درد قفسه سینه ناشی از استرس به همراه علائم و درمان آن در منزل

تجربه‌ ترس، نگرانی و اضطراب در برخی موقعیت‌های خاص برای هر فردی طبیعی است. این احساسات واکنش‌های عادی به وقایع و لحظات تنش‌زا در زندگی روزمره هستند. برخی افراد به صورت مکرر دچار اضطراب می‌شوند. علائم این وضعیت می‌تواند به حس درونی اضطراب محدود باشد یا به صورت علائم فیزیکی ظاهر شود.

نکته‌ای که باید توجه داشته باشید این است که علائم استرس ممکن است با برخی اختلالات جسمی اشتباه گرفته شود. به عنوان مثال درد قفسه‌ سینه گاهی می‌تواند تظاهری از اضطراب باشد که اغلب در نتیجه‌ی حملات حاد و شدید عصبی ( panic attack) یا واکنش افراطی به یک واقعه ایجاد می‌شود. حال از آنجایی که درد قفسه‌ سینه می‌تواند با حملات قلبی و دیگر مشکلات قلبی ارتباط داشته باشد؛ اطلاع از علت بروز آن بسیار مهم است. اگر شما از آن دسته افراد هستید که به صورت متداول دچار اضطراب  و نگرانی می‌شوید؛ آگاهی از درد قفسه سینه و کشف علت پیدایش آن می‌تواند به شما در مدیریت درد و درمان آن کمک کند. در ادامه مطلب به طور کامل با درد قفسه سينه ناشي از استرس و علائم آن آشنا می‌شوید.

درد قفسه سينه ناشي از استرس چه علائمی دارد؟

علائم اضطراب معمولا در افراد مختلف متفاوت است. حتی در یک شخص اضطراب با چهره‌های گوناگون خود را نشان می‌دهد. همین چند وجهی بودن اضطراب سبب می‌شود تا تشخیص و درک علائم آن دشوار شود. حال درد قفسه سينه ناشی از استرس چگونه است؟ در پاسخ باید بگوییم این درد ممکن است در افراد گوناگون به اشکال متفاوت ظاهر شود. برخی افراد به صورت تدریجی دچار درد می‌شوند و در برخی دیگر درد به صورت ناگهانی و غیرمنتظره بروز می‌یابد. به طور کلی علائم درد قفسه‌ی سینه ناشی از اضطراب شامل موارد زیر می‌شود:

  • درد تیز، ناگهانی و شدید
  • درد مداوم قفسه‌ی سینه
  • کشش یا اسپاسم عضلانی غیرطبیعی در قفسه‌ی سینه
  • درد سوزشی، کرختی یا درد مبهم
  • درد تیرکشنده
  • احساس فشار و تنگی در قفسه‌ی سینه

تشخیص درد قفسه سینه ناشی از استرس و نگرانی

توجه کنید اگر سابقه‌ی درد قفسه سینه ناشی از استرس را در گذشته نداشته‌اید و اولین بار است که دچار این اتفاق شده‌اید؛ احتمالا نگران و سراسیمه خواهید شد. بسیاری از مردم در این شرایط گمان می‌کنند دچار حمله‌ی قلبی شده‌اند و باید به اورژانس مراجعه کنند. در حالی که اگر درد قفسه سینه بر اثر حملات عصبی و استرس باشد؛ ربطی به مشکلات قلبی نداشته و در درجه اول باید خونسردی خود را حفظ کنید.

استرس و تاثیر آن بر درد قفسه سینه

در یک مطالعه محققان پی بردند اختلال اضطرابی در آن دسته از افراد که درد غیراختصاصی قفسه‌ سینه (nonspecific chest pain یا NSCP) دارند شایع‌تر است. این درد NSCP به درد atypic قفسه‌ سینه (دردی که مشخصات دردهای قلبی را ندارد.) گفته می‌شود که با نشانه‌های دیگری هم همراه است که حوادث قلبی علت آن‌ها نیست.

بنابراین اگر به اورژانس بیمارستان مراجعه کردید و پزشکان دلیل خاصی برای درد قفسه‌ سینه‌ شما پیدا نکردند؛ بهتر است با پزشک خود درباره‌ی دیگر علل محتمل درد از جمله اضطراب مشورت کنید. برای این کار می‌توانید از کارت اشتراک 3 ماهه پایش سلامت سیناکِر مدل آنلاین استفاده نمایید و برای دریافت راهکارهای درمانی، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به بیمارستان نداشته باشید.

عوامل ایجاد درد قفسه‌ سینه ناشی از اضطراب چیست؟

در این بخش قصد داریم به معرفی شرایط و عواملی که سبب این درد در قفسه سینه می‌شوند بپردازیم. اغلب اوقات وقتی شما مضطرب می‌شوید بدنتان می‌تواند واکنش‌های فیزیکی خاصی را ایجاد کند. به عنوان مثال می‌توانیم به افزایش تعریق و تنگی نفس اشاره کنیم.

اضطراب و تنگی نفس

به عبارتی دیگر وقتی دارای احساساتی همچون استرس و اضطراب هستید، مغز و بدن شما یک واکنش استرسی فوری را پایه‌ریزی می‌کند. این واکنش شامل تغییرات فیزیولوژیک می‌شود و احتمال دارد بدنتان در این شرایط سفت‌تر شود. این واکنش استرسی می‌تواند پاسخ‌های روانی و حسی القا کند. به عنوان مثال امکان دارد شما پرخاشگر و زودرنج شوید. به مجموعه‌ی این پاسخ‌ها، واکنش ستیز یا گریز (fight-or-flight) گفته می‌شود؛ به بیان دیگر وقتی شما دچار استرس می‌شوید، بدنتان خود را برای مبارزه یا فرار آماده می‌کند.

در صورتی که شما به ندرت واکنش ستیز یا گریز را تجربه کنید، بدنتان می‌تواند ظرف 30 دقیقه خود را بازیابی کند و به فعالیت طبیعی بازگردد. در مقابل، اگر به صورت مکرر و با دفعات بیشتر این واکنش را تجربه کنید؛ بدن دیگر از بازیابی خود عاجز خواهد بود و همین عامل باعث افزایش تنش عضلانی خواهد شد. این تنش هم ممکن است خود را به صورت درد در قفسه‌ سینه نشان ‌دهد.

افزون بر این موارد، در شرایط پراسترس‌تر تعداد و شدت ضربان قلب افزایش می‌یابد. این عامل هم در کنار تنش عضلانی مذکور مزید بر علت خواهد بود تا دردی غیرعادی در قفسه‌ی سینه احساس کنید. در ادامه نحوه درمان این درد و جلوگیری از استرس را معرفی می‌کنیم.

بهترین راه درمان درد قفسه سینه ناشي از استرس

برای درمان درد در قفسه سینه باید بتوانید از استرس خود جلوگیری کنید. هرگاه احساس اضطراب به شما دست داد؛ با تکنیک‌های ساده ذهن و بدنتان را تحت کنترل دربیاورید. این تکنیک‌ها ممکن است همیشه جواب ندهند ولی هنگامی که نیاز به کنترل استرس خود دارید نقطه‌ی شروع خوبی محسوب می‌شوند. همچنین می‌توانید از میزان نگرانی شما بکاهند تا دردهای شدیدتر رخ ندهد.

به صورت عمیق نفس بکشید

نفس‌های عمیق و متمرکز می‌تواند همزمان در ذهن و بدن شما احساس آرامش القا کند. برای این کار بهتر است یک اتاق یا محوطه‌ای آرام و ساکت پیدا کنید. سپس ظرف 10 ثانیه عمل دم را انجام دهید و 1 ثانیه نفستان را نگه دارید. در مرحله‌ی بعد به مدت 10 ثانیه هوا را از ریه‌هایتان به خارج هدایت کنید. آن قدر این کار را تکرار کنید تا حس کنید تعداد ضربان قلب کاهش یافته و از شدت استرس کاسته شده است.

کاهش استرس با تنفس عمیق

علل استرس را ارزیابی کنید

برای اینکه بتوانید جلوی استرس خود را بگیرید؛ باید عواملی که سبب ایجاد آن شدند را بررسی کنید. پس احساس اضطراب خود را بپذیرید؛ علل آن را شناسایی کنید و سپس سعی نمایید عوامل استرس‌زا را با نگاهی منطقی و واقع‌بینانه مورد بررسی قرار دهید.

آیا درباره‌ی چیزی نگران هستید که کنترلی روی آن ندارید؟ آیا پیامدی غیرمحتمل از موقعیتی خاص علّت واهمه‌ی شما است؟  از مواجه با موقعیتی بیم دارید که از مدیریت آن عاجز باشید؟ با پاسخ به این پرسش‌ها می‌توانید احساساتتان را زیر و رو کنید تا منبع اضطراب را بیابید. سپس تلاش کنید با منطق و واقع‌بینی آن‌ها را ارزیابی کرده و آرامش خود را مجددا به دست آورید.

در هنگام اضطراب یک صحنه زیبا تصویر کنید

اگر استرس به شما دست داد، سعی کنید مکانی را تجسم کنید که برایتان آرامش‌بخش است. این تکنیک به خصوص زمانی که در موقعیت‌‌ها و شرایطی هستید که نمی‌توانید از آن‌ها اجتناب کنید و در نتیجه دچار اضطراب می‌شوید، به شما کمک می‌کند. برای مثال اگر در یک جلسه‌ی استرس‌زا هستید که نمی‌توانید از آن خارج شوید؛ سعی کنید همزمان با تجسم مکان موردنظرتان، نفس‌های عمیق بکشید.

از نرم‌افزارهای آرامش‌بخش استفاده کنید

اپلیکیشن‌های مختلفی برای تلفن‌های همراه هوشمند وجود دارند که می‌توانند شما را در مسیر شناسایی تکنیک‌ها و تمرین‌های مدیریت استرس همراهی کنند. همچنین برنامه‌های مدیتیشن (meditation) یا متمرکز کردن ذهن به منظور حفظ آرامش؛ در زمان‌های نگرانی و تشویش می‌توانند به شما یاری دهند. خوب است بدانید بسیاری از این ‌نرم‌افزارها رایگان هستند؛ بنابراین شما می‌توانید چندین نرم‌افزار را امتحان کنید تا برنامه‌ای که بیشتر برای شما مفید است بیابید.

کاهش استرس با استفاده از نرم افزار مدیتیشن

به سلامت جسم و روح خود اهمیت بیشتری بدهید

سوال اینجاست آیا به درستی از بدن خود مراقبت می‌کنید؟ آیا خواب کافی دارید؟ آیا تغذیه‌ی شما مناسب است؟ مراقبت صحیح از بدنتان به معنای مراقبت از ذهنتان است. با اینکه این عامل کمکی به درمان درد ناشی از اضطراب قفسه‌ سینه نمی‌کند ولی می‌تواند در کاهش ریسک استرس و دردهای قفسه‌ی سینه در آینده موثر و مفید باشد. به عبارتی دیگر اگر سبک زندگی خود را کمی تغییر دهید؛ از بحث‌ها و محیط‌های تنش‌زا دوری کنید و اهمیت بیشتری به خود بدهید؛ می‌توانید تا حد زیادی از درد قفسه سینه جلوگیری نمایید. برای این کار می‌توانید بسته مدیریت هوشمند سبک زندگی سیناکر به همراه پایش آنلاین پزشک را دریافت کنید و از دوره‌های سلامتی با مشاوره‌های متخصصان بهره‌مند شوید.

چه زمانی برای درمان به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر استرس و درد قفسه‌ سینه‌ شما شدید یا مزمن است، ممکن است نیاز داشته باشید که با یک درمانگر مشورت کنید. آن‌ها می‌توانند درباره‌ی موقعیت‌هایی که باعث اضطرابتان می‌شوند؛ به شما توضیح دهند و کمک کنند تا تکنیک‌های تطابق و غلبه بر استرس را بیاموزید.

در صورتی که اغلب اوقات مضطرب باشید؛ نمی‌توانید به سادگی تکنیک‌های گفته شده در این مطلب را اجرا کنید. پس این شرایط همان جایی است که یک متخصص یا مشاور حرفه‌ای می‌تواند به شما کمک بسیار زیادی در فراگیری تکنیک‌های غلبه بر استرس کند. این تکنیک‌ها به شما احساس امنیت و آرامش خواهند داد.

وقتی شروع به باز‌پس‌گیری آرامش کنید، علائمتان از قبیل درد قفسه‌ی سینه فروکش می‌کند. توجه داشته باشید اگر مشاوره و تمرین‌های ذهنی موثر واقع نشود؛ ممکن است نیاز به درمان دارویی پیدا کنید. همچنین از آنجایی که درمان‌های دارویی ضد اضطراب عوارض جانبی و خطرهایی دارند؛ فقط یک درمان موقتی کمک‌کننده شناخته می‌شوند. بنابراین توصیه می‌کنیم برای مدت کوتاهی از آن‌ها استفاده کنید تا زمانی که بتوانید علائم خود را از بین ببرید و به آرامش برسید.

چند نکته در مورد درد قفسه سینه عصبی

  • دردهای قفسه سینه می‌تواند ناشی از مشکلات قلبی، ریوی، ماهیچه‌ای یا اسکلتی باشد.
  • اگر درد با استرس و اضطراب همراه باشد، ممکن است “درد قفسه سینه عصبی” باشد. این درد معمولاً تیز و خفقان‌آور است و با تنفس عمیق تشدید می‌شود.
  • علل روان‌تنی شامل اضطراب، افسردگی، استرس و حملات پانیک می‌تواند منجر به درد قفسه سینه عصبی شود.
  • درمان‌هایی مانند آرام‌سازی، تنفس عمیق، داروهای ضد اضطراب و مشاوره روان‌شناسی می‌تواند به بهبود علائم کمک کند.
  • اگر دردهای قفسه سینه مکرر یا شدید است، حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا علل جدی‌تری مانند بیماری قلبی رد شود.

جمع بندی توضیحات درد قفسه‌ سینه ناشي از استرس و اظطراب

در نهایت باید بگوییم تشخیص اضطراب به عنوان علت درد قفسه سینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ گام مهمی در درمان مشکلتان شناخته می‌شود. در همین حین که می‌آموزید عوارض جانبی ناشی از استرس را کنترل کنید؛ یاد می‌گیرید که عوارض ناخواسته‌ای مثل درد قفسه‌ی سینه را مدیریت نمایید. درست است که نمی‌توان با اطمینان گفت دقیقا چه زمانی درد دوباره به سراغ شما می‌آید؛ با این حال یادگیری تکنیک‌های تطابقی و تمرین کردن آن‌ها کمک خواهد کرد تا آماده‌تر باشید و حس کنید اوضاع را تحت کنترل دارید.

پس مهم‌ترین راه درمان درد قفسه سینه ناشی از استرس (درد قفسه سینه عصبی) حفظ خونسردی و برقراری آرامش در بدن با دوری از محیط‌ها و عوامل تنش‌زا است. برای دریافت راهنمایی‌های بیشتر می‌توانید اشتراک پزشک سیناکر تهیه کنید و با متخصصان در این زمینه تعامل داشته باشید.

اشتراک گذاری: [addtoany]