمونی در هفته سی و پنجم بارداری
هفته سی و پنجم بارداری، دورهای است که تغییرات هورمونی در آن به اوج خود میرسد. این تغییرات، در حالی که برای آمادهسازی بدن مادر برای زایمان ضروری هستند، ممکن است باعث بروز برخی اختلالات و ناراحتیها شوند. نوسانات شدید احساسی، افسردگی خفیف، اضطراب و بیقراری از جمله شایعترین مشکلات روحی در این دوره هستند. مشکلات خواب نیز مانند بیخوابی، آپنه خواب و خواب آلودگی روزمره از دیگر عوارض تغییرات هورمونی هستند. چنین شرایطی اختلالاتی هستند که به دلیل تغییر هورمونها ایجاد میشوند و پس از تولد از بین میروند.
درد شکم مادر در هفته سی و پنجم بارداری
درد شکم در هفته سی و پنجم بارداری یکی از مشکلات اصلی بسیاری از مادران باردار است. دهانه رحم که به دلیل نزدیک شدن به تولد باز میشود، ممکن است باعث درد شکم و کشاله ران شود. با این حال این موضوع، که به این معنی نیست که درد زایمان شروع شده است، معمولاً هفتهها قبل از شروع دردها اتفاق میافتد. از سوی دیگر، تجربه درد واژن در هفته سی و پنجم بارداری نیز ممکن است با گشاد شدن دهانه رحم مرتبط باشد. علاوه بر درد معمولی، ممکن است فشار در واژن را تجربه کنید.
تجربه درد کشاله ران و درد واژن در هفته سی و پنجم بارداری معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. با این حال، اگر درد تشدید شد، ممکن است مفید باشد که پزشک خود را در این زمینه مطلع کنید. برخی از مادران باردار ممکن است در هفته سی و پنجم بارداری دچار انقباضات شوند یا چیزی احساس نکنند. اگر احساس میکنید رحم شما منقبض و سفت شده است، باید توجه داشته باشید که آیا انقباضات منظم هستند و یا چند دقیقه فاصله بین آنها اتفاق میافتد یا خیر. انقباضات شدید، مکرر و منظم که از نشانههای زایمان زودرس در هفته سی و پنجم بارداری، از جمله علائمی است که باید جدی گرفته شود.
سردرد در هفته سی و پنجم بارداری
سردرد در دوران بارداری یکی از ناراحتیهایی است که بسیاری از مادران باردار از آن شکایت دارند. به ویژه سردردهایی که شدیدتر میشوند و از بین نمیروند، کیفیت زندگی مادر باردار را کاهش میدهند. نوسانات میزان هورمونها، افزایش حجم خون، احتقان بینی، خستگی مزمن، داروها و حالت تهوع و استفراغ در سه ماهه سوم میتواند باعث سردرد شود. علل دیگر سردردهای شدید در دوران بارداری نیز ممکن است شامل ترس از تولد یا نگرانیهای دیگر در مورد جنین شما باشد.
راه حل سردردهای شدید در هفته سی و پنجم بارداری
خوشبختانه، راهکارهای مختلفی برای تسکین این درد وجود دارد. یکی از مهمترین راهکارها برای کاهش سردرد، استراحت کافی است. سعی کنید در محیطی آرام و تاریک بخوابید. کمبود آب بدن میتواند باعث سردرد شود. آب کافی بنوشید و از مایعات طبیعی مانند آبمیوههای طبیعی استفاده کنید. یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوهها، سبزیجات و غلات کامل میتواند به کاهش سردرد کمک کند. ماساژ ملایم پیشانی و شقیقهها میتواند به کاهش تنش عضلانی و تسکین سردرد کمک کند. استفاده از کمپرس سرد یا گرم روی پیشانی یا پشت گردن میتواند تسکینبخش باشد. از مصرف کافئین، نیکوتین و الکل خودداری کنید. این مواد میتوانند سردرد را تشدید کنند.
اگر سردردهای شما با روشهای خانگی تسکین نیافتند یا همراه با علائم دیگری مانند تاری دید، اختلالات بینایی، درد شدید گردن یا شانه، تهوع و استفراغ، حساسیت به نور و صدا و تورم دستها و پاها بود، حتما به پزشک مراجعه کنید.
زایمان زودرس در هفته سی و پنجم بارداری
بارداری سالم فرآیندی است که معمولاً چهل هفته طول میکشد. زایمانهایی که بعد از هفته بیستم بارداری و قبل از هفته سی و هفتم اتفاق میافتد در اصطلاح پزشکی زایمان زودرس نامیده میشود. یعنی جنینهایی که قبل از هفته سی و هفتم متولد میشوند، نوزاد نارس محسوب میشوند. بخش بزرگی از نوزادان نارس ممکن است به مراقبتهای پزشکی شدید نیاز داشته باشند. به همین دلیل، نوزادان نارس اغلب در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان برای دورههای زمانی مختلف بسته به شرایط نوزاد تحت نظر قرار میگیرند.
اگرچه علت دقیق زایمان زودرس به طور کامل شناخته نشده است، تصور میشود که تعدادی از عوامل ممکن است خطر زایمان زودرس را افزایش دهند. زایمان زودرس، زمانی رخ میدهد که دهانه رحم در نتیجه انقباضات منظم باز شود یا حتی میتواند برای برخی از زنان بدون هیچ عامل خطر آشکاری رخ دهد.
انقباضات بیخطر و پر خطر در زایمان زودرس
زایمان زودرس ممکن است شامل برخی از علائم باشد که در مراحل مختلف بارداری رخ میدهد. این علائم اغلب با احساس انقباض مادر باردار ظاهر میشوند. این انقباضات گاهی اوقات میتواند گمراه کننده باشد زیرا میتواند با درد زایمان واقعی اشتباه گرفته شود. چنین انقباضاتی واکنشهای بدن هستند که مادر باردار را برای روند زایمان آماده میکنند و در صورت مشاهده میتوانند از وحشت بیمورد جلوگیری کنند. با این حال، در صورت مشاهده چنین مواردی، مراجعه به پزشک میتواند باعث آرامش مادر باردار شود.
چند تفاوت بین انقباضات معمولی و انقباضات خطرناک وجود دارد. اول از همه، انقباضات معمولاً هر ده دقیقه یا بیشتر اتفاق میافتد و به طور مداوم بر شدت آن افزوده میشود. علاوه بر این، در حالت انقباضات پرخطر با تغییر موقعیت درد همچنان ادامه مییابد. انقباضات معمولی، نامنظم است و شدت آن افزایش نمییابد. این نوع انقباضات معمولاً بدون درد هستند، اما در صورت بروز درد، معمولاً در قسمت جلوی شکم احساس میشود و با تغییر وضعیت میتوان آن را تسکین داد.
پارگی کیسه آب در زایمان زودرس
پارگی کیسه آب به معنای پاره شدن کیسهای پر از مایع است که دور تا دور جنین را فرا گرفته است. این اتفاق معمولاً در نزدیکی زمان زایمان رخ میدهد. اما اگر این پارگی قبل از هفته ۳۷ بارداری اتفاق بیفتد، به آن پارگی زودرس کیسه آب میگویند. یکی از اصلیترین نگرانیها در مورد پارگی زودرس کیسه آب، احتمال زایمان زودرس است. نوزادانی که زودتر از موعد مقرر متولد میشوند، ممکن است با مشکلات سلامتی مانند مشکلات تنفسی، مشکلات تغذیهای و مشکلات سیستم ایمنی مواجه شوند. هنگامی که کیسه آب پاره میشود، راهی برای ورود باکتریها به رحم باز میشود و این میتواند باعث عفونت در مادر و نوزاد شود. مهمترین علامت پارگی کیسه آب، نشت مایع از واژن است. این مایع معمولاً بیرنگ یا کمی کدر است و بوی خاصی دارد. پس از پارگی کیسه آب، ممکن است انقباضات رحمی شروع شود. همچنین ممکن است ترشحات واژن افزایش یابد یا تغییر رنگ دهند.
اگر فکر میکنید که کیسه آب شما پاره شده است، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. حتی اگر مطمئن نیستید، بهتر است برای بررسی به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام معاینات لازم، وجود پارگی کیسه آب را تایید کرده و اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
سایر علائم زایمان زودرس در هفته سی و پنجم بارداری
- انقباضاتی که هر 10 دقیقه یا بیشتر اتفاق میافتند و شدیدتر میشوند.
- وجود درد در ناحیه کمر و پشت که با تغییر وضعیت از بین نمیرود.
- درد و گرفتگی در قسمت پایین شکم شبیه درد قاعدگی.
- احساس فشار در واژن یا ناحیه لگن
- ترشحات واژینال مایع، خونی یا موکوس مانند
- خونریزی واژینال، خونریزی خفیف یا لکه بینی
- علائمی مانند تهوع، استفراغ یا اسهال که شبیه علائم عفونت است.
- همچنین با معاینه پزشک، تغییرات در دهانه رحم یکی دیگر از علائم اصلی زایمان زودرس است.
هنگامی که این علائم وجود دارد، بهترین راه این است که بلافاصله با یک متخصص تماس بگیرید.
کلام پایانی
هفته سی و پنجم بارداری میتواند یک دوره چالش برانگیز از نظر تغییرات در مادر باشد. ممکن است این هفته و هفتههای بعد بیخوابی را تجربه کنید. اگرچه دلیل اصلی این امر رشد شکم شما است، اما دلیل دیگر ممکن است این باشد که به دلیل فشار جنین به مثانه، نیاز به رفتن مکرر به توالت دارید. وضعیت مادر در هفته سی و پنجم بارداری به گونهای است که انقباضاتی را تجربه میکند که با دانستن تفاوت نوع پر خطر و کم خطر آن دیگر جای نگرانی ندارد.
همچنین در هفته سی و پنجم بارداری، فضای داخل رحم کاملاً باریک شده است. جنین شما در حال حرکت است، اما این ممکن است کمتر از هفتههای قبل باشد. اما شدت حرکات جنین نسبت به هفته های گذشته بیشتر است.