معاینات طب کار برای بسیاری از مشاغل که تحت بیمه تامین اجتماعی هستند لازم است. افراد لازم است که در بدو استخدام و یا در حین انجام کار آزمایشهای مختلفی بدهند. این تستها شامل بسیاری از معاینات است. برای مثال آزمایش خون و ادرار برای سنجش برخی از پارامترهای خونی مثل اندازهگیری سطح قند خون و یا کلسترول خون لازم است. برخی دیگر از تستها برای سنجش بینایی و شنوایی در افراد شاغل است که باید به طور مرتب صورت گیرد. یکی از آزمونها با توجه به شغل فرد آزمونهای پوستی در طب کار است. در این مقاله از سیناکر قصد داریم تا در مورد معاینات طب کار و آزمونهای پوستی با شما صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
آزمایشهای پوستی در طب کار
یکی از تستهای معاینات ادواری در بعضی از شغلها تستهای پوستی است. آزمایشات پوستی به طور مرسوم در معاینات طب کار شامل آزمون پچ و تست پریک و تست پسوریازیس است. در ادامه بیشتر در این باره توضیح میدهیم:
تست پچ در معاینات طب کار پوستی
این تست پوستی در معاینات دورهای طب کار تعیین میکند که آیا مادهای که در تماس با سطح پوست قرار میگیرد عامل ایجاد آلرژی پوستی است یا خیر. در حقیقت این تست بهترین راه برای تشخیص بیماری درماتیت آلرژیک است. همچنین میتوان با انجام این تست بین این بیماری با درماتیت تحریکی تفاوت قائل شد. مبنای این تست در معاینات طب کار گذاشتن آلرژن بر پوست و دیدن جواب پوستی بعد از یک دوره زمانی معین است. کیتهای گوناگونی برای انجام دادن این تست وجود دارد.
راه انجام دادن تست پچ در معاینات دورهای طب کار
در این آزمایش پوستی لازم است مواد گوناگون آلرژن در منطقهای از پوست که سالم و بدون مو باشد قرار داده شود. به طور معمول پشت بیمار نزدیک به بخش ستون فقرات و یا سطح بیرونی بازو برای انجام این تست مناسب است. در نظر داشته باشی که برای انجام دان این آزمون لازم نیست که به پوست فرد خراشی وارد آید. بنابراین لزومی به وارد کردن ماده آلرژن به درون پوست نیست. همچنین لازم نیست که این بخش از پوست قبل از انجام تست تمیز شود. در صورتی که لازم باشد باید از موادی که محرک هستند استفاده نشود. ناحیهای که میخواهید مواد آلرژن را بر روی پوست بگذارید باید با ماژیک مشخص شود. بعد از گذشت 48 ساعت کیت از روی پوست فرد برداشته میشود. بعد از همان 48 ساعت، 72 ساعت و 96 ساعت کیت موردنظر خوانده میشود. این زمان جهت شکل گرفتن کامل جواب آلرژیک و از بین رفتن کامل جواب تحریکی کافی است.
نکتههای مهم در آزمون پچ در معاینات طب کار
لازم است که برای انجام آزمایش طب کار به موارد زیر دقت کنید:
- بعضی از مواد مثل سولفات نئوماسین امکان دارند که جوابهای آلرژیک بعد از گذشت 4 الی 5 روز ایجاد کنند.
- آلرژنهایی که در این تست مورد استفاده قرار میگیرند دارای غلظت کمی هستند. بنابراین توجه داشته باشید که این مواد باعث شعله ورد شدن بیکاری درماتیت در بیمار نمیشوند. اما در افرادی که دارای درماتیت تماسی هستند بهتر است که این تست انجام نشود.
- برای افرادی که سابقه آلرژی و حساسیت موضعی یا سیستمیک به یکی از مواد موجود در کیت را دارند لازم است که این تست با احتیاط فراوان انجام شود.
- یکی از مشکلات رایجی که در انجام این تست به وجود میآید سوزش و خارش در محلی که آزمایش انجام میشود. برای این بتوان این علامتها را در فرد کاهش داد میتوان از دارو استفاده کرد. این در حالی است که در برخی دیگر از افراد میتوان این تست را در کمتر از 48 ساعت پایان داد.
- یکی از عاملهای خراب کننده در جواب و تفسیر این آزمایش سندروم پوست برانگیخته است. این سندرم را با نام پشت عصبانی نیز میشناسند. در نظر داشته باشید که این سندرم وضعیتی از بالا رفتن واکنش دهی در دیگر نقاط بدن در فردی است که دچار درماتیت شده است. در این افراد امکان دارد که به صورت همزمان تست برای چند ماده آلرژن مثبت شود. احتمال این که جواب مثبت کاذب شود در این تست زیاد است.
- لازم است که از انجام دادن آزمون بر روی پوستهایی که اخیرا در معرض نور آفتاب بودهاند پرهیز شود.
- منطقه پوست بایستی خشک نگه داشته شود. لذا لازم است که فرد از حمام کردن و یا ورزش و فعالیتهایی که سبب عرق کردن میشود پرهیز کند. اما باید بدانید که شست و شوی دیگر بخشهای بدن اشکالی ندارد.
- چنان چه پوست فرد در بخش تست دارای مو است بایستی برای تراشیدن موها از تیغ استفاده نشود. بلکه لازم است که از موتراش الکتریکی بهره ببرید.
- استفاده کردن از داروهای کورتیکواستروییدی بایستی دو هفته قبل از انجام دادن آزمون قطع شود. اما استفاده از کورتیکواسترویید به صورت موضعی در بخشهای دیگر و یا بهرهگیری از داروهای آنتیهیستامین اشکالی ندارد.
موارد بالا از جمله نکاتی است که باید در آزمون پچ به آنها توجه کنید.
تست پریک در معاینات طب کار
در معاینات دورهای یا ادواری آزمون پریک یک آزمایش پوستی برای تعیین آلرژیهای خوراکی و تنفسی است. آزمون پریک تست راحت، فوری و سریع است. در این تست میزان اندکی از ماده آلرژن را به پوست وارد میکنند. این تست در همه افراد در هر سنی قابل انجام است. باید بدانید وقتی که واکنش آنافیلاکتیک معینی به آلرژن وجود داشته باشد انجام این آزمون در معاینات طب کار منع دارد.
روش انجام آزمون پریک معاینات دورهای
این آزمون از معاینات طب کار بر سطح درونی ساعد یا پشت انجام میشود. معمولا آلرژنهایی که احتمال حساسیت با آنها وجود داشته باشند از مواد انتخابی برای انجام این تست هستند.
روی منطقه مورد آزمایش یک نشانه گذاشته میشود و قطره بر روی نشانه ریخته میشود. بعد از آن با بهرهگیری از نوک سوزن یا لانست یک خراش در این منطقه بر روی پوست ایجاد میشود. برای قیاس از دو ماده کنترل منفی و مثبت استفاده میشود. ماده منفی سالین و ماده مثبت هیستامین است. به طور معمول تمامی افراد به هیستامین جواب میدهند و در مقابل سالین هیچ واکنشی نمیدهند. در نظر داشته باشید که پاسخ ندادن به هیستامین احتمال استفاده از برخی از داروهای مداخله کننده را نشان میدهد. جواب به سالین میتواند از نشانههای حساسیت بیشتر از اندازه پوست باشد. در این تست از معاینات طب کار در صورتی که فرد نسبت به ماده آلرژن حساسیت داشته باشد در عرض چند دقیقه پوست او خارش میکند. کمکم ضایعهای به رنگ سفید و به صورت برجسته قرمز رنگ در فرد ایجاد میشود.
ضخامت ضایعه تقریبا 3 الی 5 میلیمتر است. این نشانهها در عرض یک ربع تا نیم ساعت به ماکزیمم مقدار خود میرسند و کمکم در طول چند ساعت فرو مینشینند. اندازه پاپول ایجادشده نشان از شدت بیماری نیست. برای انجام تست معاینات دورهای لازم است که افراد یک هفته قبل از انجام تست از داروهای آنتیهیستامین مصرف نکنند.
انجام تست پسوریازیس در معاینات طب کار
بیماری پسوریازیس یک نوع بیماری پوستی است که سبب به وجود آمدن ضایعات پوستی به رنگ قرمز و خارشدار در افراد میشود. در نظر داشته باشید که این ضایعات در افراد بیشتر در مناطق زانوها، تنه، سر و آرنجها دیده میشود.
اگر فردی در معاینات بدو استخدام این بیماری را نداشته باشد تضمینی بر این نیست که در آینده دچار این بیماری نشود. باید بدانید که این بیماری امکان دارد که به دنبال صدمات شیمیایی و یا فیزیکی در افراد در محیط کاری بیشتر شود. در واقع شرایط برخی از محیطهای کاری به گونهای است که باعث میشود تا این بیماری در افراد شدت پیدا کند. اگر فردی در محیط کار باشد و دستها و پاهایش دچار این بیماری شده باشند نمیتواند به راحتی از کفشهای ایمنی استفاده کند. بنابراین این بیماری میتواند برای افراد مسائل مختلفی ایجاد کند. همچنین در کارهای حمل و نقل بارهای سنگین و یا کارهای دستی، کارهای ساختوساز و یا وضعیت خدمات این بیماری افراد را دچار مشکلات متعدد میکند.
عوامل خطر در محیط کار برای شدت یافتن بیماری پسوریازیس و ضایعات پوستی
در زیر به عوامل ریسک در محیط کار که میتواند سبب تشدید این بیماری در افراد شود توضیح میدهیم:
- صدمات جسمی به مناطق درگیر شده پسوریازیس مانند سایش و اصطکاک پوست. این امر سبب میشود تا بثورات در منطقه دستها و پاها تشدید و دائم شود.
- بعضی از مواد شیمیایی و حلالها مانند تری کلرو اتیلن میتوانند سبب شوند تا ضایعات پوستی که از قبل وجود داشتهاند تشدید شوند.
- کارهایی که برای افراد استرس زیادی ایجاد میکنند نیز سبب میشوند تا این بیماری در فرد شدت پیدا کند.
- وجود ضایعاتی که از بیماری پسوریازیس به وجود میآیند سبب میشود تا فرد نتواند به راحتی در محل کار ظاهر شود.
- فرد میتواند تحت درمانهای موردنیاز زیر متخصص پوست قرار بگیرد. در این صورت از شدت این بیماری تا حد زیادی کاسته میشود.
نکتهای که لازم است که در اینجا ذکر شو این که این بیماری از دسته بیماریهای واگیردار نیست. بنابراین امکان انتقال سرایت به دیگر افراد در جامعه را ندارد.
سخن آخر
در این مقاله در مورد معاینات طب کار و آزمونهای پوستی با شما صحبت کردیم. برخی از مشاغل به گونهای هستند که با توجه به مواد مختلفی که فرد شاغل با آنها کار میکند لازم است که آزمونهای پوستی را به طور دورهای انجام دهند. در این صورت ریسک تشدید بیماریهای پوستی در افراد با انجام این تستها کمتر میشود.