پیش‌ فشارخون چیست و چه خطراتی دارد؟

پیش فشارخون چیست و چه خطراتی دارد؟

در سطح ۱ فشار خون که به عنوان prehypertension هم شناخته می‌شود، فشار سیستولی (ماکسیمم یا فشار بالا) بین mmHg 120-139 یا فشار دیاستولی (عدد پایین) بین mmHg 80-89 مشاهده می‌شود.
مرحله‌ی اولیه‌ی فشار خون یک علامت هشدار دهنده است که نشان می‌دهد که شما ممکن است در آینده فشار خون بالا پیدا کنید. فشار خون بالا خطر حملات قلبی، سکته‌، بیماری‌های عروق کرونر قلب، نارسایی قلب و نارسایی کلیه را افزایش می‌دهد. درمان قطعی برای فشار خون بالا وجود ندارد اما با رژیم غذایی، سبک زندگی و دارو‌ها می‌توان آن را کنترل کرد.
ما می‌دانیم که اگر از فشار mmHg ۷۵/۱۱۵ شروع کنیم، به ازای هر ۲۰ عدد افزایش فشار سیستولی یا ۱۰ عدد افزایش در فشار دیاستولی ریسک سکته و حمله‌ی قلبی برای بزرگسالان با سن ۷۰-۴۰ سال، دو برابر می‌شود.

چه افرادی در معرض خطر مرحله‌ی اولیه‌ی فشار خون هستند؟

طبق یافته‌های چندین مطالعه در مراجعین به پزشکان، نزدیک به نیمی از بزرگسالان با سن بیشتر از ۱۸ سال مرحله‌ی اولیه فشار خون یا فشار خون بالا دارند. با توجه به انجمن قلب آمریکا، ۵۹ میلیون از جمعیت آمریکا مرحله‌ی اولیه فشار خون (prehypertension) دارند.
افرادی که مرحله‌ی اولیه فشار خون دارند احتمال بیشتری برای داشتن عوامل خطر دیگر برای بیماری‌های قلبی دارند. این عوامل خطر از جمله کلسترول بالا، چاقی و دیابت در افرادی که مرحله‌ی اولیه‌ی فشار خون دارند بیشتر از کسانی که فشار خون طبیعی دارند، دیده می‌شود.

آیا مرحله‌ی اولیه‌ی فشار خون در اثر افزایش سن ایجاد می‌شود؟

ممکن است برای شما سوال باشد که آیا فشار خون بالا در اثر افزایش سن ایجاد می‌شود، ولی متخصصان می‌گویند که این طور نیست.
تعدادی از جمعیت‌ها در سراسر دنیا افزایش فشار خون خیلی کمی در اثر افزایش سن دارند. در بعضی از بخش‌های مکزیک، مناطق جنوبی اقیانوس آرام و بخش‌های دیگری از جهان، مردم مصرف نمک بسیار اندکی دارند. در این مناطق، افزایش فشار خون مربوط به افزایش سن نسبت به مردم آمریکا کمتر است.

آیا درمانی برای مرحله‌ی اولیه فشار خون وجود دارد؟

مرحله‌ی اولیه‌ی فشار خون یک علامت هشداردهنده است و به این معنی است که شما در معرض خطر بیشتری برای فشار خون بالا هستید. با توجه به فشار خونتان و عوامل خطر بیماری‌های قلبی، ممکن است نیاز باشد تا کمی سبک زندگیتان را تغییر بدهید. در این جا ما چند راهبرد (استراتژی) برای کنترل مرحله‌ی اولیه‌ی فشار خون به شما معرفی می‌کنیم.

  • اگر که اضافه وزن دارید، وزنتان را کم کنید. داشتن اضافه وزن خطر فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. همچنین کاهش وزن می‌تواند فشار خون بالا را کاهش دهد. مطالعات نشان می‌دهند که کاهش وزن به مقدار متوسط می‌تواند تا ۲۰ درصد از فشار خون بالا در افراد دارای مرحله‌ی اولیه فشار خون جلوگیری کند.
  • به صورت منظم ورزش کنید. ورزش کردن به شما کمک می‌کند تا وزنتان را کم کنید. ورزش همچنین کمک می‌کند تا فشار خونتان پایین بیاید.
  • میوه، سبزی، غلات دارای سبوس، ماهی و لبنیات کم‌چرب بخورید. مطالعات نشان می‌دهند که فشار خون بالا می‌تواند به وسیله‌ی رژیم غذایی DASH یا dietary approaches to stop hypertension کاهش داده شود و پیشگیری شود. این رژیم غذایی دارای نمک (سدیم) کم و پتاسیم، منیزیم، کلسیم، پروتئین و فیبر زیاد است.
  • مقدار غذایی نمک یا سدیم را محدود کنید. رژیم غذایی حاوی سدیم (نمک) بالا می‌تواند فشار خون را بالا ببرد. رژیم غذایی با سدیم پایین می‌تواند فشار خون بالا را کاهش دهد یا از وقوع آن جلوگیری کند. هدف شما کمتر از ۲۳۰۰ میلی‌گرم سدیم در روز باشد (تقریباً ۱ قاشق چای‌خوری نمک).
  • غذاهایی با چربی اشباع شده، چربی ترانس و همچنین کلسترول کم بخورید. رژیم‌های غذایی حاوی چربی اشباع زیاد‌ (گوشت‌ها و لبنیات پر‌چرب)، چربی ترانس زیاد (اسنک‌ها، شیرینی‌ها و برخی از کره‌ها) و کلسترول بالا (لبنیات پرچرب، گوشت احشا و زرده‌ی تخم مرغ) ممکن است منجر به چاقی، بیماری قلبی و سرطان شود.
  • غذا‌های حاوی سبزیجات یا گیاهی بخورید. به رژیم غذایی خود غذا‌های پر پروتئین حاوی سویا اضافه کنید. وعده‌های میوه و سبزیجات را یک وعده در هر زمان افزایش دهید. شما می‌توانید یک وعده میوه در وقت نهار اضافه کنید. سپس یک وعده سبزیجات در وقت شام اضافه کنید.
  • کمتر الکل بنوشید. مصرف الکل زیاد می‌تواند فشار خون را بالا ببرد. نوشیدن الکل را به کمتر از ۲ نوشیدنی در روز برای آقایان و یک نوشیدنی در روز برای خانم‌ها محدود کنید.

مهم است که فشار خون خود را به صورت منظم چک کنید. عدد فشار خون خودتان را بدانید. اگر فشار خونتان بالاتر از حد طبیعی است به پزشک خود اطلاع دهید.
شما می‌توانید در زمان بین دو نوبت ویزیت پزشک خود، فشار خونتان را با مانیتور فشار خون خانگی بررسی کنید یا می‌توانید از یک دستگاه اندازه‌گیری فشار خون الکترونیکی در داروخانه‌ی محلی، سوپرمارکت یا ایستگاه آتش نشانی استفاده کنید.
با پزشک خود درباره‌ی فشار خونتان صحبت کنید. بپرسید که آیا رژیم غذایی و ورزش می‌تواند کمک کند تا خطر و ریسک فشار خون بالا را کمتر کنید.