Ldl در آزمایش خون چیست؟‌راهنمای کامل تفسیر کلسترول بد

تصویر دمو سیناکر

آزمایش LDL یکی از آزمایشات مهم برای بررسی سطح کلسترول خون است که آن را به عنوان کلسترول بد می‌شناسند، زیرا  افزایش سطح  LDL  در آزمایش خون می‌تواند باعث تجمع چربی در دیواره رگ‌ها و در نتیجه افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروق می‌شود. از همین رو می‌توان ارزیابی سطح LDL  در آزمایش خون را برای بررسی اطلاعات حیاتی در مورد قلب ضروری دانست.

همچنین این بررسی به کاهش ریسک‌های بالقوه آن مانند درد قفسه سینه، حالت تهوع، خستگی مفرط و تنگی نفس که نشانه افزایش چربی خون است، کمک می‌کند. اگر به تازگی آزمایش چربی خون داده‌اید و متوجه بالا بودن شاخص LDL شده‌اید، در این مقاله از سیناکر همراه ما باشید تا بررسی کنیم LDL چیست و سطح نرمال آن چقدر باید باشد.

LDL چیست و چرا به آن کلسترول بد می‌گویند؟

کلسترول ماده‌ای است که در کبد ساخته می‌شود و وجود آن برای بعضی از عملکردهای بدن لازم است. به طور مثال می‌توان گفت، در تولید بعضی از هورمون‌ها نقش دارد و برای جابجایی کلسترول در بدن به پروتئین نیاز است. ترکیب پروتئین و چربی موجب ایجاد ماده‌ای به نام لیپوپروتئین می‌شود. این ماده در بدن به دو صورت  LDL و HDL در آزمایش خون وجود دارد که هر وقت صحبت از کلسترول بالا و راه‌های پیشگیری از آن می‌شود، منظور LDL یا همان لیپو پروتئین با چگالی کم است.

چرا از LDL در آزمایش خون به عنوان کلسترول بد یاد می‌شود؟ در این حالت همان مشکلی رخ می‌دهد که با مصرف بیش از اندازه نمک روبرو می‌شویم. این مواد به خودی خود بد نیستند، وقتی که سطح آنها در بدن افزایش می‌یابند زمینه را برای ایجاد بیماری‌های جدی مانند قلب و عروق و سکته مغزی فراهم می‌کنند و علت تجمع آنها در بدن نیز به دلیل رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی اشتباه است.

پزشکان با بررسی نتایج این آزمایش به خوبی می‌توانند ریسک حملات قلبی را تشخیص دهند. برای کاهش چربی خون ابتدا از بیمار درخواست می‌شود تا رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرد و همچنین در صورت نیاز از دارو برای درمان استفاده می‌شود.

کلسترول بد چیست؟

لیپو پروتئین با چگالی کم اغلب کلسترول بد نامیده می‌شود، زیرا اگر سطح کلسترول LDL شما خیلی زیاد باشد، می‌تواند روی دیواره رگ‌های شما جمع شود. این تجمع با عنوان پلاک کلسترول نیز شناخته می‌شود و می‌تواند عروق شما را باریک کرده و خطر لخته شدن خون را افزایش دهد. اگر لخته خون  شریان اصلی مغز یا قلب شما را مسدود کند، می‌تواند باعث حمله قلبی یا مغزی شود.

Ldl نرمال

سطح نرمال LDL در آزمایش خون ممکن است طبق سن، جنسیت، وضعیت عمومی شخص و سایر عوامل مؤثر متفاوت باشد. در زیر با سطح LDL نرمال در گروه‌های سنی و شرایط مختلف آشنا می‌شوید:

گروه سنی مقدار
افراد بالای ۱۸ سال کمتر از ۱۰۰mg/dl
افراد کمتر از ۱۸ سال کمتر از ۱۱۰ mg/dl
افراد دیابتی کمتر از ۱۱۰ mg/dl
زنان باردار کمتر از ۱۳۰ mg/dl

تفسیر LDL Cholesterol |تفسیر آزمایش چربی بد خون

مقدار LDL در آزمایش خون به میلی‌گرم در دسی لیتر بیان می‌شود. متخصصان سطح LDL در آزمایش خون را برای افراد بالای ۱۸ سال به شکل زیر تفسیر می‌کنند:

محدوده ایده آل کمتر از ۱۰۰mg/dl
محدوده مطلوب بین ۱۰۰ تا ۱۲۹ mg/dl
حالت متوسط بین ۱۳۰ تا ۱۵۹ mg/dl
کلسترول بالا بین ۱۶۰ تا ۱۸۹ mg/dl
کلسترول خیلی بالا بیشتر از ۱۹۰ mg/dl

میزان نرمال LDL در کودکان

میزان LDL در آزمایش خون کودکان و نوجوانان ۲ تا ۱۷ سال بیانگر موارد زیر است:

وضعیت مطلوب کمتر از ۱۱۰mg/dl
کلسترول متوسط بین ۱۱۰ تا  ۱۲۹ mg/dl
کلسترول بالا بیشتر از ۱۳۰ mg/dl

علائم کلسترول بد بالا چیست؟

کلسترول بدن باید از ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی لیتر کمتر باشد. متخصصان معمولاً ۱۹۰ میلی‌گرم در دسی لیتر یا بالاتر در بزرگسالان و ۱۶۰ میلی‌گرم در دسی لیتر یا بالاتر در کودکان را به عنوان هیپرکلسترولمی می‌شناسند. این عارضه معمولاً به ندرت علائم مشخصی ایجاد می‌کند؛ با این حال بعضی افراد دارای کلسترول بالای ۲۰۰ با نشانه‌های زیر روبرو می‌شوند:

  • درد قفسه سینه
  • احساس درد در ساق پا هنگام راه رفتن
  • تنگی نفس و خستگی غیر عادی
  • ایجاد برآمدگی‌های کوچک روی پوست به خصوص روی دست، آرنج، زانو یا اطراف چشم
  • رسوب کلسترول مومی در پوست یا تاندون‌ها
  • سرگیجه و سبکی سر
  • تهوع، استفراغ و سوءهاضمه
  • رسوب زرد رنگ و کوچک کلسترول در زیر چشم و اطراف پلک

لازم است بدانید علائم کلسترول بالا در مردان و زنان معمولاً در مراحل اولیه پنهان می‌ماند و تنها با پیشرفت عوارض ناشی از آن مثل بیماری‌های قلبی بروز پیدا می‌کند. بنابراین اگر سابقه خانوادگی این بیماری را دارید، چاق هستید یا غذاهای پرچرب مصرف می‌کنید، از انجام آزمایش‌های منظم برای کنترل سطح چربی خون خود و پیشگیری از عوارض جدی غافل نشوید.

علت بالا بودن LDL در آزمایش خون چیست؟

بالا بودن سطح LDL در آزمایش خون نشان دهنده احتمال رسوب چربی در رگ‌ها و شریان‌ها است. تجمع چربی در دیواره رگ‌ها سبب تنگ شدن عروق خونی می‌شود و نتیجه آن ایجاد اختلال در جریان خون است. در چنین شرایطی قلب و عروق فشار بیشتری تحمل می‌کنند تا بتوانند نیازهای اندام‌های مختلف بدن را فراهم کنند.

در اغلب موارد نتیجه تحمل این فشار بیش از اندازه ناراحتی قلبی است. اگر سطح LDL خون در سریع‌ترین زمان ممکن به حالت طبیعی برنگردد، کل شریان‌ها مسدود می‌شوند یا مواد شیمیایی از خود تولید می‌کنند که باعث ایجاد لخته خون و در نتیجه افزایش احتمال سکته قلبی و مغزی می‌شود.

عوامل موثر و بالا رفتن LDL در آزمایش خون شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. رژیم غذایی ناسالم حاوی مواد غذایی پرچرب و سرشار از کلسترول
  2. عدم فعالیت بدنی
  3. اضافه وزن
  4. هیپرکلسترولمی خانوادگی
  5. سیگار کشیدن
  6. بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، مشکلات کبدی و کلیوی
  7. بعضی از داروها

آیا LDL پایین هم خطرناک است؟

پایین بودن سطح LDL در آزمایش خون نشانه خوبی است و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد. همچنین نشان دهنده تعادل در رژیم غذایی، فعالیت بدنی کافی و وضعیت عمومی مطلوب است. با این حال در بعضی موارد نادر، LDL خیلی پایین می‌تواند به مشکلاتی مانند اختلالات هورمونی یا سوء تغذیه اشاره داشته باشد.

راه‌های کاهش LDL! چگونه LDL را کاهش دهیم؟

برای کاهش LDL معمولاً پیشنهاد می‌شود تا تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی داده شود. مصرف غذاهای چرب و فرآوری شده به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش چربی خون بد در بدن یاد می‌شود. در کنار آن بی تحرکی و بعضی از عادت‌های اشتباه در زندگی نظیر سیگار کشیدن را نیز باید به آن اضافه کنیم. به همین خاطر اولین گام برای کاهش LDL، داشتن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم است. در مرحله بعدی، بعضی بیماری‌های زمینه‌ای مانند کم کاری تیروئید و مصرف بعضی داروهای خاص نیز باعث زیاد شدن سطح LDL در خون خواهند شد. با کنترل کردن آنها، چربی خون نیز کاهش می‌یابد.

۷ نکته طلایی برای کاهش کلسترول خون

برای کاهش کلسترول خون خود بهتر است نکات زیر را رعایت کنید.

  1. بین دریافت کالری و مصرف آن تعادل ایجاد کنید تا دچار اضافه وزن نشوید.
  2. برنامه ورزشی منظمی را دنبال کنید.
  3. در رژیم غذایی خود از غذاهای دریایی بهره ببرید.
  4. به سراغ روغن‌های اشباع نشده نظیر روغن کنجد و زیتون بروید.
  5. حواستان به مصرف چربی‌های ترانس باشد. یعنی باید فکری به حال مصرف غذاهای خوشمزه فست فودی و سرخ شده کنید.
  6. سخت است اما استرس خود را کنترل کنید.
  7. بهتر است با مصرف سبزیجات میانه خوبی داشته باشید.

آزمایش LDL به چه کسانی توصیه می‌شود؟

هدف از انجام آزمایش LDL، بررسی ریسک ناراحتی‌های قلبی و بررسی شیوه درمان است. از این تست در آزمایش چکاپ کامل به صورت دوره‌ای و غربالگری نیز استفاده خواهد شد.

در حالت کلی توصیه می‌شود افراد بالای ۲۰ سال که هیچگونه ناراحتی قلبی ندارند، هر ۴ تا ۶ سال LDL خون خود را بررسی کنند. باید بدانید علائم چربی خون بالا همیشه خود را به صورت واضح نشان نمی‌دهند، بنابراین بهتر است با آزمایش خون از وضعیت عمومی سلامتی خود آگاه شوید.

شرایط انجام آزمایش ال دی ال چیست؟

برای انجام آزمایش LDL لازم است به مدت ۱۰ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. هدف از ناشتا بودن این است تا وضعیت بدن در حالت پایه مورد ارزیابی قرار گیرد. توصیه می‌شود شب قبل از آزمایش وعده شام را زودتر میل کنید. نباید تغییر خاصی در وعده غذایی وجود داشته باشد. سعی کنید، رژیم غذایی همیشگی خود را رعایت کنید.

از ۷۲ ساعت قبل از آزمایش الکل مصرف نکنید. ورزش سنگین ۲۴ ساعت قبل از آزمایش ممنوع می‌باشد. همچنین وعده شام را کمی زودتر و سبک‌تر میل نمایید.  چنانچه داروی خاصی استفاده می‌کنید، حتماً موضوع را به پزشک و تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهید. به طور مثال، مصرف قرص‌های ضد بارداری میزان کلسترول در بدن را افزایش می‌دهند. به همین دلیل شاید پزشک از شما بخواهد چند روز قبل از انجام آزمایش چربی خون مصرف قرص را قطع کنید. در طول ساعت ناشتایی می‌توانید آب بنوشید، اما نوشیدن چای قهوه و… منع شده است و مدت زمان ناشتایی نباید از حد استاندارد آن بیشتر یا کمتر باشد. در غیر این صورت احتمال بروز خطا وجود خواهد داشت.

تفاوت LDL و HDL

دو نوع کلسترول خوب و بد یعنی لیپو پروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپو پروتئین با چگالی کم (LDL) وجود دارد. لیپوپروتئین‌ها از چربی و پروتئین ساخته شده‌اند. کلسترول در حالی که درون لیپو پروتئین‌ها قرار دارد، در بدن شما حرکت می‌کند. HDL به عنوان کلسترول خوب شناخته می‌شود، زیرا کلسترول را به کبد منتقل می‌کند تا از بدن شما آزاد شود. در واقع HDL به بدن کمک می‌کند تا از شر کلسترول اضافی خلاص شود و از این رو احتمال کمتری وجود دارد که آن در شریان‌ها قرار گیرد.

در مقابل LDL چربی بد نامیده می‌شود، زیرا کلسترول را به شریان‌های شما می‌برد. جایی که می‌تواند در دیواره سرخرگ شما جمع شود. کلسترول بیش از اندازه در شریان‌ها ممکن است باعث ایجاد پلاک‌هایی شود که به تصلب شرایین مشهور است. این وضعیت می‌تواند خطر لختی شدن خون در عروق را افزایش دهد.

نحوه ثبت آزمایش کلسترول در اپلیکیشن سیناکر

شما می‌توانید نتایج آزمایش خود را به راحتی در اپلیکیشن سیناکر ثبت نمایید و به صورت ماهانه آنها را چک کرده و در صورت نیاز با پزشک خود روند تغییرات نتایج آزمایشات را بررسی کنید، فقط کافیست مراحلی که در ادامه گفته می‌شود را طی کنید.

  1. ابتدا وارد اپلیکیشن سینا کر شوید، در صورت داشتن حساب کاربری وارد حساب خود شوید و اگر حساب ندارید، می‌توانید به سادگی یک حساب جدید ایجاد کنید و سپس وارد صفحه اصلی اپلیکیشن شوید.
  2. در صفحه خانه نرم‌افزار سیناکر گزینه افزودن داده جدید را بزنید و در منوی آن، آیکون ثبت آزمایش جدید را انتخاب کنید تا صفحه ثبت آزمایش برای شما باز شود.
  3. در قسمت بالای صفحه می‌توانید زمان آزمایش را مشخص کرده و سپس دکمه تایید را انتخاب کنید.
  4. روی هر کدام از پارامترهای آزمایشگاهی که می‌خواهید ثبت کنید را انتخاب کرده و عدد آزمایش خود را وارد کنید.
  5. بعد از اتمام ثبت اعداد آزمایش دکمه ذخیره را انتخاب کنید.
  6. همچنین شما می‌توانید با انتخاب آیکون زنگوله برای آزمایش خود یادآور ثبت کنید.

الگوریتم هوشمند سینا کر روی داده‌های آزمایشگاهی شما اجرا شده و شما می‌توانید وضعیت هر آزمایش خود را مشاهده کنید و همچنین می‌توانید سابقه آزمایشات خود را مشاهده کنید و می‌توانید گزارش اختصاصی برای هر کدام از پارامترهای آزمایشگاهی ایجاد کنید.

نتیجه گیری

آزمایشLDL  یکی از راه‌های مهم برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی است. سطح بالای LDL می‌تواند به تشکیل پلاک‌های چربی در دیواره رگ‌ها و مسدود شدن آن منجر شود. این شرایط خطر سکته قلبی و سایر مشکلات مرتبط با آن را نیز افزایش می‌دهد. بررسی منظم سطح LDL در آزمایش خون می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک کند و نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی داشته باشد.

سوالات متداول آزمایش ال دی ال

در ادامه به برخی از رایج‌ترین سوالات در مورد آزمایش ال دی ال پاسخ‌های کوتاه و علمی را به شما ارائه می‌دهیم.

۱. آیا برای آزمایش LDL باید ناشتا باشیم؟

بله این آزمایش به ۱۰ تا ۱۲ ساعت ناشتایی نیاز دارد.

۲. سطح نرمال LDL در آزمایش خون چقدر است؟ 

مقدار ایده‌آل در افراد بالای ۱۸ سال کمتر از ۱۰۰ mg/dl است وسطح صد تا ۱۲۹ mg/dl در محدوده مطلوب قرار دارد.

۳. آزمایش LDL باید هر چند وقت یکبار انجام شود؟ 

افراد عادی و سالم باید هر چهار سال یک بار سطح کلسترول خود را بررسی کنند، اما اگر به دیابت یا بیماری‌های قلبی مبتلا هستید و در خانواده سابقه کلسترول بالا دارید، باید تحت نظر پزشک به طور منظم آزمایش انجام دهید.

۴. زمان انجام آزمایش کسترول بد (LDL) چه وقتی می‌باشد؟

بعضی از آزمایشگاه‌ها ترجیح می‌دهند آزمایش را در ساعات صبح انجام می‌دهند تا از نوسانات طبیعی سطح چربی‌ها جلوگیری شود.

اشتراک گذاری: