وضعیت مادر در هفته بیست و نهم بارداری

هفته بیست و نهم بارداری | وضعیت مادر

بارداری یک دوره انتظار هیجان انگیز و اضطراب‌آور برای والدین است. هر چه هفته‌ها جلوتر می‌روند، با احساس بیشتر و بیشتر حرکات جنین خود، بیشتر برای تولد مشتاق و کم‌صبر می‌شوید. در مقاله قبلی در مورد وضعیت مادر در هفته بیست و هشتم بارداری به طور کامل و دقیق صحبت کردیم. با توجه به وضعیت مادر در هفته بیست و نهم بارداری، دقت به نکات مهم در این دوران بسیار ضروری است. دردهایی نیز در این دوره تجربه می‌شود که با تصور تولد نوزاد دلبند قابل تحمل می‌شود. در ادامه این مقاله از سیناکر به بررسی وضعیت مادر می‌پردازیم.

زمان دقیق هفته بیست و نهم بارداری

هفته بیست و نهم بارداری مربوط به ماه هفتم بارداری است. این دوره از بارداری که از نظر جسمی و روحی شدیدترین دوران بارداری است، درست در ابتدای سه ماهه سوم بارداری است. محاسبه دوره بارداری بر حسب ماه ممکن است گاهی منجر به اشتباه در تاریخ تولد نوزاد شود.

این واقعیت که برخی از ماه ها بیش از چهار هفته دارند ممکن است تعیین هفته دقیق تولد را دشوار کند. به همین دلیل می‌توان از پزشکان، هفته و وضعیت مادر هفته بیست و نهم بارداری را جویا شد. هفت ماهگی، بین هفته‌های بیست و هشتم تا سی و یکم بارداری است. بر این اساس، ماه هفتم بارداری از هفته بیست و هشتم شروع و در پایان هفته سی و یکم به پایان می‌رسد.

وزن و قد جنین در هفته 29ام بارداری

در این هفته که مربوط به ماه هفتم بارداری است، قد جنین حدود 38-40 سانتی‌متر است. همچنین وزن جنین تقریباً 1200 گرم است. مقدار وزنی که هر جنین بعد از بیست و نهمین هفته اضافه می‌کند ممکن است متفاوت باشد. در هفته بیست و نهم بارداری، شکم مادر باردار به طور قابل توجهی بزرگ شده است. همانطور که جنین در داخل رحم رشد می‌کند، رحم به اندازه‌ای رسیده است که می‌تواند کل شکم را بپوشاند.

جنین در رحم هر روز رشد می‌کند. وزن نوزادان سالم هنگام تولد بین 2.5 تا 4 کیلوگرم متغیر است. با این حال، نباید فراموش کرد که از آنجایی که همه جنین‌ها در رحم رشد یکسانی ندارند، وزن آن­‌ها متفاوت خواهد بود. مقدار وزنی که در عرض چند هفته به دست می‌آید و در هنگام تولد به آن می‌رسند ممکن است از جنینی به جنین دیگر و حتی بر اساس جنسیت متفاوت باشد.

وزن مادر در هفته بیست و نهم بارداری

به طور کلی، کل وزن اضافه شده از ابتدای بارداری بین 8 تا 11 کیلوگرم است. لازم به ذکر است که همه مادران باردار افزایش وزن یکسانی را تجربه نمی‌کنند. با این حال حفظ وزن مناسب و اجتناب از حالت‌هایی مانند افزایش وزن بیش از حد یا نرسیدن به وزن کافی ضروری است. افزایش وزن متعادل و مداوم برای مادر باردار از ابتدای بارداری طبیعی‌ترین حالت خواهد بود. به این گونه که هر هفته نیم کیلو وزن اضافه می‌شود اما از آنجایی که میزان افزایش وزن ممکن است متفاوت باشد، کمی بالاتر یا کمتر از نیم کیلو نیز طبیعی تلقی می‌شود.

تصویر سونوگرافی در هفته بیست و نهم بارداری

در تصاویر سونوگرافی، جنین بیست و نه هفته‌ای در حالت سر به پایین دیده می‌شود. تقریباً ده تا یازده هفته قبل از تولد، جنین سر خود را به سمت پایین قرار می‌دهد و برای تولد آماده می‌شود. وارونه بودن جنین به معنای زایمان زودرس نیست. برخی از جنین‌ها ممکن است در هفته بیست و نهم هنوز در وضعیت سر به پایین نباشند، اما این دلیلی برای نگرانی نیست.

تمرین‌های تنفسی جنین بیست و نه هفته‌ای را می‌توان در تصاویر اولتراسوند نیز تماشا کرد. ریه‌های جنین هنوز در حال رشد هستند و تمرینات تنفسی به رشد ریه‌ها کمک می‌کند. مانند هفته‌های گذشته، او را می‌توان در حال مکیدن انگشت شست، گرفتن بند ناف یا عبوس شدن و لبخند زدن دید. در هفته بیست و نهم، استخوان‌های جنین سفت شده و در سونوگرافی استخوان‌ها براق به نظر می‌رسند. یک جنین بیست و نه هفته‌ای به اندازه یک کدو تنبل است.

تغییرات وضعیت مادر در هفته بیست و نهم بارداری

باید توجه شود که از انجام کارهای تحت استرس خودداری کنید. در بدن مادر در هفته بیست و نهم بارداری تغییرات زیادی ایجاد می‌شود که مادر و اطرافیانش آن‌ها ا مشاهده می‌کنند. باید در نظر داشت که هر بارداری دارای تفاوت‌هایی در مادران باردار است و همه علائم احتمالی برای هر مادر باردار یکسان نیست. تغییرات تجربه شده در این هفته از بارداری را می‌توان به شرح زیر فهرست کرد:

  • تنگی نفس
  • سردرد
  • درد در پاها و پاها
  • دردهای باسن و کمر
  • نیاز به دفع مکرر ادرار
  • مشکلات معده و گوارشی
  • انقباضات کاذب
  • از دست دادن میل جنسی
  • مشکلات خواب
  • نشت شیر ​​از سینه
  • ترشحات واژن

برای مادر باردار بسیار مهم است که تغییرات یا تفاوت‌هایی را که تجربه می‌کند با پزشک خود برای نظارت بر روند و تشخیص زودهنگام مشکلات احتمالی در میان بگذارد. در این هفته از بارداری، تغییراتی مانند بدن درد و تنگی نفس ممکن است رخ دهد که اگر مادر باردار به طور مکرر استراحت کند، کاهش می‌یابند.

تورم در هفته 29ام بارداری

متأسفانه تورم با توجه به وضعیت مادر در هفته بیست و نهم بارداری، بسیار شایع است. اگر مرتب و طولانی مدت می‌ایستید، حتما کفش راحت بپوشید و به طور منظم استراحت کنید. در صورت امکان، سعی کنید هر روز به مدت یک ساعت دراز بکشید و پاهایتان را بالاتر از سطح قلب خود قرار داده و استراحت کنید. همچنین ممکن است متوجه شوید که تورم روی دست‌های شما نیز تأثیر می‌گذارد.

اگر انگشتان شما دردناک، ضعیف، بی‌حس هستند یا اغلب احساس سوزن و سوزن می‌کنید، ممکن است دچار «سندرم تونل کارپال» شده باشید. برای تسکین علائم، مرتباً دست‌های خود را در موقعیت بالا قرار دهید. استفاده از آتل مچ دست نیز ممکن است به بهبود این علائم کمک کند که در صورت رعایت نکردن ممکن است بدتر شوند و در شب‌ها نیز به اوج خود برسد.

در برخی موارد نادر، تورم ناگهانی ممکن است نشانه یک بیماری جدی به نام پره اکلامپسی باشد. اگر صورت، دست‌ها یا پاهای شما ناگهان متورم شد، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. سایر علائم پره اکلامپسی شامل سردرد شدید، تاری دید و درد یا حساسیت در زیر دنده‌ها است.

وضعیت خواب مادر در هفته 29ام بارداری

همانطور که اشاره کردیم شکم شما به سرعت در حال رشد است. درد مفاصل، سوزش سر دل، و نیاز مکرر به توالت رفتن می‌تواند بر توانایی شما برای خواب راحت تأثیر بگذارد. با دراز کشیدن به پهلوی چپ، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که گردش خون، سیستم گوارشی، ریه‌ها و کلیه‌ها راحت‌تر عمل می‌کنند یا می‌توانید وضعیت بدن خود را با کمک چند بالش ثابت نگه دارید. به عنوان مثال، قرار دادن یک بالش بین پاها به شما کمک می‌کند تا باسن و کمر خود را شل کنید. اگر ترجیح می‌دهید به پشت بخوابید، کمی سمت چپ خود را با یک بالش بلند کنید. انجام این کار باعث کاهش فشار روی ورید کاوا می‌شود، همان سیاهرگی که خون را از پایین تنه شما به قلب می‌رساند. تجربه اختلالات خواب در دوران بارداری طبیعی است. صبور باشید و سعی کنید به وضعیت جدید بدن خود عادت کنید.

سیستم هضم و گوارش مادر در هفته بیست و نهم بارداری

تکرر ادرار یکی از شایع‌ترین مشکلات در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه دوم و سوم است. این مشکل به دلیل رشد رحم و فشار آن بر روی مثانه ایجاد می‌شود. خوشبختانه، راهکارهایی برای کاهش این مشکل وجود دارد. انجام تمرینات کگل به تقویت عضلات کف لگن کمک کرده و کنترل مثانه را بهبود می‌بخشند. مصرف زیاد مایعات قبل از خواب می‌تواند باعث افزایش دفعات ادرار در شب شود، پس قبل از خواب مصرف مایعات را محدود کنید. و در آخر توصیه می‌کنیم هر بار که به دستشویی می‌روید، مثانه خود را به طور کامل تخلیه کنید.

سوزش سر دل و یبوست ادامه دارد. سوزش سر دل، یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی در بارداری است که به دلیل برگشت اسید معده به مری رخ می‌دهد. و همچنین کند شدن روند هضم و کاهش تحرک روده‌ها، می‌تواند باعث یبوست شود. ترشح هورمون‌های بارداری، به ویژه پروژسترون، عضلات دستگاه گوارش را شل کرده و باعث کند شدن روند هضم می‌شوند. درنهایت تجمع گاز در روده‌ها به دلیل همین کند شدن هضم و تغییرات هورمونی می‌تواند باعث احساس نفخ و ناراحتی شود. به خصوص اگر وعده‌های غذایی پر حجم مصرف می‌کنید.

اگر وعده‌های غذایی مکرر و کوچک بخورید ممکن است کمی احساس راحتی کنید. ممکن است در این دوران از هموروئید رنج می برید. اگر چنین است، کمپرس سرد و حمام نشستن ممکن است مفید باشد. اگر قصد استفاده از دارو را دارید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

درد و انقباض در هفته بیست و نهم بارداری

درد ممکن است در هفته بیست و نهم بارداری رخ دهد. البته انقباضاتی که با درد کم و نامنظم همراه هستند، برکستون هیکس نامیده می‌شوند. انقباضات و دردهای کاذب به این معنی است که رحم برای روند زایمان آماده می‌شود. بدن مادر که برای تولد آماده می‌شود، ممکن است به طور نامنظم درد را تجربه کند. با این حال، اگر این دردها منظم، دردناک و شدیدتر شوند، برای خطر زایمان زودرس باید با پزشک مشورت کرد.

حس کردن حرکت جنین در هفته بیست و نهم بارداری

با توجه به وضعیت مادر در هفته بیست و نهم بارداری، حرکات جنین قابل لمس هستند. با کم شدن فضای جنین در رحم، دامنه حرکتی او نیز کاهش می‌یابد و نمی‌تواند مانند هفته‌های قبل به راحتی لگد و مشت بزند، به همین خاطر مادر به راحتی کشش، لگد و مشت جنین را در رحم احساس می‌کند. همچنین با تقویت عضلات و استخوان‌های جنین، قدرت حرکات او نیز افزایش یافته است.

پیشنهاد مطالعه: وضعیت جنین هفته بیست و نهم بارداری

زایمان زودرس در هفته 29ام بارداری

جنین در رحم در هفته بیست و نهم بارداری به رشد خود ادامه می‌دهد. ساختار استخوانی جنینی که در رحم بسیار فعال است، به تدریج سفت می‌شود. اگرچه هر جنین مسیر رشد خود را دارد، در حالی که سر جنین در هفته‌های قبل بزرگ‌تر از بدنش بود، اما اکنون در این هفته ها با بدن او متناسب می‌شود و ظاهری شبیه نوزاد پیدا می‌کند. علاوه بر رشد مغزی جنین بیست و نهم هفته‌ای، ماهیچه‌ها و ریه های او به بلوغ ادامه می‌دهند. با ریزش اولین موها پوست صاف‌تر می‌شود. برخی از جنین‌ها ممکن است در این هفته ها شروع به رشد مو کرده باشند. اما با همه این‌ها، جنین هنوز برای زندگی مستقل خارج از رحم آماده نیست.

زایمان‌هایی که قبل از هفته سی و هفتم اتفاق می‌افتد، زایمان زودرس محسوب می‌شوند. شانس زنده ماندن جنین‌های نارس به چند هفتگی بودن آن‌ها و رشد اندام‌های آن‌­ها بستگی دارد. از آنجایی که اکثر سیستم ایمنی و ریه‌های جنین بیست و نه هفته‌ای توسعه یافته است، احتمال زنده ماندن پس از تولد با حمایت پزشکی بسیار زیاد است. البته به طور کلی شرایط تولد و وضعیت سلامتی هر جنین متفاوت است. بنابراین، شانس زنده ماندن نیز تغییر می‌کند. در صورت زایمان زودرس، مداخله و اطلاعات پزشکان دقیق‌ترین اطلاعات را ارائه خواهد کرد.

درکل اگر جنین‌ها در سه ماه آخر تولد زودتر به دنیا بیایند، شانس بیشتری برای زنده ماندن دارند. تا هفته بیست و نهم بارداری، بیشتر راه‌های هوایی کوچک در ریه‌های جنین جایگزین شده است. در عین حال، تعداد کیسه‌های هوایی کوچک افزایش یافته است. ماده سورفکتانتی که فشار سطحی داخل این کیسه‌های هوا را کاهش می‌دهد به شکل‌گیری ادامه می‌دهد. همانطور که ریه‌های جنین رشد می‌کند، برای آماده شدن برای پس از زایمان به طور ریتمیک تنفس می‌کند. همه این تحولات ممکن است به جنین اجازه دهد تا در صورت زایمان زودرس با کمک پزشکی زنده بماند.

محل قرارگیری جنین در شکم مادر

در هفته بیست و نهم بارداری، برخی از جنین‌ها هنوز در حالت نشسته در رحم، یعنی در حالت بریچ هستند. برخی از آن‌­ها ممکن است وضعیت خود را در رحم تغییر داده و شروع به وارونه قرار بگیرند. در این حالت، جنین به سمت پایین حرکت می­‌کند و سر خود را به سمت دهانه رحم می‌چرخاند. وارونه شدن جنین بیست و نه هفته‌ای در رحم توسط پزشکان به عنوان نشانه زایمان زودرس تعبیر نمی‌شود، بلکه یک وضعیت طبیعی برای جنین در نظر گرفته می‌شود. حتی اگر جنین در این هفته هنوز نچرخیده باشد، در هفته‌های بعد به حالت سر به پایین بر می‌گردد.

کلام پایانی

رشد سریع جنین در رحم، تغییرات هورمونی در مادر باردار و تفاوت در عملکرد بدن مادر باعث می‌شود که مادر باردار در طول بارداری تغییرات زیادی را تجربه کند. از نظر روانی، با نزدیک شدن به زمان تولد، مادر باردار هیجان ملاقات با جنین و وحشت زایمان را تجربه می‌کند. همچنین ممکن است در هنگام رشد جنین با موقعیت‌هایی مانند مشکلات خواب و تکرر ادرار وغیره مواجه شود، اما این موارد طبیعی هستند.  اکنون که در سه ماهه آخر بارداری خود هستید، احتمالاً اشتهای شما نیز برای تطبیق با افزایش سرعت رشد جنین‌تان بیشتر است. با این حال، به یاد داشته باشید که کارشناسان معتقدند تنها 200 کالری اضافی در روز کافی است. برای آگاهی بیشتر می‌توانید مقاله مربوط به وضعیت مادر در هفته سی بارداری را مطالعه نمایید.

اشتراک گذاری: [addtoany]