اگر شما هم یکی از هزاران داوطلب ورود به دانشگاه فرهنگیان و شغل معلمی هستید، باید با روند استخدامی آشنا شوید. برای ورود به دانشگاه فرهنگیان، پس از کسب نمره علمی در آزمون سراسری و قبولی در مصاحبه عمومی و تخصصی، باید مراحل استخدامی را پشت سر بگذارید. یکی از مهمترین مراحل استخدامی، انجام معاینات پزشکی بدو استخدام یا طب کار است. به دلیل اهمیت شغل معلمی، فرد متقاضی برای استخدام در این شغل باید از نظر جسمی و روانی سالم و توانمند باشد. در این مقاله قصد داریم معاینات پزشکی فرهنگیان و دلایل رد شدن در آن را به شما توضیح دهیم. با سیناکر همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند
معاینات پزشکی فرهنگیان چیست؟
یکی از مراحل مهم استخدام فرهنگیان، معاینات پزشکی بدو استخدام است. این معاینات به منظور تائید سلامت جسمی و روحی فرد، انجام میشود. به دلیل اهمیت بسیار شغل معلمی، داوطلب متقاضی استخدام باید از سلامت جسمی و روحی و همچنین ویژگیهای ظاهری مناسب برخوردار باشد. معاینات پزشکی در مراحل زیر انجام میشود:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- انجام تست بیناییسنجی
- انجام تست شنواییسنجی
- تست ریه
- انجام نوار قلب
- تست روانشناسی
- اندازهگیری قد و وزن و…
آزمایش خون
یکی از مراحل مهم معاینات پزشکی، آزمایش خون است. در این آزمایش فاکتورهایی مانند قند خون، چربی خون، میزان گلبولهای خونی، پلاکتها و… بررسی میشود.
آزمایش ادرار
یکی از دلایل مهم گرفتن آزمایش ادرار، تست اعتیاد فرد است. با گرفتن آزمایش ادرار، عدم اعتیاد فرد باید تائید شود و در صورت داشتن اعتیاد به هر گونه از مواد مخدر اعتیادآور، از استخدام فرد جلوگیری میشود. همچنین در آزمایش ادرار مواردی مثل میزان گلوکز، میزان اوریک اسید، وجود باکتری، پروتئین و خون در ادرار و… بررسی میشود تا سلامت فرد تائید شود.
تست بیناییسنجی
یکی دیگر از مراحل معاینات پزشکی، تست بیناییسنجی یا اپتومتری است. به دلیل نقش مهم سلامت بینایی در شغل معلمی، بیناییسنجی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مرحله، بینایی فرد از نظر انحراف چشم، میدان بینایی، تیزبینی یا حدت بینایی، دید رنگ و… بررسی میشود. افرادی که مشکل بینایی دارند و از عینک استفاده میکنند، حتما باید برای انجام بیناییسنجی عینک خود را به همراه داشته باشند.
تست شنواییسنجی
تست شنواییسنجی یا ادیومتری، برای اطمینان از سلامت شنوایی داوطلبان استخدام انجام میشود. در این تست میزان شنوایی داوطلب مورد بررسی قرار میگیرد تا دارای مشکلات شنوایی مانند کمشنوایی نباشد.
تست ریه
تست ریه یا اسپیرومتری، برای بررسی حجمهای تنفسی فرد و همچنین تشخیص احتمالی بیماریهایی مانند آسم، انسداد ریوی و… انجام میشود. در این تست ابزار کوچکی در دهان فرد قرار داده و از فرد خواسته میشود نفس عمیق بکشد. سپس فرد باید هوا را از دهانش خارج کند. با این کار حجم ریه فرد بررسی و وجود بیماریهای تنفسی فرد تشخیص داده میشود.
انجام نوار قلب
گرفتن نوار قلب برای بررسی وضعیت سلامت قلب و عروق افراد داوطلب استخدام، لازم است. در نمودار کاغذی نوار قلب، فعالیت الکتریکی دهلیزها، بطنها و استراحت بطنها نمایش داده میشود. پزشک با مشاهده نوار قلب میتواند وجود بیماریهایی مانند گرفتگی رگهای قلب، نارسایی قلبی، ضربان نامنظم قلب، آریتمی قلبی، حمله قلبی و… را تشخیص دهد. برخورداری از سلامت قلب و عروق برای داوطلبان استخدام در دانشگاه فرهنگیان لازم است.
تست روانشناسی
یکی از مراحل معاینات پزشکی طب کار برای استخدام در دانشگاه فرهنگیان، تست روانشناسی است. در این تست داوطلب استخدام باید به تعدادی سوال چند گزینهای پاسخ دهد. سوالات به سادگی طراحی شده و به شناخت ویژگیهای شخصیتی فرد و همچنین تشخیص سلامت روان او کمک میکند. داوطلب باید با دقت و آرامش به سوالات پاسخ دهد تا امکان خطا در نتیجه تست کاهش یابد.
اندازهگیری قد و وزن
در این مرحله از معاینات پزشکی، قد و وزن داوطلبان ورود به دانشگاه فرهنگیان اندازهگیری میشود. برخورداری از قد و وزن مناسب، علاوه بر زیبایی و تناسب اندام، نشاندهنده سلامت جسمانی فرد است. به همین دلیل داوطلبان متقاضی استخدام در شغل معلمی، باید دارای قد و وزن مناسب باشند.
دلایل رد شدن در معاینات پزشکی
از بین داوطلبان متقاضی ورود به دانشگاه فرهنگیان، هر سال تعدادی به دلایل مختلف در معاینات پزشکی رد میشوند. رد شدن در معاینات پزشکی، به منزله عدم استخدام فرد است. البته بسیاری از بیماریها منجر به عدم استخدامی نمیشوند و فرد با گرفتن تائیدیه از پزشک معتمد، میتواند به دانشگاه فرهنگیان ورود پیدا کند. در ادامه دلایل رد شدن در معاینات پزشکی فرهنگیان را بیان میکنیم.
لکنت زبان
افرادی که دارای مشکلاتی مانند لکنت زبان، ناتوانی و ایراد در تلفظ کلمات و عدم توانایی در رعایت مخارج همه حرفها باشند، در معاینات پزشکی فرهنگیان رد میشوند.
مشکلات بینایی
افراد برای قبولی در معاینات پزشکی باید بدون عینک دارای قدرت دید پنج دهم در هر چشم و ده بیستم در هر دو چشم را دارا باشند. با استفاده از عینک نیز قدرت بینایی هر چشم باید ده از ده و هر دو چشم حداقل شانزده بیستم باشد. افرادی که دارای کوررنگی، ضعف در میدان بینایی، دوربینی غیر قابل درمان، نابینایی، انحراف چشم و ضایعات غیر قابل درمان در قرنیه باشند، در معاینات بیناییسنجی رد میشوند. توجه داشته باشید که استخدام افراد کوررنگ فقط در مقطع ابتدایی و نیز رشتههای مرتبط با رنگ و طیف نور ممنوع و در سایر رشتهها بلامانع است.
مشکلات شنوایی
اگر داوطلب متقاضی استخدام در آموزش و پرورش، دارای شنوایی کمتر از 40 دسیبل باشد یا صداهای معمولی را نشنود، در معاینات شنواییسنجی رد میشود. فرد باید بتواند صدا را از فاصله 6 متری به خوبی تشخیص دهد.
قد و وزن نامناسب
داوطلبان استخدامی برای شغل معلمی باید از تناسب اندام و قد و وزن مناسب برخوردار باشند. معیار قد و وزن با توجه به مصوبات هر استان و براساس رشته مورد نظر تعیین میشود.
مشکلات ظاهری
داوطلبان ورود به دانشگاه فرهنگیان، نباید دارای تغییر شکل مادرزادی یا اکتسابی در اندامها باشند. همچنین وجود کراهت منظر مانند سوختگی، ماهگرفتگی، نقص عضو، عدم تعادل در راه رفتن و… موجب رد شدن در معاینات پزشکی فرهنگیان میشود.
ابتلا به بیماریها
ابتلا به بیماریهای مزمن و صعبالعلاج از قبیل دیابت، آسم، پارکینسون، نارسایی کلیه، بیماریهای قلبی، اسکروز آن پلاک، سیروز کبدی، جزام، لوسمی، کم خونی شدید مقاوم به درمان، تالاسمی ماژور و یا هر بیماری شناخته شده به تشخیص پزشک معتمد، مانع استخدام در دانشگاه فرهنگیان میشود.
اهمیت معاینات بدو استخدام
با توجه به اهمیت شغل معلمی، داوطلبان برای ورود به این شغل باید از سلامت جسمانی و روانی مناسب برخوردار باشند. وجود معلمان سالم ، برای سلامت و پیشرفت هر جامعه لازم است. دلیل اصلی تاکید بر معاینات پزشکی(طب کار)، توجه به وضعیت سلامت جسمی دواطلبان شغل معلمی است. با انجام معاینات، سلامت فرد در حوزههای مختلف پزشکی بررسی میشود. اگر فرد در هر مرحله از معاینات مشکل یا بیماری داشته باشد، با پی بردن به آن و ارجاع به پزشک متخصص، مشکل به صورت ریشهای درمان میشود.
کلام پایانی
همانطور که گفتیم، داوطلبان برای استخدام در دانشگاه فرهنگیان باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارند. یکی از مهمترین این مراحل معاینات پزشکی است. داوطلبان در این مرحله از نظر سلامت جسمی و روحی بررسی میشوند. برخی از بیماریها و مشکلات موجب رد شدن داوطلب در معاینه پزشکی فرهنگیان میشوند. البته بسیاری از مشکلات برای استخدام در دانشگاه فرهنگیان بلامانع است و فقط به تائید پزشک معتمد آموزش و پرورش بستگی دارد. برای اطلاع از جزئیات بیشتر درباره ورود به دانشگاه فرهنگیان، میتوانید به سایت ما سر بزنید.